Najbolje K-Drame: Treći dio

Najbolje K-Drame: Treći dio

Treći ali sigurno ne i posljednji tekst na ovu temu je ono što sam odlučila danas podijeliti sa vama. Ukoliko su vam promakli, možete pregledati prvi (klik!) i drugi (klik!) prije nego nastavite čitati najnovije preporuke. Prije nego podijelim recenzije za k-drame koje sam pregledala proteklih mjeseci, želim da vas pozdravim jer ste prava mala niche zajednica koja nije tako česta na našim prostorima. I prilično sam sigurna da je većina nas ženskog spola. Ako sam nešto primjetila, to je da smo (barem ovdje, globalna zajednica je pozamašna) omanja grupica sa specifičnim ukusom i senzibilitetom. Sve ono što nam nedostaje u mainstream serijama i filmovima novijeg datuma smo pronašle u k-dramama. Možda je u pitanju nostalgija za vremenima kada je držanje ruke ili onaj specifični pogled izazivao leptiriće u stomaku.

Vjerovatno su neke od vas (možda i većina) pregledale dosta toga što recenziram ali se ipak nadam da ću uspjeti kroz pripremljene recenzije dati prijedlog ili podsjetiti na neku seriju koju niste gledale, možda dati novi osvrt na poznatu seriju ili likove. Ovaj tekst je pripremljen na osnovu recenzija koje inače objavljujem u “kdrama sladokusac” broadcast kanalu na Instagramu. Ukoliko me tamo niste zapratile, imate srdačan poziv 💕

@simply.selma

SEE YOU IN MY 19th LIFE (2023.)

Ako ste u potrazi za laganom romantičnom komedijom – ovo nije baš to. Pustila sam je na Netflixu da bude background noise. Do kraja prve epizode sam bila hooked! Iznenadila sam se koliko je emotivno teška i melanholična. Volim izazov. Mogla je biti i tragična – nema spojlera ali ne brinite, nećete biti potpuno slomljene do kraja. Ban Ji-eum kao glavni lik je super zanimljiva osoba. Nekako sam polako počela obraćati pažnju na tematiku reinkarnacije i karme pa je ovo bio rollercoaster emocija. Ahn Bo-Hyun mi je inače top u serijama ali ovdje nije morao puno da se trudi, žena nosi svih 12 epizoda na svojim leđima. Respektabilno.

FUN FACT: Nakhwa Nori tradicionalni festival vatrometa koji se održava svake godine u maju se javlja u tri novije kdrame. Gledala sam “See you in my 19th life” i trenutno gledam “Destined with you”. Odmah sam ga uočila (stvarno je lijep). Moram na listu za gledanje dodati još i “The story of Park's marriage contract”. 

 THE KING'S AFFECTION (2021.)

Iskreno, malčice iscrpljujuća na kurtoaznim dijelovima kada se baš puno vremena posvećuje na proceduralne scene – izuzetno su se posvetili detaljima iz Joseon ere. Edukativno je ali povremeno odvraća pažnju od glavne priče. A priča me udarila u želudac od samog početka od razdvajanja blizanaca i manje vrijednosti ženskog djeteta. Ne znam da li bih sve ispratila da baš Park Eun-bin (serija o advokatici Woo Young Woo) nije bila u glavnoj ženskoj ulozi. Ili da Kim Ro Woon (She Would Never Know) nije bio glavna muška uloga. Nemaju neku sad crazy hemiju ali su simpa zajedno. Zbog njih sam sve epizode i pregurala jer ove historijske drame nisu baš, baš moj fah. Doduše, ova me potakla da zbog nje pogledam još jednu historijsku kdramu.

 ROOKIE HISTORIAN GOO RAE RYUNG (2019.)

Ovdje je i dalje prisutna posvećenost historijskim detaljima iz Joseon ere – ali kao da je sve ipak “pitkije”. Lakše je za pogledati i pratiti. Čak sam se uživila u priču oko porijekla princa, tako da sam u samo dva navrata premotala scene koje se ponavljaju. Baš sam pozitivno iznenađena kako je na pametan način prikazan i predstavljen feminizam. Još u Koreji. Još u Joseon eri. I tako mi je krasan glavni ženski lik, ma oduševila me Shin Se-Kyung. Nisam ni znala da je od djetinstva u glumi – stvarno se osjeti da je žena majstor svog zanata. Cha Eun-Woo mi baš i jeste nekako nježan za ulogu Yi Rim princa jer ima naivnu, djetinjastu energiju (ali i dalje nisam oduševljena njegovim glumačkim umijećem). Kako fanovi kažu: popravlja se. Aaali možete očekivati pravu sapunicu, dosta intriga na dvoru. I jednostavno sam poslije ove serije shvatila kako ovo i jesu korejske sapunice. Nisu baš my cup of tea ali ovako povremeno, mogu se pogledati.

 EXTRAORDINARY YOU (2019.)

Stvarno nisam nešto naginjala ka fantasy spektru kdrama – ali to se baš promijenilo. Extra-ordinary you mi je došla na radar zbog Rowoona a usput sam otkrila Lee Jae-wooka (kojem predobro leži uloga villaina sa srcem/ savjesti btw). Sa ovom serijom sam prekršila još jedno prethodno pravilo – a to je da ne pratim loop timeline. Znate one radnje gdje se stalno scene ponavljaju. Inače mi budu smor i izgubim fokus ali sa ovom mi je bilo interesantno. Sigurno jer ima zanimljiv koncept.

Here's the twist – svi likovi su likovi u stripu. I pojedini počinju da dobijaju (samo)svijest te se često provlači tema šta nam je zacrtano (pun intended) a na šta mi možemo da utičemo u životu. Prve dvije epizode vam ništa nije jasno ali kasnije se sve posloži. I pravo je dobro napravljena metafora kako i jeste u životu, preslikana na koncept likova u stripu. Kdrama love triangle matrix!

 DESTINED WITH YOU (2023.)

Rowoon je ovdje bio u elementu i bilo je jasno zašto napušta SF9. Inače mi je nezgodno kod ovakvih opaski jer – nisam ni znala da je u nekoj kpop grupi (eto koliko sam upratila takve stvari). Gledala sam par serija gdje je glumio i odatle ga znam. Algoritam mi “nabaci” tako neke informacije sa kojima ni ne znam šta bih ali eto – tu su. Da se vratim na seriju. Priča je okej, miks business/ love/ history tematike. Nije posebno originalna sama po sebi ali su se ljudima dopali Rowoon i Jo Bo-Ah. Super su zajedno, imaju finu dinamiku pa je velika šansa da je seriju većina gledala samo zbog njih dvoje (ja jesam). Negativci su mi bili meh. Poslužili su da se priča sadašnjosti uveže sa prošlosti. Ali fokus je na ovom paru 100%.

 ALCHEMY OF SOULS (2022.)

Ovo uopšte nije nešto što bih prije gledala – ali jesam. I bila mi je fenomenalna history/ fantasy kdrama! Biti ću iskrena i reći da je bilo par scena koje su bile toliko nerealistične da sam se nasmijala na glas. Scene borbe su mislim… pure fantasy. Ali je priča odlična. Nekako kako sam ja zamišljala stare azijske mitove i legende. Magovi magije, savladavanje sila prirode, kletve, prebacivanje duša iz jednog u drugo tijelo, karma, reinkarnacije. Apsolutno sve što jedna mašta može smisliti je ovdje.

Prezanimljiv mi je lik Jang Uk (glumi ga Lee Jae-Wook iz Extraordinary You). Sviđa mi se ta nesavršenost, savladavanje prepreka i izazova. Ma, volim vidjeti kada underdog prevaziđe očekivanja. Hajde da vam ne otkrivam previše – samo da dodam da (ako budete gledali ovu kdramu) ne napravite grešku pa se vežete za vizual lika Mu-deok. To bi vam moglo pokvariti prelaz iz prve u drugu sezonu pa je uvijek bolje na umi imati da je fokus na Naksu.

 A TIME CALLED YOU (2023.)

Pošto je u pitanju remake tajvanske serije, prva stvar je da nju ne gledate prije ove. I da ih međusobno ne poredite. Ja nisam i bez daha sam pratila svih 12 epizoda. Iii evo još jedne time travel tematike. Koja nije savršena – prilično je zakomplikovana. I ima nekih nelogičnosti. Ali dovoljno je zabavna da se preko toga pređe. Glavna ženska uloga je 

Jeon Yeo-been izgleda da je pronašla svoju specijalnost. I u kdrami “Be Melodramatic” (2019.) je glumila ženu kojoj je partner izgubio život. Isplakala sam se zbog nje i te melodramatične serije. Nisam znala šta misliti kada je i u ovoj ta priča pratila ali – sve se na kraju posložilo. Neobjašnjiva putovanja kroz vrijeme iz pomoć kasetofona su simpa. Ona je uspjela odglumiti dvije osobe različitih karaktera uspješno. Ahn Hyo-Seop je za nijansu slabije ispunio taj zadatak ali više je nego okej. Ovo je jedna od onih kdrama koje ti daju nadu – pa je oduzmu. Daju je opet “na kašiku” – pa je grubo otmu. Rollercoaster emocija 

THE SMILE HAS LEFT YOUR EYES (2018.) 

Zeznula sam se što sam bacila oko na spojlere – nemojte to da radite, to je a big mistake. A znate zašto? Jer je barem moj mozak smišljao tako grozne scenarije koji su nadmašili samu seriju. Nemojte me pogrešno shvatiti, kraj je crnjak ali ja sam sve toliko napuhala sebi u glavi da sam čak odahnula poslije zadnje epizode. Ovo je serija koja se gleda samo jednom. Neki osjećaj nelagode vas prati od samog početka pa čak i radosnim trenucima se osjeti neki omnious vajb. Nisam je požalila iako me iscrpila. Uvijek navijam za parove i tako mi teško pada kada nema happy enda. Možda je tako realnije ali ne sviđa mi se. Seo In-Guk mi nikada nije bio miljenik ali poslije ove drame ga iščekujem u Death's Game.

THE WORST OF EVIL (2023.) 

Ovo je nešto što sam komotno mogla pogledati sa mužem – veoma je “suha” policijska krimi drama sa dosta nasilja i akcionih scena. Radnja je smještena u 90-tim godinama i Ji-Chang Wook glumi undercover detektiva. Policijska akcija je usmjerena na skidanje kriminalne organizacije – ali je daleko od holivudskih priča ove tematike. Odlično je prikazano kako svijet nije crno-bijel. Policija i kriminalci su dvije strane istog novčića. Super mi je što su bile uvezane krimi ekipe iz J.Koreje, Japana i Kine. Jung Gi-Cheul je lik negativca kojeg je lako zagotiviti i osjećala sam se izdano u njegovo ime. Ne znam trebam li se zabrinuti ali sigurno će neko od vas da me razumije. Opet je pitanje koliko cilj opravdava sredstvo? Odlična, odlična serija ali nije neka lagana kdrama. Slobodno je pogledajte sa muškom ekipom.

TRUE BEAUTY (2020.-2021.)

Ako vam se nije dopala “My ID is Gangnam Beauty” – ovo je puno bolja alternativa. Jeste cheesy i jeste cringy ali na najslađi način. Ja sam inače jedna od onih osoba koje se većinom u sebi smiju dok gledam nešto osrednje funny a na licu se ništa ne vidi. Dođe mi da nađem onaj meme koji to savršeno opisuje. Ali tokom ove drame sam se smijala na glas jer je bilo tako dobro prikazanih scena i situacija koje prikazuju teenage angst. Volim ljubav i volim parove pa uvijek navijam da uspiju a Lee Soo Ho i Lim Ju Kyung su tako simpa zajedno. Meni je baš legla ova naizgled lagana za gledanje serija ali bilo je trzavica tako da izvlači reakcije iz gledatelja. To je uvijek dobar znak. Top preporuka – meni se pozicionirala u top tri teenage kdrame.

THE TALE OF THE NINE TAILED (2020.)

Svo ovo vrijeme sam zaobilazila sve što je imalo “gumiho” u naslovu jer sam očigledno mislila da sam previše mature za takvu tematiku. Očito da nisam jer sam apsolutno uživala u svakoj epizodi ove serije. Nisam čak bila ni Lee Dong-Wook fan pa se i to promijenilo. Pogotovo poslije intervjua gdje govori kako zna kuhati, čistiti i brinuti se o sebi kao što bi svaki odrastao muškarac trebao. Gle čuda, istinski je samostalna individua – vrijednost koju itekako cijenim kod ljudi. U ulozi Yeona je bio odličan izbor, baš kao što je krasna Bo-Ah bila idealna u ulozi voljene Ji-Ah.

Ova serija me zainteresovala za mit lisice sa devet repova i mogla bih pogledati još neku kdramu sa ovim bićem iz istočnoazijskih folk predanja. I sporedni glumci i glumice su bili jako dobri u svojim ulogama. Posebno mi se dopala ranjivost, odbačenost, sumnje i previranje u liku Ranga. Vjerno je predstavio slabost koja potiče iz nesigurnosti. Ako niste gledali, ova kdrama ima moju preporuku.

 A GOOD DAY TO BE A DOG (2023.)

Jedna od neobičnijih kdrama koje sam gledala – ne znam kako je opisati ni procijeniti kome je namijenjena. Prvo, mislim da je potpuno usmjerena na korejski mentalitet. Gledaoci koji vole specifičan niche bi je mogli shvatiti na pravi način izvan domaćeg gledateljstva. Ni meni nije sve “leglo”, morala sam pročitati par recenzija da bi mi se neke stvari razjasnile – priča je tako neobična da je jako teško shvatiti ozbiljno, prije svega. Zamislite kletvu zbog koje se članovi porodične loze pretvaraju u pse nakon poljupca. Vizuelno je to smiješno i nije lako prikazati – specijalni efekti mogu pomoći samo donekle. Nemojte uopšte upotrebljavati razum jer ovo je full fantasy aspekt na koji se od početka treba navići (ako planirate dovršiti gledanje). Na to dodajte da par u seriji čine dva nastavnika (totalno je za nerdy dio populacije – meni je tu 100% legla. Hae-na je žrtva kletve i pretvara se u psića nakon poljupca kolege koji ima fobiju od pasa.

I mean… Ona poslije poljupca konstantno u ponoć poprima pseće obličje i to će se nastaviti dok je još jedan poljubac od iste osobe ne oslobodi kletve. Činjenica da osoba koja je može osloboditi ima fobiju od pasa mi se činila kao trolanje – pogotovo scene kada se Seo-won (Eun-eoo) trese od straha su ridiculous. Cijela serija je totalno ridiculous. Spašava je simpatična hemija koju glavni par ima – a zaista ima. I to je taj specifični senzibilitet simpatija, romatike među stidljivim introvertima koji možda neće biti po svačijem ukusu. Ali meni je bio prilično sweet. Ova drama bi bila kao iz snova za mene iz perioda kada sam bila tinejdžerka.

Ima nekih odstupanja u radnji i likovima u odnosu na webtoon na kojem se temelji. Nenormalno je weird i uočila sam neke neobične getsikulacije, facijalne ekspresije koje nisam primjetila u drugim kdramama – bude vam jasno koliko smo dva različita svijeta mi i J.Koreja. Ali meni se te razlike tako sviđaju i znatiželjna sam šta ću još primjetiti tokom gledanja.

THE MATCHMAKERS (2023.)

Tip historijske kdrame koji vjerujem da najviše odgovara domaćoj korejskoj publici – prilagođena je njihovom senzibilitetu. Ako ste u potrazi za slatkom, toplom romantičnom kdramom, ovo nije to. Više je u fokusu cerebralni i duhovni tip romantične konekcije. Dosta je vremena i pažnje posvećeno historijskim detaljima i ceremonijalnim aspektima života kakav je bio u Joseon periodu. Propituje se narativ tradicije i kroz simpatične situacije ili kroz primjere nesretnih ljubavi su prikazani okovi prošlih vremena zbog kojih je mnogo ljudi bilo nesretno.

Rowoon i Yi-hyun su takozvani “agenti ljubavi” koji su nesretnim okolnostima rano ostali bez svojih bračnih partnera. I iako je Yi-hyun odavno svjesna svoje jake intuicije i odlične sposobnosti spajanja ljudi u ljubavi, Rowoon je u specifičnoj situaciji te mu ova izuzetno simpatična djevojka “otvara oči” ne samo što se i njegovih sposobnosti na ovom polju tiče – već su oboje klasičan primjer kako ljubav otopi i najhladnije srce.

 TOMORROW (2022.-)

Malo ozbiljnija fantasy kdrama jer kroz epizode ima fokus na zasebnum dosta problematičnim (pa i tegobnim) društvenim i ličnim problemima kroz koje ljudi prolaze. Neke teme su specifično vezane za historiju Južne Koreje (poput nesretne i brutalne prošlosti kakve imaju “comfort women” kao žrtve japanskih ratnih osvajanja). A opet, druge teme su trenutno aktuelne poput suicida, bullyinga, posljedica teškog djetinjstva, žrtava seksualnog napada pa do sudbina ratnih veterana. Rekla bih da je u dosta primjera odlično prikazano kako su gadni tračevi i koliko zlo jezici mogu nanijeti štete.

I sve ove teme su prikazane kroz interesantan koncept podzemnog svijeta koji je organizovan poput prave administracije. Ekipa zadužena da spriječi suicidalne ljude u naumu je dobila trećeg privremenog člana u Rowoonu – odlično mu “leži” ova uloga, daleko da može glumiti samo u romantičnim kdramama. Ali prava zvijezda je prekrasna, fascinantna Kim Hee-seon. Kakav kameleon od žene! I jedna od rijetkih kojima tako moćno ali premoćno pristaje ružičasta kosa.

 WELCOME TO SAMDAL-RI (2023.)

Dosta se ima toga za otpakovati u ovoj drami i, iako djeluje carefree na površini, prilično duboke teme su uspjeli predstaviti tako da ipak poslije gledanja ne odemo teška srca. Shin Hye-sun sam zapamtila iz kdrame “See you in my 19th life” kao inteligentnu glumicu. Ovog puta krije dosta svojih mana i ponaša se nezrelo, kao neka vrsta coping mehanizma njenog lika Sam Dal. Njen bijeg sa prekrasnog Jeju ostrva djeluje kao isforisirani tinejdžerski hir – ali do kraja serije otkriti ćemo da nosi tu masku sa razlogom.

Yong-pila, osobu sa kojom ima duboke poveznice, glumi veteran kdrama Ji Chang-wook. Također njegova posvećenost njoj djeluje pomalo nezrelo na početku ali to je varka – iza njihovog ponašanja stoji komplikovana priča. Pa i nije toliko komplikovana zbog njih, nekako su žrtve okoline i nekih nesretnih okolnosti. Ali da li će nakon toliko godina razdvojenosti uspjeti prevazići naizgled monumentalne prepreke? To je ono što istražuje ova drama a sve pod skandalom koji pridodaje još težine živou Sam-Dal. Prednosti i mane malih sredina se istražuju kroz živote njihovih prijatelja, porodice i kolega. Lično sam investirana u ovu seriju jer Sam-Dal je fotografkinja a Yong-pil je meteorolog tako da mi je super taj detalj 

“Ako želiš da svi razmišljaju kao ti i misliš da si uvijek upravu, to znači da si boomerčina.” – jedna od omiljenih rečenica iz ove drame 

 MY DEMON (2023.)

Jedna od boljih fantasy rom-com kdrama. Skoro sav uspjeh leži u prirodnoj hemiji između dvije glavne uloge i, iako je priča interesantna, nije glavni razlog zbog kojeg je ljudi vole. Kim Yoo Jung prati reputacija “hladne” glumice ali vidi se da pravo okruženje i dobar odabir kolega čine da bude super opuštena. Pa, kao i u svakom poslu. Song Kang je također iz istih razloga puno opušteniji, sklon improvizaciji pa se vidjelo kako ima puno širi glumački potencijal od “Netflix boyfiend” stereotipa. To se moglo vidjeti u krasnoj “Navillera” drami. Uglavnom, možete očekivati romansu, fantaziju, dramu i malo trilera. Lagana je serija i kao takvu je promatrajte, pa se sigurno nećete razočarati.

 HER PRIVATE LIFE (2019.)

Veoma slična situacija kao u “My Demon” – priča nije posebno dobro razrađena ali simpa je kako su iskoristili kpop fandom kao inspiraciju. Sviđa mi se i kako je objašnjen taj fenomen kao jedna bezazlena fantazija kpja dobro posluži kao razvijanje mašte ali i pronalazak romanse u stvarnosti. Nije mi odmah sinulo gdje sam ranije gledala Kim Jae-Wooka ali – “Coffee Prince”! I odličan je bio u “Son:The Guest” (ta serija mi se jako, jako sviđala). Njegova hemija sa Park Min-Young je glavni razlog zašto dam dovršila ovu dramu iako sam lagano počela gubiti pažnju pred kraj. Jae-Wook mi je svo vrijeme djelovao kao regular guy koji je ubačen u dramu i svidjela mi se ranjivost njegovog lika u odnosu sa majkom. Pomoćne uloge su mi bile tako-tako ali sve u svemu, gledljiva drama.

VIGILANTE (2023.)

Moram priznati da sam očekivala mrvicu više ali – zbog dobrog završetka bih čak bila raspoložena posvetiti se drugoj sezoni (ako bi odlučili da je snime). Nam Joo-hyuk je još jedan primjer glumca koji ima fin potencijal ali je dugo zarobljen u romantičnim komedijama. Podržavam istraživanje drugih žanrova – ovog puta je centralna tema nepravda, korupcija i manjkavosti policije i pravosudnog sistema. Malo je reći da su teme aktuelne.

Poslije velike nepravde koju je doživio u djetinjstvu, te zbog koje je na vlastitoj koži osjetio kako je kada te vlastiti sistem iznevjeri on odlučuje da postane policajac. Ali kao side hustle njemu je osveta – kao maskirani osvetnik. Doduše, nije baš planirao taj naziv i ozloglašenost pa se u seriji istražuje uloga medija i novinara u stvaranju javnog mnijenja i percepcije. Uloga Jo Heona mi je bila iznenađenje jer mi se transformisao od nekoga ko me iritirao u pravo pozitivnog lika. Solidna krimi-drama sa solidnim akcionim scenama.

 20TH CENTURY GIRL

Kako sam uletila u ovu priču nepripremljena… ovo je btw film a ne serija. I mislila sam da će biti lightweight romansa ali sam se na kraju toliko rasplakala da nisam znala kud udaram. Mislim, nije neka tegobna drama i ima dosta super sweet scena. Kim Yoo-jung se vidi da će biti prava veteranka i djevojka odlično glumi. Ali niko me nije mogao pripremiti na heartbreak jer je i Byeon Woo-seok tako dobro odglumio svoju ulogu. Divne su bile scene dok je promatrao, njegove emocije su djelovale tako iskreno. Oboje su magični zajedno.

Najdivnije u ovoj drami je to što su prikazali kakva prava ljubav treba da bude – upravo zato što su mladi je njihova ljubav tako duboka. Oni ne doživljavaju neki crush već pravu ljubav. Nisu se površno zavoljeli vec zato što su proveli vrijeme zajedno, njihova ljubav raste jer dijele interese i hobije i to stvarno je bilo prekrasno vidjeti kako im se odnos razvija. Najiskrenija preporuka jer će probuditi nostalgiju i onaj čarobni osjećaj kada nekoga istinski zavolite. Samo pripremite maramice za bittersweet suzice. 

MARRY MY HUSBAND (2024.)

Ovo je veoma dramatična kdrama – očekujte apsolutno sve i dobiti ćete sve što bi mogli poželjeti od serije ovog tipa. U retrospektivi, sve djeluje kao da ima prstohvat fantazije te kada uzmem kraj serije u obzir, definitivno djeluje kao neka bajka sa poukom. Rijetko je koja drama ta koja se može pohvaliti sa svakom zabavnom epizodom – ova je jedna od tih rijetkih. Pogotovo mi je prvih 14 epizoda bilo interesantno, a kako se serija bližila kraju postala je mrvicu predvidiva. I dodatak u vidu ljubomorne bivše mislim da nije bio neophodan, moglo se bez nje komotno.

Parki Min-Joung je savršena za ulogu Ji-Won i romansa koju njen lik ima nije na nivou teenage simpatija niti dramatičnih ljubavnih svađa ili nesporazuma. Ji-won i Ji-Hyeok (Na In-Woo) su se povezali na malo dublji i drugačiji način. Rekla bih emotivno, intelektualno, duhovno radije nego karnalno. Nema nekih steamy scena a i Ji-Hyeok kao lik je dosta suzdržan i ozbiljan. Meni su pažnju ukrali negativci u ovoj seriji – apsolutni su hit i nevjerovatno talentovani.

Park Min-Hwan je ultimativni negativac, njegova slika bi trebalo da stoji uz definiciju riječi douchebag. Ali je glumac Lee Yi-Kyeong tako simpatično komičan da je jedan od onih negativaca koje je teško mrziti. Doduše, glumi gada veoma uvjerljivo. No možda najveća pohvala treba da ide glumici Song Ha-Yoon koja je perfektno odglumila Jeong Soo-Min, vuka u janjećoj koži. Ovo mogu potvrditi iz iskustva. Iako nije u mom slučaju “prijateljica” bila bukvalno dramatična do mjere kao lik Soo-Min, neke stvari su tako dobro “skinute” da sam se naježila dok sam je gledala. Svaki kdrama fan mislim da bi trebalo fa barem jednom pogleda “Marry My Husband”. Vrh!

DOCTOR SLUMP (2024.)

Prvo bih spomenula pozitivne strane ove drame – sviđa mi se što je skrenuta pažnja na važnost mentalnog zdravlja, pogotovo jer se radi o zemlji koja sa tim baš ima problema. Tako da podržavam skidanje stigme sa ove teme. Prvih par epizoda mi je bilo simpa, takmičarski odnos između dva glavna lika i sve što ide sa tim. Ali Park Hyung-dik uopšte ali uopšte nema hemije sa Park Shin-Hye. Njen lik mi jeste neko ko bi bio nekim INTJ stereotipima ali možda u srednjoškolskom uzrasku, max. Odrasli ljudi se ne ponašaju tako. 

Kada smo već kod toga, niko se ne ponaša toliko infantilno tako da je njih oboje jako teško ozbiljno shvatiti u ulogama plastičnog hirurga i anesteziologa. Gotovo svi likovi u drami pretjeruju sa manerizmima i prilično mi je sve skupa postalo zamorno nakon par epizoda. Možda je nekome ovo sasvim okej drama za kežualno gledanje ali nije moj tip kdrame. 

A KILLER PARADOX (2024.)

Definitivno je bolja od prethodne drame – i također ima odličnu glumačku postavu. Zagotivila sam Son Suk-kua od “My Liberation Notes” a Choi Woo-sik mi se iskazao u cijelom nizu serija i filmova (Parasite, Okja, Train to Busan, Our Beloved Summer). Priča je super zanimjiva i miks je žanrova, od krimića, trilera do crnog humora i drame. Možda sam zbog svega navedenog imala previsoka očekivanja – istina je da seriju vrijedi pogledati a kritika koju imam bi bila upućena na to što mi je teško bilo povezati se sa likom Lee Tanga. 

Mislim da mu lik nije bio dovoljno razvijen kako bi publika više suosjećala da njim i razumjela njegove motive. Svidjelo mi se što je dobar dio priče iz ugla Jang Nan-gama ali dodatak lika Song Chona od sredine/ pred kraj priče mi je malo too much (iako se na kraju sve uvezalo). Uglavnom serija drži pažnju, ima riječi o etičkim dilemama vezano za pravdu, krivicu i nevinost ali nedostaje taj emotivni aspekt radi kojeg bi gledaoc bolje razumio određene odluke te se povezao sa glavnim likovima.

Naknadno ću dopisati recenzije ovih kdrama čije gledanje još uvijek nisam dovršila (ali uskoro ću :))

QUEEN OF TEARS (2024.)
DEATH'S GAME (2023.)
DAILY DOSE OF SUNSHINE (2023.)
GOBLIN (2016-2017.)
ABYSS (2019.)
BAD AND CRAZY (2021.)
Najbolje K-Drame: Treći dio

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?