Tom Ford Tobacco Oud

Tom Ford Tobacco Oud

Svoju namjeru da u parfemsku kolekciju uključim i par Tom Ford ikona sam najavila u recenziji za Tom Ford Tobacco Vanille – i iako je ambiciozan plan, do sada ga se solidno pridržavam. Radi konteksta, suprug i ja dijelimo parfemsku kolekciju i imamo već godinama naviku da nabavljamo uglavnom unisex ili parfeme koji su nosivi za oboje, bez obzira kojem polu su namijenjeni. Ja imam i par izrazito ženskih parfema koji su baš za moju dušu a također i Ado ima par muških koje je meni teško nositi ih tako dobro kao on. Uglavnom, imamo neki fin kompromis pa veliku većinu kolekcije dijelimo i koristimo zajedno (sigurno 85% parfema koje imamo). Tobacco Vanille bez ikakvih problema mogu nositi podjednako muškarci i žene jer vanilija stvarno olakša i “omekša” cijelu kompoziciju. 

Btw Tobacco Vanille je sve bolji i bolji što duže stoji. Nisam mogla vjerovati koliko mu prija što je “odležao”. Ako niste možda negdje čuli ili pročitali, to znači da je parfemska kompozicija dovoljno sazrila. U suprotnosti mišljenju ili uvjerenju pojedinaca, veoma je dobra stvar skinuti poklopac sa parfema kako bi parfem “odležao” i naravno, potrebno je vrijeme da učini svoje. Primjetiti ćete kod bočica koje su transparentne da se promijeni i boja parfema koja postaje tamnijeg, bogatijeg tona. Ali i bez transparentne bočice, znate da je parfem “odležao” prema suptilnoj ali veoma primjetnoj promjeni u načinu na koji miriše – raskošnije, intenzivnije, sa dodatnom dubinom. Nakon što je odležao, Tobacco Vanille ima još bolji boozy vajb i još je luksuzniji (ako je to uopšte bilo moguće). Vidjeti ćemo da li će vrijeme učiniti isto i za Tobacco Oud. 

Ovog puta neću pisati mnogo o samim Tom Ford parfemima, moj kratki osvrt možete pročitati u recenziji za TF Tobaco Vanille (klik!). Danas bih voljela samo da pišem o Tobacco Oud parfemu koji je jednako ekskluzivan ali specifičan po tome što oud nota miriše tako dobro da će je voljeti nositi čak i osobe koje možda nisu toliko sklone oud parfemima. Ja nisam ranije bila simpatizer note ouda a ovaj me tako osvojio.

Tom Ford Tobacco Oud

Kada kažu da su Tobacco Vanille i Tobacco Oud jedni od najpopularnijih Tom Ford parfema koje ljudi jako vole a zato se i sjajno prodaju – to je zaista tako sa razlogom. Nismo ih nas dvoje nabavili olako već smo dobro analizirali bogati TF parfemski opus i nakon detaljnog razmatranja, upravo na njih je pao izbor. Mislim da su prave parfemske investicije a također imamo u planu i Tom Ford Oud Wood. Nije nikakva žurba, no definitivno je u planu ;)

Tom Ford Tobacco Oud je pušten u prodaju 2013. godine i definitivno je jedan od onih parfema kojima prija hladnije vrijeme. Čak i ako niste skloni da dijelite parfeme na ljetne i zimske, vjerovatno ćete priznati da parfemi sa oud notom ipak ljepše mirišu kada nisu aktuelne ljetne vrućine. Možda ja to tako vidim jer nisam navikla da tokom cijele godine osjetim kombinaciju ruže i ouda (kao što je to na primjer slučaj u Dubaiju). Jednostavno mi je oud bio previše jaka nota prije jer mi ni nos nije evoluirao do te mjere da mogu uživati u njemu. Mislim da je prvi oud za koji sam pomislila da bih ga mogla nositi bio Byredo Oud Immortel. Tako čista i minimalistička kompozicija mi je lijepo otvorila nosnice i pokazala da oud ne mora biti isključivo za mušku kožu jer je i na mojoj mirisao prekrasno. Zato se moram zahvaliti kolegici koja mi je poklonila tester ovog parfema.

Tobacco Oud bi bio zapadnjačka verzija oud note – veoma nosiva i za nas koji kulturološki nismo bili izloženi ovog vrsti mirisa od malih nogu. No, nemojte pomisliti da je oud ovdje razblažen – on je samo dobro uklopljen sa ostalim notama tako da nije previše glasan. Zanimljivo je da je dio inspiracije za ovaj parfem dokha – suhi i fino usitnjeni arapski duhan koji je pomiješan za biljem i začinima. 

OTVARANJE: viski

SRCE: začinske note, cimet, korijander

BAZA: duhan, oud, sandalovina, tamjan, pačuli, benzoin, vanilija, kedar

Otvaranje je boozy na veoma drugačiji način od Tobacco Vanille. Ovdje nema mahuna tonke da sve zasladi. Nos dobije udar note viskija, automatski. Čisti viski. Nimalo sladak ni karamelan već oštar, pomalo zrnat, blago voćan uz drvenastu aromu. I mislim da je ponajviše zbog njega (čak ne zbog ouda), ovaj parfem jedan od onih koje nevjerovatno mnogo volim – ali ne mogu iznijeti. Baš je riječ o izrazito muškom parfemu i ta nota viskija u otvaranju je presudna. Poslije nje osjetim blagi začinski prelaz gdje mi nos pokupi note cimeta i možda na kratko oporog korijandera ali veoma brzo preuzima priču duhan koji (za razliku od Tobacco Vanille) ima određenu “mature” energiju. Nikako ga ne mogu povezati sa mladom osobom, mora biti u pitanju neko zreo sa ogromnim samopouzdanjem. Djeluje kao klasik i kao da je nastao u 80-tim ili 90-tim godinama. Viski, duhan i oud su tri najistaknutije note no u drydownu mogu razaznati malo tamjana i pačulija. Vanilija je samo pomoćna ruka, kao benzoin. 

Mislim da miriše predobro. Iako je jako popularan, nije tip mirisa koji bi očekivali da bude mass appealing. Ozbiljniji je. Smiren. Nema haotičnosti u kompoziciji i iako nije komplikovan, ne može nikako dosaditi. Ima neku klasičnu, timeless kvalitetu zbog koje vjerujem da će odolijevati zubu vremena. Sviđa mi se što je oud tako lijepo uklopljen sa duhanom i ne dominira nad njim. Skladni su a imaju karakter. Ako želite mirisati snobovski na old money način, Tom Ford Tobacco Oud je parfem za vas. 

Tom Ford Tobacco Oud
Tom Ford Tobacco Oud
Tom Ford Tobacco Oud
Tom Ford Tobacco Oud
Tom Ford Tobacco Oud
Tom Ford Tobacco Oud
tobacco vanille tobacco oud

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?