Kolagen za rast kose + koja je veza kolagena, vitamina i minerala?

Kolagen za rast kose + koja je veza kolagena, vitamina i minerala?

Kolagen za rast kose + koja je veza kolagena, vitamina i minerala?

Kada god pišemo i čitamo o kolagenu, uglavnom se svi fokusiramo na njegove benefite kada je koža u pitanju – voljela bih malo diversifikovati ovaj fokus tj. rasporediti ga i na ostale benefite o kojima se toliko ne piše (a trebalo bi). Možda ste pratili moje dmLIVE gostovanje u okviru “Moj dm” aplikacije, a ukoliko ste ga propustili 13.03. i imate aplikaciju, možete naknadno da pregledate gostovanje na temu “Ljepota dolazi iznutra” tokom kojeg sam pričala (između ostalog) o značaju kolagena za zdravlje kose. Znamo da je kolagen vlaknasti protein koji nastaje u tijelu i neophodan je za brojne biološke procese od vitalnog značaja. Kolagen je ustvari najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu (čini 30% od cijelog sastava proteina u našem tijelu) te je bukvalno gradivno tkivo za zdrave nokte, kožu, kosu, kosti, ligamente itd. 

Problem sa kolagenom je taj što vremenom ali i kada smo pod stresom, njegova proizvodnja opada. Održavanje zdravih nivoa kolagena je neophodna za zdravo i funkcionalno tijelo, te je nekada potrebno obnoviti naše ograničene rezerve ovog izuzetno korisnog proteina. U ovom tekstu ću se posebno dotaći značaja kolagena za zdravlje kose – i pokušati odgovoriti na pitanje da li kolagen pomaže kod opadanja i oslabljene kose? No, prije nego dođemo do nekih zaključaka, idemo se podsjetiti vrsta kolagena, njegove povezanosti sa vitaminom C, vitaminima B kompleksa i mineralima. A na kraju vas čeka i preporuka najboljih suplemenata kolagena na tržištu.

Upoznajmo se sa vrstama kolagena

KOLAGEN TIP 1 — najčešći oblik kolagena, zastupljen u 90% ukupne količine kolagena u našim tijelima. Pronaći ćemo ga u vlaknima kose, kože, kostiju, tetivama i zubima. Deficit ovog tipa kolagena je najčešće rezultat ekstremno niskog unosa vitamina C (skorbut). Ukoliko do njegovog manjka dođe uslijed genetske mutacije, onda se radi o Ehlers-Danlos sindromu.

KOLAGEN TIP 2 — primarno mjesto gdje se nalazi kolagen tip 2 je zglobna kapsula. Ovaj kolagen je glavna komponenta elastučne hrskavice koja se ponaša kao amortizer. Zbog specifičnog sastava, ovaj kolagen ima više svojstava u koja spadaju vlačna čvrstoća (kvaliteta prema mehaničkoj otpornosti na naprezanje) i elastičnost, što ga čini idealnim za zglobove.

KOLAGEN TIP 3 — slično tipu 1, i ova vrsta kolagena služi kao gradivna podrška plućima, crijevima, krvnim sudovima i koži. Međutim, elastičnost čini kolagena tip 3 posebno važnim u dinamici organa koje prekriva.

KOLAGEN TIP 4 — ova vrsta kolagena služi kao barijera između epitelnog i endotelnog sloja. Drugim riječima, kolagen tip 4 će poslužiti kao filter koji spriječava da se tekućina i molekule “izlijevaju” u okolna tkiva. Ova vrsta kolagena također odvaja dermalni od epidermalnog sloja.

Koja je veza između kolagena i vitamina C? 

Za prirodnu proizvodnju kolagena je potrebno da prođe višestruke korake za koje su neophodni vitamini, enzimi i drugi faktori. Jedan od njih koji je must have je vitamin C (od vitalne je važnosti za proizvodnju kolagena tip 1). Naravno, to znači da je potreban i za proizvodnju kolagena tip 2, 3 i 4. Vitamin C mu obezbjeđuje strukturni integritet. I druge komponente učestvuju u proizvodnji kolagena te treba znati da, ako dođe do poremećaja u bilo kojoj tački proizvodnje, to će zaustaviti sintezu kolagena. Želim reći da su sve komponente bitne kako bi nam tijelo proizvelo kolagen, ne samo vitamin C. On jeste antioksidans bez kojeg je nemoguće zamisliti procese rasta, razvoja i obnove bilo kojeg od tjelesnih tkiva (uključujući krvne sudove, mišiće i kolagen u kostima).

Uglavnom se možemo opustiti jer velika je šansa da već unosimo dovoljno vitamina C. Šansa za deficit postoji kod pušača cigareta, osoba koje imaju probavne probleme ali i za osobe čija prehrana ne sadrži dovoljno voća i povrća. Pošto nam tijela ne mogu proizvesti vitamin C, moramo ga unositi. Već sam kod opisa kolagena tip 1 spomenula da nam ga može manjkati u slučaju da nam manjka vitamina C, kao i u slučaju pojave skorbuta. Upravo se zahvaljujući skorbutu možemo zahvaliti što znamo o povezanosti vitamina C sa kolagenom. Ta je povezanost otkrivena uslijed neželjenog efekta deficita vitamina C na arterije (koje se sastoje od kolagena). I kada se napokon uspostavila poveznica između arterija, kolagena i vitamina C – to nam je pomoglo u boljem razumijevanju uloge vitamina C u sintezi kolagena. Vitamin C pomaže pretvoriti aminokiseline proline i lysine u modifikovanu aminokiselinu hydroxyproline i hydroxylysine. Njih dvije su unikatne samo za kolagen. Bez vitamina C, nema hydroxyprolina niti hydroxylysina. A bez te dvije modifikovane aminokiseline, nema kolagena.

Koja je veza između kolagena i vitamina B? 

Vjerovatno ste čuli za vitamine B6 i B12 ali treba znati da postoji ukupno osam vitamina B, te svaki od njih igra svoju ulogu u našem organizmu. Vitamini B kompleksa pomažu različitim enzimima da rade svoje zadatke, što može biti povezano sa otpuštanjem energije iz hrane koju jedemo do transporta kisika širom tijela. Vitamini B6 i B12 učestvuju u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, što zauzvrat boosta imunitet našeg organizma. B6 je ključan kod poboljšanja formiranja kolagena. On pomaže kod ćelijske obnove kada su u pitanju koža, kosa i hrskavica. B6 i B12 imaju protuupalna svojstva i njihovo prisustvo ima dodatni benefit kod smirivanje kožnih stanja poput akni, ekcema i psorijaze.

Koja je veza između kolagena i minerala?

Željezo, cink i bakar su svi ključni u procesu proizvodnje kolagena. Međutim, bitno je znati koliko ih unosimo u organizam jer se može pretjerati čak i sa poželjnim nutrijentima poput minerala. Zato se uvijek treba pridržavati preporučene dnevne doze kao i uputa proizvođača. Već sam posvetila cijeli serijal kako pravilno koristiti vitamine i minerale, jer apsorpcija im je nekada moguća samo kada se kombinuju sa specifičnim vitaminima ili hranom. Pregledati moj vodič kako uzimati minerale i vitamine možete pročitati ovdje (klik!). Ali ovo bi bile neke okvirne preporuke:

Željezo – preporučuje se uzimati sa vitaminom C. Zapamtite da konzumacija mlijeka i/ili mliječnih proizvoda smanjuje apsorpciju željeza. 

Cink – fitat, koji se nalazi u namirnicama poput žitarica, kukuruza i riže može inhibirati apsorpciju cinka. Kazein, protein koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima također može negativno da utiče na apsorpciju cinka. Zato je preporučljivo izbjegavati istovremeni unos fitata i kazeina zajedno sa suplementima cinka. Cink je najbolje konzumirati sa proteinskom hranom poput mesa, ribe, peradi, grahom, lećom i sl.

Bakar – najbolja apsorpcija bakra se osigurava kada se unosi zajedno sa proteinima, bilo biljnog ili životinjskog porijekla. 

Kolagen za rast kose — poznati benefiti

1. Obezbjeđuje gradivni materijal za folikule kose

Kao što vjerovatno već znate, kosa se prvenstveno sastoji od keratina. Da bi došlo do sinteze ovog proteina, našim ćelijama su potrebne različite aminokiseline. Veoma praktično je što neke od ovih aminokiselina možemo unijeti putem suplemenata. Ali kada god jedemo hranu koja je bogata proteinima ili kada koristimo suplemente kolagena, posebni enzimi u probavnom traktu razgrađuju ove kompleksne proteine na jednostavnije oblike – a to su aminokiseline. Poslije toga, ćelije koriste te bazične gradivne blokove (aminokiseline) kako bi stvorile nove proteine

Ako uzmemo u obzir da se kolagen sastoji od 3 neesencijalne aminokiseline (proline, glycine i hydroxyproline), te se podsjetimo u dijelu teksta o vitaminu C da smo zaključili da bez vitamina C, nema hydroxyprolina niti hydroxylysina. A bez te dvije modifikovane aminokiseline, nema kolagena. Pored toga, proline je glavna komponenta keratina. Iz ovog razloga će dovoljna opskrba tijela kolagenom bez sumnje opskrbiti keratocite (ćelije kose) sa prolinom. Ta činjenica uz još faktora će pomoći u stvaranju gušće kose, podstaći će njen rast i ublažiti opadanje.

2. Neutralizira slobodne radikale i spriječava oštećenje kose

Kolagen ima snažno antioksidativno djelovanje, što ga čini idealnim u borbi protiv oksidativnog stresa. Kada se slobodni radikali akumuliraju u ćelijama, to dovodi do stresa u tkivu koji nerijetko ubije ćelije. Ove štetne supstance mogu doći od pušenja cigareta, loše prehrane ali i okolišnih faktora. Nažalost, ni folikule kose nisu imune na oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Pad u odbrani protiv slobodnih radikala koji prirodno dolazi sa starenjem nas čini ranjivima i podložnima oštećenju kose. Jedini način da se borimo protiv ovakvog ishoda je kroz način života (balansirana, raznovrsna prehrana, manje stresa, redovna fizička aktivnost) + suplementacija moćnim antioksidansima. Tu nam uskače kolagen.

U više životinjskih studija, istraživači su otkrili da su suplementi ribljeg kolagena (dobijeni iz riblje krljušti) izuzetno efikasni u borbi protiv slobodnih radikala. Jedno od istraživanja je ukazalo da riblji kolagen može neutralizirati četiri tipa slobodnih radikala. Interesantno je da je drugo istraživanje u ovoj domeni potvrdilo kako kolagen ima značajniji efekat u borbi protiv oksidativnog stresa čak od čaja (mene je ovo iznenadilo!). Doduše, ne možemo izvući definitivne zaključke jer se radi o istraživanju na životinjskim a ne ljudskim subjektima – no daje nam ideju kako kolagen djeluje.

3. Prevencija opadanju kose

Srednji sloj kože se zove dermis – nalazi se ispod gornjeg sloja (epidermisa). Otprilike se 70% dermisa sastoji od kolagena. Podsjetimo se da se folikule kose nalaze upravo u njemu. Obilje kolagen peptida u dermisu čini ovaj sloj elastičnim i snažnim. Kada dođe do gubitka kose, to se poklapa da obnavljanjem zaliha kolagena. I ovo može objasniti povezanost gubitka kose i nižim zalihama kolagena u dermisu. Zbog toga neki doktori vjeruju da opskrba organizma sa potrebnim kolagenom može biti korisna za dermis ali i za kosu koja se tanji i opada. Uvijek kada govorimo o zdravlju kose moramo spomenuti i zdravlje kože jer međusobno su povezani. I sve što pozitivno djeluje na zdravlje kože tj. na zdravlje tjemena će posljedično da pozitivno djeluje i na zdravlje kose. Kolagen peptidi igraju ulogu u hidrataciji i elastičnosti kože, te mogu podstaći obnovu i ponovni rast.

4. Usporava proces nastanka sijede kose

Ponovo se referišem na antioksidativno djelovanje kolagena jer je itekako povezano sa borbom protiv ćelijskog oštećenja te pojavom sijedih vlasi. Pisala sam par puta o ovom procesu pa vjerovatno znate da je uglavnom rezultat genetike. No, da li ste znali da i ovdje slobodni radikali igraju važnu ulogu? Starenje čini da melanociti (ćelije koje proizvode melanin) umiru. Melanin je odgovoran za prirodnu boju naše kose. Iz ovog razloga nam kosa gubi pigmentaciju i počinje sijediti. I dok je ovaj proces potpuno prirodan, slobodni radikali ga mogu dramatično ubrzati. Ako nemamo dovoljno antioksidansa u organizmu koji bi se mogli izboriti sa radikalima koji izazivaju oštećenja, može se desiti da kosa poče opadati i da postane sijeda prije vremena. Istraživači su otkrili da je antioksidativno djelovanje u sijedim vlasima značajno manje nego u pigmentiranoj dlaci. Ukoliko pružimo kosi dovoljno kolagena, teoretski bi trebali da spriječimo prijevremeni gubitak pigmenta.

5. Poboljšava cirkulaciju

Kolagen indirektno potpomaže cirkulaciju krvi do kože i tjemena tako što podstiče zdravlje i integritet krvnih sudova, konkretno sitnih kapilara koji su odgovorni za dopremanje kisika i miktronutrijenata do folikula dlake. Ključna je komponenta zidova krvnih sudova, pružajući im snagu i stabilnost. Kolagen pomaže održati elastičnost i fleksibilnost krvnih sudova, omogućavajući im da se proširuju i sužavaju po potrebi regulišući protok krvi. Kada su krvni sudovi zdravi te funkcionišu optimalno, mogu dostaviti esencijalne nutrijente i kisik do tjemena ali i pojedinačnih folikula dlake. 

Ne samo to već kolagen potpomaže proizvodnju i održavanje još jednog proteina, elastina. On doprinosi elastičnosti krvnih sudova. Elastin omogućava krvnim sudovima da se rastežu i skupljaju, omogućavajući efikasan protok krvi i dopremanje nutrijenata do kose.

6. Pozitivno djeluje na ciklus rasta kose

Tokom anagene faze razvoja kose, kolagen je gust i snažan a degradira se kako folikuja ulazi u svoju katagenu fazu. Istraživanja prijavljuju da, kada se opadanje/ gubitak kose prijavi na vrijeme, suplementacija kolagenom prije nego kosa uđe u katagenu fazu može djelovati preventivno na gubitak kose te pomaže je održati jakom i gustom. Tajming je bitan.

Folikulama kose su također potrebne T ćelije i makrofage (imune ćelije) kako bi kosa prošla kroz katagenu i anagenu /rast) fazu u svakom ciklusu rasta. Krv doprema te ćelije što ukazuje na neophodnost zdrave cirkulacije do tjemena kako bi kosa rasla i bila jaka. Na ovaj način se može olakšati opadanje kose koje nastaje zbog skraćene anagene faze.

Preporuka kolagen suplemenata sa optimalnim omjerom kolagena, vitamina i minerala

Yasenka skinage Collagen Prestige 10000 (500 ml │68KM u vitashop.ba)

Ovisno o vašim prehrambenim navikama, preferencama i/ili limitacijama, bitno je napomenuti da je ovo dodatak prehrani s hidroliziranim ribljim kolagenom. Sadrži 10.000 mg hidroliziranog kolagena, 100 mg hijaluronske kiseline, 100 mg vitamina C, vitamine B komplexa, mangan i cink. Ima blagu aromu po šumećem vitaminu C. Uzima se 50 ml jednom na dan. Prije upotrebe promućkati. Ovo bi bila preporuka za jedan sveobuhvatan suplement sa kolagenom koji će prijati cijelom organizmu a kosi konkretno zbog hijaluronske kiseline (zajedno sa kolagenom tjeme i kožu održava zdravom, jakom, elastičnom). Dodatak vitamina C i vitamina B kompleksa uz minerale mangan i cink skupa radi na idealnoj prokrvljenosti tjemena i dostavi mikronutrijenata do kože i folikula dlake.

Sastav: Pročišćena voda, hidrolizirani morski kolagen (riblji), fruktoza, saharoza, regulator kiselosti: limunska kiselina, L-askorbinska kiselina, aroma šumskog voća, natrijev hijaluronat, konzervans: kalijev sorbat, cinkov glukonat, manganov glukonat, bojilo: karmin, nikotinamid, kalcijev D-pantotenat, pteroilmonoglutaminska kiselina, piridoksin-hidroklorid, tiamin-hidroklorid, riboflavin, D-biotin, cijanokobalamin

Yasenka skinage Hair Boost (500 ml │54KM u vitashop.ba)

Tečni dodatak prehrani bogat keratinom. Ako vam Collagen Prestige 10000 iz bilo kojeg razloga ne odgovara jer je temeljen na ribljem kolagenu, ovo je alternativa jer sadrži Cynatine® HNS (hidrolizirani keratin koji se dobija iz ovčije vune). Sadrži i vitamine B kompleksa, folnu kiselinu, biotin, pantotensku kiselinu i niacin. Kao suplement je fokusiran na podsticanje jačanja dlake i rasta kose te sprječavanju opadanja kose. Ključan u sastavu je Cynatine® HNS (hidrolizirani keratin) tj. topivi keratin koji ima specifičnost da produžuje anagenu fazu rasta kose i ima odličnu biodostupnost (apsorpciju u organizmu).

Uz redovno korištenje, vratit će gustoću i sjaj i do 50 % umanjiti opadanje kose tokom perioda od tri mjeseca korištenja. Yasenka Skinage Hair Boost je proizvod bez glutena i laktoze. Uzima se 25 ml jednom na dan kroz 1 – 3 mjeseca. Prije upotrebe promućkati.

Sastav: Pročišćena voda; saharoza; fruktoza; Cynatine® HNS (hidrolizirani keratin); cinkov glukonat; aroma narandže; regulator kiselosti: limunska kiselina; zgušnjivač: ksantan guma; konzervans: kalijev sorbat; nikotinamid; kalcijev D-pantotenat; pteroilmonoglutaminska kiselina; piridoksin-hidroklorid; tiamin-hidroklorid; riboflavin; D-biotin; cijanokobalamin.
Kolagen za rast kose + koja je veza kolagena, vitamina i minerala?
Kolagen za rast kose + koja je veza kolagena, vitamina i minerala?
Kolagen za rast kose + koja je veza kolagena, vitamina i minerala?
Kolagen za rast kose + koja je veza kolagena, vitamina i minerala?
Kolagen za rast kose + koja je veza kolagena, vitamina i minerala?

*u saradnji sa Yasenka i vitashop.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?