Praznične pomander kugle [ DIY koji spaja aromaterapiju i dekoraciju ]

Praznične pomander kugle [ DIY koji spaja aromaterapiju i dekoraciju ]

Protekle godine su mi se praznici i kraj godine prebrzo prišunjali a meni svakako vrijeme tako brzo prolazi zbog smjena da uopšte nisam imala mindset u kojem sam mogla zaista uživati u čarima decembra (koji stvarno jeste poseban mjesec). Uvijek sam u nekoj žurbi i zbog posla imam možda i previše izgovora zbog kojih preskačem neke stvari. Vjerovatno sa godinama počinjem uviđati da je šteta barem povremeno ne napraviti pauzu od te silne žurbe, tog brzog ritma – i odvojiti vremena za male stvari koje sklapaju cijelu sliku i doživljaj određenog perioda. Bez obzira da li slavite Božić, decembar je kao završni mjesec u godini idealna prilika za reevaluaciju prethodnih jedanaest mjeseci. Prilika da se uživa u prazničnoj atmosferi, krasnim dekoracijama, da se malo više družimo sa dragim ljudima, ugodimo finim receptima, pregledamo praznične filmove uz koje smo odrasli. Toliko je malih stvari koje puno znače a obilježavaju decembar, da uopšte nije teško popuniti svaki njegov dan nečim lijepim.

Osim što čak i brzica poput mene uspije pred kraj godine da ukrasi dom barem na simboličan način, moja želja da to ipak ne bude generično ove godine me potakla da istražim DIY/ rukotvorine kojima bih mogla dati personalizirani štih dekoru. I to stvarno ne mora biti veliki izdatak niti su uvijek potrebne posebne vještine. Od ranije mi je želja da se oprobam u izradi prazničnih papirnih zvijezda ali bojim se da bih u nedostatku vremena i ove godine ostala praznih ruku (pun intended). Opet, nisam željela ni da odabrani DIY bude nešto bez imalo truda tako da jesam sebi dala mali izazov. Ako me barem malo poznajete, onda znate da će me privući sve što je praktično koliko je i estetski lijepo – a to sam upravo pronašla u jednoj Božićnoj tradiciji i dekoraciji koja ima zanimljiv historijat, te u sebi spaja aromaterapiju i dekoraciju. A vidjeli ste da sam oduševljena difuzerima sa eteričnim uljima (pisala sam o njima ranije, klik za tekst ako vam je promakao). Toliko su mi sjajna stvar da sada kući imam tri difuzera a obradovalo me i što smo zajedno kolege i ja kupili difuzer za kancelariju. Totalno sam u tom fazonu kao što možete primjetiti, tako da se u cijelu priču savršeno uklapaju pomander kugle. A kako? Saznajte u nastavku.

Šta su pomander kugle?

Vidjela sam ih na fotkama online, doduše ne prečesto, što me iznenadilo jer su tako lijepi a imaju interesantu priču o tome kako su nastali i koja im je ranije bila svrha. Još kad sam otkrila da ih je veoma jednostavno napraviti, ne zahtijevaju neku posebnu vještinu pa su sjajni i za aktivnost sa prijateljima ili čak da zabavite mališane – nisam sumnjala da će biti prava preporuka za sve one koji se ranije sa njima nisu upoznali, ali i da podsjetim one koji su ih ranije pravili na njihovu čar.

Naziv pomander potječe od francuskog izraza “pomme d’ambre” – jabuka od ambre, koji se u početku koristio za kugle napravljene od mirisnih tvari među kojima je bila i ambra (ambergris), zaslužna za naziv koji koristimo danas. Profilaktička funkcija mirisa je bila veoma važna u Srednjem vijeku i tokom Renesanse. U Srednjem vijeku su se snažno mirisni pomanderi (platnene vrećice, kutije i privjesci) sa ambrom koristili u Evropi tokom Crne smrti/ kuge kako bi (doduše neuspješno) pročistili i kamuflirali “loš zrak”. Danas su pomander kugle dosta jednostavnije i obično se prave od narandže ili drugog citrusnog voća koje se izbocka klinčićima te uvalja u začine (cimet, usitnjeno lišće lovora, korijen perunike i sl.).

Pomanderi su izrađivani od najrazličitijih skupocjenih materijala i nošeni kao privjesci na lancima oko struka, na ogrlicama, narukvicama a ponekad bi bili u obliku prstena. Kada bi se zagledali u stari portret okrunjene osobe, velika je šansa da bi među različitim oznakama statusa ugledati i neku formu pomandera. Pomanderi su mogli imati i oblik ukrasnih predmeta za dom, pa su uz vaze sa cvijećem krasili mnoge salone te olakšavali disanje i druženja u vremenima praktično odsutnih higijenskih navika. Danas se najčešće koriste u domovima kao potpourriji, stavljaju u ormare za aromatiziranje garderobe ili se u prazničnom periodu (kao simbol raskoši i dobrobiti) poklanjaju prijateljima. U cvjećarstvu se pomanderom ponekad naziva poseban oblik cvjetnih aranžmana. Vrlo često su to svadbeni buketi ili cvijetne dekoracije u obliku kugle. 

Uvjerila sam se koliko su mirišljavi i raduje me što će sušenjem pomanderi da budu sve aromatičniji, tako da iznova oduševljavaju svojom dugotrajnošću. Divna stvar kod pomander kugli je što osim magičnog mirisa za njihovu izradu se koriste prirodni materijali koji se mogu kompostirati. Čak ih možete nakon praznika prebaciti u ormare i ladice, kako bi ispunili prostore sa odjećom opojnim mirisom citrusa i začina. Evo kako ih napraviti.

Praznične pomander kugle [ DIY koji spaja aromaterapiju i dekoraciju ]

Sve što će vam biti potrebne su svježe i čvrste narandže (možete umjesto njih koristiti limun, limetu, mandarine ili grejp), teglica klinčića, čačkalica ili manje makazice, začini po volji i ukrasne trake. Što se tiče dizajna, imate svu slobodu da iskažete svoju kreativnost i maštu. Možete nožićem za povrće da izrezbarite neki šablon na kori, možete koristiti kuhinjsku gumicu da napravite savršen krug ili da olovkom iscrtate šare po kojima ćete koru bockati klinčićima. Preporučljivo je za male ali i velike prstiće da prije nego ubadate klinčiće koru prethodno probušite čačkalicom, kako bi klinčić pružao što manje otpora ali i da se smanji šansa da glavica klinčića otpadne uslijed pritiska. Ja sam umjesto čačkalice koristila vrh malih makazica a vidjela sam da neko koristi iglu za pletenje ili ukosnice. Samo obratite pažnju u kojem smjeru držite narandžu da vam sok ne bi došao do očiju (meni se to par puta desilo), te nije loše imati papirni ručnik ili kuhinjsku krpu ukoliko probodete narandžu preduboko pa iscuri sok.

Ja sam napravila šest pomander kugli od šest narandži i potrebno mi je bilo 100 grama klinčića. Dizajn može biti izrezbaren, kora potpuno ukrašena klinčićima ili možete osmisliti šablon oko ukrasnih traka. Ja sam se odlučila za geometrijski posložene klinčiće i kombinaciju klinčića + ukrasne trake. Odabrala sam malo šire trake u plavoj i crvenoj boji koje su baš efektne.

Kada se praznične pomander kugle naprave kažu da je idealno objesiti ih negdje da se suše na zraku, kako bi se spriječilo stvaranje buđi. Također je poželjno koristiti što više klinčića te uvaljati pomandere u cimet jer klinčić i cimet imaju antifungalno djelovanje. Idealno bi bilo napraviti pomandere mjesec prije praznika kako bi otvrdnuli i postali potpuno aromatični (mirišu sve bolje kako vrijeme odmiče). Možete manjim pomanderima ukrasiti jelku, veće komade držati uz prozor, od njih napraviti centralnu dekoraciju trpeze uz šišarike i par zimzelenih grančica, posložiti ih u zdjelama po kući kao osvježivač prostora, koristiti ih za uljepšavanje vijenca, umotati ih u celofan i pokloniti ih ili koristiti kao osvježivač ormara i ladica. 

Praznične pomander kugle [ DIY koji spaja aromaterapiju i dekoraciju ]
Praznične pomander kugle [ DIY koji spaja aromaterapiju i dekoraciju ]
Praznične pomander kugle [ DIY koji spaja aromaterapiju i dekoraciju ]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?