Jo Malone Pomegranate Noir (najdraži Jo Malone!)

Jo Malone Pomegranate Noir

Ne znam da li sam na blogu iskoristila priliku ali zasigurno jesam na Instagramu u više navrata pisala i pričala o svojoj ljubavi spram Jo Malone parfema. Jako su mi se dopali još od perioda kada sam ih uz Diptyque, Byredo, Maison Margielu, Le Labo i tu ekipu primjećivala u Bazaar, Marie Claire i Vogue magazinima. Djelovali su mi kao savršen balans fashion-slash-apotekarskog minimalizma (Jo Malone pogotovo mi ima suptilan apotekarski vajb na koji imam slabost). I mnogo su mi se dopadale kombinacije sastojaka koje su koristili te činjenicu da se fokusiraju na jedan ili par sastojaka, što je jasno i prema nazivima parfema. Naš prvi susret je bio 2017. u Beču i sjećam se da, kada sam šetala ulicama Beča po prvi put, naravno da mi je pažnju privukla Jo Malone prodavnica. Minimalistička i luksuzna estetika je ono što mi je prvo zapalo za oko ali je nevidljiva ruka mirisa (poput one u crtanim filmovima) bila ta koja se zakačila za nosnice te me na kraju uvela u njihovu prodavnicu. Radnja je bila uža i ne toliko prostrana ali sve je bilo skladno izloženo te se jasno sjećam kako sam u lijevom uglu radnje (malo proširenje) prvi put pomirisala Pomegranate Noir – i zaljubila se!

Nisam mogla ni zamisliti da će tih par minuta koliko sam se zadržala ostaviti takav utisak na mene. Svaku narednu posjetu Beču sam se nadala da ću sebi kupiti parfem koji me toliko dojmio ali (kako to inače bude), uvijek bi mi nešto drugo ukralo pažnju te bilo preče za šoping. I tješila sam se da će nam sigurno uskoro Jo Malone stići u BiH. Stigao je, ali sam se načekala. Od 2017. je trebalo šest godina da nam zaista ovaj brend bude dostupan i srećom pa jeste. Zahvaljujući Fabu parfumeriji uživamo u Paula's Choice i Jo Malone brendovima (samo zbog njih bi im bila i ostala vjeran kupac). A strpljenje se isplatilo jer svoj Pomegranate Noir primjerak čak nisam ni kupila u Fabu već (šta je sudbina) od jedne djevojke kojoj je bio previše intenzivan i začinski. Ugrabila sam ga bez premišljanja – i dobro što jesam jer se radi o starijem batchu koji uistinu jeste je intenzivniji u odnosu na trenutno dostupnu verziju u parfumerijama. Tako da sam imala baš sreće da mi u ruke i kolekciju stigne ne samo moj Jo Malone miljenik, već i najpotentnija verzija njega. 

Jo Malone London

Znala sam par detalja o Jo Malone parfemskoj kući ali sam dodatno dopunila svoje znanje. Jo Malone London kuća (puni naziv) je od samog početka utemeljena u britanskoj kulturi i dizajnu. Inspiracija su najčešće tradicionalno britansko cvijeće i voće poput divljeg zumbula (zvončića), božura, engleske kruške, kupine i sl. Pa je čak i dobra stara britanska tradicija ispijanja čaja poslužila kao inspiracija za voljeno izdanje Earl Grey & Cucumber koje je na početku bilo limited edition no kasnije se zadržalo u stalnoj ponudi. Ono što Jo Malone parfeme čini niche su kvaliteta sastojaka i zanimljive kombinacije mirisnih nota + koncept iza svakog parfema. Studio u Londonu sarađuje sa internacionalnim parfemskim stručnjacima na izradi parfema a posljednjih godina je to Christine Nagel. Za nju kažu da pretvara koncepte u tečne snove. Sve se još uvijek proizvodi u Velikoj Britaniji tako da je zaista riječ o autentičnom engleskom parfemskom iskustvu.

Imala sam priliku biti pozvana na Jo Malone druženje u sarajevu tako da sam razgovarala i sa Majom koja je kao edukator brenda došla u posjetu iz Zagreba. Tom prilikom sam saznala i da (suprotno čak i mom uvjerenju) uopšte se ne radi o kolonskim vodicama – iako to piše na njima. Jednostavno “cologne” je naziv za parfeme koji je ukorijenjen u VB a što se Jo Malone mirisa tiče, koncentracije idu od EDT do EDP. I ono što je specifično za Jo Malone jeste da ne samo da su mirisi međusobno kompatibilni za kombinovanje (perfume layering), već je to i jedna od prepoznatljivosti brenda. Trenutno imam u posjedu dva Jo Malone mirisa tako da ću vremenom imati više izbora za kombinovanje no sada bih voljela da sav fokus bude na samo jednom mirisu. 

Fun facts: 

  • Jo Malone je otvorila vrata prve radnje na adresi 154 Walton Street u Londonu (1994.)
  • 1999. je otvorila vodeću prodavnicu u Sloane Street (London)
  • Također 1999. Estée Lauder je kupio brend s time da je ostavio Jo Malone na poziciji rukovodeće i kreativnog direktora
  • 2006. Estée Lauder potpuno preuzima Jo Malone brend
  • 2011. poslije pet godina van struke, Jo se vraća svojoj ljubavi spram parfema te je osnovala Jo Loves kao novi brend sa 12 parfema koji je limitirane dostupnosti

Jo Malone Pomegranate Noir (meni najdraži Jo Malone!)

Jo Malone Pomegranate Noir je pušten u prodaju 2005. godine i (kao većina Jo Malone mirisa), radi se o unisex parfemu. Meni je ostavio tako jak utisak i tamo 2017. (kada sam ga po prvi put pomirisala), bio je dota jak i trajan. Isprobala sam ga u Milanu i Zagrebu par godina kasnije, moram priznati da mi je mrvicu poljuljana bila želja za kupovinom jer mi nije trajao tako dugo na koži. I sada kada imam ovaj stariji batch parfema, te ga mogu uporediti sa onim u Fabu – itekako ima razlike u intenzitetu starijih verzija u odnosu na trenutne. Tako da, ako možete nabaviti stariju verziju – vrijedi truda. Dostupan je u bočicama od 30ml, 50ml i 100ml.

OTVARANJE: nar, rabarbara, šljiva, malina, lubenica

SRCE: klinčić, ružičasti biber, guaiac drvo, olibanum, opoponax, ruža, jasmin, đurđevak

BAZA: virdžinijski kedar, pačuli, mošus, amber

Jo Malone Pomegranate Noir će voljeti ljudi kojima lijepo miriše nešto poput Viktor & Rolf Spicebomb, Costume National Homme ili Costume National Homme Parfum – izrazito začinski. Govorim o parfemima sa puno cimeta, drvenastih nota i drugih vrelih začina poput kardamoma ili klinčića. Nar se itekako snažno osjeti kroz cijelu parfemsku kompoziciju ali od njega su neodvojiv dio parfemskog DNK i začini. I da, definitivno Pomegranate Noir naginje ka muškoj strani unisex spektra. Ja to jako volim. Inače preferiram parfeme koji imaju snažan unisex vajb a Pomegranate Noir je jedan od njih. Vrlo često se pri odabiru parfema za određeni dan dvoumim između njega i Viktor & Rolf Spicebomba – kada želim kompleksniji, malo mazniji miris onda izbor pada na Jo Malone Pomegranate Noir. Zanimljivo je i da sam prije mnogo godina kao signature scent nosila Calvin Klein Euphoria – koja u otvaranju ima notu nara i također izražen drvenasti karakter.

U otvaranju koje zagolica nepce od silnih voćnih nota, meni je ubjedljivo nar taj koji je dominantan a osjetim i malo šljive. Nar se isprepliće sa klinčićima koji su na meni intenzivni svo vrijeme uz akorde smole (ružu, jasmin i đurđevak osjetim možda u tragovima). Pačuli i kedar su sjajna baza koja se inače slaže sa hemijom moje kože a ambra i mošus zaokružuju priču. Iz gore navedenih razloga (stariji batch), Pomegranate Noir ima snažnu auru i odličnu trajnost. Kreira parfemski bubble neka dva metra oko mene i ostavlja karakteran parfemski trag za koji sam dobila veliki broj komplimenata. Tek nakon 6-7 sati počinje da bude smireniji ali ipak ne skin scent.

Ono što definitivno mogu preporučiti jeste da kupite i Pomegranate Noir gel za tuširanje ako želite dodatno da pojačate miris. A tuširalica je sjajna i ako ste na budžetu jer samo od nje mirišete par sati (i cijeli dom, ne samo kupatilo, poslije tuširanja). Jako je koncentrisana i ne treba je količinski mnogo po korištenju, tako da osjećam malo olakšanje što sam potrošila toliko novca na gel za tuširanje. Još nisam nabavila Pomegranate Noir kremu za tijelo ali je u planu – isprobala sam je na spomenutom Jo Malone druženju i stvarno je prava dekadencija. I za layering također mogu preporučiti kombinaciju Jo Malone Pomegranate Noir + Jo Malone 154 Cologne. Oba mirisa su baš klasični unsex i sjajno se nadopunjavaju jer oba su aromatična i začinska. Baš sjajan combo.

Jo Malone Pomegranate Noir
Jo Malone Pomegranate Noir
Jo Malone Pomegranate Noir
Jo Malone Pomegranate Noir
Jo Malone Pomegranate Noir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?