Probudite kožu iz zimskog sna uz ove moćno hidratantne maske za lice

Probudite kožu iz zimskog sna uz ove moćno hidratantne maske za lice

Probudite kožu iz zimskog sna uz ove moćno hidratantne maske za lice 

Stigla nam je i zvanično zima – neka ostane zabilježeno da su prve pahulje snijega u Sarajevu padale u noći sa nedelje na ponedeljak (11/12.12.2022.). I iskreno, obradovala sam im se jer smo imali sreće pa nisu bile u pitanju neke jače padavine kao u sjevernom dijelu zemlje. Doživljaj zime uveliko ovisi od takvih okolnosti pa vjerujem da ne dijeli svako ovu dječiju fascinaciju snijegom. Još uvijek optimističnog pogleda na ovo godišnje doba, radujem se mekanim džemperima, boozy parfemima, ukusnim kolačima, svemu hygge i… suhoj koži? Nažalost, veseli mjesec decembar je ujedno sinonim i za isušenu kožu. Kao balans prazničnoj atmosferi imamo ispucale usne, crvene obraze i hronično perutavi nos. Ukoliko još praktikujete zimsko putovanje avionom, joj, joj. Vjerujem da vam je potrebna dodatna, malo “jača” njega pred kraj godine kako nam se ne bi pokvario zimski doživljaj (to ću barem ja da odložim za januar). Sada sam se dala u potragu za ozbiljno hranjivim i hidratantnim maskama, pa sam pretražila i analizirala vlastiti stash preparative + poharala sam drogerije, kao i online shopove u potrazi za najefikasnijima. Ali sam se generalno vodila time da preporuke trebaju biti prilagođene onome što nam je lako dostupno, zato se nadam da će moći brzo da uskoče i uklone zatezanje, suhoću, iritaciju i crvenilo te da ojačaju zaštitnu barijeru kože.

Hidratantna maska za lice — Holy Grail tokom cijele godine

Očigledno da hidratantne maske za lice imaju mjesto u preparativi (gotovo) svakog tipa kože tokom cijele godine i jedan su od onih proizvoda sa kojima nema greške. Nemojte nikada smetnuti s uma da je hidratacija potrebna svakom tipu kože – od one koja se peruta i ljušti, pa do one koja je masna i sa komedonima. Postoje neki izuzeci ali o njima kasnije u tekstu. Iako još nisam naišla na hidratantnu masku koja mi je naškodila koži, ipak postoje razlike između ove vrste proizvoda pa se nekada desilo da me takva maska pecka ako su jednostavni alkohol i/ili parfem visoko pozicionirani na listi sastojaka. Nekada su mi ove maske bile premasne, tako da treba pogoditi i odgovarajući omjer okluziva i humektanata (lično preferiram da dominiraju humektantni ali mogu tolerisati i udio okluziva). Znači, iako univerzalna, kod hidratantne maske ipak postoje neke smjernice koje bi bilo pametno slijediti, pogotovo tokom zime kada regularna hidratantna krema teško da može potpuno doskočiti povišenim zahtjevima kože. U nastavku se dotičemo tih smjernica.

Hidratantni sastojci koje treba tražiti u sastavu

Predvidivo je ali opet mnogima ne pada na pamet tokom kupovine da je jedan od ključnih sastojaka u hidratantnoj maski (barem bi trebao biti) — hijaluronska kiselina. Hijaluron(ska kiselina) je u suštini humektant, te je njena sposobnost da za sebe veže vodu poželjna jer omogućava koži da je apsorbuje i spriječava gubitak vlažnosti. Dodatni benefiti hijaluronske kiseline su umirujuće, obnavljajuće i protuupalno djelovanje. Tako se koristi za zacjeljivanje ranica, opekotina i oštećenja sluznice. Sve što je bitno i potrebno koži tokom zime kada je koža sklona pucanju i isušivanju uslijed vjetra, niskih temperatura, centralnog grijanja. Također je poželjan sastojak u hidratantnim kremama ulje, neko kao što je ulje avokada koje je bogato vitaminima B kao i omega-3 masnim kiselinama. Ultra multipraktično i istinski univerzalno ulje je skvalan, te bih njega preporučila i najmasnijihim tipovima kože dok ekstremno i hronično suhoj koži će ceramidi biti optimalna njega. Super praktična opcija kod kuće ali i tokom putovanja su sheet maske (pogotovo hidrogel ili one od bioceluloze). Napakovane su visokokoncentriranim hidratantnim sastojcima i zbog formata maske omogućavaju sastojcima da dublje prodiru u kožu te budu efektniji.

Ceramidi, ulja i masne kiseline — poboljšavaju zaštitnu barijeru kože, zaglađuju i omekšavaju kožu.

Hijaluronska kiselina i sodium hijaluronat (so hijaluronske kiseline) — zadržavaju vlažnost, pojačavaju hidrataciju kao i punoću kože.

Ostali poželjni sastojci — zob, arnika, kamilica, zeleni čaj, krastavac, Centella asiatica, Allantoin.

Koliko često je potrebno koristiti hidratantne maske za lice?

Možemo primjeniti univerzalno zlatno pravilo koje glasi: slušajte svoju kožu. Suhom tipu kože će možda biti ptorebna redovnija upotreba hidratantne maske. I naravno, tokom jeseni i zime će potreba za ovim vidom njege biti veća kako bi se sprijećila (ili ublažila) pojava perutanja kože. Ono što je super kod hidratantne maske jeste što je možete targetirano nanijeti gdje je najpotrebnija (nešto slično kao kod nanošenja maski od gline na recimo T-zonu). Još jedna stvar koju bih napomenula jeste da, ako imate neki piling (sa česticama za manuelno nanošenje ili hemijski), onda je dobro prvo eksfolirati lice a potom koristiti hidratantnu masku. Na ovaj način će djelovanje biti intenzivnije pošto smo eksfolijacijom omogućili sastojcima da dublje prodiru u kožu. 

Da li hidratantne maske za lice odgovaraju baš svim tipovima kože?

Kao što sam spomenula na početku teksta, može se reći da hidratantna maska za lice jeste potrebna i može koristiti svakom tipu kože. Međutim, postoje neki izuzeci. Masnoj koži je itekako potrebna hidratacija ali ako imate značajan višak sebuma, onda će vam potrebnija biti balansirajuća maska sa recimo aktivnim ugljem ili glinom. Potom možete hidratantnu masku nanijeti gdje vam je najpotrebnija, na primjer oko nosa ako je crven i peruta se kao kada smo prehlađeni. Možda najoprezniji treba biti ukoliko su na koži aktivne upaljene akne, ali i perioralni dermatitis ili rozacea. U slučaju ovakvih kožnih stanja lično bih se posvetila dovodeći ih pod kontrolu, a tek onda se posvetila boostanju hidratacije. U suštini, najpametnije je voditi se time šta je veći prioritet.

Najjednostavniji “kako koristiti” vodič 🙂

Ovo spada u self-explanatory kategoriju, ali ako je neko imao sumnje ili dileme kako koristiti hidratantnu masku a da izvučete maksimum iz nje – onda će ova jednostavna tri koraka otkloniti eventualne dileme.

 • KORAK 1: DUBINSKO ČIŠĆENJE KOŽE — hidratantne maske (ovisno o sastavu) mogu djelovati okluzivno i tako “zarobiti” bakterije, sebum/ ulje i mrtve ćelije kože. To može biti okidač za nastanak akni ili pojavu milia tačkica. Može također dovesti i do iritacija. Upravo zbog ovoga sam spominjala da preferiram maske koje u sastavu imaju više emolijensa nego okluziva. Konkretno mislim na mineralno ulje, parafin i ostale naftne derivate koji ne čine ništa osim što formiraju “oklop” preko kože što nije idealno. Ako koristite hidratantnu masku koja u sebi ima dominantne okluzive, najbolje što možete učiniti da ne dođe do začepljenja jeste da se pobrinete da koža prije korištenja maske bude temeljito očišćena.
 • KORAK 2: EKSFOLIJACIJA — nakon dubinskog čišćenja kože (kada ste potpuno sigurni da je šminka uklonjena a koža nakon drugog koraka čišćenja spremna), može se preći na naredni korak. To je eksfolijacija. Ona će dodatno omogućiti koži da apsorbuje više hidratacije pošto je višak sebuma, mrtvih ćelija kože i bakterija uklonjen. U slučaju da imate veoma osjetljivu i reaktivnu kožu, preskočite ekfolijaciju i nakon čišćenja direktno pređite na korištenje maske koja je usmjerena na obnavljanje zaštitne barijere kože. 
 • KORAK 3: NANOŠENJE MASKE – OBRATITI PAŽNJU NA TO KOLIKO SE DRŽI NA LICU — ovo je klasičan primjer da stvarno više ne znači bolje. Koliko god mislili da je bolje ako masku držimo duže vremena nego je navedeno na pakovanju, taj period koji je naveden nije tu zapisan bez razloga. Pretjerivanje sa držanjem maske može začepiti pore i aktivirati bubuljice. Zato se mudro povinovati onom: manje je više.

Preporuke najboljih hidratantnih maski za lice

Koliko god da postoji diskutabilnih trendova, složiti ćemo se da hidratantne maske za lice nisu među njima. One (baš kao i pravilno korištenje maski na bazi gline) mogu biti sjajan dodatan i nadopuna preparativnoj rutini. Posebno su efektne kod suhe i zrele kože, kao i tokom jesen/ zima perioda ili pri putovanju avionom. I da, neke hidratantne kreme mogu u debljem sloju da imitiraju djelovanje hidratantne maske ali oprez je potreban: sastav kreme je od ključne važnosti. Neke hidratantne kreme su i namijenjene da budu multipraktične, i kod njih je to naglašeno na pakovanju. Sve ostale “obične” hidratantne kreme provjerite da li sadrže parafin, mineralno ulje ili drugi okluziv. Poželjnije bi bilo koristiti kremu koja ipak donosi koži neke konkretne benefite (isto vrijedi i za hidratantne maske). Ako vam krema inače ne hidrira kožu dovoljno tokom svakodnevne njege, mala je šansa da će deblji sloj iste kreme nešto promijeniti. Kao i uvijek, tajna se krije u listi sastojaka tako da ona treba biti zvijezda vodilja.

 • RILASTIL Aqua hidratantna maska (Monis Apoteka)
 • Nacomi Next Level Aqua Infusion Moisturizing maska (drogerie markt)
 • ANEW Skin Reset Plumping Shots ampule (Avon)
 • It’s Skin, Hyaluronic Acid, Moisture Beauty Sheet maska (PLAZA parfumerija)
 • It’s Skin Collagen Nutrition Sheet maska (PLAZA parfumerija)
 • Good Skin Ceramide Sheet maska (PLAZA parfumerija)
 • MBeauty Vitamins Botanical sheet maska sa vitaminima (drogerie markt)
 • MBeauty Moisturizing serum maska za lice (drogerie markt)
 • Mediheal Pomegranate Vita Sheet maska (drogerie markt)
 • Mediheal Acaiberry Vita Sheet maska za lice (drogerie markt)
 • Mediheal Pumpkin Vita Sheet maska (drogerie markt)
Probudite kožu iz zimskog sna uz ove moćno hidratantne maske za lice
Probudite kožu iz zimskog sna uz ove moćno hidratantne maske za lice
Probudite kožu iz zimskog sna uz ove moćno hidratantne maske za lice
Probudite kožu iz zimskog sna uz ove moćno hidratantne maske za lice
Probudite kožu iz zimskog sna uz ove moćno hidratantne maske za lice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?