Memo Paris African Leather

Memo Paris African Leather

Niche kada se jednom isproba, kao da počne kolati venama – čarolija parfema koja je nekada bila prilično underground je doživjela eksploziju i iskreno, to me raduje. Sve više ljudi počinje studirati parfeme, uživati u njihovoj ljepoti i priči jer nisu jednodimenzionalni te su odavno prevazišli etiketu poklona koji se kupuje reda radi. Evolucija nečijeg nosa mora proći početne etape, treba se proći od najdostupnijih mirisa, čak i basic toaletnih cologne i vodica. Upoznati se sa što više klasika, proniknuti u razlike EDT/ EDP a kasnije i ostalih parfemskih koncentracija. Razaznati razliku između početnih nota kojima se parfemska kompozicija otvara, potom srca i na kraju baze koja nam ostaje najduže uz kožu. Potom osjetiti razliku između projekcija – neke su kao spomenuti skin scent tik uz kožu, dok su neki drugi radijalni metar do dva oko nas. Možda najbitnije, spoznati sa kojim notama hemija naše kože ima željene interakcije (neželjene pokušati izbjeći). Tu je i čar kupovine prvog parfema, parfema koji će obilježiti neki bitan trenutak, parfema koji će nas povrijediti jer podsjeća na nešto što bi najradije zaboravili, parfema koji nas utjelovljuje, parfema koji podsjeća na voljenu osobu. Neki parfem treba upamtiti kao promašaj, kao neželjeni poklon koji prebacujemo po ladicama dok mu ne pronađemo adekvatan dom i osobu koja će voljeti nešto što odbacujemo. Kupiti parfem – uspješno, da podsjeća na nas na način koji želimo. 

Biti će tu i dosta žali za nekim parfemom koji nam je u datom trenutku nedostižan. Neke ćemo prepoznavati u zraku, drugi će nas pak iznenaditi. Biti će i reformulacija pa stari znanac može postati neznanac. Vjerovatno se jedno vrijeme nećemo snalaziti u parfemskom svijetu pa u nedostatku znanja ćemo poslušati sugestiju možda malo navalentnog prodavača. Požaliti kupovinu, pa krenuti dalje. Nekada će nas bočice privući a povremeno odbiti od kupovine. Možda ćemo poželjeti emulirati nekoga, kupiti parfem koji neko drugi nosi – da bi shvatili kako postoji nešto što se zove signature scent. Pronaći svoj mirisni potpis. Uvidjeti da naša skromna kolekcija raste. Biti ćemo na nju ponosni. A nekada nam neće biti dovoljna. Dolaziti će nam novi brendovi, otkrivati ćemo novitete koji su aktuelni u svijetu i parirati ćemo poznatim imenima. Otkriti dizajnerske kuće kojima gravitiramo. Otkriti niche parfeme. Početi izučavati parfemske note. Slučajno ili namjerno kombinovati više parfema (perfume layering). Brojne su faze i etape koje jedan nos treba proći, pa će to putovanje trajati godinama (možda i decenijama). Ali na kraju, naš vrijedni nos će da “sazrije”. Pomirisati će toliko različitih kompozicija da će stasati i biti u stanju cijeniti neke parfeme koji su nam kao mladima djelovali oporo, gorko, neodređeno. Sada ćemo znati šta mirišemo, ostati u donekle čudu koliko drugačiji dojam možemo imati o parfemu za koji smo vjerovali da ga poznajemo. Nos mora biti zreo i istreniran da bi mogao uspješno otkrivati u putovati u niche svijetu parfema. Putovanje konstantno traje ali drago mi je što sam u ovom trenutku bila u stanju otkriti i cijeniti nadasve umjetničku kreaciju koja je Memo Paris African Leather.

Memo Paris African Leather

MEMO PARIS je posebna niche parfemska kuća – i to će vam biti jasno čim im posjetite web stranicu. Pogotovo ako isprobate kviz koji vas dovodi do njihove procjene idealnog parfema koji će vam biti saputnik na parfemskom putovanju. Jer cijeli koncept leži u putovanju, u doživljaju svega oko sebe, u kreiranju određene atmosfere a sve sa ciljem da se ugodi čulima. John (Irac) i Clara Molloy (Francuskinja) su u realnosti bračni par koji voli putovanja, voli parfeme i u parfemskom svijetu imaju preko deceniju iskustva. Rezultat tog iskustva su brend Memo Paris ali i brend Hermetica (dugotrajni, čisti parfemi bez alkohola). Imaju veoma zanimljiv pristup, moglo bi se reći da su i malo ekscentrični ali na odličan način. Pravi umjetnici. Konkretno, Memo Paris predstavlja selekciju originalnih, misterioznih, evokativnih i nadasve privlačnih mirisa koji spajaju klasiku sa neočekivanim. Mnogo inspiracije crpe iz ljepota Azije do Orijenta, od Evrope do Azije. Memo Paris su sjećanja i osjećanja, enkapsulirana u parfemu. 

Kako sam čitala njihove opise za svaku kreaciju, tačno se može vizualizirati određena scena, pejzaž, sjećanje koje potom možete pomirisati iz njihovih bočica. A da li ste im vidjeli bočice? Ja sam ustvari prvi put zapazila njihove parfeme isključivo zbog umjetničke estetike bočica. Sjećam se kada smo bili u Istanbulu (Beyoglu), obilazili smo luksuzniji trgovački centar i bio je dio sa istaknutim parfemima. Apsolutno u prvi plan padaju Memo Paris bočice jer su kao iz neke bajke. Tako su lijepo ukrašene i tako skupe da sam se čak ustručavala isprobati ih (na kraju ipak jesam :)). Ali, ko bi rekao da ću biti u posjedu jednog od njihovih čarobnih parfema za manje od godinu dana? Prezentacija je stvarno vrhunska, teške bočice od mutnog stakla su oslikane motivima koji odražavaju duh sadržaja bočice. Kožne kutije sa utisnutim citatom i mapom svijeta, mjesta porijekla vašeg remek-djela su divan detalj. African Leather je dio Cuirs Nomades kolekcije uz; French Leather, Iberian Leather, Irish Leather, Italian Leather, Morrocan Leather, Ocean Leather, Oriental Leather, Russian Leather i Sicilian Leather. U ovoj kolekciji, očigledno da je koža u fokusu no ona je tako fino ukomponovana da ne preovladava isključivo ona – nemojte me pogrešno shvatiti, ovo jeste kožni miris ali nije isključivo koža ta po kojem ćete ga pamtiti. Nije bez razloga besteseller iz cijele kolekcije!

kardamom, koža, šafran, kumin, vetiver, pačuli, geranij, oud, bergamot, mošus

African Leather je nevjerovatno vjerno uspio povući asocijaciju na suh i vrući afrički kontinent – ta suhoća je dosta specifična u ovom parfemu te pretpostavljam da je rezultat kombinacije začina. Oud se povremeno izvlači sa moje kože ali začini su dosta dominantni. Više mi je začinski, raskošan, bogat, opulentan, suhi orijentalac sa apstraktnom kožom koja sve haotične note uspije da poveže u kohezionu cjelinu. Kardamom se definitivno osjeti i ako inače volite kardamom u parfemima, uživati ćete (ovo pišem iz iskustva!). Teško je opisati suhoću ali asocira na suho drvo, topli suhi zrak, Kumin možda može biti problematična nota u parfemima – meni se, srećom, miris kumina dopada i imam kesicu sjemenki kumina u kuhinji. Pomirisali smo je i odmah detektovali tu karakterističnu notu u African Leather. Prljavi pačuli u kombinaciji sa ovim začinima i suhoćom koju isijava, daju muževniju notu ovom parfemu. Ja ga lično smatram uniseksom jer nemam problema iznijeti ga, ali ako niste navikli na karakterne uniseks parfeme sa jasno definisanim muževnim notama – pripremite nosnice za nešto drugačije.

Voljela bih da ga mogu pojednostaviti u opisu ali ovo je kako god ga pogledamo jedan kompleksan parfem. Kožni je ali koža proviruje kroz kompoziciju umjesto da je vodi. Dosta je suh, pa povremeno proviri oud, ima i animalnu notu civetke, potom ulijeće prljavi pačuli. Šafran sa kožom daje divan zaokružen efekat, a poslije suhoće navire toplota. Dosta je divlji, ima neku avanturističku notu. Pa se na kratko umiri, bude mazan i kao da osjetim džemastu ružu. Onda nastupi divljina, rastrga svu mekoću i toplinu i kao da ste u vrtlogu saharskog pijeska, začina, kože, geranija. Ništa mu nije slično i fascinira kako sve naoko nepovezane note tvore nešto tako unikatno lijepo. Elokventni divljak. Ta animalnost nije nimalo za potcijeniti, kao ni prisustvo kumina ni kardamoma. Suhoća me podsjetila na Purple Suede Goldfield & Banks Australia – kvaliteta, trajnost i sillage su im također sličnost iako kao mirisi ni u putu se nisu sreli. Purple Suede je isključiva koža, dok bih rekla da je African Leather ipak baziran na mješavini začina koji kožu vode za ruku. Kako god, nema mu ništa slično, pravi je karakter među parfemima i kao pantera sa ilustracije – budite sretni ako African leather odabere vas, pošto je to posebna konekcija. Za iskusan nos, otvoren um i pustolovno srce.

Memo Paris African Leather
Memo Paris African Leather
Memo Paris African Leather
Memo Paris African Leather
Memo Paris African Leather

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?