Poliglutaminska kiselina nije zamjena za hijaluron, a evo i zašto

Poliglutaminska kiselina nije zamjena za hijaluron, a evo i zašto

Poliglutaminska kiselina nije zamjena za hijaluron, a evo i zašto

“Je li odzvonilo hijaluronu?”. “Dehidrirana koža ovaj sastojak voli više od hijaluronske kiseline”. “Novi trend u njezi kože”. “Tajna bolja od hijalurona”. Sve su ovo naslovi koji su prilično bombastično najavili osvajanje tržišta od strane novog sastojka. Izgleda da baš svi vole dramu tako da nije zaobišla ni skincare svijet. Ja nešto i nisam tip osobe koji “trza” na senzacionalističke naslove već sam više tip osobe koji se voli izolovati od svijeta te sprovesti vlastito istraživanje. Poliglutaminska kiselina je zasigurno zanimljiv sastojak u njezi ali nije zamjena za hijaluron te nema potrebe birati timove. Zašto ne iskoristiti najbolje od ova dva svijeta? Volim imati izbor te ga volim ponuditi i vama, tako da sam u nastavku pripremila pregled poliglumatinske kiseline. Saznajmo kakva je ovo kiselina, da li eksfolira, od čega se dobija, kako djeluje, koje su razlike između poliglutaminske i hijaluronske kiseline te kako ih organizovati i uklopiti u preparativi.

Kako smo došli do hijaluronske a kako do poliglutaminske kiseline?

Hijaluronska kiselina i poliglutaminska kiselina su dva biopolimera (prirodni polimeri koje proizvode ćelije živih organizama), koja su u preparativi cijenjena zbog njihovih izvrsnih sposobnosti hidratacije. Bez obzira, razlikuju se po više tačaka – pogotovo po pitanju njihovog porijekla i hemijske strukture. 

Odakle dolazi hijaluronska kiselina?

Ovaj biopolimer je otkriven u staklastom tijelu tj. dijelu oka goveda 1934. godine (otkrili su ga Karl Meyer i John Palmer). Naknadno je ekstrahiran iz hrskavice volove njuške ali i krijeste pijetla. Prirodno se nalazi u ljudskom tijelu te je imamo oko zglobova, u mišićima, oku itd. Ipak, dermis kože je glavni rezervoar ove molekule u ljudskom tijelu. Hijaluronska kiselina koju koristimo u sklopu preparative se generalno dobija biotehnološkom sintezom iz bakterija.

Odakle dolazi poliglutaminska kiselina (PGA)?

Jedinjenje poliglutaminske kiseline je prvi put izolovano iz organizma morske meduze. PGA omogućava meduzi da skladišti vodu u svom krhkom tkivu i tako da izbjegne dehidriranost koju ubrzava salinitet okeana. Danas se PGA ekstrahira iz tradicionalne fermentirane japanske namirnice, natto(fermentirana soja). Također se može biosintetizirati iz glutaminske kiseline koristeći se bakterijom Bacillus subtilis (poznata je i kao natto guma jer je jako ljepljiva i sluzava). Zato, za razliku od hijaluronske kiseline, znamo da se PGA ne nalazi prirodno u ljudskom organizmu.

Koje su hemijske razlike između hijaluronske i poliglutaminske kiseline?

Hijaluronska kiselina su polimeri koji pripadaju vrsti dugih i složenih lančanih molekula polisaharida, dok se poliglutaminska kiselina dobija polimerizacijom aminokiselina.

Kozmetička svojstva hijaluronske kiseline i poliglutaminske kiseline

Ove dvije kiseline su poznate po svojstvu hidratacije u njezi kože i kose. Bez obzira na tu njihovu sličnost, postoje nijanse u načinu njihovog funkcionisanja. 

Hijaluronska kiselina, kao prirodno prisutni, sastavni dio dermisa ima strukturalnu ulogu. Ponaša se kao humektant koji je sposoban zadržati vodu u ćelijama. Njen način funkcionisanja je direktno povezan sa njenom molekularnom strukturom. Hijaluronska kiselina se može povezati sa sulfatiranim proteoglikanima kako bi formirali supramolekularne strukture. One su potom u mogućnosti da ostvare veze sa molekulama vode i jonima kako bi održavali hidriranost kože. Zbog toga hijaluronska kiselina ima sposobnost zadržavanja/ retencije vode 1,000 puta više od vlastite težine.

Znamo da hijaluronska kiselina postoji u dvije molekularne težine. Visokomolekularna hijaluronska kiselina ostaje na površini dermisa te stvara zaštitni film koji spriječava da voda ispari. Niskomolekularna hijaluronska kiselina prodire dublje u epidermis, do baze stratum corneusa kako bi stimulisala prirodnu proizvodnju hijaluronske kiseline u tijelu. Od hijaluronske kiseline možemo očekivati da će zagladiti teksturu kože i podariti joj podmlađen, osvježen izgled. Prednost joj je i to što je nježan sastojak tako da odgovara svim tipovima kože, uključujući osjetljivu.

Poliglutaminska kiselina je veća molekula od hijaluronske kiseline. Zbog toga ne prodire duboko u kožu već ostaje na površini. Njeno hidratizirajuće svojstvo je povezano sa njenom sposobnošću da stvori zaštitni film na površini kože te na taj način ograniči isparavanje vode. Poliglutaminska kiselina je sposobna zadržati 5,000 puta više vode u odnosu na vlastitu težinu (5x više od hijalurona). Ovaj vodotopivi humektant stvara nešto što bi najbolje bilo opisati kao hydrogel gazu koja obavija kožu. Ta gaza se širi kako bi privukla i zadržala vodu iz atmosfere u koži, ali ujedno može i povećati proizvodnju nekih od naših prirodnih faktora vlaženja (natural moisturising factors/NMF).

Poliglutaminska kiselina također potpomaže dostavu antioksidansa (poput kvercetina i ferulične kiseline) do kože, što bi bez njene pomoći bilo teže izvesti. Za razliku od hijaluronske kiseline, poliglutaminska ima znači, i antioksidativna svojstva. Još nešto što joj se treba priznati je i da PGA može spriječiti razgradnju naše prirodne hijaluronske kiseline u tijelu. Znači PGA povećava retenciju vode i omekšava kožu, što ublažava izgled finih linija i bora. Istraživanja su pokazala da je za PGA teže održati konzistentnu molekularnu težinu, što znači da je najpouzdanija kao zaštitna barijera kože – tačnije odlično asistira našoj zaštitnoj barijeri kože. A to dalje znači da je idealan saveznik ljudima koji imaju stanja poput perioralnog dermatitisa (kada je funkcija zaštitne barijere kože narušena).

Kombinovanje poliglutaminske kiseline i korištenje u rutini

Kao što vidite, iako su slične, poliglutaminska kiselina nije i ne treba biti zamjena hijaluronskoj. One se mogu veoma uspješno nadopunjavati i kombinovati za ultimativan boost hidratacije. Sa jedne strane, hijaluronska kiselina djeluje na interne ćelije dermisa za dugoročnu hidrataciju. Doprinosi oksigenaciji, toniranju i dostavljanju nutrijenata koži. Sa druge strane, poliglutaminska kiselina stvara zaštitni film na površini kože koji ne dopušta da voda ispari. Tokom njegovanja kože, prvo se nanosi hijaluronska kiselina a potom poliglutaminska (koja će vlažnost da “zaključa”). Ako želite biti super napredni, onda potražite sodium hyaluronate i sodium polyglutamate – soli hijaluronske i poliglutaminske kiseline jer su još efikasnije kod hidratacije i zaštite kože.

Poput hijaluronske kiseline, poliglutaminsku također možemo koristiti ujutro i/ili navečer tako da je fleksibilan sastojak. Također se (poput hijaluronske kiseline) lijepo slaže sa vitaminom C i niacinamidom, te je veoma korisna kod sprječavanja i ublažavanja perutanja kao i suhoće koji se nekada pojave tokom korištenja retinola. Oprez ako koristite AHA i BHA u rutini – njih nemojte kombinovati istovremeno sa poliglutaminskom kiselinom zbog potencijala nastanka iritacija, već poliglutaminsku koristitite dan poslije AHA ili BHA. PGA serum možete dodati tečnom puderu ako želite dewy i zaglađen efekat (glass skin). Ali isto tako znajte da se ponaša i kao fantastičan prajmer/ baza prije nanošenja pudera i ostale šminke. Pored toga, eventualna mana PGA je što je skuplji sastojak od hijaluronske kiseline pa će nekada malo više koštati proizvodi koji je sadrže. 

It's Skin Power 10 Formula LI Effector Serum Firefighter – proizvod je sa poliglutaminskom kiselinom koji sam ubacila u rutinu i odgovara mi njegova lagana, nemasna formulacija. U zalihama imam i Olival Hijaluron hidrator 4H koji sadrži PGA, te Olival Amino Activator CM a na listi za naručivanje imam i The Inkey List Polyglutamic Acid serum kao i The Inkey List Polyglutamic Acid Dewy SPF30. U drogerijskom rangu bi se također mogao istaći i Skincyclopedia Polyglutamic acid complex 3% serum za lice

Poliglutaminska kiselina nije zamjena za hijaluron, a evo i zašto
Poliglutaminska kiselina nije zamjena za hijaluron, a evo i zašto
Poliglutaminska kiselina nije zamjena za hijaluron, a evo i zašto
Poliglutaminska kiselina nije zamjena za hijaluron, a evo i zašto
Poliglutaminska kiselina nije zamjena za hijaluron, a evo i zašto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?