Zašto ne treba koristiti ulje divljeg origana + kako i kada treba koristiti ulje origana (pitomog)

Zašto ne treba koristiti ulje divljeg origana + kako i kada treba koristiti ulje origana (pitomog)

Evo zašto ne treba koristiti ulje divljeg origana + jedini put kada treba koristiti ulje origana (pitomog)

Pred kraj prošle godine smo obavili super kupovinu dodataka prehrani i iskoristili novogodišnji popust u jednom protein shopu (a još smo nadopunili zalihe i u lokalnoj biljnoj apoteci, također po povoljnijim cijenama). Nekada me ovo taktiziranje oko kupovine u tragovima podsjeti na genijalnu Kristen Bell i njene kupone u filmu Queenpins (2021). Iako ova naša snalažljivost nije ni do koljena liku Connie koju glumi Kristen, definitivno volimo iskoristiti dobar popust da bi kupili nešto što bi svakako i da tog popusta nema. A ovaj tekst neka bude odgovor na svako pitanje da li se isplati kupovati dodatke prehrani – ja mislim da se isplati. Nismo samo na jednom primjeru vidjeli razliku kada smo ih koristili u odnosu na period kada nismo. Ali jeste činjenica da postoji ogromno zasićenje ovog tržišta i da naravno, svaki suplement nije potreban svakome. 

Mislim da je veoma bitno odvojiti barem malo vremena i informisati se o određenim vrstama nekog suplementa jer prije svega nije isti svaki oblik vitamina C i nije potrebno slijediti svaki trend. Ja volim istražiti svašta nešto, tako da su se neki suplementi o kojima sam pisala zadržali a neki nisu – to će biti individualno i sve ovisi o tome šta je vama potrebno i vašem organizmu. A danas sam odabrala jedan dodatak prehrani iz onih mojih zaliha koje sam spomenula na početku teksta – jer nisam o njemu znala puno a tek kasnije sam saznala kako ga pravilno koristiti. Nije nešto o čemu čujem često, a kada se o njemu govori pogrešno se preporučuje. Ipak ima određene benefite za koje vrijedi da se zna, tako da njemu posvećujem ovaj tekst. Riječ je o origanu tj. o ulju origana. Origano nam je uglavnom poznat kao jedno od signature začinskih bilja italijanske kuhinje ali iznenaditi ćete se koliko je ustvari koristan (i za šta je koristan). Origano sadrži fitohemikalije antimikrobnog i antioksidativnog djelovanja uz protuupalni i antibakterijski efekat. Proizvođači ekstrahiraju određene komponente kako bi dobili ulje origana sa koncentrisanom bioaktivnom formom ove biljke. Ali jednu stvar trebate znati a to je da ne kupujete ulje divljeg origana, baš nikada.

Razlika između divljeg origana, pitomog origana i eteričnog ulja origana

Okej, da prvo krenemo od osnova – prije svega treba znati da ulje origana i eterično ulje origana nisu ista stvar. I nikada, stvarno mislim baš nikada nemojte konzumirati eterično ulje origana koliko god pristupa i savjeta da vidite na internetu (poput onog da ga rastvarate u biljnom ulju a potom pijete). Eterično ulje nije za konzumaciju. Eterično ulje origana se dobija isparavanjem i destilacijom osušenih listova origana, te mu je svrha da se pomiješa/ razrijedi sa baznim uljem – potom nanese lokalno na kožu. Znači, ne konzumira se jer ako nije zaštićeno kapsulom, može oštetiti crijevnu sluznicu. A to definitivno ne želimo – svoj probavni mikrobiom trebamo da pazimo. Samo se ulje pitomog origana može konzumirati kao suplement, u formi tablete/ kapsule. 

A kada je ulje pitomog origana u pitanju, saznala sam da je riječ o biljnom rodu mravincu. Postoji preko 50 članova roda Origanum a najpoznatiji su mažuran (Origanum majorana L.) te dvije vrste mravinca (Origanum vulgare L. i Origanum compactum L.). Njima je dodata i treća, o kojoj ćete ustvari čitati najviše online – a riječ je o ulju divljeg origana. Origanum minutiflorum, odnosno divlji origano, je nemoguće uzgajati i razlikuje se od pitomog origana koji koristimo kao začin. I onda je mene zanimalo, kako je moguće da nešto što je nemoguće uzgojiti – je najčešće preporučeno po raznoraznim portalima? U nastavku pišem o komponentama ulja origana, koja je razlika između ove tri vrste origana, zašto vam ne treba ulje divljeg origana a kada treba koristiti ulje pitomog origana (i u kombinaciji sa čime).

Komponente ulja origana (tj. mravinca)

Korisne ulje ulja origana se mijenjaju ovisno o vrsti ekstrakcije i mjeste gdje je origano uzgojen. Međutim, postoje neke od najčešće zastupljenih komponenti o kojima možemo pričati kada je riječ o ulju origana. 

Evo zašto ne treba koristiti ulje divljeg origana u četiri red flaga

Ako isključimo mažuran, spomenula sam da postoje dvije vrste mravinca Origanum vulgare, i Origanum compactum te po najnovijim tržišnim trendovima, Origanum minutiflorum (divljni origano). Razlika između njih leži u udjelu fenolne komponente karvakrola. Također sam spomenula da je divlji origano nemoguće uzgajati – prvi red flag. A argument za prodavače ulja divljeg origana je da on ima najveći udio karvakrola. Drugi red flag je činjenica da je u skoro svim preparatima ulja divljeg origana na našem tržištu udio karvakrola je povećan dodatkom sintetičnog karvakrola, koji je štetan za naš organizam. 

Treći red flag bi bio da, sve i da to nije tako, ulja origana su upravo zbog bogatstva fenola (karvakrola i timola) izrazito iritativna i za kožu i za sluznicu. Zato sam napisala da ih ni u kom slučaju ne treba uzimati u čaši vode/ soka/ mlijeka/ u ulju i sl. Čitam da je teško napraviti i adekvatne kapsule s ovim moćnim uljima – jer one trebaju biti gastrorezistentne. To znači da moraju imati omotač koji će da zaštiti karvakrol iz ulja origana od agresivnog djelovanja želudačne kiseline. A razlike u udjelu karvakrola između ovih nekoliko vrsta origana su toliko male da nema smisla insistirati upravo na divljem origanu. I četvrti red flag – podatak da ni jedan preparat divljeg origana na našem tržištu nije registrovan kao dodatak prehrani i sa pravom dolazi uz upozorenje da nije za oralnu upotrebu.

Benefiti ulja i ekstrakta origana

Potencijalni benefiti variraju od tretiranja akni, astme pa do psorijaze i zacjeljivanja ranica. U tradicionalnoj medicini origano se koristio za liječenje disajnih stanja poput bronhitisa ili kašlja, potom dijareje, inflamacije i menstrualnih tegoba. Ipak, konkretni naučni dokazi za mnoge od ovih upotreba nisu baš potkrijepljeni. Ovo su realistični potencijali koje bi mogli očekivati od ulja origana:

 1. PODRŽAVA ZDRAVLJE PROBAVNOG MIKROBIOMA – antimikrobne i antifungalne komponente (pogotovo karvakrol) podržavaju zdravlje probavnog mikrobioma. U životinjskim studijama ekstrakt origana je poboljšao probavno zdravlje i imunitet dok je smanjio oksidativni stres u crijevima. U drugom istraživanju je uravnotežio balans “dobrih” i “loših” bakterija u probavnom mikrobiomu.
 2. ANTIMIKROBNO DJELOVANJE – ovo je zanimljivo jer se odnosi na mikrobe koji su otporni na antibiotike! U prvom istraživanju je ulje origana pokazalo značajnu antibakterijsku aktivnost protiv  mikroba otpornih na više različitih antibiotika. U drugom istraživanju su oboje, karvakrol i timol, djelovali zajedno sa antibioticima kako bi porazili otporne bakterije. Smash za ulje origana.
 3. TRETIRA AKNE – antibakterijsko, antiinflamatorno djelovanje zajedno sa regulacijom probavnog mikroba izgleda da su pobjednička kombinacija kada su u pitanju akne. Za ovo nemam link do istraživanja ali prema onome što brojni korisnici i korisnice origano ulja primjećuju jeste da, kada ga uzimaju za probavne tegobe, primjećuju značajno poboljšanje tena i konkretno akni. U životinjskoj studiji se pokazalo da ulje origana smanjuje inflamaciju koju izaziva soj Propionibacterium acnes, bakterija za koju se zna da je uzročnik akni i kožnih upala. Ali je veoma bitno napomenuti da je velika većina istraživanja o vezi akni i ulja origana bila sprovedena sa funkcijom lokalnog nanošenja na kožu.
 4. SMANJUJE INFLAMACIJU – podsjetimo se da je inflamacija okidač za veliki broj zdravstvenih stanja poput artritisa, psorijaze i dijabetesa tip 1. Antioksidansi iz ulja origana su jedna od komponenti koje su korisne u ublažavanju tegoba koje prate ova stanja. Laboratorijska istraživanja su pokazala da ekstrakt origana pruža zaštitu od oksidativnog stresa. U istraživanju na miševima su antiinflamatorna svojstva ekstrakta origana spriječila da životinje koje su imale predispozicije za dijabetes tip 1 razviju to oboljenje.
 5. POPRAVLJA RASPOLOŽENJE – prema istraživanju, ekstrakt origana može popraviti raspoloženje te na životinjama ima antidepresivno djelovanje. Kod miševa je konzumiranje niskih doza karvakrola tokom dvije sedmice rezultiralo povećanjem serotonina i dopamina, što sugeriše da popravlja osjećaj dobrobiti.

Kako i kada koristiti ulje origana (pitomog)

Znači, prekrižili smo mažuran i divlji origano iz gore navedenih razloga. Onda znamo da se ulje origana koristi u tečnom obliku i u kapsulama. Najčešće ga možete pronaći u biljnim apotekama, a od nedavno i u protein shopovima. Koncentracija će ovisiti od proizvođača, tako da se najbolje pridržavati uputstva na pakovanju. Eterično ulje origana nije za konzumaciju i nemojte ga razblaživati u bilo čemu da bi ga popili, da ne bi spržili crijevnu sluznicu. Eterično ulje origana/ tinktura se koristi isključivo na koži. E u tom slučaju se razrijeđuje u baznom ulju i onda se ta mješavina nanosi na kožu (najčešće se to radi sa maslinovim uljem). Zbog velikog potencijala da izazove iritacije, sugeriše se da se dermalno koristi u vrlo niskom dozama, 0,5-1%, u mješavinama za terapiju kožnih gljivičnih oboljenja, čireva i drugih kožnih bakterijskih infekcija. Ne smije se koristiti nerazrijeđen, niti u visokim koncentracijama. Trajanje terapije je između 5 dana (za blaže infekcije) i do tri sedmice (za teže infekcije). Ulje origana u kapsulama je dobro kombinovati sa N-acetil cisteinom (NAC) kod upornih bakterijskih infekcija poput E. coli, H. pylori i sl.

Nusopjave ulja origana

 • NE KORISITI PRIJE OPERACIJE (prestati sa korištenjem barem 2 sedmice prije operativnog zahvata)
 • NE KORISTITI AKO STE TRUDNI ILI DOJITE
 • NE KORISTITI AKO KORISTITE LIJEKOVE ZA RAZRJEĐIVANJE KRVI (povećava opasnost od krvarenja)
 • NE KORISTITI AKO PIJETE LIJEKOVE ZA DIJABETES
 • NE KORISTITI ETERIČNO ULJE ORALNO (značajan rizik od prženja crijevne sluznice)
 • NE KORISTITI KOD DJECE I DOJENČADI
 • NE KORISTITI AKO STE NA LITIJUMU
 • NE KORISTITI AKO PIJETE DIURETIKE
 • NE KORISTITI U VELIKIM DOZAMA/ PREKORAČENJE PREPORUČENE DOZE
 • PRESTATI SA KORIŠTENJEM U SLUČAJU ALERGIJE (mogućnost probavnih reakcija i kožnog osipa)
Zašto ne treba koristiti ulje divljeg origana + kako i kada treba koristiti ulje origana (pitomog)
Zašto ne treba koristiti ulje divljeg origana + kako i kada treba koristiti ulje origana (pitomog)
Zašto ne treba koristiti ulje divljeg origana + kako i kada treba koristiti ulje origana (pitomog)

4 Comments

 1. Miljenko Loncar
  24 Februara, 2024 / 10:08 am

  imam nalaz iz laboratorija ,2 puta potvrden virus katrana,sa bradavicama katrana ,najvise potkoljenice i laktovi i siri se.sta bi mi preporucili za lijecenje? hvala!

  • selma
   Autor
   25 Februara, 2024 / 7:17 am

   Poštovani Miljenko, zaista prvi put čujem za virus katrana – da li ste sigurni da je to rezultat analize? Molim Vas da provjerite, potom bih pokušala pomoći koliko sam u mogućnosti.

 2. 29 Februara, 2024 / 2:19 pm

  Koje onda ulje da koristim,molim Vas da mi napiste tacan naziv,protiv bakterija,za bolje raspolozenje,za imunitet,hvala.lp

  • selma
   Autor
   5 Marta, 2024 / 1:11 pm

   Jednostavno ulje origana – kao što možete vidjeti na fotografijama Swanson ulja origana koje koristim.
   Swanson je odličan brend, Now Foods je također provjeren.
   Izbjegavala bih proizvođače koji ističu da je kod njih riječ o “divljem” origanu, pošto je to samo marketing.
   Znači, samo sebi pojednostavite i tražite obično ulje origana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?