Bučino ulje: zeleno zlato Austrije koje treba imati u kuhinji

Bučino ulje: zeleno zlato Austrije koje treba imati u kuhinji

Bučino ulje: zeleno zlato Austrije koje treba imati u kuhinji

Da li je moguće imati omiljeno ulje? Ovog puta mislim na kulinarsko i da – moguće je. Na stranicama ovog bloga sam pisala o puno različitih ulja, od kozmetičkih (kokosovo, amla, chia, konoplja, divlja ruža/ šipka, skvalan, smilje) do kulinarskih (avokado, maslinovo, kokosovo, susamovo, laneno). Ali nisam ranije isticala prednosti jednog specifičnog ulja na koje se sve više oslanjam u prehrani kako idu godine. Prvo mi je privuklo pažnju svojim izuzetnim ukusom pa sam ga počev od salata nastavila koristiti i u tjestenini, za marinade, da začinim rižu, jutarnji omlet a povremeno i kao umak za domaći hljeb. S obzirom da se bučino ulje dobija iz košpica tikve/ bundeve, znala sam da sigurno ima neke zdravstvene benefite ali sam tek naknadno saznala cijeli obim benefita bučinog ulja koje sada kod mene drži prvo mjesto među kulinarskim uljima. 

U ovom tekstu bih voljela da vam skrenem pažnju na bučino ulje, da zajedno pređemo neke zanimljivosti od historije korištenja pa do efekata koje njegova konzumacija ima na ljudsko tijelo. Mislim da ćete do kraja teksta shvatiti zbog čega je cijena bučinog ulja na višem kraju spektra – ali i da je to potpuno opravdano. Dobro je imati jednu bocu u kuhinji, sjetiti ćete me se kada vam bude priskočilo u receptima ali i kada primjetite neke od benefita na vlastitoj koži.

Odakle bučino ulje potiče?

Austrijska jugoistočna pokrajina Štajerska je mjesto dakle bučino ulje vodi porijeklo – zbog čega spomenuta pokrajina ima i naziv “zeleno srce” Austrije. Štajerska, koja se zbog brojnih šuma, livada, voćnjaka i vinograda još naziva zelenom pokrajinom, velika je regija na jugu Austrije. Ipak, bucmaste narandžaste tikve kriju štajerski specijalitet koji nije čak ni postojao do prije stotinjak godina. Zelene košpice sa tvrdom ljuskom koje su nam sada česta grickalica su ustvari nastale ukrštanjem tokom 19-og stoljeća. Ovaj napredak je doveo do povećane proizvodnje viskoznog ulja koje se naziva kernöl ili kürbiskernöl. Ono se smatra “zelenim zlatom” Štajerske (Steiermark). Poljska cucurbita pepo tikva se uzgaja u Šrajerskoj od 1800-tih godina ali moderna sorta koju i danas poznajemo nije kultivisana dok 1920-tih. Preko 200 godina farmeri u Austriji uzgajaju varijante od žute do narandžaste boje, no košpice nisu bile na cijeni.

1947. je po prvi put uzgojena Gleisdorfer Olkurbis, tikva čije košpice nisu imale opnu/ ljusku. Tokom 1950-tih je uzgojena juoš pogodnija varijanta sa brojnim košpicama i ostalo je historija. Žetva je u septembru i oktobru a mašinerija odvaja sjemenke tj. košpe od ostatka tikve. Košpice se potom sakupljaju, drobe, melju i cijede. Pošto su košpice tikve mesnate i vlaknaste, ostaci poslije procesa cijeđenja se zovu ölkaas, te se koriste za prehranu životinja. Viskoznost autrijskog ulja kažu da je mnogo bolja u odnosu na druga bučina ulja a pohvale dobija i bučino ulje iz Slovenije. Rok trajanja je godinu dana, nakon čega ulje gubi na boji i karakterističkom ukusu. Bučino ulje je cijenjeno u kulinarstvu jer može obogatiti svako jelo bez težine te je kao dodatak putera + dodatak tanina iz crvenog vina. Osim Austrije, saznala sam da su košpice tikve i bučino ulje nezaobilazan dio afričke kuhinje, često se koriste i u Meksiku, Indiji i Kini a popularnost im dosta raste u SAD-u.

Šta je bučino ulje?

Bučino ulje se ekstrahira iz sjemenki tikve procesom hladnog prešanja koji je intenzivan i manuelan rad. Slično maslinovom ulju, bučino ulje ima relativno nisku dimnu tačku – samo 160°C. Kada se zagrije iznad ove tempearture, ulje počinje da gori i otpušta inflamatorne slobodne radikale. To definitivno ne želimo i ovo u suštini znači da bučino ulje nije idealno za prženje. Ono u čemu je pak izvrsno je u salatama, marinadama, prženom ili pečenom povrću, tjestenini itd. Poznato i kao pepita ulje, može se konzumirati kao ulje ali postoji i u obliku dodataka prehrani. Obično se preporučuje za probleme sa menopauzom, za preaktivan mokraćni mjehur, snižavanje lošeg holesterola ali i za poboljšanje kože te rast kose. Zaista je raznovrsno.

Nutritivna vrijednost bučinog ulja

Nutritivna vrijednost 1 supene kašike bučinog ulja (cca 15ml):

 • 130 kalorija (kcal)
 • 14g masti
 • 0g natrija
 • 0g ugljikohidrata
 • 0g šećera
 • 0g vlakana

Ono obiluje vitaminom E te je također dobar izvor kalija, magnezija, kalcija, željeza, cinka i fosfora. Sadrži i karotenoide. Iako ugljikohidrati u tikvi i košpicama tikve jesu prisutni, nema ih u bučinom ulju. Kao što je slučaj kod svih ulja, glikemijski indeks bučinog ulja je nula (0). Većina masti u bučinom ulju su polinezasićene masti, konkretno omega-3 i omega-6 masne kiseline. Istraživanja su pokazala da ove esencijalne masne kiseline mogu pomoći kod podizanja nivoa HDL “dobrog” holesterola. Također pomažu balansirati omjer HDL i LDL holesterola te se djelujui kao prevencija kardiovaskularnih oboljenja. Preporučljivo je da 3-10% dnevnog unosa kalorija bude upravo iz polinezasićenih masti. Uz bučino ulje se pored polinezasićenih masti dobije i mala količina mononezasićenih masti – jer one pomažu balasirati HDL “dobri” i LDL “loši” holesterol. Ono ne sadrži proteine i kao što je gore navedeno, u jednoj supenoj kašiki ima 130 kalorija tako da treba biti umjeren pri konzumaciji.

Bučino ulje – koji su zdravstveni benefiti?

Za bučino ulje se zna da nam pruža fitosterole tj. komponente koje se takmiče sa holesterolom za apsorpciju u probavnom sistemu. Rezultat toga je blokada apsorpcije holesterola i iz ovog razloga neki ljudi konzumiraju bučino  ulje da bi snizili holesterol te popravili zdravlje srca. U nastavku su najistaknutiji zdravstveni benefiti bučinog ulja.

 • POTIČE RAST KOSE –  Complementary and Alternative Medicine je objavio istraživanje koje je pokazalo da unos od 400 mg bučinog ulja dnevno (u obliku kapsula) tokom perioda od 24 sedmice muškim subjetima je podstaklo rast nove kose. Oni subjekti koji su konzumirali bučino ulje su zabilježili rast od 40% dok su muškarci koji su uzimali placebo prijavili pojačanje rasta od 10%.
 • OBNAVLJA KOSU I KOŽU  u mastima topivi vitamini i minerali čine bučino ulje hranjivim tretmanom za kožu i kosu. Bučino ulje sadrži skvalan koji je poseban jer podjednako dobro odgovara baš svim tipovima kože – uključujući osjetljivu ali i kožu sklonu aknama.
 • SMANJUJE INFLAMACIJU  vitamin E u bučinom ulju štiti organizam od slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje.
 • DOBRO JE ZA MUŠKO ZDRAVLJE  kod muškaraca koji imaju uvećanu prostatu (hiperplazija prostate), bučino ulje može pružiti olakšanje kao i kod preaktivnog mokraćnog mjehura.
 • SMANJUJE HIPERTENZIJU U MENOPAUZI – pilot studija u kojoj su učestvovale žene u menopauzi je ukazala na to da one žene koje su konzumirale bučino ulje (a ne placebo) su iskusile povećanje “dobrog” HDL holesterola a opao im je dijastolički krvni pritisak (u periodu između dva otkucaja, kada se srce odmara). Autori studije sugerišu da bučino ulje može biti koristan tretman za hipertenziju kod postmenopauzalnih žena.
 • REGULIŠE PREAKTIVAN MOKRAĆNI MJEHUR – Journal of Traditional and Complementary Medicine je objavio naučno istraživanje u kojem su učesnici tokom 12 sedmica konzumirali bučino ulje. Neki su prijavili olakšanje simptoma preaktivnog mokraćnog mjehura
 • SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA – Journal of Medicinal Food je objavio rezultate istraživanja koji su dokazali da bučino ulje ima potencijal da snizi krvni pritisak te ima još niz benefita koji su prevencija srčanim oboljenjima. Postoje indicije da, ako zamijenimo zasićene masti sa omega-3 masnim kiselinama, možemo smanjiti rizik od srčanih bolesti. Međutim, ono što treba dodatno provjeriti jeste djelovanje konkretno ALA iz biljnog porijekla umjesto EPA i DHA koje su najčešće predmet istraživanja. Svakako djeluje zanimljivo i kao nešto što bi vrijedilo dodatno istražiti.
 • EFEKTI NA MENTALNO ZDRAVLJE – ovo je već stvar preporuke jer se tradicionalno za sjemenke i bučino ulje vjeruje da popravljaju raspoloženje i mogu olakšati depresiju. Na primjer, British Journal of Psychiatry ima prošla saznanja da su djeca sa depresijom pozitivno reagovala i imala obećavajuće rezultate nakon što su konzumirala bučino ulje. Možda i ima nešto u tome, šta mislite?

Alergije i nuspojave 

Iako je alergija na bučino ulje dosta rijetka, nije nemoguća. Simptomi alergije na bučino ulje bi bili isti kao kod alergije na tikve (stomačni grčevi, mučnina, kožna iritacija, dijareja). Ukoliko se konzumira u umjerenim količinama, bučino ulje je sigurno. Možemo ga pronaći u prodaji tokom cijele godine i samo treba obratiti pažnju da se skladišti na hladnom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti. Nakon otvaranja ga je moguće držati i u frižideru (mudro tokom ljeta). U tom slučaju ga samo prije korištenja treba izvaditi na sobnu temperaturu. Kada se pravilno skladišti, bučino ulje može potrajati i zadržati svježinu i do dvije godine nakon otvaranja.

Bučino ulje: kako ga koristiti?

Podsjetimo se, slično maslinovom ulju, bučino ulje ima relativno nisku dimnu tačku – samo 160°C. Kada se zagrije iznad ove tempearture, ulje počinje da gori i otpušta inflamatorne slobodne radikale. To  znači da bučino ulje nije idealno za prženje. I pored toga ga možemo koristiti u raznim receptima. Sjajno je u dresingu za sve vrste salata, prelijte malo preko paste i vidjeti ćete kako joj “podigne”ukus (strašno dobro se slaže sa pestom od bosiljka), super je i preko pečenog ili povrća sa žara a možete ga dodati i kremastim salatama poput krompir salate. Ako ga niste isprobali sa omletom – promijeniti će vam percepciju omleta za 360°! Negdje sam pročitala da se preporučuje preliti malu količinu bučinog ulja preko sladoleda od vanilije. Orašasta aroma bučinog ulja ima jedinstven ukus u kojima neki od nas jako uživaju. 

Bučino ulje: zeleno zlato Austrije koje treba imati u kuhinji
Bučino ulje: zeleno zlato Austrije koje treba imati u kuhinji
Bučino ulje: zeleno zlato Austrije koje treba imati u kuhinji
Bučino ulje: zeleno zlato Austrije koje treba imati u kuhinji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?