AHA, BHA i PHA: Vodič kako koristiti hemijske eksfolijanse za meku, sjajnu kožu

AHA, BHA i PHA: Vodič kako koristiti hemijske eksfolijanse za meku, sjajnu kožu

AHA, BHA i PHA: Vodič kako koristiti hemijske eksfolijanse za meku, sjajnu kožu

Za većinu nas koji praktikujemo njegu kože, eksfolijacija je ključan korak u njegujućoj rutini jer pomaže da se ubrza proces uklanjanja mrtvih ćelija. Rezultat toga je otkrivanje zdravije, mekše, glađe kože i ujednačenog tena. Imamo mehaničku/ fizičku eksfolijaciju u proizvodima poput pilinga sa abrazivnim česticama poput mljevene koštice marelice – ako ćete mene poslušati, njih preskočite. Radije se odlučite na sferične čestice poput perlica voska jojobe. One su bolja opcija jer neće grebati kožu (a upravo to rade mljevene koštice marelice). Takav vid eksfolijacije mislim da je u 2023. prilično prevaziđen (da ne kažem arhaičan). Opcija bi bila i “gommage” tip pilinga koji se nanosi na suhu kožu. Specifičan je jer smanjuje iritaciju kože pošto se npr. se celuloza biljnog porijekla nanosi na kožu, nježno ljušti mrtve stanice kože i otpadne tvari. Ali meni najdraži i uopšteno najefikasniji tip pilinga je hemijska eksfolijacija.

Prije nego se bilo ko odluči na uključivanje hemijskog eksfolijansa u svoju rutinu, uvijek je korisno uzeti u obzir svoj tip kože kao i njene potrebe jer različite metode eksfolijacije će odgovarati različitim tipovima kože. Osobe tamnijeg tena bi trebale biti opreznije kada je jača eksfolijacija u pitanju da ne bi potakla inflamaciju kože. Ovo bi potom moglo imati kao posljedicu nastanak hiperpigmentacije kao odgovor na inflamaciju. Ne moram vam pisati da je svaki pokušaj da se hiperpigmentacija izblijedi veoma dugotrajan i kompleksan. Oprez se preporučuje i osobama osjetljive kože ali postoje hemijski eksfolijansi koji bi mogli odgovarati (o njima više malo kasnije u tekstu). Kada je hemijska eksfolijacija u pitanju, temelji se na rasponu kiselina poput AHA, BHA i PHA između ostalih aktivnih sastojaka. Njih možete pronaći u različitim proizvodima, od tonika, čistača, krema, seruma itd. Tako bogata ponuda nam je na raspolaganju zato što postoji veliko interexsovanje za ovu vrstu proizvoda a ljudi ih koriste iz različitih razloga, poput:

 • ožiljaka od akni
 • finih linija i bora
 • tamnih fleka koje teško blijede
 • hiperpigmentacije
 • neujednačenog tena i teksture kože

Ovog ljeta sam napravila pauzu sa retinolom i retinalom kako bi kožu malo prodrmala iz rutine – dosta sam dugo vremena testirala razne serume i kreme sa retinalom tako da mi je koži dobro došla mala pauza. Drugi razlog zbog kojeg sam se odlučila na pauzu je sama priroda osjetljive kože kakva je moja. Tokom ljetnih mjeseci a pogotovo uslijed klimatskih promjena smo imali duže periode visokog UV indeksa, što je osjetljivoj koži više nego dovoljan razlog da izbjegava sve što bi izazvalo iritaciju. Pošto sam željela testirati neke hemijske SPF kreme, i nisam se mogla konstantno oslanjati na mineralni SPF – lakše mi je bilo sebi dati fleksibilnost tako što sam spremila retinol/retinal u ladice a zamijenila ih sa AHA, BHA i PHA eksfolijansima. Ova godina je prva tokom koje sam uključila PHA u rutinu, otkrila sam fantastične KBeauty tufere natopljene sa AHA te potvrdila koji su mi ultimativni BHA favoriti. Ali prije svega toga, idemo pogledati razlike između njih, kako ih koristiti tako da nam koža izvuče benefite ali i da razumijemo koja vrsta hemijskog eksfolijansa najbolje odgovara konkretno našem tipu kože.

Šta su AHA – Alpha Hydroxy Acids?

Alpha hydroxy acids (AHA) kiseline koje mogu biti prirodnog, životinjskog ili laboratorijskog porijekla te se koriste kao površinski piling agensi u brojnim kozmetičkim formulacijama kako bi se koža eksfolirala. Kao vodotopivi sastojci, AHA kiseline primarno djeluju na površinskom vanskom sloju kože tako što razgrađuju veze između ulja i mrtvih ćelija, ubrzavajući proces ćelijske obnove. Kroz taj proces eksfolijacije AHA popravljaju teksturu kože, prosvjetljuju ten, ujednačavaju ga te ublažavaju izgled blaže diskoloracije kože od ožiljaka i sunčevih pjega. Većina AHA kiselina koje se koriste u kozmetičkim formulacijama su sintetički proizvedene u laboratoriji. To je iz razloga što ih je tako lakše stabilizovati i miksati sa drugim sastojcima. Nivo eksfolijacije koji dobijamo će ovisiti od AHA koncentracije , pH nivoa proizvoda ali i ostalih sastojaka koje sadrži. Ovisno od formulacije proizvoda, AHA mogu pomoći kod podsticanja proizvodnje kolagena, da budu pervencija aknama i bubuljicama, da omekšaju izgled finih linija i bora te da pripreme kožu da bolje upije druge sastojke.

Najčešće i najbolje istražene AHA kiseline u njezi su:

 • glikolna kiselina
 • mliječna kiselina

Među ostalim AHA kiselinama su :

 • bademova/ mandelična kiselina
 • limunska kiselina
 • hidroksikaprinska kiselina
 • hidroksikaproinska kiselina
 • vinska kiselina
 • jabučna kiselina

Zbog toga što djeluju površinski i ovisno o koncentraciji AHA u formulaciji, AHA najbolje djeluju kod kože koja ima UV oštećenja, za ljude koji žele poboljšati ujednačenost tena, koji imaju fine linije i bore te da bi korigovali blagu hiperpigmentaciju. Osobe osjetljive kože ili suhe kože bi najbolje bilo da koriste mandeličnu tj. bademovu kiselinu ili mliječnu kiselinu. Njihova veća molekularna težina u poređenju sa glikolnom kiselinom (ona ima najmanju od svih AHA), blago im smanjuje sposobnost prodiranja u kožu. Samim time su manje iritabilni sastojci (što je pogotovo istina kod tamnije i osjetljive kože). Iako se i glikolna kiselina može sigurno koristiti, ipak je sigurnije odabrati nježniju bademovu ili mliječnu kiselinu. 

Istraživanja su pokazala da AHA imaju mogućnost poticanja iritacije kože ali i da je učine osjetljivijom na sunčeve zrake. Zato ako ih niste ranije koristili, zaista bi trebali prvo odabrati najblaže AHA (recimo mandeličnu). Potom ih postepeno ubacivati u rutinu – na primjer, u sklopu večernje rutine svake druge noći. Pratite kako koža reaguje i ukoliko nema reakcija, možete lagano da gradite toleranciju sve dok ne budete komotno mogli da je koristite svaki dan. Ne moram ni naglasiti (ali ipak hoću) da je SPF apsolutno obavezan svaki dan tokom korištenja AHA kiselina ali i poslije prekida korištenja. Morate veoma ozbiljno shvatiti ove sastojke, nemojte ih koristiti na svoju ruku, bez SPF-a pa kada dođe do pojave hiperpigmentacije ili iritacija da je proizvod kriv. Vi morate biti odgovorna osoba. Ako to ne možete sebi obećati, onda nemojte koristiti AHA. Samo budite iskreni prema sebi i neće biti problema.

Šta su BHA – Beta Hydroxy Acids?

Beta hydroxy acids (BHA) su kiseline koje se dobijaju od šećernog voća i djeluju tako što uklanjaju mrtve ćelije ali i višak sebuma sa kože. BHA ustvari nose slične benefite kao AHA. Razlika između njih je u tome što BHA osim površinski mogu da prodiru i još malo dublje u porama. BHA popravljaju teksturu kože, fine linije, otčepljuju i pročišćuju pore kako bi uklonile sebum koji izaziva akne, otkrivajući mlađu, zdraviju i ljepšu kožu. Kao što je slučaj i sa AHA, također je i većina BHA kiselina u preparativi sintetički formulisana kako bi se optimizovala stabilnost proizvoda, osigurala sigurnost ali i efikasnost. BHA koje djeluju dubinski se uglavnom koriste u proizvodima za tretiranje akni te u proizvodima namijenjenim da umire iritacije i inflamaciju. Najbolje će odgovarati masnoj koži, koži sklonoj aknama i kombinovanom tipu koji zahtjeva lokalno tretiranje a ne na cijelom licu. 

Salicilna kiselina kao i srodne supstance (salicylate, sodium salicylate, lipophilic derivat salicilne kiselina pod nazivom β-lipohydroxy acid, kao i ekstrakt kore bijele vrbe) su najčešće korišten ali i najbolje istražen BHA sastojak u njezi. Salicilna kiselina je kerstolitik = sredstvo za odstranjivanje orožnjelih zadebljanja kože. Ona je kao lokalna terapija koja se koristi da omekša keratin (bitnu komponentu kože). To čini da vanjski dio kože olabavi i ljušti se, čime se dolazi dublje u kožu pa se postiže dublja apsorpcija sastojaka. Na naki način, salicilna kiselina dovodi do blagog tanjenja kože kako bi pojačala apsorpciju u dubljim slojevima. A sa druge strane, ostale BHA i AHA kiseline pomažu stimulisati sintezu komponenti dermisa te u suštini zadebljavaju kožu. Ukoliko se koristi u najčišćem obliku, salicilna kiselina varira po koncentracijama između 0.5% i 2%.

Ostale BHA kiseline uključuju;:

 • beta-hidroksibutirinska kiselina (β-Hydroxybutyric acid)
 • tropinska kiselina
 • tretokanska kiselina
 • neke verzije limunske kiseline koje su u kozmetičkim formulacijama klasifikovane kao BHA 

BHA kiseline su uglavnom namijenjene svakodnevnoj upotrebi. Ali nije na odmet da prije korištenja obavite mini test na manjoj površini kože, čisto da provjerite da li izaziva ikakvu reakciju. Koristi se jednom sedmično dok se koža na nju ne navikne a potom se možemo pridržavati uputstva na pakovanju proizvoda sa BHA. Kao što je slučaj sa AHA kiselinama, i tokom korištenja BHA (čak i po prestanku) apsolutno je neophodno baš svaki dan koristiti SPF. 

Šta su PHA – Polyhydroxy Acids?

Polyhydroxy acids (PHA) su specifične jer su veće molekularne strukture, čak i u odnosu na mandeličnu i mliječnu kiselinu (koje su ustvari najblaže AHA). PHA suštinski djeluju kao AHA ali pošto su veće molekularne težine, PHA ne prodiru toliko duboko u kožu već radije djeluju na najplićem površinskom nivou. Rade dosta nježnu eksfolijaciju u poređenju sa ostalim eksfolijansima, bez jačeg iritativnog potencijala. Imaju umirujuće, protuupalno/ antiinflamatorno djelovanje a pomažu i pri ublažavanju bora i finih linija. PHA su odlična opcija za hemijsku eksfolijaciju za osobe osjetljive kože (uključujući rozaceu i ekcem). Njihova blaga prirodna nije razlog da zaboravimo na SPF – njega treba koristiti svaki dan.

Najčešće PHA kiseline su:

 • glukonolakton
 • galaktoza
 • laktobionska kiselina

Istraživanja su pokazala da su PHA kompatibilne i sa klinički osjetljivom kožom, uključujući rozaceu i atopijski dermatitis. U kliničkim studijama se pokazalo da PHA odgovaraju i tamnijoj koži te ne potiču inflamaciju. PHA kiseline poput glukonolaktona ili laktobionske kiseline se mogu koristiti zajedno sa drugim proizvodima, sastojcima ili dermatološkim procedurama poput lasera ili mikrodermoabrazije  kako bi pružili dodatne benefite tim tretmanima ili da poboljšaju terapeutski efekat. Pored toga, većina PHA ima antioksidativna svojstva protiv slobodnih radikala te djeluju kao humektanti i hidriraju kožu. Iako su u nekim aspektima slične AHA kiselinama, u poređenju sa njima imaju dodatni benefit jačanja zaštitne barijere kože samim time povećavaju otpornost kože na hemijske izazove. PHA su nešto što bih voljela da sam otkrila tokom faze perioralnog dermatitisa jer bi ih rado uključila u rutinu kada se koža oporavila. Iako su mandelična i mliječna kiselina bile sjajan izbor, PHA su možda mogle btii još bolji zbog njihove posebno nježne prirode.

Možemo li kombinovati AHA, PHA i BHA u sklopu njegujuće rutine?

Da, možemo kombinovati AHA, BHA i PHA u sklopu njegujuće rutine. Mnogi brendovi na pametan način kombinuju ove kiseline u svojim proizvodima, samo se koriste različite koncentracije. Glavna stvar koju treba zapamtiti jeste da, što je veća koncentracija a niži pH hemijskog eksfolijansa – to će biti intenzivniji efekat eksfoliacije. Pretjerivanje u tom smislu može dovesti do iritacija, isušenosti a ponekada se javljaju bubuljice kao i ljuštenje kože. To su klasični znaci kojima nam koža javlja da smo pretjerali, da smo narušili zaštitnu bafrijeru kože a to je zadnje što želimo. Idealno bi bilo odabrati jednu vrstu hemijskog eksfolijansa koji najviše odgovara našem tipu kože i da se toga pridržavamo. U slučaju da imamo želju kombinovati ih, trebamo da ih razdvojimo i rasporedimo po dnevnoj i noćnoj rutini a treću koristiti sedmično ili mjesečno (ovisno o ciljanog tretmana). Ja sam se ovo ljeto odlučila za ovaj pristup: najčešće sam koristila PHA a po potrebi BHA. Onda sam jednom sedmično koristila AHA. I to je rutina sa kojom sam prezadovoljna.

Na primjer, osobe koje imaju mješovitu kožu bi mogle kombinovati BHA za akne a AHA da omogući hidrataciju kože u suhim predjelima. Znači mogu se u tom slučaju koristiti AHA i BHA, samo da se rasporede BHA u dnevnu a AHA u noćnu rutinu. Alternativa bi bila pronaći proizvod u kojem su obje kombinovane u specijaliziranoj formulaciji. Za koju god kombinaciju da se odlučite, započnite polako. Spor početak mi je uvijek garantovao odličan uvid u stanje kože i uspjeh u korištenju svih sastojaka. 

Neko generalno pravilo koje treba znati jeste da se salicilna ne kombinuje sa ostalim kiselinama istovremeno. Ako bi to uradili, rizikovali bi veoma ozbiljnu i tešku iritaciju kože. Ne koristite salicilnu kiselinu sa niacinamidom. Izbjegavajte koristiti mliječnu ili glikolnu kiselinu zajedno sa askorbinskom kiselinom (vitamin C). jer takva kombinacija bi poništila benefite vitamina C. Nemojte koristiti AHA sa retinolom, ni slučajno. A ako je čak i PHA previše agresivna i imate izuzetno osjetljivu kožu, onda mislim da bi odlična opcija bez kiselina za eksfolijaciju bio Non-Acid Acid Precursor 15% (NAAP) od deciema (kompanija čiji je The Ordinary). Prema onome što sam pročitala, djeluje odlično i imam ga u planu naručiti. 

Moja rutina sa AHA, BHA i PHA

Trenutno koristim Olival Professional Piling tonik AHA PHA – sjajan proizvod! Zaista sam ostala oduševljena i u suštini ga preporučujem svima. Pogotovo je otkriće za moje osjetljive dame kojima uopšte nije lako pronaći eksfolijans zbog reaktivne i netolerantne kože. Ukoliko se pronalazite, ovo je nešto što bi vrijedilo isprobati. Tonik je veoma blag i hidratantan. Biti ćete pod utiskom da koristite nešto poput ružine vodice, tako je fin. Ima skoro pa neprimjetan blag miris. Ja sam ga primjetila tek par dana poslije početka korištenja. Baš je divan proizvod a što je najbolje, iako je blag, nemojte da ga potcjenite – on stvarno radi! Kako sam prestala sa retinalom i još uvijek nisam kupila AHA blaznice o kojima ću pisati dalje, bukvalno je samo on mogao da zagladi kožu. I to se uvijek kod mene vidi na čelu i na obrazima. Veoma je efikasan. 

Od BHA proizvoda mi je apsolutni pobjednik Paula’s Choice 2% BHA Liquid Exfoliant. Nikada nisam koristila bolji proizvod sa salicilnom (a isprobala sam ih solidan broj). Kako brzo rješava bubuljice, aknice i upalu potkožnih PMS bubuljica. Rekla bih da je čudo, ali je nauka. Fenomenalan proizvod koji nimalo ne isušuje kožu i baš dubinski pročišćuje proe. Na njega se oslanjam i kada imam problema sa bubuljicama na leđima. Jedino što pored njega radim da bih da dopunila jeste što sam kupila i Paula’s Choice 2% BHA Lotion Exfoliant. To je fina krema-losion kojim kožu namažem poslije tonika iz ove linije. Rezultati su zagarantovani sa ovom kombinacijom.

Kada je AHA u pitanju, tu imam novo otkriće. Tokom popusta sam kupila Neogen Bio-Peel Gauze Peeling Wine Pads – to su blaznice koje su natopljene tekućinom sa ekstraktom grožđa (antioksidans) te vinskom, glikolnom i mliječnom kiselinom. Pakovanje je veoma ekonomično jer pored Neogen blaznica u kutiji ostaje još dosta te eksfolirajuće tekućine. Nakon što potrošite Neogen blaznice (rebraste su na jednoj strani da bi eksfolijacija bila maksimalno efikasna), možete kasnije u njoj natopiti obične pamučne blaznice. Baš super stvar. Formulacija je dosta efikasna ali nije mi izazvala nikakvu reakciju i koža mi odlično podnosi ovaj AHA blend. Kupila sam i verziju Neogen Bio-Peel Gauze Peeling Green Tea Pads sa zelenim čajem (antioksidans), gotu kolom, aloe verom, hijaluronskom kiselinom te istim blendom vinske, glikolne i mliječne kiseline. Odlična kupovina, zaista. Uglavnom ove blaznice koristim jednom sedmično i takav raspored mi se pokazao super.

AHA, BHA i PHA: Vodič kako koristiti hemijske eksfolijanse za meku, sjajnu kožu
AHA, BHA i PHA: Vodič kako koristiti hemijske eksfolijanse za meku, sjajnu kožu
AHA, BHA i PHA: Vodič kako koristiti hemijske eksfolijanse za meku, sjajnu kožu
AHA, BHA i PHA: Vodič kako koristiti hemijske eksfolijanse za meku, sjajnu kožu
AHA, BHA i PHA: Vodič kako koristiti hemijske eksfolijanse za meku, sjajnu kožu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?