Nedeljne priče #2

Nedeljne priče #2

Kako vama prolazi ovaj vikend?

Meni se čini kao da imam dvije nedelje uzastopno. Jučer sam baš spominjala kako sam imala osjećaj da je nedelja, jer vrijeme je bilo tako mrljavo i sve je utihnulo. Baš čovjek nije ni za šta kada je napolju takvo sivilo i dočekaju vas rupe po cesti, oronuli trotoari pa povremeno se i fasada obruši na nesumnjajućeg prolaznika. Sarajevo je ovih dana utonulo u neko čudno, neobično toplo te prilično kišovito vrijeme koje (prema svemu sudeći) najavljuje rano proljeće. Zadržimo se na činjenici da je zima past tense, proljeće je stiglo i to potvrđuju kaćuni kojima je posut obližnji gradski park. Nisam mogla vjerovati kada sam ih vidjela u grupicama ispod drveća. Tratinčice sam već uočila koji dan ranije ali su me kaćuni uhvatili nespremnu. Mislim da ne pamtim topliji februar – što ima pozitivne strane, poput nižih iznosa režija, mogućnosti češće šetnje, manje slojeva pri oblačenju itd. Baš sam jutros sa kolegicom razmijenila iskustvo da smo (sa izuzetkom par dana) prezimile smjene u patikama. Ja se ne žalim što se februara tiče, samo sam zabrinuta vezano za to šta nas očekuje na ljeto. Da li će upeći ili će biti kišovito? Vrijeme će pokazati.

Ove Puma Palermo patike su tako dobro došao boost serotonina u ovom sivilu. Spremljene i čekaju pravo proljeće. 

U iščekivanju klimatološkog proljeća sam razmišljala i o svojoj kolekciji torbi. Gledam svoju Obag torbu i pada mi na pamet da naručim novu unutrašnju podstavu, ručke i možda Obag mini za proljeće? Nedostaje mi radnja koju smo imali u BBI centru pa je online naručivanje jedina opcija. Od samog početka sam bila zadovoljna torbom ali zeznula sam se sa odabirom svijetle podstave + ručke su se isfucale. Vidjeti ću da li će mi nešto primamljivije izletiti u međuvremenu ili ću ostati pri ovoj ideji.

Puno je noviteta na blogu, kako tehnički, tako i sadržajno. Od naredne sedmice (i ujedno posljednje sedmice februara), zvanično uvodim Simply Selma članstvo/ pretplatu. Ako je ovo prvo mjesto gdje čitate o ovome, bacite oko iznad loga na blogu – vidjeti ćete da pored”recenzije”, “lifestyle” i “recepti” sada imate tabove koji se odnose na pretplatu tj. članstvo. ideja je da svakog mjeseca 5-7 objava tj. tekstova ostane dostupno baš svima, kao što je bilo do sada. Ali za članove Simply Selma zajednice koji plaćaju mjesečnu ili godišnju pretplatu pripremam dodatne tekstove o specifičnim temama – usudila bih se reći da će to biti neki od najboljih tekstova na blogu. Uglavnom će biti riječi o njezi (sa posebnim fokusom na kožu) ali planiram da se pozabavim nekim temama oko zdravlja, prehrane i suplemenata o kojima nisam ranije pisala. 

Možete očekivati 2-5 tekstova specijalno pripremljenih za pretplatnike koji će biti temeljito istraženi, argumentovani i podebljani naučnim radovima te objektivni što je više moguće. Ono čega danas manjka na internetu je objektivno, nepristrasno novinarstvo (pogotovo istraživačko novinarstvo) i svojim radom ću pokušati popuniti neke od praznina u oblastima kojima se bavim. Mnogo sam razmišljala o prikladnim iznosima za mjesečnu i godišnju članarinu jer sam željela da budu dostupni za svaki džep. Nakon nekih proračuna sam procijenila da bi 3$ na mjesečnoj i 25$ na godišnjoj razini bilo korektno. Mjesečni iznos je u ravni mjesečne naknade nekih aplikacija koje koristim + ovdje je bonus uvijek svjež sadržaj. Godišnja pretplata je nešto ekonomičniji model članstva na Simply Selma blogu jer predstavlja uštedu od 20KM. Godišnja pretplata iznosi cca 45KM (25$) dok mjesečno plaćanje pretplate od 5,45KM (3$) x 12 mjeseci iznosi 65KM (36$).

Plaćanje je organizovano preko PayPal-a a postoji i mogućnost uplate na račun za godišnju članarinu. U ovoj varijanti mi se osoba javlja (mejl ili poruka, kako vam je praktičnije) sa upitom za podatke za uplatu. Nakon izvršene uplate (fotka uplatnice) autorizujem vašu email adresu i nastavljate sa izradom svog profila na blogu. Pretplata/ članstvo je automatizirano i možete ga uvijek otkazati u okviru svog PayPal računa. Mislim da danas skoro svako ima PayPal a u slučaju da ga nema, super je lako napraviti svoj profil. Kao što vidite, noviteti se nisu zaustavili na revampu kolumni Nedeljne priče i Žurnal + na Instagramu su odlična dopuna blogu broadcast kanali (filmovi, kdrame, fitness, parfemi). Kasnije bih voljela još nečim nadopuniti sadržaj, ali sve u svoje vrijeme. I primjetiti ćete u donjem desnom uglu da od danas imate instaliranog prevodioca tako da bez obzira na jezično područje, svako može pročitati tekstove na blogu.

U storijima sam kritikovala promjenjivost modnih vjetrova i apsolutno podcrtavam sve prethodne zaključke. Nakon masovnog ismijavanja milenijalaca zbog naših “cheugy” skinny farmerica i razdjeljka na stranu – Gen Z se naprasno odlučuje da je to ipak sada trendi. Iscrpljenost ciklirajućim trendovima, pa i njihova apsurdnost su u meni izazvali revolt – i odlučila sam da se potpuno distanciram od njih. Barem dok na scenu ne dođu ljudi koji znaju šta rade te će umjeti usmjeriti mase u neke konkretnije i pametnije stvari. Nisu svi trendovi ni glupi, nekada su znali biti super korisni pa se nadam da će to vrijeme uskoro da se ponovi. Ali nije sve tako sivo  – došla sam na svoje što se tiče accent boje ovog proljeća jer to je baby blue (meni najdraža!). Vjerovatno je slučajnost ali ne mogu a da se ne osjećam dobro što sam već u januaru furala ovu boju. Selma kao trendseter? I čudnije stvari su se dešavale 😀

Kada su nokti u pitanju, šta vi nosite (koje boje)? Prilično neobično za mene, ali većinu vremena su mi nokti bili nenalakirani. Inače bi mi to smetalo ali zdravlje noktiju mi je već duži period zadovoljavajuće pa mi nije bio neprijatan prizor vidjeti ih “gole”. Nije nekada loše napraviti pauzu od lakiranja, bez obzira što koristim 3-Free formulacije lakova. A u storijima sam vas pitala za preporuke najboljih ulja za nokte i zanoktice pa u martu stižu rezultati mog istraživanja u kombinaciji sa vašim preporukama.

Još jedan novitet (doduše na manjoj skali) je #simplyselmaspends hashtag kojim sam objedinila sve proizvode koje tek otvorim ali i one koje sam potrošila. To je moj personalni tracker toga koliko mi neki proizvod traje, koliko mi dugo treba da ga potrošim, dajem svoje procjene za koliko mislim da ću ga potrošiti i sve me skupa jako motivisalo da budem bolje organizovana po pitanju svoje skincare rutine. Pošto se bavim testiranjem proizvoda, mnogo toga imam po policama, ladicama i u glavi. Nekada se i ja pogubim u silnim proizvodima a koži ne smijem izazvati pretjeran stres raznoraznim aktivnim sastojcima kako ne bih reaktivirala perioralni dermatitis. Nije ni poenta bjesomučno kupovati tako da je dobro napraviti presjek stanja i zaista potrošiti proizvode prije kupovine novih. 

Kada smo već kod perioralnog dermatitisa – mislim da mi je užurbani tempo koji sam imala proteklih sedmica proizveo mini reakciju. Imam dvije sumnjive tačkice koje su najvjerovatnije početne faze p.dermatitisa, jedna je uz oko, druga ispod nosa (klasične pozicije ovog dermatitisa). Pogotovo je osjetljiva koža na području između nosa i usana tako da su neki proizvodi koji su mi inače okej izazvali blago crvenilo (BoJ Ginseng esencija, Origins Mega Mushroom emulzija, maske sa glinom). Ide lagani reset i povratak osnovama. Javite ako vas bude zanimalo čime planiram obuzdati potencijalno upalnu fazu dermatitisa.

Mansplaining – gadna navika Balkanaca na koju me podsjetio ovaj slučaj profesionalne golferice Georgije Ball. Apropo – Balkan je samo jedno od žarišta ove pojave, ne i jedino. Vjerovatno vam se negdje prikazala vijest o Georgiji i njenom tiktoku koji prikazuje mansplaining. Prilično je cringe ali ga je potrebno pregledati, a znate zašto? Jer izazvao je komentare ženske strane Boomer generacije zbog kojih sam shvatila da su potpuno izgubljen slučaj – sav trud i strpljenje moramo usmjeriti na Gen Z jer oni se još mogu spasiti. Na kraju, i oni su žrtve Boomera i njihovog veoma regresivnog mentalnog sklopa.

Žene koje opravdavaju nadobudnog amatera koji je prekinuo profesionalnu golfericu tokom treninga da on njoj objasni kako se to radi su… za žaljenja. One koje su navikle da ih se tako tretira primjetila sam da ne mogu podnijeti da mlađe od njih zahtijevaju bolje za sebe. Nisu sve iste ali počesto nailazim na takve stavove i apsolutno ih treba ignorisati jer su znak sebičluka i zajedljivosti. Svaka naredna generacija treba i mora tražiti i izboriti se za bolju poziciju od one kakvu je imala prethodna generacija. Sve suprotno tome je nazadak. Ovaj primjer mansplaininga me jako podsjetio na scenu iz teretane od neki dan – drago mi je prijaviti da sam imala bolju reakciju od Georgije ali samo zato što sam izgleda imala više prakse (nažalost).

Sve ono što neću pogledati kategorija je obogaćena True Detective sezonom 4 koja je apsolutno gubljenje vremena i traćenje talenta Jodie Foster. Prva sezona je definitivno ona koja ostaje upisana u legendu kao jedna savršena sezona serije, od početka do kraja. Čista desetka. Drugu i treću se može pogledati, sasvim su okej. Ali četvrta je… ne znam kako je opisati. Jedino što sa prethodnim sezonama ima je ime. Kvalitet je stvarno nikakav – zato sam iznenađena da je najavljena i peta sezona? Očigledno da imaju publiku, samo ja nisam dio nje. 

Ono u čemu sam 100% uživala je “Marry My Husband” kdrama kojoj bih možda drugačije zamislila završetak u nekim aspektima, ali toliko sam uživala u svakoj epizodi da kritike ne mogu umanjiti golemu preporuku koju joj želim dati. Ako je niste pogledale, obavezno je čekirajte jer je sve ono što bi kdrama trebala biti. I odavno nisam gledala bolje negativce od Min-Hwana i Soo-min. Ako želite znati ko je originalni gwenchana, ovaj osmijeh vam sve govori. Ova nedelja je idealna za početi gledati novu seriju – pa neka to bude ova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?