Maison Francis Kurkdjian Grand Soir

Maison Francis Kurkdjian Grand Soir

Desilo mi se u par navrata da sam dobila pitanje preferiram li francuske ili italijanske parfeme. Prvi put kada sam to bila upitana, nisam imala potpuno formiran ukus, niti sam istinski poznavala razlike između parfemskih kreacija i stilova ove dvije evropske zemlje. Međutim, ukoliko bi mi to isto pitanje postavili danas – znala bih odgovor. 

Bez sumnje sam simpatizer francuskih parfema jer lično preferiram jednostavnost i luksuz, u jednom (ono što bi se u današnja moderna vremena zvalo “quiet luxury”). Francuzi istinski imaju dar da u potpunom odsustvu kiča ostave najsjajniji utisak. Za razliku od njih, Italijani su skloni ekstremima, ekscesu, kiču te svemu što je sjajno i dramatično. Kako se kaže, o ukusima se ne raspravlja. I slažem se, tako da se mogu samo nakloniti strani koja mi je bliska. Što sam starija, sve više cijenim francuski stil i estetiku a kada su parfemi u pitanju, vjerujem da u svakoj parfemskoj kolekciji treba biti barem jedan parfem prikladan za posebne, svečane prilike. Imam privilegiju da posjedujem par takvih parfema no onaj za kojim će ruka svaki put da posegne kada osjetim da je prilika uistinu posebna je onaj o kojem vam pišem u nastavku.

Maison Francis Kurkdjian Grand Soir

Bilo da ste amater, simpatizer ili ozbiljan entuzijasta u svijetu parfema – vjerujem da nema potrebe pisati uvod za ime kakvo je Francis Kurkdjian. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih parfumera svih vremena a među njihovim slavnim kreacijama su Baccarat Rouge 540 EDP i Extrait. Iako sam se lično zasitila ovog parfemskog DNK prvenstveno zbog prezasićenosti tržišta njihovim klonovima te zbog nevjerovatne globalne popularnosti (a ne zato što imaju manjkavost bilo koje vrste) – činjenica je da je sa njima stvorena legenda o kojoj će se još dugo pričati i pisati. U bogati opus ovog parfemskog “nosa” također spadaju  Jean Paul Gaultier Le male, Jean Paul gaultier Ultra male, Narciso Rodriguez for Him, Narciso Rodriguez for Her, My Burberry Black, Dior Homme Cologne, Dior J'adore L'Or, Dior Miss Dior Parfum, Dior New Look (2024), Elie Saab le Parfum, Elie Saab L'Eau Couture, Elizabeth Arden Green Tea i još mnogi drugi.

Francis je također vlasnik cijenjene parfemske kuće Maison Francis Kurkdjian – jednog od najcjenjenijih niche brendova koji je poznat po super čistim komponentama ali i unikatnim kreacijama. Jedna od takvih kreacija je i Grand Soir – zvijezda ovog teksta i recenzije. Kao što je Jovoy Psychedelique na glasu kao najljepši i najbolji pačuli ikada napravljen, tako je i Grand Soir kada je izašao 2016. napravio historijsku stvar. Postao je najbolji parfem sa ambrom ikada napravljen. To se do sada nije promijenilo, iako je u međuvremenu nastalo dosta kvalitetnih amber parfema. Doduše, kako sam informisana, pravi parfemski snobovi smatraju da je Ambre Sultan od Serge Lutensa ustvari najbolji parfem sa ambrom. Sasvim slučajno imam minijaturu Ambre Sultana i stvarno je vrhunski. Samo je druga vrsta ambre, sa puno više smole te specifičnost mu daje primjesa angelike, mirte, korijandera i origana. Uopšte ne sliči Grand Soiru tako da (kada bih se ja pitala), postoji mjesta na tronu za obojicu.

AMBER, VANILIJA, BENZOIN IZ SIAMA, MAHUNE TONKE IZ BRAZILA I VENECUELE, ŠPANSKI LABDANUM, LAVANDA

Grand Soir po prezentaciji utjelovljuje taj bezvremenski francuski luksuz. Kutija je potpuno jednostavna, bijele boje i samo sa zlatnim detaljima. Uprkos super jednostavnoj prezentaciji, ne djeluje cheap. Naprotiv, ta silna praktičnost je tako ingeniozna, veoma classy pa i šarmantno snobovska. Bočica odiše luksuzom iako je u dlanu sitnija od većine bočica iste mililitraže. Jantarna tekućina hipnotiše. Šta se u njoj krije? Tonka mahune iz Brazila i Venecuele, akord Ambre koji se ustvari temelji na vanillinu (primarna komponenta vanilije) te cistus labdanum koji daje topli začinski vajb, zajedno sa smolastim Benzoinom. 

Ambra ovdje nije baš tipična već je vanilasta ambra i istopiti će vam srce svojom toplinom. Drydown je božanstven jer slatkoća vanilije preuzima riječ dok smolaste komponente benzoina lebde u zraku. Ako vam nabrojene note ne znače mnogo, dopustite mi da ga jednostavnije opišem. Grand Soir je utjelovljenje toplih kroasana sa puterom. Miriše tako buttery smooth. Ekstravagantno, jestivo, mazno, kremasto. Sve note se perfektno blendaju i ostavlja nevjerovatno svilenkast utisak. Ono što je specifično kod njega je osjećaj toplote kojim isijava sa kože. U parfemskoj kompoziciji je i lavanda koju moj nos ne detektuje ali Ado je osjeti (što me ne čudi jer je veliki ljubitelj lavande u parfemima). Ako imate ultra osjetljiv nos, možda je i vi “pokupite”.

Nešto po čemu su specifični MFK parfemi jeste način na koji se ponašaju na koži i u zraku. Parfemi uglavnom oslobađaju burst arome koji udara u nosnice, potom se smiruje i na kraju prelazi u skin scent. MFK parfemi tako ne djeluju, njihova parfemska molekula je drugačija. Nanesete ga na kožu i ne osjetite baš tako žestok udar u nosnicama. Ali onda se počne oslobađati ta čarobna molekula koja kao da kruži u zraku oko vas i umota vas u parfemski balon. Dva metra u radijusu od vas ta molekula šara i ostavlja trag kuda god krenete. I to traje cijeli dan. Grand Soir ima fantastičnu trajnost i sillage no, nikada nećete sa njim pretjerati ukoliko ne prelazite 3 šprica. Recimo da je to idealna mjera sa kojom ćete ostaviti intrigantan mirisni trag, no nikada nećete biti napadni. Odlično djeluje i u intimnim situacijama jer nema te osobe koja neće poželjeti da pomiriše Grand Soir sa tople kože. Podjednako ga dobro mogu iznijeti muškarci i žene (pravi je unisex). Iako ne postoje striktno muški, ženski, ljetni niti zimski parfemi – vjerujem da najljepše performanse može ponuditi tokom hladnijeg vremena

U mojim opisima nećete pročitati da je neki parfem striktno za određeni dresscode ali… Grand Soir zaista nije za džins i džemper vrstu oblačenja. Nemojte da vas njegova jednostavnost prevari jer aura kojom zrači zahtijeva svečaniju prezentaciju. Nije bez razloga inspiracija za ovaj parfem Pariška noć, kada je glavni grad Francuske osvijetljen magičnim svjetlima koja se prelijevaju u tople akorde vanilije, tonke, benzoina i počasnog gosta – ambre. Takva elegancija, sofisticiranost i određeno majstorstvo snobizma teško da se može poredi sa bilo čim drugim. Grand Soir je dopadljiv a istovremeno dekadentno arogantan. Zbog njega se vrijedi potruditi i srediti, zato to učinite podignute glave i iznesite ga na najdostojanstveniji način jer vi to oboje možete (i zaslužujete).

Maison Francis Kurkdjian Grand Soir
Maison Francis Kurkdjian Grand Soir
Maison Francis Kurkdjian Grand Soir
Maison Francis Kurkdjian Grand Soir
Maison Francis Kurkdjian Grand Soir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?