Kako pravilno uzimati vitamin A

Kako pravilno uzimati vitamin A

VITAMIN A

Kako pravilno uzimati vitamine i minerale? Danas je u fokusu vitamin A. Vitamin A je ključan za zdrav razvoj i funkciju našeg organizma. Postoje dvije vrste vitamina A koje dolaze iz različitih izvora:

  • Karotenoidi (provitamin A) koje sadrže namirnice biljnog porijekla poput mrkve, batata/ slatkog krompira i sl. Da bi probavili karotenoide potrebne su nam zdrave masti jer jedino tako se karotenoidi mogu pretvoriti u drugu aktivnu formu vitamina A (retinol). Jedan od najčešćih karotenoida je beta-karoten koji se obično uzima kao priprema kože za češće izlaganje suncu tokom proljeća i ljeta.
  • Retinoidi (retinol ili vitamin A) nalaze se u namirnicama životinjskog porijekla poput jaja, ribe, mlijeka i jetre. Naš organizam odmah koristi ovaj oblik vitamina A.

Koliko vitamina A nam je potrebno i sa čime ga kombinovati?

Vitamin A nam je potreban za dobar vid, jak imunitet, zdravlje kože (hello dragi serumi!), jake kosti i zube, zdrav reproduktivni sistem. Što se vitamina A u formi suplemenata tiče, sasvim je okej ako ga ima u nekom multivitaminu koji koristimo. Ali isto tako je veoma bitno da se ne pretjera sa unosom ovog vitamina. Nezgodno ga je preporučiti jer ne postoji zvanično preporučena doza i prema svemu što sam mogla pročitati, najbolje bi bilo unositi ga putem hrane. Pošto je vitamin A topiv u mastima, sav višak se skladišti u tijelu zato nije potrebno uzimati vitamin A suplement svaki dan (ili uopšte).

Da bi bili potpuno sigurni da li vam je potreban ovaj suplement, najbolje je uraditi nalaz krvi. Postoje određena zdravstvena stanja zbog kojih je moguće da neko ima manjak vitamina A a to su netolerancija laktoze, celijakija i cistična fibroza. Znakovi manjka vitamina A su noćno sljepilo, umor, problemi sa kožom i oslabljen imunitet. Veoma veliki, značajan manjak vitamina A može dovesti do oslabljenog vida ali ponoviti ću – ako imate sumnje, najbolje je uraditi nalaz krvi. A u međuvremenu, idealno je u jelovniku imati namirnice crvene, narandžaste, tamno žute i zelene boje. Batat/ slatki krompir obiluje vitaminom A, tu su mrkve, špinat, dinja, kajsije itd.

Uzimati suplement vitamina A uz obrok bogat zdravim masnim kiselinama (avokado, orašasti plodovi, kikiriki i sl.)
Uzimati beta-karoten suplement u malim dozama od 6 do 15 milligrama (mg) maksimalno 3 mjeseca (priprema kože sa ljetni odmor).

Kada ne uzimati vitamin A suplemente i sa čime ih ne smijemo kombinovati?

Ako vas zanima da zaštitite kožu od sunčevog zračenja uz korištenje SPF zaštite, onda nije loše koristiti beta-karoten suplement 3 mjeseca prije ljetnog putovanja. Ovo je praktično ako ste skloni tome da vam se koža zacrveni ili da izgorite na suncu. SPF vam svakako mora biti obavezan ali nije možda loše dodatno pripremiti kožu. Samo imajte na umu da koristite male doze od 6 do 15 milligrama (mg) maksimalno 3 mjeseca. Beta-karoten ne bi trebao biti toksičan ali ako ste pretjerali sa unosom, znati ćete ako vam koža postane žuto-narandžaste boje (karotenoderma). Ono bude posebno primjetno na dlanovima i stopalima.

Nekim ljudima je previše beta-karoten problem, na primjer ljudima koji imaju hipotroidizam. Visoke doze vitamina A mogu oslabiti kosti pa da u poznim godinama budu sklone lomljenju (kod oboje, muškaraca i žena). Visoke doze vitamina A isto nisu preporučljive trudnicama ni dojiljama (kao ni proizvodi sa retinoidima). A ako ste trudnica ili po preporuci doktora uzimate suplement vitamina A, nemojte jesti jetru ili jetrenu paštetu jer time bi premašili preporučeni dnevni unos. Zbog podatka SZO da Bosna i Hercegovina ima 35,5% pušača među populacijom starijom od 15 godina, mislim da će biti relevantno za moje čitateljice i čitatelje informacija da se uopšte ne preporučuje uzimati suplemente vitamina A ako ste pušač (uključujući naravno beta-karoten). Ako ste pod rizikom od raka pluća, nipošto ne uzimajte suplemente vitamina A. Zato nam se sa razlogom preporučuje da jedemo mrkve.

Ne uzimati suplement vitamina A + hranu koja obiluje vitaminom A.
Ne uzimati suplement vitamina A + druge vitamine topive u mastima (vitamin D, E, K).
*Ne uzimati suplement vitamina A + vitamin E.
Ne uzimati suplement vitamina A + vitamin C.
Ne uzimati suplement vitamina A + selen.
Ne uzimati suplement vitamina A + mineralni ili obrocima koji obiluju kalcijem ili magnezijem.
Kako pravilno uzimati vitamin A

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?