Rižina voda za kosu – zašto je dobra i kako se koristi

Rižina voda za kosu – zašto je dobra i kako se koristi

Rižina voda za kosu – zašto je dobra i kako se koristi

Pošto sam u potrazi za prirodnim načinima ako već ne mogu spriječiti, onda da barem usporim pojavu sijedih vlasi – istražujem mnogo različitih preparata koji bi mi mogli biti od koristi u tu svrhu. Kada su sijede u pitanju, aposlutno nemam ništa protiv njih i prilično sam sigurna da ću vremenom prihvatiti svoju sijedu kosu. Samo, ne sada sa svojih 35 godina. Mislim da su mi se prve sijede pojavile oko 27-28 godine i do sada se nisu pretjerano umnožile (procjenjujem prema onome što vidim da ih imam petnaestak). Naravno da su najprimjetnije uz lice ali, avaj, šta se može. Iskreno, nije mi toliko problem ni bijela boja već promijenjena tekstura sijedih vlasi koje su grube i valovite poput žice. Ono što 100% sa sigurnošću mogu reći jeste da ih ne treba čupati jer čupanjem slabimo a potom uništavamo folikulu dlake. Iako je sijeda, ta dlaka nam treba tako da nakon dugoročnog čupanja možete očekivati potpuni prestanak rasta na mjestu čupkanja. Bolja varijanta je odrezati dlaku blizu korijena. Iako pri ponovnom rastu dobijete “antenicu” i ona mi je bolja od uništene folikule. 

Kod pojave sijedih vlasi mi je do sada najbolji rezultat dalo amla ulje, koje vraća pigment sijedoj dlaci – tačno se vidi kako svojom dužinom sijeda ima šarene dijelove u nijansi moje prirodne boje kose. Amla ulje (obje, i brahmi i dabur vrsta) je uz šampone bez sulfata najbolja stvar koju sam učinila za svoju kosu pošto je vidno ojačalo, dalo volumen, progušćalo je, potaklo rast nove mlade kose + bonus: vraća pigment sijedim vlasima. Mislim da se u budućnosti neću farbati konvencionalnim farbama jer imam prethodno negativno iskustvo sa njima. Tokom perioda kada sam imala 21-22 godine, farbala sam se par godina i prilikom jednog farbanja bojom koju sam ranije koristila više puta, osjetila sam prilično jake nuspojave (strahovita glavobolja, naticanje kože tjemena i lica). To me prepalo i ujedno je bio posljednji put da sam koristila farbu te nemam planove da joj se vratim. Kana je svakako opcija, ali nema garancije da će biti uspješna po pitanju prekrivanju sijedih dok korisnika istovremeno ograničava – nema mogućnosti korištenja konvencionalne farbe preko kanom tretirane kose. Tako da sama pomisao na nefleksibilnu prirodu kane nije me ohrabrila da je koristim. Zato sam se oslonila na amlu dok uporedo istražujem sve ostale mogućnosti. 

Najbolja bi bio južnokorejski MODA MODA Pro-Change Darkening šampon koji potamnjuje sijedu kosu. Za ovo revolucionarno otkriće znam već neko vrijeme ali je dostupnost problem (a ni cijena od pedesetak dolara nije najpristupačnija). Mislim da ću se jednom odvažiti na kupovinu jer provjereno radi – a kako radi? Na principu prirodne oksidacije, identične kakva nam je poznata kroz proces oksidiranja voća i povrća. Ovaj šampon je potpuno prirodan, neškodljiv i blagotvorno djeluje na tjeme dok istovremeno prekriva sijede vlasi. Nije štetan za okoliš i mislim da je prava revolucija te se nadam da će potaći druge proizvođače i brendove da slijede istim putem. Dok ne nabavim vlastiti primjerak ovog šampona, istraživanje me ponovo odvelo u azijske krajeve. Rižina voda je još jedan genijalan način da ojačamo kosu a priželjkujem i efekat prekrivanja sijede kose. Fermentirana riža se također uklapa u moj interes za benefitima pre/pro/postbiotika; pisala sam o važnosti konzumiranja fermentiranih namirnica za probavni mikrobiom, imam recept za meksički tepache (sa fermentiranim ananasom), uzgajala klice kod kuće, pravila sam rejuvelac/ probiotik kod kuće, također i probiotski đus, potom kokosov jogurt pa čak pisala o probiotičkoj preparativi i makrobiomu kože. Rižina voda ne samo da ima benefite po zdravlje kose i tjemena, potiče rast kose, farba sijede već se uklapa u njegu osjetljive kože i čak smanjuje osjetljivost na sulfate! Toliko toga sam ustvari otkrila o rižinoj vodi, nestrpljivo sve želim što bolje sažeti za vas u nastavku jer želim da sa vama podijelim fantastične sposobnosti rižine vode.

Porijeklo i historijat rižine vode u njezi 

Južnoazijske kulture su zaslužne za otkriće ali i popularizaciju benefita rižine vode sa ostatkom svijeta. U razdoblju Heian (zadnje razdoblje klasične historije Japana) koje je trajalo od 794. do 1185. godine/ 1192. godine, žene Japana su nosile dugu kosu do poda. Zdravlje tako duge kose su pripisivale kupkama od rižine vode a moderni ekvivalent ove priče pronalazimo u Kini. Rižinu vodu koriste Yao žene (Iu-Mien) koje žive u planinskim područjima stare Kine. Tačnije, riječ je o selu Huangluo koje je također poznato i kao “Selo duge kose” jer u njemu žive žene sa najdužom kosom na svijetu prema Ginisovoj knjizi rekorda (u prosjeku je tamošnjim žena dužina kose dva metra!). Osim što ih krasi nevjerovatno duga i zdrava kosa, uspjele su da joj sačuvaju boju i ne osjede do svojih 80-tih godina života. Sve navedeno pripisuju praksi ispiranja i pranja kose vodom od fermentirane riže. Koji je sastav ove škrobaste vode? Zanimalo me šta tačno toliko prija kosi.

Šta je kupka od rižine vode za kosu?

Rižina voda (Yu-Su-Ru) je škrobasta voda koja ostane nakon što se riža ostavi da odstoji u vodi ili nakon što se skuha. Kada rižu procijedimo, škrob se oslobađa iz zrna i otpušta u vodu. Rižina voda sadrži antioksidanse i skvalen — ulje koje održava sjaj i zdravlje kose. Upotrebom rižine vode se potiče rast kose, ojačavaju se folikule kose, smanjuje se naelektrisanost (frizz) te se ističe sjaj kose. Većina nas prije kuhanja rižu ispire u vodi upravo da bi uklonili škrob. Tu mliječnu, škrobastu vodu naredni put nemojte baciti jer je možete iskoristiti na genijalan način. Njena upotreba nije ograničena na kosu, već se koristi i za kožu. Fermentirana rižina voda je bogata antioksidansima, mineralima (magnezij, kalcij, željezo), vitaminom E, niacinom, riboflavinom i tijaminom. Istraživanja na temu djelovanja rižine vode su ograničena i uglavnom se radi o predanju i tradiciji koje doduše traje stoljećima. Neki kažu da rižina voda popravlja tonus kože i sužava pore, da pomaže zacijeliti ožiljke, ublažiti fine linije i smiriti upalna stanja kože. Što se konkretno djelovanja na kosu tiče, istraživanje objavljeno u International Journal of Cosmetic Science pokazalo je da rižina voda smanjuje površinsko trenje te poboljšava elastičnost kose.

Hemijski sastav rižine vode

Rižina voda se uglavnom sastoji od škroba, riboflavina, tijamina, asparaginske kiseline (Aspartic acid), Glutaminske kiseline (Glutamic acid), vitamina B5 tj. pantonenske kiseline (Pantothenic acid), minerala, vitamina B6, Vitamina E, kalcija, željeza, folata i antioksidansa (fenolne i flavonoidne komponente). Ali moram napomenuti da sastav rižine vode može da varira ovisno od vrste riže i načina na koji je rižina voda pripremljena. Veoma bitna komponenta rižine vode je inositol. Može se porediti sa glukozom, i baš poput glukoze se prirodno nalazi u biljkama i životinjama. Inositol štiti biološke ćelije od okolišnog, oksidativnog i termalnog stresa (dehidracija) tako što kontroliše balans vode u ćelijama. Jedan naučni rad sugeriše da inositol ima sposobnost popravka oštećenja kose, te da penetrira/ ulazi u vlakna kose i stvara hemijske veze sa različitim hemijskim grupama = rezultat je poboljšana snaga i uopšteno zdravlje kose. 

Inositol je ugljikohudrat koji obnavlja oštećenu kosu. Može se zadržati u dlaci nakon ispiranja i šamponiranja. To znači da se nastavlja njegovo zaštitno djelovanje pa ne čudi što doprinosi poboljšanju elastičnosti kose dok ujedno smanjuje naelektrisanost. Iako je samo mali procenat rižinog sastava protein (cca 2-3%), većina tog proteina se koristi za metaboličke i strukturne procese na ćelijskom nivou. Pronašla sam samo jednu studiju koja je ispitivala metodu tretiranja kose rižinom vodom. Bila je fokusirana na mali uzorak i nije uzeta u obzir genetska različitost između regija. Ipak, generalni zaključak je da rižina voda može biti korisna kada se kombinuje sa drugim proizvodima za njegu. Također je spomenuta nuspojava samostalnog korištenja rižine vode umjesto šampona i drugih proizvoda. Naime, nekim ljudima je izazvala perutanje zbog visokog postotka škroba. Jednostavni tretman kupkom od rižine vode može omekšati kosu i raščešljati je, dok ujedno obnavlja oštećenja i istiće sjaj dlake. Rižina voda je prirodni čistač i regenerator, što je čini odličnom alternativom za ljude čija je kosa suha ili naelektrisana (frizzy).

Benefiti rižine vode za kosu

 • RIŽINA VODA NEUTRALIŠE SULFATIMA IZAZVANU IRITACIJU rižina voda (ili Oryza Sativa) može ublažiti upalu i kožne iritacije izazvane sulfatima (SLS, SLES) — ovo je izuzetno korisno za sve ljude koji imaju osjetljivu kožu, periooralni dermatitis, seboreju, rozaceu, akne itd. Ako niste do sada imali motivaciju da odbacite šampone sa sulfatima, ovo vam je sjajna prilika a za prvu pomoć u slučaju iritacije se slobodno poslužite rižinom vodom.
 • RIŽINA VODA JE ZDRAVA ZA TJEME rižina voda stimuliše cirkulaciju krvi u tjemenu, tako omogućavajući da folikule dlake dobiju potrebne nutrijente. Zdravo tjeme je preduslov zdrave kose a rižina voda ga opskrbljuje vitaminima i mineralima.
 • RIŽINA VODA KAO TRETMAN ZA PERUT I SEBOREJU — fermentirana rižina voda (konkretno, ona koja se dobije od crvene riže) ograničava rast Malassezia gljivice koja (između ostalog) izaziva perut ali i seboreični dermatitis. Prema istraživanju na koje sam naišla, rižina voda od crvene riže koja je stara jedan dan sadrži bakteriju Bacillus cereus, koja proizvodi antibiotike zwittermicin A i kanosamine. Oni zastavljaju rast Malassezie. Wow!
 • RIŽINA VODA JAČA KOSU — zrna riže su zasićena vitaminima, mineralima, antioksidansima i aminokiselinama. Zato je zrno riže savršen recept za jaču i zdraviju kosu.
 • RIŽINA VODA ČINI KOSU GUŠĆOM — visoki udio škroba u riži (60-70%) obavija vlasi kose i čini ih gušćima.
 • RIŽINA VODA JE DOBRA ZA OFARBANU KOSU — ukoliko farbate kosu, rižina voda svojim nutrijentima će kosu učiniti elastičnijom, smanjiti pucanje dlake kao i trenje. Rižina voda je potpuno sigurna za farbanu kosu i neće da utiče na boju.
 • RIŽINA VODA ŠTITI TJEME I KOSU OD UV ZRAKA — antioksidansi iz rižine vode potiču regeneraciju ćelija i poništavaju oštećenja nastala okolišnim agresorima (sunčeva radijacija/UV zračenje, prašina, zagađenje itd.) te zaustavlja preuranjenu pojavu sijedih vlasi
 • RIŽINA VODA JE DOBRA ZA KOVRDŽAVU/ VALOVITU KOSU — pošto obiluje aminokiselinama koje se vežu za dlaku i hrane je iznutra, to umanjuje pojavu naelektrisanosti kose koja postaje svilenkasta. Ovo je posebno korisno za osobe čija je kosa valovita ili kovrdžava.
 • RIŽINA VODA USPORAVA ALOPECIJU — rižina kosa se zbog svog specifičnog sastava i djelovanja preporučuje kao tretman za smanjenje ispadanja kose. Inositol u rižinoj vodi pomaže folikuli da proizvodi novu kosu. Inositol također snižava Dihidrotestostero/Dihydrotestosterone (DHT) što je je endogeni androgeni spolni steroid i hormon. DHT izaziva gubitak kose/ ćelavost. Neko ko ima androgenu alopeciju može da iskoristi to što inositol usporava gubitak kose zahvaljujući tome što balansira prekomjerne DHT nivoe (karakteristične za ovu vrstu alopecije).

Nuspojave upotrebe rižine vode na kosi

U suštini, postoje dvije potencijalne mane tj. nuspojave koje se mogu pojaviti pri korištenju rižine vode na kosi. Ono u čemu leži snaga rižine vode za neke može biti mana. Rižina voda je jako zasićena velikim proteinskim molekulama koje mogu blokirati upijanje/ apsorpciju vlage u vlasi. Bukvalno se radi o prezasićenju proteinima. Inače se rižina voda preporučuje koristiti jednom sedmično. Osobe čija kosa je nisko porozna bi trebalo da nešto rijeđe koriste rižinu vodu kao tretman (preporučljivo je svake dvije sedmice, znači 2x mjesečno). Razlog je u tome leži u prethodno spomenutom zasićenju proteinima, što nisko porozna kosa  može manifestovati suhoćom, perutanjem i iritacijom tjemena. Druga mana je vezana za prirodu rižine vode koja je fermentirana. Ako se fermentira duže vrijeme, može da poprimi neprijatan miris. Ključno je da fermentacija rižine vode vremenski ne prelazi 24 sata, da je držite u frižideru i da joj dodate koju kap eteričnog ulja po želji.

Ljudi koji će imati najviše koristi od rižine vode su oni čijoj kosi nedostaje sjaja, ukoliko vam je kosa slaba i krhka, sklona zapetljavanju i naelektrisanosti. Biti će sjajna kovrdžavoj kao i valovitoj kosi. U nastavku ću vas podsjetiti na to šta je nisko porozna kosa — već sam pisala o njoj (klik ovdje!) jer je moja kosa nisko porozna. Zato sam obazriva pri tome koliko često koristim rižinu vodu. Moja preporuka za nisko poroznu kosu je da prije korištenja rižine vode kosu operete sa pročišćujućim šamponom (poželjno bez sulfata). Pri šamponiranju se fokusirajte na tjeme, a što manje na krajeve. Poenta je ukloniti višak ulja ali ne isušiti kosu +  ukloniti eventualni višak proteina. Isto tako, dok koristite rižinu vodu, izbjegavajte upotrebu njege za kosu koja također sadrži proteine. 

Nisko porozna kosa – ovaj tip kose izgleda zdravo i sjajno ali njen problem je sklonost tome da je brzo opterete proizvodi za kosu te joj često nedostaje volumena. Obično je riječ o kosi koja nije farbana ili je ofarbana tako da je odabrana nijansa samo 1-2 tona svjetlija od prirodne. Ova kosa ima malo oštećenja, nije mnogo termički tretirana, nema većih problema sa zapetljavanjem a u slučaju korištenja figara ili pegle za kosu brzo poprima ali i brzo gubi oblik. Kosa niske poroznosti je sjajna kosa i dosta glatka, svilenkasta i nježna na dodir te sa nje često skliznu gumice i šnalice za kosu. Nisko porozna kosa ima dlaku kompaktne strukture, te je za njegu potrebno koristiti proizvode koji prodiru u dlaku umjesto da se samo lijepe za nju – upravo ako je proizvodi obaviju to izaziva otežavanje kose i gubitak volumena. Kao i svaki tip kose, također i nisko poroznu kosu treba zaštititi od vanjskih faktora te joj pružiti optimalnu hidrataciju. Ipak, zbog sklonosti da otpušta višak sebuma, potrebno joj je i dubinsko čišćenje. U suštini, zahtijeva temeljito čišćenje tjemena i korijena što će kosu ujedno učiniti i voluminoznom a njegovati je da istaknemo njenu mekoću, zaglađenost i sjaj cijelom dužinom. 

Kako napraviti fermantiranu rižinu vodu za kosu

PRVA METODA: NATAPANJE

 • KORAK 1: Oprati 200 grama riže (nekuhane) pod mlazom vode. Procijediti kako bi se uklonile sve eventualne nečistoće.
 • KORAK 2: Procijeđenu rižu prebaciti u zdjelu sa svježom vodom (cca 600ml vode). Prekriti tanjirom ili poklopcem i ostaviti da u vodi odstoji 30 minuta.
 • KORAK 3: Odvojite zrna cjediljkom a vodu prelijte u čistu flašu/ zdjelu sa poklopcem.

Ova metoda će vam biti ekstra korisna ako želite uštediti na vremenu. 

DRUGA METODA: PROKUHAVANJE

 • KORAK 1: Pripremiti 100 grama riže. 
 • KORAK 2: Pripremiti jednu čašu vode (cca 200ml vode).
 • KORAK 3: Ostaviti da se sva riža lagano kuha 10-tak minuta.
 • KORAK 4: Procijediti rižu, odvojiti zrna a vodu ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi prije upotrebe.

U ovom slučaju se radi o tekućini koju možete i trebate razrijediti prije nego je koristite. Koncentracija tj. koliko ćete razrijediti rižinu vodu ovisi o dužini kose i tome koliko se masti. Obično se koristi omjer 1:10 (rižina voda: voda). Što je kosa masnija, to manja koncentracija rižine vode treba biti.

TREĆA METODA: FERMENTACIJA

 • KORAK 1: Pripremiti 400 grama riže.
 • KORAK 2: Pripremiti 800ml vode (duplo više vode od riže).
 • KORAK 3: Ostaviti rižu da se natapa u vodi 20-30 minuta.
 • KORAK 4: Nakon toga preliti rižinu vodu u staklenu bocu, čvrsto zatvoriti i ostaviti na mračnom mjestu i na sobnoj temperaturi 12-24 sata (ne duže od 24 sata). Kada poprimi blago kiselkast miris, zaustaviti fermentaciju i držati u frižideru do maksimalno 7 dana. Možete joj dodati par kapi eteričnog ulja po želji da bi neutralizirali miris.

Fermentacija smanjuje pH nivo rižine vode do pH nivoa kose te je bolje hrani zbog efikasnije penetracije/ ulaska vitamina u tjeme i strukturu dlake. Također pomaže balansirati masno tjeme.

Kako koristiti/ nanositi rižinu vodu na kosu

Ovo bi bio najjednostavniji način da koristite rižinu vodu na kosi. Operete kosu svojim šamponom kao što bi inače. Možete ko želite koristiti i regenerator na krajevima. Potom prelijete tjeme rižinom vodom koja će svakako da nađe put duž cijele kose. Umasirajte je nježno u tjeme i ako ste u mogućnosti, ostavite da djeluje 5-10 minuta (20-30 minuta je idealno). Ako imate kapicu za kupanje ili turban, tim bolje jer ćete lakše podnijeti vrijeme čekanja da rižina voda djeluje. Nakon tog perioda isperite kosu mlakom vodom. 

Koju vrstu riže koristiti za pripremu rižine vode?

Vjerovatno vas zanima da li to mora biti bijela riža jer fotografije najčešće prikazuju nju. Riža je, uz pšenicu, najrasprostranjenija žitarica na svijetu koja nam je poznata već više od 5.000 godina. Potiče iz Indije i Kine a u Evropu je stigla preko Perzije te se u 8. stoljeću počela uzgajati u Španiji, potom i na Siciliji. Danas najpoznatije područje uzgoja riže u Europi je dolina rijeke Po, gdje se ova žitarica počela uzgajati u 15. stoljeću. Zdravstvene prednosti ove žitarice mogu se pronaći u više od 40.000 sorti (neki vjeruju da je taj broj 2 do 3 puta veći), koliko ih je dostupno u svijetu. Ovisno o svojstvima i porijeklu, vrste riže se dijele u dvije velike skupine – indica (vrste riže koje uspijevaju u tropskoj i suptropskoj klimi, a specifične su po dugom i kompaktnom zrnu) i japonica (vrste koje, osim u tropima, dobro uspijevaju i u umjerenoj klimi te imaju kratko i više ljep­ljivo zrno).

Imamo rižu dugog, srednjeg i kratkog zrna. Arborio, divlju, jasmin, basmati, par-boiled, crvenu, crnu, bijelu i smeđu rižu. Vi u suštini možete koristiti koju god želite i imate pri ruci. Ako želite izvući maksimum iz nje, neka bude što boljeg kvaliteta a vrsta je manje bitna. Jedino možda u slučaju da imate perut ili seboreični dermatitis mogu preporučiti crvenu rižu jer rižina voda od crvene riže koja je stara jedan dan sadrži bakteriju Bacillus cereus, koja proizvodi antibiotike zwittermicin A i kanosamine. Oni zastavljaju rast Malassezie.

Ako se pitate da li rižina voda može sadržavati arsen pošto ga riža može da sadrži (apsorbuje ga iz vode i zemljišta) — budite bez brige jer bi se eventualno mogli samo zabrinuti ljudi koji konzumiraju ogromne ali baš ogromne količine riže dnevno. Zato, ako je vama riža na meniju 1-2 sedmično, sigurni ste.

Rižina voda za kosu – zašto je dobra i kako se koristi
Rižina voda za kosu – zašto je dobra i kako se koristi
Rižina voda za kosu – zašto je dobra i kako se koristi
Rižina voda za kosu – zašto je dobra i kako se koristi
Rižina voda za kosu – zašto je dobra i kako se koristi
Rižina voda za kosu – zašto je dobra i kako se koristi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?