Purple Suede Goldfield & Banks Australia

Purple Suede Goldfield & Banks Australia

Godinu 2022. sam odlučila privesti kraju sa recenzijom jednog veoma posebnog niche parfema – jedinog kojeg smatram da može stajati rame uz rame sa mojim voljenim Nishane ANI. Kao i većina ostalih niche parfema iz naše lične kolekcije, mora se reći da je muž taj koji ima neobičan osjećaj za tajming i talenat za otkrivanje parfema koji bi meni na radar došli sa debelim zakašnjenjem. Znam da sam od ranije na fotografijama zapazila specifičan detalj na bočicama ovog parfemskog brenda (mene je asocirao na oblik poštanske markice) ali nisam čak zapamtila cijeli naziv parfemske kuće. Znala sam i da je brend iz Australije, tako da je baš golemo iznenađenje bilo kada mi je Ado samo javio da sutra očekuje dostavu njihovog parfema na našu adresu. Odmah da znate, nismo ga kupili preko oficijelne web stranice jer nema mogućnosti dostave za BiH direktno iz Australije. Kupljen je od momka koji ga je dobio na poklon, pa se čak i on iznenadio kako znamo uopšte za ove parfeme. Zato se može reći da je ovo raritet na našim prostorima (time mi je još posebniji).

Jedan kuriozitet vezan za moju jaču polovicu jeste da se taj čovjek nevjerovatno ispraksao u kupovini parfema na slijepo (blind buy). Neko ne može uopšte zamisliti da kupi na taj način parfem jer, realno, jeste veoma rizično. Ali očigledno da se Ado toliko dobro upoznao sa parfemskim notama i zaista ih mjesecima (godinama) istražuje pa je moguće da je dobio dojam ili ima neke orjentire na osnovu kojih donosi zaključke jer toliko nam je parfema kupljeno bez da smo ih prethodno isprobali – a sve i jedan me oduševio. Ne znam kako mu to polazi za rukom, kojom se tačno taktikom služi ali je dosta zanimljivo koliko je ustvari uspješan u svojim parfemskim poduhvatima. Neki među nama *diže ruku* su toliko smotani da bi pogriješili u parfumeriji, na licu mjesta. Kamoli samo na osnovu recenzija i parfemske piramide da uspješno obavimo kupovinu. To jeste jedna vrsta talenta, rekla bih i iznenađujuće dobrog poznavanja parfema. Kažu da svako ima neki skriveni talenat –  mislim da smo otkrili njegov 😉

U nastavku ću podijeliti koju riječ o ovoj veoma zanimljivoj parfemskoj kući koja tek treba na mega skali da osvoji svijet ljubitelja parfema – pošto je njegov uspon tek u zamahu. Možda me se sjetite kada dobije na popularnosti ova istinski niche olfaktorna poslastica.

O brendu: Goldfield & Banks Australia

Goldfield & Banks priča je ustvari francusko-belgijskih korijena i započinje kada je Dimitri Weber putovao Australijom, te ostao očaran tim enigmatskim kontinentom/ otokom. Nije teško zaljubiti se u raskošnu, aromatičnu i botaničku ljepotu prostranih ravnica, obala koje su obgrljene tirkiznom vodom, dramatičnim pejzažima i unutrašnjosti bakarno-crvenih tonova. Dimitri je za cilj imao pretočiti esenciju svega što Australiju čini posebnom u parfemskim djelima – sve i jedan element koji je oblikovao i učinio Australiju unikatnom je inspiracija. Parfemi koje je kreirao su uniseks, dok su čiste i rijetke esencije u Goldfield & Banks Australia parfemima raritet u svijetu modernih parfema. I zaista, način na koji ovi parfemi mirišu ne asocira na neke druge parfeme ili brendove. Nemaju sličnost sa ostalima te ih krasi naročita prirodnost i nevjerovatno vjeran prikaz nečega što možda niste ni vidjeli svojim očima – ali mirisom je živopisno oslikana slika sa drugog kontinenta. Zar to nije jedan vid umjetnosti?

Goldfield & Banks parfemi odaju počast i prvom australijskom botaničaru i naturalisti, Josephu Banksu. Posvećeni sakupljač i istraživač, Banks je predstavio evropskom svijetu svu botaničku raskoš biljaka, insekata i životinjskog svijeta kontinenta koji i dan-danas fascinira. Kao parfemski brend, po uzoru na ovog istraživača, sakupili su najfinije sastojke iz cijelog svijeta te ih kombinovali sa prirodnim esencijama iz sjemenki, drveća, cvijeća, lišaja, smola, lišća i voća koje je karakteristično za Australiju. Kada sve ovo čitamo, onda ima smisla da je rezultat unikatan – a to je upravo ono što se jako cijeni među niche parfemima.

Održivost i briga prema okolišu su jedna od vrijednosti koje njeguje ovaj brend, bez kompromisa po kvalitet sastojaka. Cjelokupna Goldfield & Banks Australia ponuda je u suštini bezvremenska kolekcija luksuznih parfema za muškarce i žene. Svi njihov parfemi sadrže minimalno 20% mirisnih esencija tako da kupci i korisnici mogu uživati u bogatstvu visokokoncentrisanih sastojaka. Svaki parfem ima drvenastu dubinu i olfaktornu eleganciju, te je jedan od posebnijih brendova na tržištu.

PURPLE SUEDE

Purple Suede je parfem ovog brenda koji je novijeg datuma i odmah po svom pojavljivanju je izazvao brojne reakcije – veoma pozitivne! Radi se o parfemu koji je maštovit i raspiruje maštu a znate kako miriše? Asocira na aromatična polja lavande koja su opržena jaki australijskim suncem. Na cvijet lavande kojeg je silina ljetnog sunca spržila i kao osoba koja inače voli svaki (pa i onaj klasični) miris lavande na koji smo navikli, vjerujte kada kažem da je ovo aroma koju nikada ranije nisam pomirisala. Ne sliči niti jednoj lavandi koju ste mogli pomirisati, to vam garantujem.

E sada zamislite su suncem oprženu lavandu kako se njena suha aroma miješa sa mirisom kože konjskog sedla upečatljive boje hrđe. Kao što možete primjetiti, dosta je apstraktan koncept, dosta maštovit i neobičan. Još jedna specifičnost ovog parfema jeste ta što ima senzualan i bogat ali “suh” miris. Ako niste ranije imali priliku da se upoznate sa “suhim” parfemom –  ovo je školski primjer te vrste. Prednost ovih nota je što nisu napadne, nisu zagušljive niti mogu biti agresivne. Jako su prijatne. I iako sve u vezi ovog parfema zvuči neuobičajeno, kada ga pomirišete imate osjećaj da ste ga nosili stotinu puta (i da ćete ga nositi još bezbroj puta). Toliko je prirodan da se veoma lako navići na njega.

OTVARANJE: koža, lavanda iz Tazmanije, ružičasti biber sa Réunion otoka (francuska teritorija u Indijskom okeanu)
SRCE: Miloduh (Hyssopus officinalis) iz Francuske, Eucryphia lucida (kožno drvo), korijander
BAZA: agar/ oud, kašmeran, pačuli iz Indonezije, civet (animalna nota), amber, mahovina

Parfemski “nos” koji je kreirao Purple Suede je Ilias Ermenidis. Ovo istinsko remek-djelo je opisano kao kombinacija dragocjenog drveta, začina, luksuzne kože i čiste australijske lavande – on je oda netaknutoj kvaliteti tasmanijske lavande (Lavandula angustifolia). Unikatan parfem poput ovog je senzualan, kožna nota je sjajno balansirana, lavanda aromatična na do sada neviđen način i cjelokupno iskustvo je unikatno. Svaka bočica Goldfield & Banks Australia je napravljena od francuskog stakla a konkretno bočica Purple Suede parfema je presvučena lakom koji sadrži 24-karatno zlato. Ovaj detalj je posveta historijskoj australijskoj Zlatnoj groznici. Od sastojaka, do egzekucije koncepta pa i samog pakovanja, stvarno je riječ o luksuznom parfemu koji opravdava svoju reputaciju. Purple Suede je i cruelty free.

Vjerujem da sam servirala obilje informacija o ovom parfemu i nadam se da silna neobičnost koja ga prati neće nekoga odvratiti od kupovine (ili barem testiranja, ako vam se pruži prilika). Ja ga doživljavam iznimno nosivim i još uvijek mi se nije desilo da nisam bila raspoložena da ga nosim. Tako je šarmantan, tako divan. Vrijedi spomenuti da je i izuzetno postojan ali i da je mirisni trag koji ostavlja impozantan. Pun je pogodak i još jedan argument da podržim muževe olfaktorne putešestvije. Ne mogu zamisliti ljepše privođenje kraju tekuće godine od ugodnog zagrljaja koji pruža Purple Suede. 

Purple Suede Goldfield & Banks Australia
Purple Suede Goldfield & Banks Australia
Purple Suede Goldfield & Banks Australia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?