Kako koristiti i šta očekivati od IPL fotoepilacije + ROX Beauty SmoothSkin Pure Fit IPL recenzija

Kako koristiti i šta očekivati od IPL fotoepilacije + ROX Beauty SmoothSkin Pure Fit IPL recenzija

Kako koristiti i šta očekivati od IPL fotoepilacije?

Od juna/ jula prošle godine koristim IPL epilator i od tada do sada smo moj epilator i ja prošli jednu turbulentnu vezu. Kao što je slučaj sa većinom noviteta, na početku mi je djelovao super zanimljivo, prilično sam se dobro informisala i prije korištenja oko toga kako se pravilno koristi i šta očekivati. Od samog starta nije bilo problema sa samim epilatorom – problem sam bila ja. I pored najbolje želje da ga uklopim u rutinu, stvarno mi je mjesecima izmicao cilj da uvežem samo jedan mjesec redovnog korištenja (kamoli tri, koliko je potrebno za prve rezultate).

Malo obeshrabrena vlastitim nedostatkom konzistencije, pauzirala sam od njega jedno vrijeme dok nisam procijenila da imam potrebni headspace da se posvetim uvođenju jednog novog rituala u svakodnevnicu. Taj trenutak je stigao sa januarom te sam inspirisana svježom energijom nove godine i novih početaka napokon bila čvrsta u odluci i maksimalno posvećena cilju. Od prvog januara pa do sada, šta mislite da li sam uspjela i napokon uletila u potrebni mindset? Da li sam uspostavila novu rutinu? Da li je bilo rezultata i kakvi su? Namjeravam li nastaviti sa IPL praksom i imam li neke savjete za sve one među vama koje razmišljaju da li je vrijedan investicije? O svemu tome pišem u nastavku ovog teksta.

Šta je IPL epilacija?

IPL epilacija predstavlja metodu uklanjanja neželjenih dlačica emitovanjem intenzivne pulsne svjetlosti na površinu kože – fotoepilacija. Posjedujem i koristim ROX Beauty SmoothSkin Pure Fit IPL model i iskustvo koje dijelim je upravo vezano za njega. Lično nemam problem sa dlačicama kao dlačicama – nama ih je evolucija ostavila sa razlogom. Problem koji imam jeste sa njihovim rasporedom i nikada mi neće biti jasno zašto je najbolji kvalitet dlake uvijek na skrivenim dijelovima umjesto da su snaga, debljina dlake i sjaj apsolutno najimpresivniji kod kose? Šta ja imam od toga što imam super jake dlačice na potkoljenicama kada mi prekrivaju sav napredak na mišićima listova koji sam postigla proteklih godina? :D

Šalu na stranu, pravi razlog zbog kojeg sam bila zainteresovana na IPL epilaciju jeste što me počelo umarati svakodnevno brijanje po dolasku proljeća i ljeta. Uspjela sam malo da se opustim pa da me ne pravi anksioznom činjenica da par sati nakon brijanja uočavam one “strawberry skin” tačkice ali preznojavanje na visokim temperaturama u meni izaziva kompulsivnu potrebu da se tuširam i brijem dva puta na dan. Nimalo prijatno i nimalo praktično. S obzirom da ste sigurno primjetile iz mog načina života da nisam neko ko ima vremena niti naviku posjećivati beauty salone, šta god sam u mogućnosti da obavim u kućnom ambijentu – to i radim. Tako se IPL uklanjanje dlačica kod kuće itekako uklapa u moje preference i potrebe. Nisam prije koristila ništa slično a ROX Beauty sam odabrala jer su mi privukli pažnju dosta dobrim izborom beauty aparata i gadgeta, njihova prodavnica mi se nalazi u blizini kuće te su cjenovno povoljniji u odnosu na neke druge proizvođače pa su time bili odličan izbor za testiranje. 

ROX Beauty SmoothSkin Pure Fit IPL recenzija

Prvih 12 sedmica (cca prva 3 mjeseca), SmoothSkin Pure Fit IPL bi trebalo koristiti 1x sedmično kako bi sve folikule dlačica bile tretirane. Poslije tog perioda počinju tretmani nadopune samo onda kada su potrebni. To je uglavnom samo 1x sedmično korištenje svakih 4-8 sedmica. Uređaj koristi 20W snage i ima 3 programa (snažni, brzi, nježni). Tretman traje 10-tak minuta. Prije nego tretiramo npr. noge, treba napraviti testno korištenje na skrivenom dijelu kože. Ako ne bude reakcije kože 24h sata poslije testiranja, slobodno se može koristiti na željenim dijelovima. Kod mene su to noge, ruke, pazusi i bikini zona. Koristi se tako što se aparat uključi u struju i odmah počinje sa radom (samo pazite gdje je uperen laser, naravno ni slučajno gledati u njega). 

Korištenje je takvo da se prednji dio pritisne čvrsto uz kožu i senzor sa strane očitava da li je ton kože odgovarajući/ siguran za korištenje. Potom se osjeti toplota, primjetan je blic svjetla i nastavljate sa korištenjem na narednom dijelu kože koji želite tretirati. Senzor za boju kože koji se nalazi sa strane javlja ako je koža pretamna crvenim svjetlom. Kada je sigurno za korištenje, bijelo svjetlo je signal. Pošto će se rezultati vidjeti tek nakon mjesec dana (možda i duže), meni je bilo bitno da mogu nastaviti sa brijanjem u međuvremenu. Ne samo da je to moguće već je prije korištenja SmoothSkin Pure Fit IPL-a  nego je to i poželjno kao priprema kože za tretman. Pred samo korištenje, koža treba biti obrijana, čista i suha. 

Blago peckanje na sekund, toplota i kratkotrajno crvenilo jesu normalna pojava odmah poslije korištenja. Problem je ako crvenilo traje i poslije dan-dva a bol ne prolazi. Ne smiju se javiti otekline, hipopigmentacija ili hiperpigmentacija, plikovi i sl. 

SmoothSkin Pure Fit IPL se koristi:

 • na tonu kože od veoma svijetlog do smeđeg
 • na čistoj, obrijanoj i suhoj koži
 • poslije izvršenog testnog korištenja
 • na koži koja je zaštićena od UV zraka (SPF tokom korištenja IPL-a je obavezan)
 • na koži koja nije pilingovana
 • na koži na kojoj nije korišten retinol ili bilo koji retinoida

SmoothSkin Pure Fit IPL se NE koristi:

 • na tamnoj i veoma tamnoj koži
 • na mladežima i pjegicama
 • a koži koja je pilingovana
 • na koži koja je osjetljiva na sunčevu svjetlost (ako imate fotoosjetljivost kože)
 • ako uzimate lijekove koji kožu čine osjetljivom na UV zrake
 • na koži na kojoj je korišten retinol ili bilo koji oblik retinoida
 • na koži osoba mlađih od 18 godina
 • na oštećenoj koži
 • na licu, vilici ili vratu muškaraca
 • na crvenoj, sijedoj ili plavoj dlaci
 • na preplanuloj koži
 • na koži trudnica ili dojilja
 • ako imate historiju raka kože u porodici
 • ako imate kožno stanje poput psorijaze, vitiliga, akni, ekcema, herpes simpleksa, aktivnih infekcija ili ranica

IPL fotoepilacija na tamnoj koži, preplanuloj koži, mladežima i ožiljcima?

1.) TAMNA KOŽA – IPL je najefikasniji na jako svijetloj do smeđoj koži i nije namijenjen tamnoj koži – to je iz razloga što pulsirajuće svjetlo koje smanjuje ponovni rast dlačica biva apsorbovano od strane melanina (pigmenta) ispod površine kože. Ako je u koži prirodno visok nivo melanina, on će privući svjetlost. Tamna i veoma tamna koža je sklonija da apsorbuje svjetlo a to može izazvati oštećenje kože poput plikova, opekotina i diskolorizacije.

2.) MLADEŽI – poput kože, i mladeži dobijaju svoju boju zahvaljujući pigmentu melaninu – a u mladežima je prisutna akumulacija melanina. IPL bi na istom principu zagrijavao mladež i nije preporučljivo koristiti ga na njemu. Ako je moguće zbog pozicije i dimenzija, najbolje je prekriti mladež (ili pjegice) bijelom kohl okovkom ili flasterom kako IPL ne bi detektovao melanin.

3.) OŽILJCI– kada su ožiljci od akni ili uopšte ožiljci u pitanju, IPL ne bi trebao biti problem. Ovo se ne odnosi na svježe ožiljke – njih moramo zaštititi jer je tu koža posebno osjetljiva. Ali ako se radi o starom ožiljku koji je izblijedio, IPL bi se mogao koristiti bez problema. Ipak, najpametnije bi bilo prvo provjeriti sa dermatologom prije korištenja jer svaka osoba i slučaj su specifični.

4.) PILINGOVANJE –  piling kože je najbolje odgoditi tokom korištenja aparata jer intenzivan piling uz IPL može izazvati hiperpigmentaciju (potamnjenje) ili hipopigmentaciju (posvjetljenje) kože.

5.) PREPLANULI TEN – IPL se ne smije koristiti na preplanuloj koži nego 7-10 dana poslije izlaganja suncu. Tokom korištenja IPL-a je kožu potrebno zaštititi od UV zraka odjećom, hladnom i SPF-om. Jedan od razloga zbog kojih sam odabrala januar i početak godine za start sa IPL-om jeste praktičnost. Tokom zimskih mjeseci kožu ne izlažem suncu zbog zbog slojevitog oblačenja a iako je izlažem, sunce je mnogo blago. Tako da poslije prva tri-četiri mjeseca korištenja svake sedmice imam samo obavezu održavati rezultate korištenjem IPL-a jednom mjesečno. Time je i rizik od iritacija suncem značajno niži (a svakako još koristim SPF).

Moje iskustvo poslije tri mjeseca redovnog korištenja

Ovako, sjećam se da sam prve tri sedmice osjetila toplotu u koži nekih petnaestak minuta poslije korištenja i to je potpuno nestalo te se više nije pojavljivalo – jednostavno se koža navikla na IPL. Nisam imala nikakvo crvenilo, osipe niti iritacije. Shvatila sam zbog čega se preporučuje da je koža obrijana prije korištenja kada sam osjetila miris spaljene dlake nakon što sam IPL koristila na neobrijanim nadlakticama. Neugodan miris je u suštini najneprijatnija stvar koju sam iskusila tokom korištenja i riješila sam je tako što sam bila glatka kao jaje prije svakog budućeg korištenja. Iskreno, svidjelo mi se što se nisam morala odmah odreći brijanja – malo je oksimoron jer me svakodnevno brijanje iritiralo a opet, postalo mi je tolika navika da bi bilo neprirodno odjednom prestati sa njim. Tako da je i mozak imao dovoljno vremena da se navikne da situaciju sa dlačicama sada rješavamo drugačije.

Što se rezultata tiče, počela sam prve da primjećujem poslije 3-4 korištenja (znači na kraju prvog mjeseca). Uočila sam prve “bald patches” po listovima. Znači, dijelove kože na kojima su dlačice rijetke ili ih uopšte nema. Na kraju drugog mjeseca sam primjetila da je dlačica ispod pazuha barem duplo manje nego inače – ista stvar i sa rukama. Pošto su mi “najjače” dlačice na nogama (tačnije potkoljenicama), rezultati su tu stizali najsporije i u fazama. Ako vas zanima kakva je situacija sa boli, mislim da svaka od nas ima različitu toleranciju na bol. Ja sam tip osobe koju više boli mala porezotina od velike rane ali zaista osim toplote (i mirisa spaljenih dlačica) nisam imala posebno bolno iskustvo. Najintenzivnije je bilo na preponama ali mislim da je to razumljivo, dok pazusi uopšte nisu bili problem (ruke i noge još manje).

Sada, poslije tri mjeseca redovnog korištenja, mogu reći da sam po prvi put u životu osjetila kako je fantastičan osjećaj zaboraviti da sam obrijala noge prije deset dana – i to se uopšte ne primjeti. Meni je ovakav scenario bio misaona imenica jer bih već drugog dana imala potrebu za brijanjem (na svim dijelovima tijela). Poslije tri mjeseca korištenja, koža mi je potpuno glatka – samo na mjestima gdje laser nije opetovano bio korišten je ostala možda pokoja slabašna i kratka dlačica. To me podsjetilo da napomenem da bi bilo dobro nekako mentalno odabrati šablon prema kojem ćemo koristiti IPL. U smislu da možete odabrati da idete vertikalo preko recimo nogu. Možete koristiti taktiku da idete po kockama ili da koristite kombinaciju ova dva pristupa. 

S tri načina rada možete prilagoditi svoj tretman; snažni način pruža najveći intenzitet idealan za tvrdoglave dlačice – to je u preporuci oko bikini zone i ispod pazuha ali kod mene su to noge. Brzi način se bira za brzinski tretman a ako je  koža osjetljiva na nekim područjima, nježni način je definitivno manje bolan i manje intenzivamn (ali i dalje efikasan) te mu je plus što troši manje energije (ujedno je štedljiv). Njega sam ja odabrala za bikini zonu dok (ovisno od raspoloženja) na ostalim dijelovima kože kombinujem snažni i brzi način. Što se tiče redovitosti korištenja – znalo mi se desiti da u nekoj sedmici zaboravim ili jednostavno zbog smjena ne stignem koristiti IPL. U tom slučaju bih naredne sedmice IPL koristila u ponedeljak i nedelju, pa one tamo u četvrtak te tako razvukla i rasporedila korištenje tako da nadomjestim izgubljenu sedmicu ali da ne iritiram kožu.

Sada sam u četvrtom mjesecu korištenja IPL-a i moja namjera je da i april bude sa sedmičnim IPl tretmanima dok od maja planiram fazu održavanja. Svo ovo vrijeme nisam koristila svoje kreme za tijelo sa retinolom 8koje bih inače koristila za treturanje celulita), ne koristim mehaničke pilinge na koži a već lagano uvodim SPF u spreju na rukama i nogama tokom dana kada nosim kratke rukave ili suknje. Pošto nemam veće mladeže, samo sam zaobilazila par sitnih i na njima nisam koristila IPL. Vidjela sam da neke korisnice nose sunčane naočale tokom korištenja zbog bljeskova – meni je to nepotrebno i samo zažmirim tokom svakog bljeska iako je sasvim dovoljno odvratiti pogled. Što se tiče održavanja aparata, totalno je nezahtjevan. Samo ga povremeno prebrišem suhom krpicom da bih odstranila eventualnu prašinu (i iznutra očistim aplikator kada je isključen). Držim svoj IPL u kutiji u kojoj je upakovan i to je to. 

Sve u svemu, ovo je jedan izuzetno, izuzetno koristan aparat kojeg mogu najtoplije preporučiti. Znam da je finansijska investicija ali vrijedi svakog novčića. 

Kako koristiti i šta očekivati od IPL fotoepilacije + ROX Beauty SmoothSkin Pure Fit IPL recenzija
Kako koristiti i šta očekivati od IPL fotoepilacije + ROX Beauty SmoothSkin Pure Fit IPL recenzija
STANJE 10 DANA POSLIJE BRIJANJA (NAKON 3 MJESECA REDOVNIH IPL TRETMANA)
STANJE 10 DANA POSLIJE BRIJANJA (NAKON 3 MJESECA REDOVNIH IPL TRETMANA)

*PR uzorak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?