Klasična, Chamoy i Ojo Rojo { 3 recepta za meksičku micheladu }

Klasična, Chamoy i Ojo Rojo { 3 recepta za meksičku micheladu }

Klasična, Chamoy i Ojo Rojo { 3 recepta za meksičku micheladu }

Recept za micheladu sam objavila prije dvije godine i od tada je kod nas glavno osvježavajuće piće tokom cijele godine – jednostavno nema ništa ukusnije a da bolje osvježava od meksičke michelade. U međuvremenu sam čitala da svaka porodica u kojoj se michelada konzumira ima neki svoj custom made recept koji se prenosi sa generacije na generaciju (toliko su joj ljudi vjerni). Kaže se da nema nekog pravilnog načina ni recepta za micheladu – svako je pravi na svoj način, tako da se ne trebate opterećivati bilo kojim receptom i slobodno idite po osjećaju. Ako nekada u životu budete imali priliku putovati posjetiti Meksiko onda bez obzira da li ćete naručiti  Ojo Rojo (Red Eye), Clamato micheladu, Chavela ili Clamato pivo (ovisno u kojoj ste regiji), servirati će vam neku svoju verziju/ kombinaciju laganijeg piva sa paradajz sosom i podsjećati će vas na meksički Bloody Mary.

U mjestu Las Micheladas (La Paz, Baja California) možete naručiti verzije od jednostavnog piva, soli i limete pa do elaboriranih koktela ukrašenih kandiranom dunjom, tamarind mahunama i slamkom prelivenom chile pastom. U New Yorku barmeni će micheladu ukrasiti krastavcem, celerom te sa malo turbinado sirupa ili harissa paste. I ovisno sa kime razgovarate, možete uvijek naići na ljude koji će vam reći da takva pića uopšte nisu michelada nego ostale vrste  cervezas preparada (uopšteni izraz za pivo pomiješano sa sokovima i začinima). Za primjer, Chamochela je pivo sa limunom, soli, chili prahom i chamoy sosom .

Ko je izmislio Micheladu?

Okej, došla sam do dvije najpopularnije priče o počecima michelade. Prva je legenda o Michel Esper Jorgeu, čovjeku koji je naziv izmislio tokom 1970-tih. Mamurni inžinjer je nakon partije tenisa u klubu Deportivo Pototosino (San Luis Potosí) bio raspoložen za osvježenje pa je tražio čašu punu leda, sok limete, malo začina i flašu piva. Priča ide da je u miks dodao malo Worcestershire sosa, ljutog sosa i Maggi sosa (sos na bazi Monosodium Glutamata (MSG) koji je ukusom sličan soja sosu). Na kraju je miks prelio pivom a kada su ga pitali za ime te njegove kreacije, slegnuo je ramenima i odgovorio – Michelada.

Ta priča je simpatična ali više je vjerovatna ona koja kaže da korijeni Michelade sežu do Meksičke Revolucije. Ova legena nam kaže da je vojni heroj General Don Augusto Michel imao običaj nagraditi svoje trupe u njegovoj omiljenoj kantini u mjestu San Luis Potosí (zanimljivo je da obje legende imaju zajedničko upravo ovo mjesto). I upravo u toj kantini bi general častio svoje ljude pivom začinjenim limetom i ljutim sosom. U njegovu čast, vlasnik kantine je ovo piće nazvao “Michelada” – kombinacija prezimena Michel i chelada (sleng za hladno pivo). Meni se više vjerovatnom čini ova druga legenda a michelada je vremenom postala voljeno nacionalno piće Meksika.

Kako god, ono što čini micheladu posebnom je fleksibilnost pripreme zbog čega je savršen koktel za kućnu pripremu i odličan napitak za poslužiti prijateljima. Na blogu sam prije dvije godine opisala kako sam ja pripremila micheladu (klik ovdje!). Na isti način sam je pravila sve do sada ali malo sam istražila koje su najpopularnije varijacije i u čast ovom uistinu idealnom napitku, u nastavku sam pripremila tri verzije michelade a na vama je samo odabrati favorita. Meni su usputno otkriće recepti za Chamoy sos i Tajin začinski supstitut, pa otkada sam njih otkrila nešto češće pripremam Chamoy i Ojo Rojo varijacije michelade (iako će mi original uvijek ostati blizak srcu – to je vjerovatno moj custom made recept).

3 recepta za meksičku micheladu

Klasična meksička Michelada

Sastojci: so, sok 3 limete, 30 grama Worcestershire sosa, 10 grama Maggi sosa (ili soja sosa), 10 grama Tabasco/ Sriracha sosa, 1 pivo

Ivicu ohlađene krigle preći kriškom limete a potom kriglu okrenuti pa ivicu umočiti u tanjirić sa soli. Po želji ubaciti kocke leda u kriglu, iscijediti tri limete i sokom preliti kocke leda. Dodati sosove (Worcestershire, Tabasco, Maggi/ soja sos). Lagano uliti pivo u kriglu i ukrasiti sa kriškom limete. BTW ove sosove koje spominjem tek od nedavno sam pronašla na našem tržištu tako da nisam mogla odoljeti da *napokon* isprobam ove recepte (Maggi – Amko, Worcestershire – Crvena jabuka, Tabasco/ Sriracha/ soja sos – Bingo, Konzum, Mercator).

Chamoy Michelada

Sastojci: Chamoy sos, Tajin začin, sok 3 limete, 50 ml paradajz sosa, 30 grama Worcestershire sosa, 10 grama Tabasco/ Sriracha sosa, 1 pivo

Ivicu ohlađene krigle preći kriškom limete a potom kriglu okrenuti pa ivicu umočiti prvo u Chamoy sos a potom u Tajin začinski supstitut. Po želji ubaciti kocke leda u kriglu, iscijediti tri limete i sokom preliti kocke leda. Dodati paradajz sos, potom Worcestershire i Tabasco/ Sriracha sosove. Lagano uliti pivo i ukrasiti kriškom limete.

Chamoy sos je voćno-ljuti meksički sos kojeg služe preko voća i slatke ulične hrane poput paletas (sladoled na štapiću), raspados (“obrijani” led) i helados (sladoled). Chamoy sos je meksički začin koji je sastavljen od sastojaka koji predstavljaju sve okuse; slatke sušene kajsije, ljute sušene čili papričice de arbol (u obliku ptičijeg kljuna), slani Tajin začin i kiselkasti sušeni hibiskus cvijet. Chamoy sadrži Tajin ali nisu ista stvar. Začin Tajin je vrsta chili-limeta soli i upravo se sastoji od limete, čili papričica i soli. Kada su prije više stoljeća kineski imigranti došli u Meksiko, sa sobom su donijeli slatko-kisele grickalice od Prunus mume, voća sličnog kajsiji. Od istog voća se priprema i japanski umeboshi (uobičajene kisele šljive iz Japana). Zato sam za pvu verziju michelade prvo pripremila Chamoy sos a potom i zamjenu za Tajin začin.

Chamoy sos: 500 ml vode, 170 grama sušenih kajsija, 4 supene kašike latica hibiskusa (čaj), 4 supene kašike sušenih grožđica, 7 sušenih čili papričica, 100 grama šećera, 40 grama Tajin supstituta, sok 1 limete, 1/4 kafene kašike soli

  • Vodu, sušene kajsije, čaj hibiskusa, grožđice i sušene čili papričice ubaciti u šerpu i dovesti do ključanja na srednje jakoj vatri. Smanjiti vatru, poklopiti i ostaviti da se krčka 15 minuta. Ostaviti da se ohladi.
  • Potom se ova mješavina iz šerpe prelije u blender, doda se šećer i Tajin supstitut te blenda dok sve ne bude sjedinjeno. 
  • Procijediti kroz gazu, dodati sok limete i sos.

Tajin začinski supstitut: 1 supena kašika paprike u prahu ili mljevenog čilija, 1 kafena kašika sušene korice limete, 1/2 kafene kašike mljevenog kumina, 1/4 kafene kašike bijelog luka u prahu, 1/4 kafene kašike mljevenog korijandera, 1/4 kafene kašike kajenskog bibera, 1/4 kafene kašike soli, 1/8 kafene kašike šećera

  • Sve sastojke pomiješati u zdjelici i prebaciti u teglicu sa poklopcem.

Ojo Rojo Michelada

Sastojci: med, Tajin začinski supstitut, sok 3 limete, 50 ml paradajz sosa, 20 ml Tabasco/ Sriracha sosa, 10 ml soja sosa, 1 pivo, kriške krastavice, biber, so, kriške čili papričice

Ivicu ohlađene okrenuti i ivicom pređi preko meda na tanjiriću a potom ponovo ivicu umočiti u tanjirić sa Tajin začinskim supstitutom. Po želji ubaciti kocke leda u kriglu, iscijediti tri limete i sokom preliti kocke leda. Dodati paradajz sos, Tabasco/ Sriracha i soja sos. Najbolje je imati crni biber u zrnu pa ga izmljeti i dodati prstohvat, kao i so (može himalajska krupna so). Lagano uliti pivo u kriglu i ukrasiti sa kriškama krastavice uvaljanim u Tajin začinski supstitut. Ojo Rojo je malo dimastija verzija michelade i baš takva je fenomenalna. Cheers!

Klasična, Chamoy i Ojo Rojo { 3 recepta za meksičku micheladu }
Klasična, Chamoy i Ojo Rojo { 3 recepta za meksičku micheladu }
Klasična, Chamoy i Ojo Rojo { 3 recepta za meksičku micheladu }
Klasična, Chamoy i Ojo Rojo { 3 recepta za meksičku micheladu }

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.


Looking for Something?