Kako pravilno uzimati vitamine B kompleksa

Kako pravilno uzimati vitamine B kompleksa

VITAMIN B KOMPLEKS

Kako pravilno uzimati vitamine i minerale? Danas su u fokusu vitamine B kompleksa. Kada su u pitanju vitamini B kompleksa, prvo trebamo znati da se ovaj kompleks sastoji od 8 B vitamina. Cijena porodica vitamina B sačinjavaju — B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantothenic acid), B6 (pyridoxine), B7 (biotin), B9 (folate/ folic acid) i B12 (cobalamin). Svaki od “članova” ove porodice igra ulogu u održavaju energije, kognitivne funkcije, metabolizma i još mnogo toga. Vitamin B2 tj. riboflavin se uzima za boost energije i još djeluje kao antioksidans. Vitamin B5 tj. pantonenska kiselina je koristan jer snižava loši holesterol, odličan je za kožu (pogotovo za kožu sa aknama), jača kosu, odlaže nastanak sijedih vlasi, proizvodi crvena krvna zrnca itd. Suha koža i gubitak kose mogu ukazivati na manjak vitamina B7 tj. biotina. Biotin je inače jako važan za nervni sistem, zdravlje kože, procesuiranje nutrijenata iz hrane itd. Vitamin B12 tj. kobalamin koji igra ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, kao I DNK te za normalno funkcionisanje nervnog sistema.

Razlika između folata i folne kiseline

Jedna veoma bitna stvar kod uzimanja suplemenata jeste da (kada god je moguće), biramo suplemente u njihovom prirodnom obliku. Industrijski proizvedene supstance mogu imati potpuno drugačiji efekat na tijelo u odnosu na prirodni, izvorni oblik. Odličan primjer je suplement folne kiseline. Prirodni oblik u tijelu nije folna kiselina, već njen emiter. Kada uzimamo dodatak prehrani folne kiseline, on se potom treba konvertirati u emiter unutar organizma – ali ova konverzija nije efektivna u ljudskom tijelu tako da ne dobijamo dovoljno aktivne supstance. Zato je bolje potražiti suplement tetrahydrofolate a ne folnu kiselinu. Doduše, ovaj suplement nije najbolje uzimati na svoju ruku jer dugoročan unos može imati zdravstvene posljedice. Utvrđeno je da je za većinu ljudi dovoljan unos folata kroz konzumaciju namirnica koji su njime bogate. Folati pomažu razvoju crvenih krvnih zrnaca, snižavaju razinu homocisteina u krvi i podržavaju rad centralnog nervnog sistema. Zbog pozitivnih efekata na zdravlje fetusa i novorođenčeta, suplementacija folnom kiselinom je preporučljiva ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama.

U redovnu prehranu uključite namirnice koje su dobar izvor folata, a među kojima su rimska salata, špinat, šparoge, repa, peršun, smeđa gorušica, brokula, karfiol, raštika, cvekla i leća. Osim toga, među najboljim izvorima ovog vitamina su i teleća i pileća jetra. Kod kupovine folne kiseline u obliku dodatka prehrani, pazite da na deklaraciji piše: 5-methiltetrahidrofolat ili 5-MTHF a ne samo “folna kiselina” ali se radije oslonite na unos ovog vitamina isključivo iz hrane, a tek u kraćim periodima iz dodataka prehrani (što nikako ne treba biti u dužem vremenskom periodu). Jedina “mana” je što su folati značajno skuplji u odnosu na folnu kiselinu.

Koliko vitamina B nam je potrebno i sa čime ga kombinovati?

Svi vitamini iz porodice vitamina B kompleksa dobro reaguju i međusobno se nadopunjuju. Ako nemate želju targetirati određenog člana porodice vitamina B, onda je dobro koristiti kompleksa vitamina B. Oni su topivi u vodi i najbolje ih je uzimati ujutro, jer daju energiju. To bi moglo praviti nemir ljudima ako se uzimaju navečer.

Uzimati suplement vitamina B3 + triptofan.
Uzimati suplement vitamina B6 + vitamin C.
Uzimati suplement vitamina B6 + magnezij.
Uzimati suplement vitamina B12 + magnezij.
Uzimati suplement vitamina B12 + tetrahydrofolate (poželjno) / folnu kiselinu (B9).
Uzimati suplement vitamina B12 + N-acetyl cisteine (NAC).
Uzimati suplemente vitamin B kompleks grupe zajedno.

Kada ne uzimati vitamin B suplemente i sa čime ih ne smijemo kombinovati?

Obično nećete pročitati da postoje negativne interakcije bilo kojeg člana vitamin B porodice ali postoje neke smjernice koje mogu biti korisne.

Ne uzimati suplement vitamina B12 + vitamin C (možete ako vitamin C popijete 2 sata poslije konzumacije vitamina B12).
Ne uzimati suplement bilo kojeg vitamina B kompleks grupe + multivitamin (nije štetno ali višak ćete izlučiti iz urina, što naprosto nije produktivno).
Ne uzimati suplement vitamina B12 + folnu kiselinu (B9) jer prevelik unos folne kiseline može zakamuflirati manjak vitamina B12.
Kako pravilno uzimati vitamine B kompleksa
Kako pravilno uzimati vitamine B kompleksa
Kako pravilno uzimati vitamine B kompleksa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?