Da li nam je stvarno potrebna krema za područje oko očiju?

Da li nam je stvarno potrebna krema za područje oko očiju?

Da li nam je stvarno potrebna krema za područje oko očiju?

Još od samih početaka vođenja bloga, sjećam se da je u beauty zajednici jedna od recimo zanimljivih tema bila – da li nam je potrebna krema za oči u rutini? Najčešće bi se dobio koncenzus da je nepotreban korak u rutini i nepotreban trošak, te da se solidnom kremom za lice mogu podmiriti potrebe okoloočne regije. I nevjerovatno, ali mislim da smo se sve složile da je to tako. Samo, imajte na umu da je uglavnom bilo riječ o mladim djevojkama – tako da je realistično upitati se da li smo uopšte mogle razumjeti potrebe kože a pogotovo potrebe kože oko očiju nakon tridesete, četrdesete i svih narednih decenija? Iako sam se složila sa tadašnjim zaključcima fellow blogerica, ipak mi je nešto smetalo. Nešto mi je izazivalo sumnju i u isto vrijeme me intrigiralo a to je cijena okoloočnih krema. Uvijek su značajno skuplje bile od dnevnih i noćnih krema, a količinski ih je dosta manje. Uvijek sam se pitala zašto je to tako ako nema neke posebne potrebe za njima? 

Nakon silnih problema sa perioralnim dermatitisom koji su u mom slučaju najintenzivnije bili izraženi upravo na koži oko očiju, na očnim kapcima – moj stav se promijenio. Od tada sam postala puno više zainteresovana za sastojke, počela sam da ih proučavam, da se informišem i jednostavno došla do zaključka da su upravo sastojci u proizvodima najbitniji faktor. I ne samo za okoloočnu regiju već i generalno. Tek nakon što sam doživjela da se koža oko očiju dramatično promijeni, a ništa od proizvoda koje imam ne pomaže, shvatila sam koliko ustvari ne znam o specifičnim potrebama kože okoloočne regije. Poenta je da stvarno ta koža jeste drugačija od ostatka lica – nije ista debljina kože na obrazima, vratu, čelu, oko usana, očiju itd. Tanja koža je dosta osjetljivija, sklonija je reaktivnom reagovanju na sastojke/ proizvode/ podražaje/ iritanse. Ta njena tankoća znači i da se na njoj brže uočavaju i najmanje promjene u tonusu, elastičnosti i uopštenom zdravu i izgledu. 

Tako da vam iz svog iskustva mogu reći da nije baš isto koristiti kremu za lice na očima, iz milion razloga. A još se nisam ni dotakla prirodnog procesa starenja – ne možemo ga izbjeći ali nije na odmet olakšati koži taj proces, da prođe sa što manje problema. Od korištenja svilenih jastučnica i svilenih maski za spavanje koje više nisu toliko skupe kao prije (bile su daleko izvan mog budžeta prije nekog vremena), pa do korištenja SPF-a, sunčanih naočala i šešira kako bi se zaštitili od sunca pa do redovne rutine. Jasno mi je da se lako može doći do mišljenja kako nam pored svih seruma, retinola, sheet maski i ostalih proizvoda stvarno krema za oči ne djeluje kao prioritet. I ne pomaže to što je (kako sam spomenula) najčešće okoloočna krema manje mililitraže a skuplja je od prosječne dnevne (pa čak i noćne kreme). Pa zašto onda ne bi mogli koristiti svoju kremu za lice i oko očiju?

Evo zašto nam je potrebna krema za područje oko očiju

Kao što sam često znala da napišem i stvarno tako mislim, jednostavno ne vidim ništa neprirodno niti nepoželjno ili negativno u vezi starenja. Još se nije rodila osoba koja je uspjela prevariti starost – i ako ćemo iskreno, to je definicija Sizifovog posla. Jedina opcija koju imamo jeste prihvatiti realnost i činjenice. To sad ne znači podići ruke od svega, odustati od njege ili nešto slično – postoji razlika između ilogičnog/ iracionalnog pokušaja da se priroda prevari i dostojanstvenog starenja. Lično bih voljela biti njegovana u narednim decenijama, prvenstveno zdrava, a sve ostalo prepuštam majci prirodi. Tako da sam podebljala od ranije svoje poznate stavove na ovu temu. A njegovano okoloočno područje također znači da ćemo se osjećati udobno u svojoj koži jer joj pružamo tačno šta joj treba. 

Ono što je specifično za područje oko očiju jeste da tu imamo manjak mekog tkiva koje bi pružio tom dijelu lica potporu (kao što bi to inače činila masnoća ili mišić). Koža područja oko očiju je vrlo tanka i nema žlijezde lojnice, tako da ne može proizvoditi ni sebum. To znači da je to područje vrlo suho + tanko i samim time sklono stvaranju finih linija — a znamo da je upravo okoloočno područje dosta ekspresivan dio lica (smijanje, mrštenje, žmirkanje itd.). Na stanje kože ovog dijela također imaju značajan efekat i sunčevo zračenje, stres, neadekvatna prehrana, nedovoljan unos vode i manjak sna. A svakako, tu postoji još jedan faktor — nasljedni tj. genetika. 

Poželjni sastojci u kremi za područje oko očiju

  • HIJALURONSKA KISELINA za boost hidratacije
  • PEPTIDI  za proizvodnju kolagena
  • ANTIOKSIDANSI poput vitamina C, vitamin E, ferulične kiseline kako bi neutralizirali inflamaciju i oštećenja uslijed UV zračenja

Još jedna prednost krema za područje oko očiju jeste to što kroz njih možemo ciljano djelovati i tretirati ono što nas zabrinjava, poput natečenosti ili tamnih kolutova oko očiju. I iako pakovanja krema za područje oko očiju jesu količinski manja, to je tako sa razlogom. Kod kreme za područje oko očiju uvijek vrijedi pravilo “manje je više”. Ako nanesete previše kreme na ovo osjetljivo područje tada može doći do oticanja i iritacija. U suštini želimo nanijeti što tanji sloj kreme — zbog čega mi je jasnije što su pakovanja ovih krema manja. A da je zaista tako da manje jeste više, potvrđuje i činjenica da je ova delikatna koža ujedno i veće sposobnosti upijanja (pošto je tanka). Zbog svega navedenog, voljela bih da u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama odvojite neki budžet za kremu za područje oko očiju jer sam sigurna da ćete vremenom uvidjeti kako se njega okoloočnog područja mnogo isplati kada pređete 35-tu u svaku narednu godinu. 

Kako bih vam pomogla u potrazi za vašom idealnom kremom za područje oko očiju, malo sam istražila ponudu na našem tržištu, prisjetila se svojih prethodnih favorita a trenutne okupila i istakla one najefikasnije. Još jedan aspekt na koji bih voljela skrenuti pažnju kada je ova vrsta krema i njege u pitanju, jeste osjetljivost očiju i okoloočnog područja. Ako ste ikada osjetili svrab, peckanje u očima ili su vam oči suzile, onda znate kako oči mogu biti osjetljive. Ta osjetljivost se može javiti i ako nemate neko kožno stanje poput perioralnog dermatitisa sa kojim sam se ja borila. Nekada je standardna alergija sasvim dovoljna kako bi se podsjetili da su oči izuzetno zahtjevne te da zaista ne možemo bilo šta koristiti u njihovoj blizini. Kada se odlučite za kremu za područje oko očiju vrlo je bitno i da izaberete kremu koja ne sadrži iritanse poput alkohola ili vještačkih parfema.

Da bih vam mogla dati najbolje preporuke, prečešljala sam arhivu bloga i napravila popis svih okoloočnih krema koje sam koristila do sada + na spisak sam dodala i one koje trenutno koristim. Postoji mnogo krema koje me intrigiraju, o kojima sam čitala, za koje sam dobila preporuku i slično — ali ih nisam lično isprobala tako da se ne usuđujem dati preporuku bez obzira što su “na dobrom glasu”. Ako i vi imate preporuku ili dobro iskustvo, osjećajte se slobodno da mi pišete u komentarima a u nastavku sam za vas pripremila moje preporuke:

VITAMIN C/ TAMNI KOLUTOVI

HIDRATACIJA

UMIRUJUĆA/ ZA OSJETLJIVU KOŽU

HRANJIVA/ ZA SUHU I ZRELU KOŽU

INVESTICIJA/ ALL-ROUNDER

BUDGET

MAKE-UP BAZA/ PRAJMER

Da li nam je stvarno potrebna krema za područje oko očiju?
Da li nam je stvarno potrebna krema za područje oko očiju?
Da li nam je stvarno potrebna krema za područje oko očiju?
Da li nam je stvarno potrebna krema za područje oko očiju?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?