Lavlja griva pozitivno djeluje na mozak: odlična za fokus a pomaže i kod depresije

Lavlja griva pozitivno djeluje na mozak: odlična za fokus a pomaže i kod depresije

Lavlja griva pozitivno djeluje na mozak: odlična za fokus a pomaže i kod depresije

Adaptogeni su nešto veoma dragocjeno i mnogo mi je drago što se u moru raznoraznih informacija i dezinformacija ona o njihovom značaju nije izgubila. Od ašvagande, rhodiole do maca praha i schisandre, imala sam priliku isprobati mnoge od ovih čudesnih biljaka i korijenja. Ukoliko vam stres predstavlja tegobu, borite se sa anksioznošću, nesanicom, možda hormonalnim disbalansom ili su jednostavno PMS ili možda menopauza problematični – onda se definitivno isplati obratiti pažnju na sve ono što nam adaptogeni imaju za ponuditi.

Nakon što sam se podsjetila svog teksta “Brzi vodič za adaptogene gljive”, uočila sam da bih sigurno mogla malo više proširiti vidike kada su adaptogene gljive u pitanju. Nije svrha samo teoretski se informisati o njima već i lično iskusiti, iskoristiti njihov potencijal. Do sada sam najčešće koristila cordyceps a povremeno i chaga prah. Moram reći da je cordyceps sjajna stvar, kako za čišćenje pluća od zagađenog zraka (nešto sa čime svi koji žive u gradovima imaju iskustva) tako i za boostanje fizičke izdržljivosti (nevjerovatno korisno tokom vježbanja). Ipak, jedna adaptogena gljiva mi se motala po glavi protekla dva mjeseca i nisam odoljela njenoj kupovini. Pogotovo nakon što sam se upoznala sa njenim raznovrsnim benefitima. 

Riječ je o lavljoj grivi. Jedna od specifičnosti lavlje grive je to što se smatra funkcionalnom i adaptogenom namirnicom. Funkcionalna namirnica/ hrana ima zdravstvene benefite i izvan svoje nutritive vrijednosti. Adaptogene namirnice pomažu tijelu da se prilagodi stresu – ovo se odnosi na stres bilo koje vrste: fizički, biološki ili hemijski. Ovo svojstvo putem adaptogena omogućava tijelu da se odbrani od oboljenja te da se lakše i brže vrati u unutarnju homeostazu (to je zdravi balans). Jedno istraživanje je pokazalo da biljni adaptogeni (poput lavlje grive) mogu pomoći olakšati simptome hroničnog umora i kognitivnog pada tako što smanjuju inflamaciju a jačaju imunitet.

Hericium erinaceus tj. gljiva koja nam je poznata pod nazivom lavlja griva (lion’s mane) je jestiva gljiva koja u prirodi raste na deblima stabala (moguće je i uzgajati). Naziv je dobila zbog karakterističnog izgleda koji asocira na raskošnu, čupavu lavlju grivu. Ima dug historijat i popularna je u azijskim zemljama zahvaljujući dugačkom nizu zdravstvenih i nutritivnih dobrobiti. U nastavku bih se željela dotaći svega zanimljivog što je korisno znati o ovoj adaptogenoj gljivi, kome će najviše biti korisna te kako je pravilno koristiti.

Šta je tačno lavlja griva?

Kao što sam već navela, lavlju grivu već dugo vremena koriste brojni narodi Azije ali i Evrope u kulinarske i medicinske svrhe. Medicinske koristi ove gljive datiraju do 450 g.pr.n.e. kada je najpoznatiji antički grčki liječnik Hipokrat otkrio potencijalna protuupalna svojstva gljiva, kao i njihovu ulogu u praksi kauterizacije, prema istraživanju Journal of Restorative Medicine iz 2017. godine. Lavlja gljiva raste na starim ili mrtvim deblima stabala širokolisnog drveća. Gljiva lavlje grive se sastoji iz dva dijela: vidljivog tijela tj. sporokarpa (ono što vidimo i zovemo gljivom) i micelija (donji dio građe koji sliči korijenju). Oba dijela sadrže jedinjenja koja posjeduju zdravstvene benefite ali kod suplemenata bi trebalo prednost dati onima koji sadrže sporokarp.

Koji su zdravstveni benefiti lavlje grive?

Potencijalni benefiti su brojni i protežu se od tjelesnih, kognitivnih/ moždanih pa do mentalnog zdravlja. U lavljoj grivi se nalaze bioaktivna jedinjenja koja su ništa drugo do za zdravlje pogodnih hemikalija koje se također nalaze u određenoj hrani i biljkama. I kao rezultat, lavlja griva ima svojstva koja mogu koristiti u borbi sa oboljenjima te je i antimikrobnog i antioksidativnog djelovanja. Istraživanje sugeriše da bi mogla pružiti zaštitu živcima od bolesti i propadanja, prema Journal of Agricultural and Food Chemistry istraživanju iz 2015. godine. Ista studija je zaključila da lavlja griva ispoljava dodatne benefite po zdravlje poput:

 • regulisan šećer u krvi
 • reduciran visok krvni pritisak
 • bori se sa umorom te podstiče zdrave nivoe energije
 • prevencija pretjerane akumulacije krvnih lipida
 • zaštita za srčano zdravlje
 • zaštita za zdravlje jetre
 • zaštita za bubrežno zdravlje
 • usporava biološko starenje
 • ubrzava obnovu živaca
 • podstiče zdravlje probavnog sistema
 • zaštita od stomačnih ulcera
 • podstiče mentalno/ kognitivno zdravlje
 • neurozaštitino djelovanje protiv demencije
 • olakšava simptome depresije i anksioznosti
 • jača imunitet
 • smanjuje inflamaciju/ upalne procese u tijelu
 • pomaže kontrolisati simptome dijabetesa
 • izvor važnih vitamina i minerala

Kao što vidite, lavlja griva ima efekta na toliko toga da je nekada teško povjerovati da je moguće raditi na toliko frontova i biti efikasan. Iako se u dosta tvrdnji radi o jakim indicijama i nisu svi zaključci definitivni, te je velika količina istraživanja na životinjama ipak postoje dovoljno jake i očigledne indicije kao i duga historijska upotreba u sklopu azijske medicine koja nam govori da nije sve slučajno. Lično bih se usmjerila na djelovanje lavlje grive na kognitivno zdravlje i mentalno zdravlje, čemu sam posvetila narednih par paragrafa. 

* LAVLJA GRIVA POMAŽE OJAČATI I ZAŠTITITI KOGNITIVNO ZDRAVLJE

Upravo je moždano zdravlje teren na kojem ova gljiva zaista daje ono najbolje od sebe. To je tako zbog neurotropnih faktora i bioaktivnih komponenti koje se nalaze u ovoj funkcionalnoj gljivi. Neurotropni faktori su biomolekule koje se sastoje od proteina koji podstiču rast i diferencijaciju neurona, nervnih ćelija u mozgu koji šalju i primaju informacije. Lavlja griva se povezuje sa smanjenjem inflamacije mozga jer pruža i neurozaštitnu funkciju. Neki od ovih benefita podrazumijevaju olakšanje simptoma depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja/ sna, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Jedna životinjska studija je čak ukazala da lavlja griva asistira kod neurotransmisije i pamćenja prepoznavanja.

* LAVLJA GRIVA ŠTITI OD DEMENCIJE

Ova gljiva ima brojne benefite ali postoje dvije biljne komponente (hericenoni i erinacini) koji su posebno korisni na polju neurozaštite. Eksperti kažu da ove biljne komponente u lavljoj grivi mogu stvoriti nove moždane ćelije te pružiti zaštitu od neurodegeneracije koja se povezuje sa  Alzheimerovom i Parkinsonovom bolesti. Potrebno je izvršiti još istraživanja, konkretno na ljudima kako bi se odredio precizan potencijal ali itekako djeluje obećavajuće. 

* LAVLJA GRIVA OLAKŠAVA SIMPTOME DEPRESIJE

Stručnjaci već neko vrijeme sugerišu da je korisno ubaciti lavlju grivu kao alternativnu metodu tretiranja depresije. Doduše, naučno tijelo do sada poznaje samo istraživanja u kojima su subjekti miševi tako da je teško napraviti komparaciju sa mentalnim zdravljem kod ljudi. Ipak postoje naučna istraživanja na ljudima ali ograničenog uzorka i za fokus su imala potencijal lavlje grive da pomogne olakšati simptome depresije koja je povezana konkretno sa menopauzom. U jednom slučaju, simptomi depresije su opali (uključujući poteškoće sa spavanjem) poslije konzumiranja 80% ekstrakta micelija + 20% ekstrakta sporokarpa svakog dana tokom osam sedmica. Ovo bi mogla bitri vrijedna informacija za žene u menopauzi ili čak periodu pred menopauzu.

Journal of Molecular Science je 2020. je koncizno sumirao potencijal lavlje gljive u ulozi alternativnog tretmana za depresiju i istaknuta su tri načina kako lavlja griva može ublažiti depresiju: 1.) pomaže osigurati prisustvo dovoljno neurotransmitera, 2.) smanjuje gubitak nervnog rasta koji je povezan sa stresnim situacijama i 3.) minimizira inflamaciju povezanu sa depresijom. Također istraživanja pokazuju da ljudi koji žive sa velikim dešpresivnim poremećajem mogu imati niži faktor nervnog rasta u odnosu na ljude koji nisu depresivni (prema Neuropsychiatric Disease and Treatment meta analizi iz 2015.). Faktor nervnog rasta pomaže nervnim ćelijama da se specijaliziraju, rastu i ostanu zdrave – sve su to važni aspekti regulisanja raspoloženja.

* LAVLJA GRIVA SMANJUJE ANKSIOZNOST I STRES

Ovo je samo teorija ali Biomedical Research istraživanje iz 2010. joj ide u prilog. Studija je istraživala efekte lavlje grive na moždanu funkciju i došli su do zaključka da subjekti koji su konzumirali kolačiće posute sa 0.5 grama lavlje grive (konkretno gljive ili sporokarpa/ vidnog tijela gljive) tokom četiri sedmice su prijavili manje anksioznih stanja u odnosu na učesnike koji su konzumirali placebo kolačiće. Autori istraživanja teoretiziraju da podsticaj rasta nerava koji lavlja griva ima doprinosi njenom antianksioznom djelovanju.

* LAVLJA GRIVA UBRZAVA OPORAVAK ŽIVACA NA ĆELIJSKOM NIVOU

Obnavljajuće sposobnosti lavlje grive su daleko poznate, što znači da nutrijenti koje sadrži podstiču bržu nervnu obnovu nakon povrede. Stručnjaci u ovom polju navode da je lavlja griva jedna od rijetkih medicinskih gljiva od cca 2,000 vrsta za koje znamo da imaju efekta na zdravlje i ćelijski rast živaca. Jedina mana ovih istraživanja je što su za sada ograničena na životinjske subjekte. Zanimljivo je istraživanje iz 2021. koje nudi obećavajuće rezultate kod osoba koje su doživjele traumatičnu povredu mozga/ traumatic brain injury (TBI). Studija je utvrdila da lavlja griva (lion’s mane) i  šarena tvrdokoška (turkey tail) ispoljavaju neurozaštitne efekte protiv inflamacije i oksidativnog stresa, povezanih upravo sa traumatičnom povredom mozga. Neurodegeneracija tj. progresivno propadanje nervnih ćelija uslijed povrede mozda mogu naknadno dovesti do stanja poput Parkinsonove bolesti. Tretman sa lavljom grivom bi mogao ublažiti posljedice povreda ali i komplikacije poput Parkinsonove.

Kako koristiti suplemente lavlje grive?

Lavlja griva se povremeno kod nas može nabaviti i svježa – lično se nisam dala u ozbiljnu potragu ali vjerovatno postoje ljudi koji imaju i prodaju substrate za kućni uzgoj lavlje grive. Dobila sam povratnu informaciju da joj je ukus zaista najsličniji morskim plodovima, škampima i jastogu. Zato je odlična alternativa veganima ali je i generalno svaštojedi vole kombinovati sa pastom, supama, jelima sa jajima, rižom, umacima. Bitno je dobro zapeći kako bi se stvorila korica i time se otkloni gorkasta aroma. Od nje se može napraviti ljekoviti čaj ako se potopi u vrućoj vodi. Ono što sam pronašla i mogu preporučiti su tinktura i sušena lavlja griva u Ritual Lab biljnoj apoteci. Kao suplement se može nabaviti i u formi praha, samostalno ili u mješavinama adaptogenih gljiva (uz nju obično bude reishi i/ili chaga). Dostupna je i u obliku čaja, tableta, kafe. 

Iako ne postoji neka konkretna doza koja bi se smatrala idealnom, doziranje će ovisiti od namjene, željenih efekata, sveukupnog stanja zdravlja (uključujući životnu dob). Ukoliko niste sasvim sigurni, najbolje se pridržavati uputa na pakovanju ili se posavjetujte sa doktorom ili neuropatom. Istraživanja pokazuju da se 500 miligrama može uzimati uz obrok u svrhu jačanja pamćenja i kognitivnih funkcija. Postoji informacija da se 1 gram lavlje grive može konzumirati do 16 sedmica. 

Oprez i nuspojave

Lavlja griva se uglavnom dobro toleriše a od prijavljenih nuspojava, najčešći su probavne smetnje, mučnina i kožni osip. Upravo su osip, oticanje, dijareja i stomačni bolovi simptomi potencijalno ozbiljne alergijske reakcije – u tom slučaju se odmah prekida korištenje i treba potražiti medicinsku pomoć. Postoji i jedan slučaj alergijske reakcije disajnih puteva i tada se pojavljuje naticanje grla, također praćeno kožnim osipom. Ukoliko imate alergiju na bilo koju vrstu gljive, nemojte koristiti lavlju grivu.

Ako ste dijabetičar i koristite lijekove ili razrjeđivače krvi (anticoagulant/antiplatelet lijekove) nemojte koristiti lavlju grivu jer ona može usporiti grušanje krvi ali i sniziti šećer u krvi te imati interakciju sa vašim lijekovima. Ne postoje informacije da li je lavlja griva sigurna tokom trudnoće i/ili dojenja – budite odgovorni i za svaki slučaj je nemojte konzumirati dok ste trudni ili ako dojite. Kao što vidimo, sve iz prirode može biti izuzetno korisno ali uvijek postoje slučajevi kada i nešto korisno može ujedno biti problematično. Bolje je biti oprezan i informisan.

Lavlja griva pozitivno djeluje na mozak: odlična za fokus a pomaže i kod depresije
Lavlja griva pozitivno djeluje na mozak: odlična za fokus a pomaže i kod depresije
Lavlja griva pozitivno djeluje na mozak: odlična za fokus a pomaže i kod depresije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?