Jo Malone English Pear & Freesia

Jo Malone English Pear & Freesia

Ove godine sam postala vlasnica ne jednog – već dva Jo Malone parfema, nešto što ne bih pomislila da ću lako ostvariti radi loše dostupnosti ovog brenda u BiH. Srećom, proteklih godina nam je tržište generalno obogaćeno odličnim kozmetičkim i parfemskim brendovima (Jo Malone je jedan od njih). Već sam pisala o Pomegranate Noir – moglo bi se reći da je ta recenzija moje love letter tom prekrasnom parfemu. On je bio i ostao meni omiljeni Jo Malone miris ali moram priznati da sam otkrila još par njihovih parfema koji su me oduševili. Recimo Wood Sage & Sea Salt bih voljela da mi se pridruži parfemskoj kolekciji narednog proljeća a od nota koje me griju tokom hladnijih dana, favoriti bi mi definitivno bili Myrrh & Tonka kao i Oud & Bergamot. Stvarno su čarobni.

No, ovog puta bih pažnju posvetila jednom Jo Malone klasiku za koji znam da ima veoma široku publiku te je jedan od favorita tokom cijele godine. Jo Malone English Pear & Freesia je jedan od rijetkih voćno-cvijetnih parfema koje uživam da nosim. Tako da ako i niste inače ljubiteljica voćno-cvijetnih parfema, ipak mu pružite šansu te ga barem isprobajte na svojoj koži. Možda vas iznenadi (mene jeste). Kao što sam gore navela, možete pretpostaviti da mi nije jedan od top tri parfema ovog brenda ali je jedan od onih koji su prijatno iznenađenje te sam se uhvatila kako ga volim nositi mnogo češće nego sam to očekivala. U mom slučaju je English Pear & Freesia bio poklon koji nisam željela proslijediti već sam ga zadržala pošto mi je prirastao srcu.

Jo Malone London | o brendu

Znala sam par detalja o Jo Malone parfemskoj kući ali sam dodatno dopunila svoje znanje. Jo Malone London kuća (puni naziv) je od samog početka utemeljena u britanskoj kulturi i dizajnu. Inspiracija su najčešće tradicionalno britansko cvijeće i voće poput divljeg zumbula (zvončića), božura, engleske kruške, kupine i sl. Pa je čak i dobra stara britanska tradicija ispijanja čaja poslužila kao inspiracija za voljeno izdanje Earl Grey & Cucumber koje je na početku bilo limited edition no kasnije se zadržalo u stalnoj ponudi. Ono što Jo Malone parfeme čini niche su kvaliteta sastojaka i zanimljive kombinacije mirisnih nota + koncept iza svakog parfema. Studio u Londonu sarađuje sa internacionalnim parfemskim stručnjacima na izradi parfema a posljednjih godina je to Christine Nagel. Za nju kažu da pretvara koncepte u tečne snove. Sve se još uvijek proizvodi u Velikoj Britaniji tako da je zaista riječ o autentičnom engleskom parfemskom iskustvu.

Imala sam priliku biti pozvana na Jo Malone druženje u Sarajevu tako da sam razgovarala i sa edukatorom brenda. Tom prilikom sam saznala i da (suprotno čak i mom uvjerenju) uopšte se ne radi o kolonskim vodicama – iako to piše na njima. Jednostavno “cologne” je naziv za parfeme koji je ukorijenjen u VB a što se Jo Malone mirisa tiče, koncentracije idu od EDT do EDP. I ono što je specifično za Jo Malone jeste da ne samo da su mirisi međusobno kompatibilni za kombinovanje (perfume layering), već je to i jedna od prepoznatljivosti brenda. Trenutno imam u posjedu dva Jo Malone mirisa tako da ću vremenom imati više izbora za kombinovanje no sada bih voljela da sav fokus bude na samo jednom mirisu. 

Fun facts: 

  • Jo Malone je otvorila vrata prve radnje na adresi 154 Walton Street u Londonu (1994.)
  • 1999. je otvorila vodeću prodavnicu u Sloane Street (London)
  • Također 1999. Estée Lauder je kupio brend s time da je ostavio Jo Malone na poziciji rukovodeće i kreativnog direktora
  • 2006. Estée Lauder potpuno preuzima Jo Malone brend
  • 2011. poslije pet godina van struke, Jo se vraća svojoj ljubavi spram parfema te je osnovala Jo Loves kao novi brend sa 12 parfema koji je limitirane dostupnosti

Jo Malone English Pear & Freesia

Jo Malone English Pear & Freesia – sa mirisnim notama ovog parfema sam koketirala ovog proljeća, kada sam sebi kupila piling za tijelo iz ove linije. Sam piling bio je senzorno izuzetno prijatan, tekstura je bila krasna a piling zrnca su odlično pripremala kožu za depilaciju te je ostavljala svilenkasto mekom. Čak je piling za tijelo bio nevjerovatno mirisan da je nakon svakog korištenja pola stana mirisalo po cvijetu frezije te zrelim kruškama. To mi je ostalo u sjećanju i kako sam prilikom kupovine u FABUspot parfumeriji dobila par testerčića, imala sam priliku da ovaj parfem isprobam na koži. Najčešće sam ga voljela nositi na proljeće i zapamtila sam ga kao miris koji je veoma prikladan prelaznim dijelovima godine. Zato me nije iznenadilo kada sam na Jo Malone web stranici pročitala da je označen kao “esencija jeseni”. Ovo zaista jeste vrsta mirisa za koji smatram da se najljepše izrazi tokom proljeća i jeseni, dok je tokom zime pomalo “hladan” a na ljeto se izraze slatke note. Naravno, iskustvo će ovisiti i od kože do kože kako su parfemi individualna i konceptualna stvar. No, vjerujem da možete stvoriti neku načelnu ideju šta očekivati.

OTVARANJE: kruška Vilijamovka, dinja

SRCE: frezija, ruža

BAZA: mošus, pačuli, rabarbara, ambra

Kako nisam inače sklona voćno-cvijetnim parfemima, ovo je bilo jedno prijatno iznenađenje. Nije u pitanju pretjerano kompleksan miris, nekome bi mogao biti isuviše jednostavan – ali nekada u jednostavnosti leži prava ljepota. Ovaj miris je i prilično linearan, što znači da ostaje veoma sličan od početka do kraja. Bez sumnje je nota kruške prominentna a da li će na koži da bude zelena ili zrela kruška, meni se najčešće pokazalo da ovisi o vremenskim prilikama. Dojam hladnije, zelene kruške imam kada ovaj parfem nosim kada je hladno. A sočnost i zrelost kruške mi se izrazi ako ovaj parfem nosim tokom ljeta, te se na toploj koži isprepliće slatka rabarbara u bazi zajedno sa kuškom. Moram priznati da mi akord dinje nije izražen te ima sporednu ulogu.

Kao neko ko je osjetljiv na note bijelog cvijeća u parfemima poput ljiljana, jasmina, đurđevka i sl. (interesantno, tuberoza koja je intenzivna mi ne smeta) – frezija je ovdje jako pitoma te vjerujem da je to razlog zbog kojeg mi ne pravi problem (pošto je balansirana). Akord frezije je ustvari taj koji daje engleski štih ovom parfemu te bi i on mogao biti izvor “hladnoće” koju detektujem na zimskom zraku. Senzualna i blago drvenasta nota pačulija u bazi sve lijepo zaokruži tako da i u fazi kada postaje skin scent, miris ima toplinu i veoma je prijatan.

Moja procjena je da je ovo tip mirisa koji se počinje cijeniti od treće životne dekade te ga baš i ne mogu zamisliti na nekoj veoma mladoj osobi. Kombinacija kruške i frezije mu daje pomalo klasičan karakter iako to ne znači da je i nužno elegantan parfem. Neobično je koliko se može biti fleksibilan pri nošenju jer odgovara i potpuno opuštenim varijantama a itekako može biti pratioc u nekim posebnijim prilikama. Bez sumnje je ženstven iako nekome ko je otvorenog uma mogu poručiti da jedan špric može biti zanimljiv i na muškoj koži u rano proljeće. Iznenađujuće je postojan miris te ga ne bih potcjenjivala u smislu – nemojte pretjerati sa nanošenjem. Ako pređete 2-3 šprica, mogao bi postati preintenzivan.

Ako inače volite parfeme sa kruškom poput Burberry Brit, Lancome Miracle Secret, Lancome Idole ili Issey Miyake L’Eau d’Issey Pivoine onda se slobodno odvažite da isprobate i Jo Malone English Pear & Freesia. Na tmurnom, kišnom danu poput ovog kada vam pišem ovu recenziju, razbija sivilo te je pravi dašak svježine. Jo Malone mirisne svijeće su tek ekstravagantne no bez sumnje neodoljivo mirisne – ova nije izuzetak. Miriše intenzivno i opojno te bi bila sjajan poklon nekome ko voli ovaj parfem ili je nostalgičan na pomen zrelih krušaka.

Jo Malone English Pear & Freesia
Jo Malone English Pear & Freesia
Jo Malone English Pear & Freesia
Jo Malone English Pear & Freesia
Jo Malone English Pear & Freesia

*PR uzorak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?