Da li ulošci mogu izazvati iritacije?

Da li ulošci mogu izazvati iritacije?

Da li ulošci mogu izazvati iritacije?

Često je tema osjetljive kože u fokusu na blogu i pisala sam nebrojeno puta o potencijalnim iritansima, kao i manifestacijama iritacije. Ipak, koliko god osjetljiva koža lica, tijela i tjemena mogu biti, nema sumnje da je najosjetljiviji dio nas onaj najskriveniji. Intimna regija je izuzetno nježna i osjetljiva pa znamo da se sa razlogom preporučuje korištenje pamučnog donjeg veša tokom cijele godine. Pogotovo je tokom ljeta važna stavka uz naglasak da odjeća i donji veš također ne bi trebali da nas previše stežu (pustimo koži da diše). Pa kada znamo da su pamučna odjeća i donji veš najbolja opcija sa razlogom za kožu cijelog tijela, koju ulogu u zdravlju i pojavi iritacije imaju ulošci koje koristimo svakog mjeseca tokom svoje reproduktivne faze života? Da li ulošci mogu izazvati iritacije? Da, nekada mogu.

Iako su dizajnirani da nam pružaju funkcionalnost i ugodu tokom menstruacije, faktori poput osjetljivosti na određene materijale, produženo korištenje ili frikcija mogu dovesti do inflamacije i iritacije. Materijali koji se koriste za izradu uložaka (poput sintetičkih vlakana, parfema, ljepila) neće se slagati sa svakom kožom. Ako primjetite crvenilo, svrab ili nelagodu – to bi mogli biti znakovi iritacije. Kada biramo organske uloške sa hipoalergenim materijalima ili jednostavno biramo uloške koji nisu parfimirani, tim malim odlukama možemo značajno smanjiti šansu za pojavom iritacije. Također je od velike važnosti biti ažuran i često mijenjati uloške kako bi održali svježinu intimne regije te izbjegli produžen kontakt kože sa vlagom. 

Intimna regija je posebno osjetljiva 

Žensko vaginalno okruženje ima specifičan pH (blago kisel) kao preduvjet za ravnotežu vaginalne flore, koja je kao takva krhak i delikatan ekosistem. U tom ekosistemu egzistiraju milioni mikroorganizama koji sačinjavaju fiziološki vaginalni habitat/ mikrobiom. Njega mogu narušiti fizički i hemijski agensi – rezultat toga može biti iritabilni vulvitis (upala). Simptomi vulvitisa su svrab, peckanje i bol te se zbog ovoga vulvitis treba smatrati kao realan oblik kontaktnog dermatitisa. Ukoliko se situacija zapusti, ovo stanje može preći u hronično. Eksterni iritativni faktori su uska odjeća, sintetički materijal donjeg veša (nylon, lycra), parfimirani toaletni papir, korištenje sintetičkih uložaka koji nisu prozračni, korištenje kozmetičkih proizvoda za intimnu regiju (deo sprejevi, depilatorni vosak, agresivni deterdženti za veš) te barijerni kontraceptivi. Uz eksterne imamo i unutarnje faktore koji nastaju uslijed visokih nivoa endogenih hormona koji dovode so narušenog balansa vaginalne flore ili do stagnacije menstrualnog toka. To opet dovodi do pojave kontaktnog dermatitisa. K tome možemo kao dodatne faktore rizika pridodati i situacije koje pogoršavaju iritaciju kože (urinarna inkontinencija, pretilost, psihosomatski faktori, dijabetes, terapije antibioticima ali i loša intimna higijena).

Još jedan etiološki faktor iritativnog vulvitisa je korištenje sintetičkih uložaka zbog loše prizračnosti i kožne frikcije. Ovakva situacija stimuliše širenje i povećanje broja mikroorganizama. U posljedice spomenutih stanja spadaju infekcija patogenima poput Candida Albicans. Postoje i specifičnosti predmenopauzalnog, menopauzalnog i postmenopauzalnog perioda u životu žene kada neadekvatan materijal uložaka može dodatno istaći nelagodu i probleme koji se nižu kao domino efekat zbog ulaska hemikalija kroz stratum corneum. Različiti kožni iritansi mogu poslužiti kao okidač za inflamatorne procese, tako da definitivno nije svejedno šta nam dolazi u kontakt sa kožom i sluznicom.

Zašto se javlja iritacija tokom menstruacije?

Kožna iritacija tokom menstruacije je tema o kojoj se ne diskutuje otvoreno ali zaista nema potrebe da (p)ostane tabu. Uz malo istraživanja ćemo lako doći do razjašnjavanja razloga koji stoje iza ove neugodne pojave. Prije svega, krivica djelimično pada na naše hormone. Tokom našeg menstrualnog ciklusa, naši hormoni (estrogen i progesteron) igraju igru koja sliči na vožnju rollercoasterom. Osjetljivost i kožna inflamacija su nekada rezultat toga. Ipak, veliki dio krivice pada i na uloške koji sadrže iritabilne hemikalije. Klasični, komercijalni ulošci su obično krcati plastikom, lateksom, superupijajućim granulama, hlorom, sintetičkim parfemima, bojama  i dr. hemikalijama koje veoma lako mogu izazvati haos. Nemojmo zaboraviti ni na toplo i vlažno okruženje kakvo ulošci mogu da budu – idealno mjesto za uzgoj bakterija.

Iako je “period poverty” stvaran problem gdje djevojkama i ženama uopšte ulošci nisu dostupni pa je bilo kakva opcija bolja od nikakve – ako nam situacija i okolnosti dozvoljavaju izbor, mislim da treba iskoristiti tu činjenicu te sebi nabaviti one uloške koji imaju manji potencijal za izazivanjem iritacija. To su bez sumnje, ulošci od organskog pamuka. Oni su superheroji ove priče jer su napravljeni od nježnih, prozračnih materijala koji djeluju antimikrobno poput organskog pamuka pa iritacije, alergije i osipi postaju stvar prošlosti. Osim toga, kada biramo uloške od organskog pamuka, poštujemo više i naš dom, planetu Zemlju. Uz direktan pristup informacijama, danas je teško ostati nesvjestan problema zagađenja tako da su biorazgradivi ulošci napravljeni od materijala iz održivog uzgoja idealan odabir. Ne samo to već organski ulošci mogu i da se kompostuju, tako da se njihov životni ciklus u potpunosti odvija u skladu sa planetom a ne protiv nje.

Korištenjem organskih uložaka izbjegavamo iritacije

Koristila sam klasične komercijalne uloške većinu svog života i u poređenju sa onima od organskog pamuka – uopšte nema poređenja. Organski pamuk je u svakom aspektu superioran ali ima samo jednu “manu” a to je da mu treba duže vremena da upije svu tekućinu. Zato je potrebno češće mijenjati pamučne uloške (umjesto svaka tri, mijenjam ih svaka dva sata). Ne znam za vas ali meni je to mala cijena jer sa organskim pamukom nema preznojavanja, crvenila, peckanja, uraslih dlačica, iritacija uslijed frikcije/trljanja o plastični materijal niti osjećaja “potparenosti”. Također se smanjenjem mogućnosti za iritaciju smanjuje šansa da će biti potrebe za korištenjem vaginaleta ili antibiotika  (barem kada su u pitanju eksterni iritansi).

Ipak, pod pretpostavkom da smo zdrave i da nema drugih argumenata, kao ključni razlog što lično biram uloške od organskog pamuka je zato što želim da koža diše. Želim da normalno funkcionišem i da moje obaveze i želje ne trpe samo zato što imam menstruaciju pa je bitno da se osjećam svježe i ugodno. Organski pamuk je tu neprikosnoven. Svaki od navedenih iritansa može poremetiti pH intimne regije. 

Vodič: kako odabrati najbolje uloške od organskog pamuka

  • MATERIJAL JE BITAN: potražiti uloške napravljene od 100% organskog pamuka ali i da ne sadrže štetne hemikalije ni iritanse (plastika, sintetičke granule i/ili gel od sirove nafte, hlor, lateks, surfaktanti, sintetički parfemi i boje).
  • SPOSOBNOST UPIJANJA: birati uloške prema potrebama i sposobnosti upijanja (Regular >65ml, Super ultra >75ml, Long ultra >105ml, Super plus extra >140ml, Regular ultra extra >90ml, Super ultra extra >116ml, Long ultra extra >165ml, Regular maxi >140ml, Super maxi >155mm, Night time maxi >260ml). Neće svakog dana menstruacije biti iste potrebe, kao ni noći.  Normalna/ prosječna količina ženske menstruacije je 30-80ml po ciklusu. Kada dolazi do ili premašuje 80ml onda se radi o većem odlivu tako da se njemu treba prilagoditi vrsta uloška. 
  • UGODAN OBLIK: birati uloške koji koriste ljepilo na poleđini kao i krilca koja dobro prijanjaju na materijal donjeg veša te su pouzdani. 
  • PROZRAČNOST: birati uloške koji su prozračni, kožu održavaju suhom te bez iritacija. 
  • DUŽINA SA/BEZ KRILACA: birati uloške koji odgovaraju našem obliku tijela te one koji mogu prekriti neophodno područje uz maksimalnu zaštitu. 
  • HIPOALERGEN: provjeriti da li je na pakovanju navedeno da su ulošci hipoalergeni, kako bi se smanjio rizik od alergija i osjetljivosti kože.
  • BIORAZGRADIVOST: prioritizirati biorazgradive uloške kako bi što manje štetiti okolini (možete ih pretvoriti u kompost).
  • BEZ PARFEMA I BOJILA: izbjegavati uloške koji sadrže dodate parfeme i boje jer oni su iritansi. 
  • ČITATI RECENZIJE: iskustva drugih korisnica su odličan način da se upoznamo sa proizvodima čak i prije kupovine. 
  • POVJERENJE U BREND: birati brendove za koje znamo da vrednuju kvalitet, naše zdravlje i okolinu, nabavljaju sirovine iz održivog uzgoja te adekvatno kompenzuju svoje uposlenike.

Zašto Natracare?

Upotreba pesticida u konvencionalnoj poljoprivredi se povezuje sa lošim zdravljem i groznim pojavama u okolnim zajednicama (poput prirođenih defekata i neplodnosti). Poljoprivrednici također budu uhvaćeni u ugovore sa velikim korporacijama – neka primjer bude podatak da 95% tržišta sjemenki pamuka posjeduje GMO gigant Monsanto-Bayer. Proizvodnja pamuka koristi pesticide u vrijednosti $2.6 milijardi svake godine i sačinjava 10% globalne upotrebe pesticida (više nego bilo koji usjev). Istraživanja su pokazala prisustvo dioksina i glifosata u mnogim brendovima tampona. Obje hemikalije su jako štetne te im nije mjesto u tamponima, čak ni u tragovima.

Organska proizvodnja garantuje da se pamuk uzgaja bez upotrebe štetnih pesticida, insekticida ili herbicida. U sklopu organske proizvodnje pamuka se radnicima koji beru pamuk kao i ženama poljoprivrednicima daje mogućnost samostalnog rada i adekvatne zarade. Ta samostalnost je posebno bitna za žene u ovom poslu te ima nemjerljiv značaj na edukaciju i zaradu ne samo njih već i njihove djece, kao i cijele zajednice. Znači, pored toga što neće izazvati iritacije imamo i ovaj podatak + treba znati da usjev organskog pamuka zahtijeva 71% manje vode i 62% manje energije za proizvesti.

Bez plastike, lateksa, parfema, super upijajućih gelova i polimera, sufaktanata, dioksina i boja. Zato je Natracare već četvrtu godinu moj broj jedan po pitanju uložaka (i tampona). Gdje ih naći? Uvijek u dm-u.

Da li ulošci mogu izazvati iritacije?
Da li ulošci mogu izazvati iritacije?
Da li ulošci mogu izazvati iritacije?
Da li ulošci mogu izazvati iritacije?
Da li ulošci mogu izazvati iritacije?

*u saradnji sa Health Time

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?