Jedimo sezonski : šta je u sezoni tokom jeseni

Jedimo sezonski : šta je u sezoni tokom jeseni

“Jedimo sezonski” je mantra koja kalendar prati a pošto je kalendar nenametljivo prešao iz avgusta u septembar, tek sredinom mjeseca sam shvatila da su pripreme za jesen trebale početi – jučer! Nije problem, lagano sam se organizovala, napravila spiskove, počistila ladice. police, ostavu, frižider i zamrzivač jer jesen kuca na vrata. Ušuškana između ljetnih i zimskih praznika, jesen je sinonim za užitak u jednostavnim i lijepim trenucima — onima koji na svoj način odaju počast smjeni godišnjih doba. U prirodi ali i duhovno, jesen predstavlja peiod žetve. Od kraja septembra pa do početka decembra, ubiremo plodove sezone rasta i uzgoja (ljeto). Tako da nije neobično što se jesen povezuje sa obiljem i zahvalnošću na svim plodovima. Poseban osjećaj zahvalnosti lično gajim za povrće i voće, koje je zaista posebno tokom jeseni.

Kao određeni vid primanja k znanju tog cijelog procesa rasta i ekspanzije, jesenski mjeseci su prirodna evolucija životnog cikulsa. I upravo kao što priroda ciklira tokom godine, također i mi pratimo taj ciklus. Sve je međusobno koncizno uvezano i pod tajmingom, bilo da smo toga svjesni ili ne. Tokom 365 dana u godini, iskusiti ćemo periode rasta, ponovnog rođenja itd. — a jesen je faza kada rezimiramo i samoanaliziramo. Ovo je sjajna prilika da pokušate voditi dnevnik. Pisala sam o 18 prednosti vođenja dnevnika + 10 moćnih tehnika zapisivanja, ako vas ova tematika intrigira. Također, jesen je sinonim za komfor i hygge (o kojem sam također pisala, ovdje). Utonuti u užitak dobre knjige, atmosfere pod svijećama ili prigušenim svjetlom, arome cimeta i začina zaista ne zvuči kao loša ideja tako da vjerujem da neće biti teško odati se ovom vidu samougađanja tokom jeseni. Temperature su svježije tako da je prirodan instinkt ušuškati se, utopliti, ugoditi sebi. Ali osim svih tih lijepih stvari, jesen treba da stigne i na trpezu a ovo je mini vodič kako iskoristiti sezonske namirnice na najbolji način.

Jedimo sezonski : šta je u sezoni tokom jeseni

Zašto je jesti sezonski veoma dobra ideja?

Jedan od najlakših načina kojim ćete osjetiti duh jeseni je šoping namirnica. Umjesto da rutinski posežemo za istim voćem i povrćem, bacite oko na ovaj sezonski mini vodič. Praktičan je i ukusan način upoznati se sa jesenskim namirnicama. Već sam par puta pisala o prednostima i svim razlozima zašto da se hranimo u skladu sa sezonom, ali ukratko, bolje je kako za naša tijela tako i za naš džep, našu lokalnu zajednicu ali i globalno gledajući.

Osim što je prirodnije, postoji cijeli niz razloga zbog kojih je poželjnije jesti sezonski. Prije svega su sezonske namirnice ukusnije. Jednostavnije od toga ne može. Ali tu su i drugi razlozi zbog kojih je isplativo prebaciti fokus na ono što je u sezoni. Kada je voće i povrće u sezoni, imalo je vremena da na prirodan način dozrije na suncu. To automatski znači da takve namirnice za ponuditi mogu više ukusa i bolji kvalitet. I naravno, konzumiranje sezonskih namirnica osigurava da u organizam unesemo više nutrijenata. Jedno istraživanje koje se bavilo procjenom vitamina u brokuli je pokazalo da brokula koja se uzgaja na jesen (sezonski), ima znatno više vitamina od brokule koja je bila uzgojena na proljeće. 

U svim segmentima je ovaj pristup poželjan i dobar, kako za naša tijela, novčanik tako i za našu lokalnu zajednicu. Ako gledamo sa finansijske strane, ekonomičnije je kada jedemo sezonski. Kada je namirnica u sezoni, dostupna je u obilju a samim time joj je i cijena povoljnija (nešto što je pogotovo danas bitan faktor mnogima). Namirnice koje se uzgajaju blizu nas iziskuju manje troškova za transport, nježnije su spram okoliša a podržavaju lokalne poljoprivrednike. 

Koje namirnice bi trebali jesti tokom jeseni?

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, cilj je jesti sezonski i cilj je konzumirati lokalno dostupne namirnice. Sa ovim na umu, ovo su mikro i makronutrijenti na koje bi bilo mudro fokusirati se ove jeseni:

 • VOĆE: brusnice, jabuke, nar, citrusno voće i kruške
 • ZELENO POVRĆE: rukola, brokula, špinat, kelj, celer i artičoke
 • KORJENASTO POVRĆE: crveni luk, mrkva, bundeva/ tikva, batat (slatki krompir) i repa
 • CJELOVITE ŽITARICE: smeđa riža, kinoa, zob i proso
 • MAHUNARKE: grah, leblebija/ slanutak, leća i soja
 • RIBA: brancin, bakalar, list
 • BILJE I ZAČINI: đumbir, kurkuma, cimet, ružmarin, majčina dušica, bosiljak, kopar aN

Na svu sreću, jesenska žetva obuhvata divnu raskoš zdravih namirnica koje su bogate nutrijentima. Skupa sa korjenastim povrćem te hrskavim voćem, biljke i začini koji griju poput đumbira i cimeta obiluju antioksidansima koji nam boostaju imunitet (što je ključno kada zahladi). Lean protein iz bijele ribe i purećih prsa treba da bude okosnica planiranja obroka + odlični su ne samo za ručak, već i u supama te balansiranim večerama koje hrane a ne opterećuju. Ako ostavimo po strani alergje i netoleranciju na određene namirnice koje imaju pojedini ljudi, prehrana koja se sastoji od sezonskog voća i povrća, visokokvalitetni proteini, žitarice, orašasti plodovi, sjemenke i grahorice su ključne za sveukupno zdravlje čovjeka.

Vata sezona — sezona za topla, kuhana jela

Prema učenju ayurvedskih praksi (a pisala sam i o Ayurvedi, ukoliko se trebate podsjetiti), jesen je sezona Vata (jedna od tri doshe). U suštini, Vata caruje jeseni svojim hladnim, suhim vjetrovima te iznenadnom lakoćom zraka. Kvalitete Vata doshe su; brzina, hladnoća, lakoća, suhoća, hrapavost, tankoća, krhkost i suptilnost. Sa čime ove pridjeve možete povezati u jesen? Možda ćete po dolasku jeseni primjetiti da vam zglobovi krckaju, da vam se metabolizam usporio, da je probava usporena, koža postaje suha i javlja se lagani svrab, kosa ili nokti postaju tanji i krhki — sve su ovo znaci Vata doshe. Ayurveda u ovom periodu ohrabruje na korištenje i pripremu tople, masne i skuhane hrane koja će se izboriti sa ovim znacim i simptomima. Uostalom, ovakva hrana se lakše probavlja od sirove hrane, lijepo je zasitna i djeluje ugodno tokom hladnijih a promjenjivih jesenskih mjeseci.

Povrće koje čovjeka “prizemlji”

Kada je teoretsko “uzemljenje” u pitanju, i hrana igra ulogu – pogotovo sezonske namirnice koje će podariti fokus i temelj tokom jeseni (kako fizički, tako i duhovno). Korjenasto povrće je pogotovo odlično u ovu svrhu jer bukvalno raste pod zemljom, ono i jeste temelj i uzemljenje. Simbolično definitivno (kao i sam naziv korjenasto povrće), ova vrsta povrća svojim korijenjem daje uzemljenje biljci, dajući joj temelj za dalji rast. Slatki krompir (batat), mrkve, repa, crveni luk, pastrnjak, bijeli luk, rotkvice i podzemna koraba su sve korjenasto povrće. Može se kuhati i spremati u toplim jelima tokom cijele jeseni ali i zime, te će podariti balans svakom obroku.

Koje voće i povrće je u sezoni u jesen?

Sa čarobnim repertoarom boja, ukusa i tekstura imamo širok izbor povrća i voća ove sezone koje možete i trebate dodati u svoju šoping korpu.

 • BUNDEVA ACORN
 • JABUKE
 • BROKULICE
 • MUŠKATNA BUNDEVA
 • DELICATA TIKVA
 • PATLIDŽAN
 • SMOKVE
 • GROŽĐE
 • KRUŠKE
 • ŠPAGETI TIKVA
 • TIKVA/ BUNDEVA
 • SLATKI KROMPIR (BATAT)

Mini vodič kako da uvijek kupimo kvalitetno sezonsko voće i povrće

Kako kupovati bundevu acorn?

Zrela acorn bundeva je teška u odnosu na svoju veličinu. Ima glatku koru bez tački, gotovo matiranog izgleda. Tipični kolorit za ovu vrstu je u kombinacijama zelene i narandžaste boje. Izbjegavajte acorn bundeve koje su sjajne kore, jer je to znak da je ubrana prije nego je dosegla zrelost.

Kako kupovati jabuke?

Ovo je logično – jabuke uvijek trebaju biti bez oštećenja, da nisu udarene. Zrele jabuke su hrskave i čvrste na dodir. Ako imate vremena da obratite pažnju, kora jabuke treba biti bez onog specifičnog voskastog premaza koji je karakterističan za prskane jabuke.

Kako kupovati brokulice?

Koliko sam primjetila, ja a i većina ljudi brokulice kupuje smrznute ali povremeno se pojave i svježe. Glavice im uvijek trebaju biti svježe, jarko zelene boje, čvrsto stisnute i teške u odnosu na svoju veličinu. Čim primjetite da se lišće počelo sušiti, da žuti, da ima tamne fleke (to je indikacija da su gljivice napale brokulicu) – izbjegavajte ih. Manje glavice su obično slađeg ukusa i nježnije su pod nepcem, u odnosu na one krupnije.

Kako kupovati muškatnu tikvu?

Uvijek je bolje ciljati na tikvu koja je kvalitetna i takva je uvijek teža nego što bi čovjek očekivao prema njenom izgledu. Ukratko, tražite one muškatne tikve koje imaju dugi vrat i manjuu “glavicu” ili “stomačić”, kako vam je slađe nazivati taj dio. Razlog da biramo ovu konfiguraciju tikve jeste što ona garantuje manje košpa a najviše mesa. Muškatna tikva mora imati čvrstu koru bez ikakvih flekica, modrica ili plijesni.

Kako kupovati delicata tikvu?

Kao što je slučaj sa varijantama acorn i muškatne tikve, najbolja indikacija je dobra težina. Zrela delicata tikva je žute boje i sa zelenim prugama. Treba biti čvrsta. Ako naiđete na ovu varijantu tikve koja je svijetlo zelene boje (znak da je nezrelsa) ili ima mekane fleke ili mrlje – preskočite je.

Kako kupovati patlidžan?

Vhrunac sezone je na kraju oktobra kada je patlidžan u pitanju. Tražite onaj koji nije previše čvrst i blago je elastične kore kada je pritisnete prstom. A u slučaju da pod malo jačim pritiskom patližan puca – to je znak da je prezreo. Idealno zreo patlidžan neće biti po zrelosti sličan paradajzu ili breskvi.

Kako kupovati smokve?

I sa smokvama je sredina najbolja — niti trebaju biti previše čvrste ali ni premekane. Pod pritiskom prstiju trebaju da se blago udube ali ne da pucaju ili da ih gnječite na najmanji pritisak. Bilo koje oštećenje je znak da izaberete neku drugu a peteljke im također trebaju biti čvrste. Ukoliko se peteljka mrda, to vam je znak da je smokva gnjecava iznutra.

Kako kupovati grožđe?

Mislim da je jasno kako zdravo, zrelo grožđe izgleda ali ponoviti ćemo. Grožđe treba biti čvrsto, zrelo i čvrsto prikačeno na svoje peteljke i grozd. Bilo kakva voda, mokro grožde, ono sa plijesni ili ako se smežuralo treba izbjegavati. Još jedan znak svježine grožđa jesu peteljke lijepe zelene boje, koje su ujedno i fleksibilne a ne isušene.

Kako kupovati kruške?

Ako krušku prstom pritisnete na vrhu, tačno kod peteljke, a ona se blago udubi onda je to znak da imamo zrelu krušku. Nemojte kupovati kruške koje su mekane na ostatku svoje površine jer je to indikacija da su prezrele tako da im je i sredina poput kaše. Zapamtite, mekanost treba biti samo primjetna kod peteljke na pritisak prsta.

Kako kupovati bundevu/ tikvu?

Vani imaju opciju kupovine upakovanog pirea od tikve, što okej jeste prerađena namirnica ali je sigurno jako praktično imati je povremeno pri ruci. Pošto mi nemamo taj luksuz, onda biramo svježe tikve koje su lijepe jarko narandžaste boje, sa glatkom korom i teške su. Izbjegavajte svaku pojavu pukotina i modrica. Cijela tikva se može više mjeseci držati na suhom i hladnom mjestu (što je osim ukusa jedan od razloga zbog kojih toliko volim tikve!).

Kako kupovati špageti tikvu?

Zrela špageti tikva je čvrsta, zlatno žute ili tamnije žute boje i (naravno), teška je u odnosu na svoju veličinu. Izjegavati treba bilo kakve fleke, udarena mjesta i modrice a ne bi smjela imati pukotine na kori. Suha i čvrsta peteljka je jedna od najpouzdanijih indikacija da je špageti tikva zrela.

Kako kupovati slatki krompir (batat)?

Birajte batat koji je manji ili srednje veličine, čvrste na dodir i sa glatkom kožom koja nema pukotine niti modrice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?