Kako pravilno uzimati kalcij

Kako pravilno uzimati kalcij

KALCIJ

Kako pravilno uzimati vitamine i minerale? Danas je u fokusu mineral kalcij. Kalcij znamo da nam je potreban za zdravlje kostiju a u našim zubima i kostima se skladišti većina kalcija u našem tijelu. Ipak, ovaj mineral je također ključan za zdravlje mišića ali je također potreban za otpuštanje hormona koji su podrška organima i tkivu u cijelom tijelu. Manjak kalcija može dovesti do smanjene koštane gustoće te povećanog rizika od oseteoporoze. Pri pogoršanju ovog deficita nastupaju neprirodan srčani ritam, konvulzije te trnci u ekstremitetima.

Kada se radi o suplementima kalcija, obično se može raditi o jednoj od dvije vrste; Calcium Carbonate i Calcium Citrate. Kalcij Carbonate sadrži najveću koncentraciju kalcija sa 40% težine. Ne uzima se na prazan stomak ni ako imate nisku razinu želučane kiseline. Može izazvati pojavu suhih usta, nadutost i  zatvor ali je cjenovno povoljniji. Kalcij Citrate ima drugu najveću koncentraciju kalcija sa 21% težine. Suplementi kalcija ovog oblika su veće tablete i time malo teže za progutati. Ima dobru apsorpciju i može se uzeti na prazan stomak. Ne pravi probleme sa probavom ni zatvorom, čak ni osobama koje su osjetljivog stomaka ali je cjenovno skuplji.

Koliko kalcija nam je potrebno i sa čime ga kombinovati?

Ukoliko se unose velike doze bilo kojeg minerala, takmičiti će se sa ostalim mineralima kako bi smanjio njihovu apsorpciju. Zbog toga treba biti mudar pri tempiranju unosa ali I količine minerala u formi suplemenata. Mineral koji se najčešće uzima u većim dozama je kalcij. Doza iznosi najčešće par stotina miligrama – u poređenju sa samo par miligrama ili čak mikrograma ostalih minerala, to jeste značajno. Zato ako želite pored kalcija da unosite neki drugi mineral, odvojite ih. Neka razmak bude takav da jedan uzimate ujutro, dok drugi uzimate navečer.

Uzimati suplement kalcija + vitamin D3.

Kada ne uzimati suplemente kalcija i sa čime ih ne smijemo kombinovati?

Kalcij citrate se može uzimati uz obrok. Kalcij carbonate se treba uzimati uz obrok. Stomačna kiselina koja se proizvede tokom probave pomaže tijelu da apsorbuje kalcij karbonat. Visoke doze kalcija ili drugih minerala (što uključuje magnezij, određene oblike željeza i cink) u obliku suplemenata može smanjiti apsorpciju karotenoida poput beta-karotena, likopena i astaksantina (kako iz hrane, tako i iz suplemenata). Najbolje je uzimati karotenoidne suplemente u drugo doba dana. Izbjegavajte konzumirati suplement kalcija uz suplement dijetalnih vlakana, ili obrok koji njima obiluje. Vlakna se vežu uz kalcij i smanjuju dostupnu količinu našem tijelu za apsorpciju. Nema potrebe uzimati više od 500 do 600 miligrama kalcija jer naš organizam nije sposoban da više od toga apsorbuje te će višak biti izlučen kroz urin.

Ne uzimati suplement kalcija + magnezij.
Ne uzimati suplement kalcija + dijetalna vlakna.
Ne uzimati suplement kalcija + karotenoide.
Kako pravilno uzimati kalcij
Kako pravilno uzimati kalcij
Kako pravilno uzimati kalcij
Kako pravilno uzimati kalcij

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?