Tom Ford Tobacco Vanille

Tom Ford Tobacco Vanille

Tom Ford parfemi imaju specifičan šarm i bez sumnje na sami spomen imena – Tom Ford asocira na luksuz. To svakako i jeste, od modne imperije koju je pod svojim imenom od 2005. izgradio (da se ne dotičemo prethodnog rada jer bi uvod u recenziju bio preopširan), pa do nevjerovatne Estée Lauder akvizicije nakon koje je gospodin Ford postao milijarder. Naravno, moda nije jedini kreativni outlet putem kojeg se Tom Ford izrazio tako da su asesoari poput sunčanih naočala, parfemi i beauty proizvodi dio njegovog bogatog kreativnog opusa. Moram priznati da sam se iznenadila vijestima o akviziciji, potpuno nevezano za Estée Lauder jer sam čitala da je inače Ford imao dobar odnos i bio zadovoljan njihovom prethodnom saradnjom. Ovisno o tome ko čita ovaj tekst, možda ćete već biti informisani a možda i ne da je Richard Buckley (životni partner gospodina Forda sa kojim je proveo 35 godina), nekada prethodno akviziciji preminuo. Mislim da je to svakako bio dio motiva za prodajom brenda te kao da sam negdje čitala da se Tom Ford posvetio mirnijem porodičnom životu, što je sigurno akvizicija olakšala u nekim aspektima. Doduše, čovjek poput njega mislim da će ipak učestvovati u kreativnim tokovima i dalje, samo u okvirima koji se poklapaju sa novom privatnom dinamikom.

Ono što je mene u posljednje vrijeme iznenadilo je nimalo suptilan rast cijena Tom Ford parfema, a slično je primjećeno i kod recimo Chanel parfema. Vjerujem da do toga dolazi uslijed svjetskih dešavanja ali i zbog težnji da se brendovi poput ovih izdvoje iz mainstream ponude dizajnerskih parfema. Opravdano ili ne, činjenica jeste da ionako skupocjeni Tom Ford parfemi postaju utjelovljenje luksuza. Na našim prostorima je bez sumnje najpoznatiji sada već ikonski Tom Ford Black Orchid, parfem koji je nastao u saradnji sa američkim konglomeratom Estée Lauder u 2006. godini (vidite da imaju historijat). Iako smo ga imali u kolekciji, moram priznati da sam se više nego zasitila crne orhideje. Kada nešto postane izuzetno popularno, gubi se etiketa nošenja tako da sam osjetila crnu orhideju svugdje pa i u teretani što je zaista zadnje mjesto gdje bi njene note trebale da se osjete. Također mi je neobično koliko je taj parfem popularan među muškom populacijom – možda je do mene ali veoma su rijetki primjeri kada je mom nosu bilo prijatno osjetiti orhideju sa muške kože. I zaista nije toliko fleksibilan niti univerzalan miris za sve prilike. Ovu rečenicu su brojni muškarci Balkana željeli opovrgnuti svojim upornim nošenjem kako originala, tako i kopija crne orhideje bukvalno u svakoj prilici i tokom cijele godine. Ja i dalje stojim pri svom mišljenju. No orhideja nije tema ovog teksta – drugi parfem jeste.

Pored brojnih Tom Ford parfema koji su pobrali simpatije širokih masa, itekako se ističe Tom Ford Private Blend kolekcija. Nemojte me pogrešno shvatiti – jako volim Grey Vetiver notu, Noir Extreme je apsolutno unikatan sa notom kulfija, Beau De Jour odražava afinitet gospodina Forda spram lavandi koju i ja volim te mi je potpuno jasno zašto je Ombré Leather neupitni hit (znam za ljude koji rado izdvajaju novac za više bočica istog ovog parfema jer imaju iracionalan strah da im ga ne ponestane). Ali Private Blend je nešto posebno. I znate sigurno za dobar dio, barem najpopularnije parfeme iz te kolekcije – od ljetne simfonije kakva je Neroli Portofino, Fucking Fabulous seksi bombe, Santal Blush, White Suede, Tuscan Leather, Vanille Fatale… Gotovo da su nazivi svakog od njih postali brend za sebe. Ali jedan parfem iz Tom Ford Private Blend kolekcije mi se naročito istakao i postao je dijelom naše privatne kolekcije. 

Tom Ford Tobacco Vanille 

Iako svakog ljeta poželim da se podsjetim na svježinu Neroli Portofina (ima nešto zanimljivo u njemu iako postoji milion sličnih parfema), razmišljala sam o par drugih mirisa iz Private Blend kolekcije – željela sam investirati u nešto konkretno. U Noir de Noir je tartuf sa šafranom, oudom i ružom oživjeo u posebnom ruhu (dok mi je omrznuo uslijed manije oko crne orhideje), tako da je jedno vrijeme ozbiljno razmatran kao kandidat. Posljednja 2-3 mjeseca sam lelujala između Vanille Fatale i Tuscan Leather sve dok nisam osjetila Tobacco Vanille na svojoj koži. Na hladnom zimskom zraku sa kože je isijavala opulentna vanilija sa notom kubanki, mahuna tonke i začina koji su me očarali da sam se zaustavila na sred ulice i uživala u mirisnoj simfoniji. Kada mi se zadnji put desilo da me parfem odsjekao od okoline? Bila sam pod utiskom da je sva moja pažnja fokusirana na njega a to mi se rijetko dešava. Razmišljala sam o njemu često od tada, nailazio mi je kao ideja, počeo mi biti asocijacija na taj dan koji inače nije bio ni po čemu drugome poseban osim po našem upoznavanju.

A kada je nešto suđeno, onda dođe do nas – tako je bio slučaj sa mnom i Tom Ford Tobacco Vanille.

list duhana, aromatizovani začini

vanilija, kakao, mahune tonke, cvijet duhana

sušeno voće, drvene note

Tobacco Vanille je jedan od originalnih 12 Private Blend parfema koji su pušteni u prodaju 2007. godine zajedno sa; Amber Absolute, Noir de Noir, Velvet Gardenia, Black Violet, Oud Wood, Purple Patchouli, Bois Rouge, Moss Breches, Tuscan Leather, Neroli Portofino i Japan Noir. “Nos” koji je kreirao Tobacco Vanille je Olivier Gillotin, poznat po kreacijama poput Dior Higher, Ralph Lauren Polo Red i Tom Ford Tobacco Oud. Inspiracija za ovaj parfem su bili privatni društveni klubovi Londona za mušku klijentelu iz više ekonomske klase koji su se pojavili u 18-om stoljeću (postoje i dan-danas). Odatle note kubanki a uvijek pomislim na jednu od iteracija londonskog društva Guy Ritchiea kada god pomislim na izraz “English gentlemen's club”. Ekskluzivnost je svakako jedan od Tom Ford postulata, tako da ni Tobacco Vanille nije izuzetak – čak bih se usudila reći da je savršen predstavnik. Pogotovo ako se sjetimo da svi parfemi iz Tom Ford Private Blend kolekcije imaju prepoznatljiv oblik bočice uz individualne naljepnice – asociraju me na skupocjene apotekarske bočice iz 19-tog stoljeća. Iako moderni, ovi parfemi imaju neki retro štih koji mi se mnogo dopada.

U ovom parfemu je list duhana predstavljen na jedan način koji je dopadljiv čak i nama koji na spomen duhana odmahujemo rukom. Ovo nije miris cigareta, niti je u njima čisti duhan – a ovdje je kroz cijelu parfemsku kompoziciju duhan od cvijeta do lista prožet orijentalnim začinima, natopljen opulentnim ekstraktom burbon vanilije i sokom drveta te posut kakaom i suhim voćem. Nije presladak, nije prezačinjen i nije dimast. Nije previše ni u kom aspektu, ali zahtjeva pažnju. U svakom slučaju je moćan parfem za koji treba imati samopouzdanja. U vrijeme kada je lansiran (2007.) bio je unikatan a iako danas imamo nekih sličnih iteracija, niti jedna mu ne može parirati vrsno izblendanim notama niti kvalitetom. Spominjem kubanke od početka sa namjerom – želim napraviti distinkciju između njih i cigareta. Nema mirisa dima, nema neprijatne note cigare – tu budite bez brige. Sve u vezi ovog parfema je vrhunsko od prezentacije, prvog utiska pa do performansi. Uz samo dva šprica, mirisati ćete cijeli dan. Nevjerovatno je potentan i krasno je što ga lijepo osjetite vi, ne samo okolina. Ali nije ni zagušljiv, jer ipak treba znati da parfemski trag koji ostavljamo treba imati mjeru (ne želimo biti napadni). 

Zbog navedenih nota je jasno da ovo nije ljetni parfem – ne piše nigdje da se parfem može ili ne može nositi u određeno doba ali razum nalaže da teže note mogu biti previše intenzivne na suncem zagrijanoj koži. Ljeti se intuitivno poseže za nekim laganijim notama, malo “pitkijim” u odnosu na opojni Tobacco Vanille. Eventualno bi se mogao nositi u prohladne proljetne večeri ali njegov period kada istinski sija su jesen i zima. Začinsko-orijentalne kategorije (a rekla bih i gurmanske), sadrži balansiran omjer muževnih i ženstvenih nota tako da se radi o istinskom uniseksu. Mogu ga zamisliti na sebi u raznim situacijama od poslovnih, večernjeg izlaska, podnevne kafe, romantičnog predvečerja, na vjetrovitom, snjegovitom, čistom zraku – ipak je širok pojam jesen/zima. Želim reći da, iako nije ljetni parfem, ni u kom slučaju niste sa njim limitirani. Velikim dijelom godine se u njemu može uživati. Ako želite i ciljate na monstruoznu projekciju, nanesite 4-6 špriceva. Ja volim nanijeti jedan pred spavanje i tako nakon večernjeg tuširanja sebi priuštim mali luksuz prije nego utonem u san. Tom Ford Tobacco Vanille je parfem koji je stvoren da se nosi – znam da je lijep, znam da je skup i ekskluzivan. Ali u ovom luksuzu se treba uživati pa ako ste u mogućnosti, nemojte osjetiti grižnju savjesti i slobodno se prepustite njegovim čarima.

Tom Ford Tobacco Vanille
Tom Ford Tobacco Vanille
Tom Ford Tobacco Vanille
Tom Ford Tobacco Vanille

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?