Van Cleef & Arpels Bois D'Amande [moj treći parfem iz Collection Extraordinaire ]

Van Cleef & Arpels Bois D'Amande  [moj treći parfem iz Collection Extraordinaire ]

Kada shvatite da u svojoj parfemskoj kolekciji imate čak tri parfema iz jedne specifične parfemske linije, onda nije pretjerivanje reći da se radi o kvalitetno osmišljenim parfemima koji privlače pažnju kvalitetom i pored jake konkurencije. Jednostavno ovi parfemi imaju savršen omjer cijene i kvalitete zbog kojeg im se iznova vraćam. Naravno da sam mogla nabaviti nešto potpuno novo ili drugačije, skuplje ili jeftinije — mislim da je jasno kako kod parfema nema egzaktne računice, nije baš riječ o vrsti vrijednosti koja se numerički može precizirati. Ali vjerujem da će većina ljudi željeti mirisne note koje im prijaju, kvalitetu u smislu pristojne trajnosti i aure. Iskreno, veoma rijetko poželim parfem koji traje preko 24h jer takvi monster mirisi mi na kraju ili izazovu glavobolju, ili dođe do zasićenja do granice da ih više ne mogu ni pogledati (takvo nešto mi se desilo sa Narciso Rodriguez Rouge parfemom, koji sam kasnije proslijedila).

Isto tako, besmislica je zvati parfemom nešto što ispari sa kože u veoma kratkom roku nakon nanošenja jer ta činjenica automatski ukazuje na nizak kvalitet sastava (procenat ulja je nepostojeći). Znači, meni odgovarajući raspon uvijek leži oko sredine a tolerišem blaga odstupanja. Nekada sam uredu i sa mirisima koji su tik uz kožu (skin scent), pošto se takvi mirisi nose isključivo za vlastiti gušt. Dok priznajem da volim zimi iza sebe ostaviti potentan mirisni trag, toplu auru koja reže oštri zimski zrak. U Collection Extraordinaire parfemima imam umjeren do snažan mirisni trag koji ne guši moju okolinu a bonus je što ove parfeme osjetim na sebi satima nakon nanošenja ali ne do granice izdržljivosti (izgleda da se slažu sa mojom tjelesnom hemijom). Odabir parfemskih nota je tako prefinjen, sve je u skladu i uvijek ste pod utiskom da imate i nosite nešto luskuzno. Zaista nisam ostala razočarana niti na jedan parfem ove kolekcije, tako da se ispostavilo su odlična parfemska investicija koju sam ovog puta nabavila u FABUspot parfumeriji (ARIA centar kojeg ću uvijek zvati BBI centar, jer navika je čudo). Ukoliko su vam VCA parfemi novost ili se niste imali prilike upoznati sa njima, u nastavku kratki osvrt na kolekciju a potom recenzija mog novog miljenika — Bois D'Amande.

Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire

Poput dragocjenih komada nakita po kojima su poznati, misteriozne pločice tamne poput opsidijana su me opčinile čim sam ih ugledala. Iz nekog razloga uvijek gravitiram ka ultimativnom luksuzu a to je za mene nešto tako jednostavno, čistih linija, bez pretjeranih detalja, moćno u svom simplicitetu a odiše luksuzom. Takav dašak tzv. ultimativnog luskuza koji nema potrebe da plijeni kičem niti bilo čime izvan balansa sam pronašla u unutrašnjosti ovih misterioznih pločica. U njima se krije olfaktorno blago čije kapljice nikada ne znam da li bih štedjela ili se utopila u njima.

Van Cleef & Arpels je kuća rođena u Parizu (Place Vendôme)  1906. godine nakon vjenčanja Alfreda Van Cleefa sa Estelle Arpels održanog 1895. Svjetski poznati su po luksuznoj proizvodnji nakita, satova i parfema. Kroz njihov rad je prepoznatljiva težnja ka perfekcionizmu, izražaju kroz unikatan dizajn, odabiru dragocjenog kamenja i umijeću pravog virtuoza. Njihova djela su kreirana kako bi trajala cijeli život. Kuća se tokom vremena pokazala primjerom jedinstvenog karaktera kojeg karakteriše kreativnost, rafiniranost i poezija. Bilo da inspiraciju crpe iz prirode ili mašte, svaki komad odražava harmoniju i ljepotu. Komadi nakita  često sadrže cvijeće, životinje i vile, a nosile su ikone stilova poput, vojvotkinje Windsor, Grace Kelly, Elizabeth Taylor i Evite Perón. Van Cleef & Arpels u septembru 2009. godine lansira luksuznu liniju parfema, kreiranih u saradnji sa različitim parfimerima.

Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire je luskuzna linija parfema koju potpisuju jedni od najvećih parfimera na svijetu. Haute Couture je bila inspiracija a posvećena je naročita pažnja detaljima. Svaka od olfaktornih kompozicija je unikatna i inspirisana različitim mjestima, intrigantnim materijalima, sjećanjima te komponirana kao oda određenom momentu u vremenu. Ovi izuzetni parfemi su vođeni jednom notom koja je autentična kreacija i posveta ljepoti prirode, stvorena uz pomoć najkvalitetnijih sirovih materijala dostupnih parfemskoj industriji.

Van Cleef & Arpels Bois D'Amande Eau de Parfum

Premišljala sam se između Santal Blanc i Bois D'Amande, no pošto smo u vrijeme kupovine već bili na putu ka jeseni, ipak sam odložila sočnu smokvu iz Santal Blanca za narednu godinu dok sam kući ponijela miris za koji sam znala da će mi uljepšati hladnije dane i noći. Van Cleef & Arpels Bois D'Amande je relativno novi dodatak kolekciji jer je stigao na tržište 2020. godine. Parfemski nos koji stoji iza ove kreacije je  Sidonie Lancesseur u čijem opusu se nalaze (između ostalih) By Kilian Black Phantom/ Light My Fire/ Straight to Heaven/ Vodka on the Rocks, Chloé EDT, Zadig & Voltaire Just Rock! for Her (još jedna njena kreacija koju sam imala, voljela i potrošila).

Ako ste pročitali neku od mojih parfemskih recenzija, onda ste sigurno uhvatili moju naklonost ka parfemima koji sadrže badem u sebi. Nota badema mi je možda i najdraža od svih parfemskih nota, ali primjetila sam da je najčešće prezentovana u slatko-gurmanskim parfemima. Na primjer, Elie Saab Girl of Now je izuzetno potentan i sladak badem. Nevjerovatno je intenzivan tako da ga rezervišem za izrazito hladno vrijeme. Poenta je da sam na početku bila potpuno zadovoljna takvim bademom i nije mi smetala njegova slatkoća, mogla sam je iznijeti u najrazličitijim prilikama. Međutim, vremenom, sigurno upoznavanjem nosnica sa brojnim niche parfemima moje čulo njuha je evoluiralo. Iako mi ni sada Girl of Now nije mrzak, ipak taj parfem ne nosim tako često kao prije. Ali badem je još uvijek moja omiljena nota — način na koji je izvedena u Bois D'Amande mi je možda najdraža varijacija badema do sada.

Od početka je sama kolekcija Collection Extraordinaire uvijek imala prizvuk drvenastih nota, što ne treba da čudi jer je za ovaj brend drvo uvijek smatrano kao plemenit i lijep materijal. I baš je ovo jedan drvenasti badem, nimalo šećeran niti sintetičan. Ne sličiti niti jednom gurmanskom parfemu tako da vam se neće desiti da mirišete na stotine drugih ljudi. Ovaj badem koji je u fokusu je u biti, drvo badema. U otvaranju je badem izbalansiran sa limunom a topla drvenasta nota je podebljana prisustvom kedra u srcu olfaktorne kompozicije. Baza od vanilije i mošusa na koži ostavlja svilenkasti trag. Ovo je pravi uniseks, bez problema ga mogu zamisliti i na muškoj i na ženskoj koži. Odsustvo slatkoće ga čini prilagodljivim, ali istovremeno karakternim. Nećete ga zamijeniti niti za jedan drugi parfem (iako sam čitala neka poređenja, lično ne smatram da “drže vodu”). Ako je ikada postojao parfem koji bi upotpunio bademsku fuziju koju na koži ostavlja L'Occitane ulje za tuširanje od badema, ovo je to.

badem, limun, virdžinijski kedar, vanilija, mošus
Van Cleef & Arpels Bois D'Amande  [moj treći parfem iz Collection Extraordinaire ]
Van Cleef & Arpels Bois D'Amande  [moj treći parfem iz Collection Extraordinaire ]
Van Cleef & Arpels Bois D'Amande  [moj treći parfem iz Collection Extraordinaire ]

*PR uzorak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?