Skin slugging i skin flooding + DIY alternativa vazelinu

Skin slugging i skin flooding + DIY alternativa vazelinu

Skin slugging i skin flooding + DIY alternativa vazelinu

TikTok mi je do sada najčudnija društvena mreža – u jednu ruku sam tu pregledala najsmješnija i najzabavnija kratka videa ikada, a u drugu ruku me prestravilo koliko dezinformacija pluta i propagira se kao činjenica. Sama količina videa sa raznim promocijama i tvrdnjama koje argumentovano uopšte nisu tačne mi je mini horor. Sve mane interneta generalno i sve kritike koje smo upućivali Instagramu i Facebooku su milijardu puta uvećane na TikToku. Bukvalno svako dijete, svaki penzioner, bilo koja random osoba može tvrditi da je nešto istina – i nema ni najmanje šanse za korekcijom ili regulativom ( pozivu na odgovornost da ne govorim). Komentari su takvog formata da se konstruktivna rasprava ne može ni načeti a sve tako brzo cirkuliše da se bukvalno preko noći pojavi, potom nestane. 

Videa o fitness transformacijama su definicija termina misleading i iskreno, najiskrenije mislim da ta mreža nije za maloljetnike. Može se poigrati sa umom odraslih, kamoli djece. Podijelila sam sve šta mi se ne dopada kod TikToka a znate koji je dio TikToka meni najugodniji? Videa sa životinjama (kapibara je hit), informativna videa o Japanu i Koreji te #beautytok. Znam da je kičma #beautytoka mnogo recikliranih trendova iz naše mladosti i originalnost se jedino oslikava u novim nazivima za već poznate stvari i tehnike ali – poenta je da će i mlađe generacije na taj način doći do znanja kojim mi već raspolažemo. A mi ćemo se osvježiti mladalačkim slengom jer barem ja volim biti u toku sa svime što ima veze sa preparativom i dekorativom.

Kao što sam shvatila da već godinama koristim hair oiling metodu (što bi bio klasični uljni pakung za kosu), isto tako sam saznala da sam tokom upalne faze perioralnog dermatitisa koristila se onim što danas zovu skin slugging. Ovaj trend je razlog zbog kojeg često možete vidjeti Vaseline teglice i tubice Eucerin Aquaphora posvuda po mrežama. Ali, prije nego usvojimo neki trend, mislim da je bitno prethodno se informisati jer to je specifičnost kod trendova – neće odgovarati svima. Zato neka ovaj tekst bude informativnog karaktera jer, iako se radi o nečemu što nam je odavno poznato, novi pristup može biti dašak svježine koji nam je potreban u svakodnevnoj rutini.

Šta je “slugging” a šta “flooding”?

“Skin slugging” nije ništa drugo do mazanja kože okluzivom kao zadnjim korakom njegujuće rutine a u svrhu “zaključavanja” hidratacije ali i da se spriječi gubitak vlažnosti. Dolazi od riječi „slug“ koja na engleskom znači puž (jer poslije nje koža izgleda prilično sjajno i sluzavo, poput puža) a tehnika potiče iz Koreje te uključuje nanošenje sloja okluziva na bazi mineralnog ulja (najčešće vazelina) kao zadnjeg koraka večernje rutine. I ako se radi na pravi način, na pravom tipu kože – može biti super korisna stvar. Pužev mucin se sjajno uklapa u ovaj koncept ali mucin je emolijens, a ne okluziv tako da nažalost ne može zamijeniti vazelin. O tome nešto malo detaljnije u nastavku.

“Skin flooding” je također novi trend koji se temelji na slojevitom nanošenju hidratantnih proizvoda, ponovo u cilju “zaključavanja” vlažnosti u koži. Glavna zvijezda “skin floodinga” je hijaluronska kiselina poslije koje se nanose hidratantne kreme i okluzivi. I dok je “slugging” rezervisan za noćnu rutinu, “skin flooding” se može praktikovati danju i noću. 

Zašto praktikovati “skin slugging”?

Pa glavni argument za “slugging” jeste da će smanjiti transepidermalni gubitak vode, što zauzvrat znači da pomaže koži poboljšati retenciju hidratacije. Veoma je važno razumjeti da je za zaštitnu barijeru kože bitan balans kožnih ćelija i lipida. Za lipide treba znati da su poput ljepila koji održava netaknutim onaj vanjski sloj kože. Bilo kakvo smanjenje lipida kompromituje kožu i dovodi do transepidermalnog gubitka vode. Ovo znači da ako se ljepilo (lipidi) oštete, sa njima ka dole ide i efikasnost zaštitne barijere kože te koža gubi vlažnost. Okluzivi to zaustavljaju, dok su na površini kože – ponašaju se kao flaster. “Slugging” se može iskoristiti da se ojača zaštitna barijera kože te da se obnovi narušeni kožni mikrobiom. Najveći benefit “slugging” metode je mekša koža koja je bolje hidrirana jer je poput podrške koži, poput drugog ojačanog sloja koji daje šansu da se koža samostalno ojača i time bolje zaštiti. Plus, poboljšava efikasnost njegujućih proizvoda ispod sebe jer se ponaša kao eksterni zaštitni sloj.

Moje iskustvo sa “skin slugging” metodom i šta je povezuje sa perioralnim dermatitisom?

I sada dolazimo do poveznice “slugging” metode i mog iskustva sa perioralnim dermatitisom. To kožno stanje napada kožu u području oko očiju (ispod očiju ali i kapke) te se prostire između nosa i usana ali nerijetko zahvaća i bradu. Perioralni dermatitis je jedno od onih stanja do kojih dolazi zbog narušene funkcije zaštitne barijere kože. Da li je uzrok u nekom sastojku poput sulfata ili alkohola, da li u stresu, da li se prethodno koriste kortikosteroidi – sve može biti “okidač”. Poenta je da je u upalnoj fazi koža nesposobna da se nosi sa bilo čime i sve je iritans – od obične vode, toplog zraka, dodira grubog peškira itd. I tokom tog perioda kada je koža jako upaljena, crvena, bolna, zateže, pojavljuju se papule, neravna tekstura, crvenilo, ponekad ljuštenje – ne može se nositi ni krema sa SPF-om jer svi UV filteri (i mineralni i hemijski) iritiraju kožu. Ne može se nositi ni šminka, kosa se pere šamponima bez sulfata da se izbjegnu iritacije a isto vrijedi i za paste za zube bez fluorida. I u tim veoma ranjivim momentima se gotovo ništa ne može mazati na kožu bez da rizikujete reakciju. Koži je ptorebno vrijeme da se oporavi, sama da se reguliše i vrati u balans. 

Nakon mjesec dana sakrivanja pod kačketima, šeširima i sunčanim naočalama sam počela povremeno da koristim Avene Soothing umirujuću masku za lice umjesto dnevne kreme. Ubacila sam i Avene Cicalfate+ obnavljajuću kremu, La Roche-Posay Cicaplast Baume B5+ balzam i postepeno Avene Soothing okoloočnu kremu. Sve navedeno sam koristila još par mjeseci, time dajući koži šansu da se obnovi i umiri. Znate šta je zajedničko svim tim proizvodima? Parafin, mineralno ulje i Hydrogenated Polyisobutene (sintetičko tečno ulje koje je zamjena mineralnom ulju). Ovo su sve okluzivi – upravo ono na šta se oslanja “slugging” metoda. Tako da savršeno znam zbog čega bi se mogla koristiti, čemu služi i kako djeluje na vlastitom primjeru. Ali isto tako, znate iz dosadašnjih tekstova koje sam objavila da nisam ljubiteljica derivata nafte a to su mineralno ulje, vazelin itd. U nastavku se dotičem funkcije okluziva i konkretnih razloga zbog kojih nisam presretna sa vazelinom i njegovom centralnom ulogom u “slugging” trendu + prirodna alternativa za sve nas kojim preferiramo okluzive koji imaju i neki dodatni benefit za kožu.

OKLUZIVI (pružaju barijeru, “sjede” na površini kože i spriječavaju transepidermalni gubitak vode/ vlažnosti)

Okluzivi stvaraju barijeru na površini kože kako bi smanjili i/ili spriječili transepidermalni gubitak vode/vlažnosti te su najefikasniji kada se nanose na vlažnu kožu. Najrasprostranjeniju ulogu okluziva ima poznati Vazelin (petroleum jelly) koji može da spriječi čak 98% transepidermalnog gubitka vode dok ostali okluzivi poput lanolina, mineralnog ulja i silikona imaju učinkovitost od 20-30%. I dok okluzivi jesu u ovom slučaju efikasni, imaju veoma masnu konzistenciju koja ih čini i potencijalno komedogenima. 

Iskoristiti ću ovu priliku da ponovim zbog čega izbjegavam mineralna ulja i sve naftne derivate – nauka nam bukvalno kaže da nam premazuju kožu, “sjede” na koži i samo time što su na njoj spriječavaju proces dehidriranja. Ali sami ne doprinose zdravlju kože, ne hidriraju je i ne čine ništa osim što su je oblijepili poput plastične folije. I upravo zbog svega toga navedenog i činjenice da su veoma jeftini nisam sklona kupovati niti koristiti proizvode koji ih imaju u sastavu. A niska cijena sirovine je pogotovo razlog da ne koristim proizvode čije visoke cijene nisu opravdane kvalitetnim sastojcima – već naftnim derivatima.

Da sumiramo: okluzivi ne hidriraju kožu, ne hrane je i ne doprinose joj nikakvim nutrijentima. Oni samo oblijepe kožu i tvore eksterni zaštitni sloj poput vodootpornog flastera (jer nije vodotopiv).

 • HYDROCARBONS: PETROLEUM JELLY, PARAFFIN, MINERAL OIL, SQUALENE, CAPRYLIC/ CAPRIC TRIGLYCERIDE
 • FATTY: STEARIC ACID, LANOLIN ACID
 • FATTY ALCOHOL: LANOLIN, CETYL ALCOHOL, STEARYL ALCOHOL
 • PHOSPHOLIPIDS: LECITHIN
 • POLYHYDRIC ALCOHOL: PROPYLENE GLYCOL
 • STEROL: CHOLESTEROL
 • HERBAL WAX: CANDELILLA, CARNAUBA
 • WAX ESTHERS: BEESWAX, LANOLIN, STEARYL STEARATE

Zašto preskočiti lanolin?

Lanolin ili vuneni vosak je masna masa žute boje koja se dobija iz ovčije vune, tačnije izlučuje se iz masnih žlijezda (sebociti) kod ovaca. Veoma se često vidim koristi u kremama, mastima i sapunima te se nerijetko po forumima preporučuje i za nježnu dječiju kožu. Kada sam bila u potrazi za balzamima za usne, naišla sam i na proizvod koji se zove Lanolips – jasno je da je u širokoj upotrebi. Lanolin je prirodna mast koja vunu a jako dugo se koristi u medicini, kao glavni sastojak svih anti-reumatskih krema, nalazi se u kozmetici, sapunima, šamponima i proizvodima za njegu beba. Glavna osobina je ta da ima antibakterijsko djelovanje. Pa zašto sam preskočila lanolin?

Lanolin se smatra generalno sigurnim za upotrebu na zdravoj, neoštećenoj koži. Poenta je da se svi proizvodi koji sadrže lanolin (masti i okluzivi) su namijenjeni za upotrebu na oštećenoj koži -u tome i jeste problem sa lanolinom. Bez obzira što se radi o čestom sastojku u brojnim proizvodima koji se reklamiraju za tretiranje ekcema, opekotina, povrede kože, žene tokom dojenja, postoperativnoj koži itd. prijavljen je porast alergija na lanolin. Ovo se direktno poklapa sa češćom upotrebom lanolina. Na primjer, nedavno istraživanje sprovedeno na više od 1000 djece sa ekcemom je pokazalo da je čak 66% njih imalo reakciju na lanolinske alkohole tj. alkohole vunenog voska (1). Druga studija je proučavala alergijske reakcije pacijenata sa hroničnim ranama i utvrđeno je da njih 11% reaguje na lanolin (2). Jednostavno, protivno generalnom uvjerenju, lanolin nije ono što nam je koži potrebno kada treba da se obnovi i zacijeli. Rapidno povećanje incidencije lanolinske alergije je direktno povezano sa povećanjem izloženosti lanolinu, što nije iznenađenje ako vidimo da se nalazi u velikom broju proizvoda (npr. BabyLove mast za bradavice). Zato je važno da se pedijatri, dermatolozi i platični hirurzi edukuju, da djeluju u skladu sa novim informacijama u ovoj oblasti.

Da li su mineralna ulja i naftni derivati sigurni?

Petroleum (osnovni izvor sirovine u vazelinu i sličnim proizvodima poput Eucerin Aquaphora) je nusproizvod nafte – istog onog goriva za auta, avione, brodove itd. Dok FDA (U.S. Food and Drug Administration) ih generalno smatra sigurnim za upotrebu, to nije isto kao da su izjavili da su zdravi ili nama korisni na bilo koji način. U EU je petroleum zabranjem kao potencijalno kancerogen. U suštini, nije poenta u tome da ja ili bilo ko drugi kaže da će nam naftni derivati naškoditi – ali u poređenju sa biljnim alternativama koje sadrže aktivne komponente (recimo antioksidanse), jasno je da se ne mogu porediti. Jedno je kupiti teglicu vazelina u dm-u za 3-4 KM a potpuno je drugo kada renomirani brend nalijepi cijenu od par stotina KM ili € na kremu u čijem je sastavu u top 3 mjesta mineralno ulje. Ne može krema koja se 90% sastoji od mineralnog ulja da košta više od vazelina, žao mi je ali apsolutno odbijam izdvojiti novac za takav proizvod. Ovo je moj lični stav i naravno da ne mora biti vaš ali željela sam obrazložiti rezon iza tog svog stava. 

Još jedan problem sa proizvodima od naftnih derivata jeste da se ne može ignorisati povezanost fosilnih goriva sa zagađenjem, klimatskim promjenama, gubitkom staništa brojne flore i faune itd. Znamo da velike korporacije nisu odgovorne niti ih ko poziva na odgovornost tako da će nastaviti podgrijavati klimatske promjene (pun intended) sve dok im se to može. Ako vam poziv na ekološku savjest nije dovoljan, treba znati i da naftni derivati imaju problem sa biorazgradivosti (za razliku od brojnih drugih sastojaka u preparativi). Ne razgrađuju se u zemlji, time joj smanjujući sposobnost da apsorbuje/ upija vodu a prijetnja su mikroorganizmima, gljivama i blijkama. 

Nisam neki idealista i vjerujem da će i dalje horde tinejdžerica da kupuju vazelin za TikTok #beutaytok i #skinglugging izazove. Kupila sam i ja malo pakovanje vazelina da isprobam “slugging” metodu, podsjetim se na perioralni dermatitis i njegove muke ali i da istražim alternative. Ne mislim da je smrtni grijeh koristiti Eucerin Aquaphor – ali mislim da je grijeh kada brend naplaćuje velike iznose za mineralno ulje u lijepoj ambalaži. Ono što sam željela nije ni da bilo koga odvratim od “slugging” rutine jer meni je pomogla kada sam oporavljala kožu od p.dermatitisa. Ono što jesam kroz ovaj tekst željela jeste da ponudim alternative. Isto mislim da treba svako biti svjestan da koža pod vazelinom ne diše, može da “potpari” što neće odgovarati svim tipovima kože. I o tome malo više do kraja teksta.

Prirodne alternative vazelinu

Čitala sam brojna poređenja i istraživanja u potrazi za idealnom zamjenom za vazelin nadajući se da će neka biljna ulja biti dostatna. Nažalost, biljnim uljima je potrebno do 6 sati da ispolje iste komparativne performanse kao vazelin dok je trenutni okluzivni efekat prilično teško replicirati. U tom smislu su voskovi možda najbolja opcija, prirodni puteri idealni za hladnije vrijeme dok bih se najjednostavnije bilo osloniti na skvalan a potom i ostala biljna ulja. Ovo je spisak prirodno okluzivnih sastojaka:

 • PČELINJI VOSAK
 • KANDELILA VOSAK
 • KARNAUBA VOSAK
 • KARITE PUTER
 • KAKAO PUTER
 • ULJE JOJOBE
 • SKVALAN
 • MASLINOVO ULJE
 • BADEMOVO ULJE
 • SUNCOKRETOVO ULJE

DIY okluzivna alternativa vazelinu

1. OMEKŠIVAČ KOŽE

Sastojci: 120 ml maslinovog ulja, 30 grama pčelinjeg voska ILI 120 ml  bademovog ulja, 30 grama pčelinjeg voska

Priprema: 

U toploj kupki rastopiti pčelinji vosak i kada je potpuno u tečnom stanju, uliti i umiješati u njega odabrano ulje (bademovo ili maslinovo). Preliti u sterilnu teglicu otpornu na toplotu, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i zatvoriti. Pčelinji vosak se ponaša kao humektant, “zaključava” vlažnost i pruža zaštitni sloj od okolišnih elemenata. Također ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje te je zato često dio sastava proizvoda za tretiranje ekcema i psorijaze. Sjajna je alternativa vazelinu. Maslinovo ulje sadrži vitamine A i E, polifenole i squalene koji reguliše lučenje sebuma. Obnavlja ranice i ožiljke. Bademovo ulje je sjajno za hidrataciju i omekšavanje kože. Bogato je oleinskom, linolnom i drugim masnim kiselinama. 

2. OBNAVLJAJUĆA EMOLIJENTNA KREMA

Sastojci: 120 grama kakao putera, 120 ml bademovog ulja, 60 grama pčelinjeg voska

Priprema:

Rastopiti kakao puter i pčelinji vosak u toploj kupki. Kada su potpuno u tečnom stanju, uliti i umiješati u njega bademovo ulje. Preliti u sterilnu teglicu otpornu na toplotu, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i zatvoriti. Kakao puter je okluziv koji pruža zaštitnu barijeru zbog čega je idealna zamjena za naftne derivate poput mineralnog ulja. Olakšava simptome iritacije i inflamacije te je često u sastavu proizvoda za ekcem. Poboljšava elastičnost kože.

3. ZAŠTITNA OKLUZIVNA KREMA

Sastojci: 120 grama kakao putera, 120 ml ulja jojobe, 60 grama pčelinjeg voska

Priprema:

Rastopiti kakao puter i pčelinji vosak u toploj kupki. Kada su potpuno u tečnom stanju, uliti i umiješati u njega ulje jojobe. . Preliti u sterilnu teglicu otpornu na toplotu, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i zatvoriti.

Ko bi trebao praktikovati “skin slugging”?

Terapija okluzivima se odavno koristiti u tretiranju kožnih stanja poput psorijaze i ekcema. U dermatologiji je to provjereni tretman za ova kožna stanja:

 • SUHA KOŽA
 • EKCEM
 • PRORIJAZA
 • ČIR NA KOŽI I DEKUBITNE RANE (od dugoročnog ležanja ili sjedenja)
 • FOTOOŠTEĆENJA
 • PREURANJENO STARENJE
 • OŠTEĆENA FUNKCIJA ZAŠTITNE BARIJERE KOŽE

Ko ne bi trebao praktikovati “skin slugging”?

“Slugging” se nikada ne bi trebalo praktikovati poslije korištenja retinola jer će pojačati djelovanje retinola pošto ga “zaključavate” ispod okluziva. Ovo je recept za potencijalnu iritaciju. Osim retinola, morate stvarno imati na umu da ova metoda nije za svačiju kožu. Nije za vas ako vam je koža masna ili sklona knama. Ukoliko je vaša koža sklona aknama i začepljenjima, slugging može “zaključati” mrtve ćelije, bakterije koje izazivaju akne i sebum što će dovesti do pogoršanja stanja kože. Pošto se za “slugging” koriste okluzivi, itekako je moguće da dođe do začepljenja pora ako imate masnu kožu i/ili kožu sklonu aknama. U ovom slučaju, radije se poslužite salicilnom kiselinom, azelaičnom kiselinom, niacinamidom ili retinolom u sklopu svoje rutine.

Kako uklopiti “slugging” u svoju rutinu?

“Slugging” bi trebao biti posljednji korak u njegujućoj rutini. Izuzetno je bitno temeljito očistiti kožu lica prije nanošenja okluziva jer ako ostane bilo kakav element bakterija ili nečistoća, ostati će zarobljeni ispod njih. Pošto “slugging” “zaključava” proizvode nanešene prije njih, trebalo bi birati laganije hidratantne proizvode i budite sigurni da su nekomedogeni. Budite veoma, veoma oprezni sa aktivnim sastojcima – retinol nemojte uopšte koristiti prije okluziva. Činjenica je da okluzivi i “slugging” ne hidriraju kožu tako da nisu zamjena za serume i kreme. Upravo ovdje uskače “skin flooding” jer slojevito nanošenje hidratantnih proizvoda može učiniti čuda za ten preko noći. Redoslijed uvijek treba ići od najlaganijih do najgušćih tekstura. Za kraj, ovo bi bio zvanični redoslijed za “skin slugging”:

 1. DOUBLE CLEANSE ako smo koristili šminku (balzam/ ulje/ micelarna + nježni gel za umivanje) ili samo nježni gel za umivane ako nismo koristili šminku.
 2. HIDRATANTNI SERUM poput onih koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu, ceramide, niacinamide itd.
 3. TARGETIRANI SERUM za diskoloraciju ili anti-aging
 4. LAGANA HIDRATANTNA KREMA sa nutritivnims astojcima i humektantima
 5. OKLUZIV na kraju da “zaključa” prethodno nanesene proizvode
Skin slugging i skin flooding + DIY alternativa vazelinu
Skin slugging i skin flooding + DIY alternativa vazelinu
Skin slugging i skin flooding + DIY alternativa vazelinu
Skin slugging i skin flooding + DIY alternativa vazelinu
Skin slugging i skin flooding + DIY alternativa vazelinu
Skin slugging i skin flooding + DIY alternativa vazelinu

Reference:

(1). Lubbes S, Rustemeyer T, Sillevis Smitt JH et al. Allergic Contact Dermatitis in Dutch children and adolescents with and without atopic dermatitis – a retrospective analysis. Contact Dermatitis. 2017 Mar;76(3):151-9.
(2.) Smart V, Alavi A, Coutts P, et al. Contact allergens in persons with leg ulcers: A Canadian study in contact sensitization. Int J Low Extrem Wounds. 2008;7:120-5.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?