Lamelarna vodica za kosu: L'Oreal Wonder Water vs Balea Magical Water

Lamelarna vodica za kosu: L'Oreal Wonder Water vs Balea Magical Water

Lamelarna vodica za kosu: L'Oreal Wonder Water vs Balea Magical Water

Iako ne pratim TikTok pa mi je promakla velika popularnost ovog proizvoda, ipak sam ga primjetila zbog par recenzija koje sam čitala i dodala sam ga u svoju Lookfantastic wish listu (misleći da kod nas nije na policama). Onda sam prije nekog vremena uočila pakovanje sada prepoznatljive L'Oreal Wonder Water u dm-u i kupila sebi jedan primjerak. Da li sam jednostavno preletila pogledom preko polica pa ovaj proizvod nisam ranije primjetila, ne znam. Moguće da je tu bio svo vrijeme a da ja nisam to ni shvatila – kako god, bilo mi je drago što ne moram čekati da bih isprobala ovaj novitet. Bio mi je zanimljiv način na koji funkcioniše, efekat zagrijavanja kose također, pa sam se upitala na kojem principu funkcioniše. Pošto sam vidjela da i Balea ima svoju verziju, kupila sam i nju kako bih mogla napraviti poređenje kako djelovanja tako i sastava. A potom sam ušla u tematiku lamelarne tehnologije koja se pokazala veoma zanimljivom. Nakon što pročitate malo više o ovoj temi u nastavku, mislim da ćete također poput mene uočiti koliki potencijal ova tehnologija ima ne samo u domeni njege kose, već i mnogo šire.

Šta je lamelarna vodica?

Lamelarna voda je još jedan od mnogih originalnih K-Beauty proizvoda koji je osvojio svijet. Ali za razliku od brojnih K-Beauty proizvoda kojima je njega kože u fokusu, sada je to kosa. Nisam u suštini na prvu ni povezala da je to tehnologija u L'Oreal Wonder Water jer sam prvi put čitala o lamelarnoj vodi negdje krajem 2019. godine i povezivala sam je sa Korejom, jer tada su njihovi brendovi promovisali ovaj koncept njege kose. L'Oreal ga je preuzeo i učinio mainstream prvo kroz odabrane frizerske salone, u kojima se koristi  Kérastase K Water tretman inspirisan K-Beauty lamelarnim vodicama. A online se redovno mogao naručiti Redken Extreme Bleach Recovery Lamellar Water Treatment (u Francuskoj je prošle godine vladala pomama za njim). Od korejskih lamelarnih vodica za kosu najpopularnija je Moremo Water Treatment Miracle 10. A o čemu je ustvari riječ?

Iako joj naziv sugeriše, lamelarna vodica ne sadrži vodu i umjesto nje koristi lipidna jedinjenja i kationske derivate. Konkretno, služi se anhidridnom formulom glikola, aminokiselina i drugih agensa. Pošto je tako lagane formulacije, ovaj tretman ima sposobnost da prodire u kutikulu kose i ciljano djeluje na oštećene dijelove svake vlasi, na mnogo efikasniji način u poređenju sa tradicionalnim kremama i maskama za kosu. Lamelarne molekule su sitnije od molekula standardnih proizvoda za njegu kose, samim time imaju mogućnost da dublje djeluju. U suštini, sićušne lamelarne molekule se aktiviraju kada dođu u kontakt sa vodom, primjetiti ćete da se javlja nježna emulzija uz oslobađanja toplote i potom se lamelarne molekule organizuju u veoma fini veo koji obavija kosu, zaglađuje pukotine, obnavlja oštećenja i čini kosu svilenkastom.

Djelujući u tankim slojevima, lamelarna formulacija slaže sićušne aktivne sastojke na oštećenja svake vlasi kose te je i “popunjava” upravo na tim dijelovima. Još jedan plus za lamelarne formulacije jeste da zbog njihove vodene konzistencije neće opteretiti niti otežati kosu. Nakon korištenja, kosa je znatno mekša te će biti i izrazito sjajna jer je kutikula svake vlasi kose zaglađena pošto lamelarni tretman stvara dodatni sloj oko dlake. Mnogi porede ovaj princip sa tečnim flasterom za kosu. A da bi shvatili na još jednostavniji način, referisati ću se na definiciju lamele – “lamella” je tanka, pljosnata ljuspica ili sloj. Tako da je bukvalno riječ o tankom sloju kojim ovaj tretman obavije kosu (ali bez otežavanja) te putem njega, na oštećena mjesta dostavlja nutrijente koji kosu oporavljaju (poput aminokiselina, ceramida) tako da i tokom vremena možemo očekivati poboljšanje stanja kose. Nije baš u pitanju tek trenutno rješenje.

Lamelarna tehnologija za njegu kože

Da lamelarna tehnologija ima sjajan potencijal ne samo u domeni njege kose, već i kože možemo vidjeti na dva primjera postojećih brendova koji je već koriste i inkorporiraju u svojim proizvodima (iako je genij koji stoji iza njih isti). skinSense je brend koji je osnovao Abi Cleeve, najpoznatiji po tome što je poznati Švicarski brend za zaštitu kože od sunca Ultrasun lansirao i doveo do jedne od liderskih pozicija u Velikoj Britaniji kada je zaštita od sunca u pitanju. Gospodin je iskoristio lamelarnu tehnologiju i u klasičnoj njezi kože pa je u sklopu skinSense brenda osmislio koncept da se njegujući sastojci oslobađaju tokom dana/ noći. Oni fini slojevi ili veo koji smo spominjali kod lamelarne vodice za kosu, djeluju slično i kada je koža u pitanju. Formiraju se tanki slojevi koji jačaju kožu i štite je poput oklopa. Lamelarne gel strukture emulzifikuju kozmetička ulja i formiraju nevidljivi štit oko aktivnih sastojaka. I taj štit ili oklop ne samo da štiti aktivne sastojke, već podržava djelovanje sastojaka koji imaju mogućnost da prodiru duboko u kožu i pružaju još bolje rezultate.

Spomenuti Ultrasun brend za zaštitu kože od sunčevog zračenja je jedini brend ove vrste koji koristi lamelarnu tehnologiju kako bi pružio dugotrajne, visokokvalitetne i vodootporne zaštitne performanse. Lamelarne gel strukture stvaraju kapsulu oko UVA i UVB filtera zajedno sa aktivnim sastojcima koji se postepeno otpuštaju tokom dana. Osim toga, lamelarne gel strukture imaju afinitet ka prirodnoj strukturi naše kože što im omogućava da se za nju vežu i djeluju ispod površine. Fascinantno, zar ne? Kationska lamelarna lipidna tehnologija se koristi i u onim regeneratorima koji se koriste na mokroj koži, pod tušem. Još neštp novo što sam saznala kroz ovo istraživanje.

Po čemu se lamelarna vodica razlikuje od regeneratora?

Vjerovatno će se neko pitati po čemu se lamelarna vodica razlikuje od regeneratora. Definitivno postoji razlika prema formulacijama. Glavna razlika bi bila u tome što lamelarna vodica cilja samo na oštećene dijelove kose, ne na cijelu vlas kose niti dijelove koje bi smatrali zdravima i neoštećenima (tipično je to dio kose blizu tjemena). Lamelarna vodica oblaže samo oštećene dijelove kose/ dlake i samo njima dostavlja aktivne sastojke (zato nema otežane kose nakon korištenja). Zato ima i smisla što se preporučuje lamelarne vodice nanositi samo od sredine kose pa do krajeva – svakako je to dio kojem je potrebna njega i obnova. Nema potrebe nanositi vodicu od tjemena do vrhova a samim time, nema potrebe da se izlažemo ni onom osjećaju zagrijavanja pri tjemenu. Regeneratori imaju dosta gušću konzistenciju od lamelarne vodice i zbog te veće viskoznosti (plus zbog sastojaka poput silikona) mogu otežati kosu i slijepiti je. Lamelarne vodice se ipak tradicionalno smatraju regeneratorima, s tim da su dosta laganije.

Koji tipovi kose mogu koristiti lamelarnu vodicu?

Pošto kosi pruža hidratantne i hranjive sastojke upravo tamo gdje joj je najpotrebnije, lamelarna vodica će btii posebno korisna suhoj, oštećenoj kosi – bez obzira da li je oštećenje nastalo uslijed hemijskoj tretiranja/ farbanja kose ili je riječ o tipu kose koji je po svojoj prirodi “žedan” (kovrdžava kosa, kosa grube i deblje vlasi i sl.). Ali svaki tip kose će moći da uživa benefite poput izraženog sjaja i mekoće + dodatni bonus jeste i što je raščešljavanje olakšano.

I iako će kosa svake boje i teksture da bez problema uvrsti lamelarnu vodicu u rutinu, formulacija koja je specifično kreirana za izbijeljenu/ posvjetljenu kosu je ona od brenda Redken. Njihov proizvod Extreme Bleach Recovery Lamellar Water Treatment, čitam da daje dramatične rezultate hemijski tretiranoj kosi koja vapi za njegom. Moja kosa nije farbana niti posvijetljena ali vjerujem da bi ova infiormacija mogla biti korisna velikom broju čitateljica. Tako da bih toplo preporučila Lookfantastic za online kupovinu jer imaju ovu liniju a dostava je jako brza i efikasna (FedEx). Sudeći prema recenzijama, vrijedilo bi čekirati i Matrix Total Results High Amplify Shine Rinse Lamellar Treatment.

Kažu da kada farbamo kosu, oštećujemo joj 10-15% unutarnje strukture dok je to 20% u slučaju korištenja hidrogena. Na to dodajte korištenje fena, figara, pegli za kosu, ljeti ne korištenje proizvoda sa SPF zaštitom za kosu i jasno postaje da je velikom broju žena (a i dijelu muškaraca) potrebna intenzivna njega. Lamelarna vodica bi mogla biti dio te njege. Pošto je lamelarna vodica odlična za poroznu kosu, podsjetila bih i na tekst o poroznoi kose + recenziju Trust My Sister njege za nisko poroznu kosu. I to bi moglo biti korisno za isprobati.

Kako koristiti lamelarnu vodicu za njegu kose?

Korištenje je veoma jednostavno – šamponiramo i isperemo kosu kao i obično, te višak vode iscijedimo pod tušem. Lamelarna vodica bi trebala na pakovanju da ima označene podioke za doziranje. Preporučena doza za kosu srednje dužine je 10ml, kraćoj kosi će biti dovoljno pola te doze dok bi duga i gušća kosa mogla izvući maksimum benefita duplajući preporulčenu dozu (znači koristite u tom slučaju 20ml).Lamelarna vodica se nanosi direktno na mokru kosu, od sredine do krajeva. Lagano je umasirate, ako imate češalj/ četku širokih zubaca pročešljate kosu. Normalno je primjetiti malo emluzifikacije ili pjene, kao i blago zagrijavanje kose gdje je vodica korištena.Na kosi se drži kratko 8-10 sekundi, potom se kosa ispire. Lično nisam uočila razliku kada bih ostavila da djeluje duže. Isto tako, na vama je izbor želite li poslije lamelarne vodice koristiti regenerator ili masku za kosu. Niko vam neće reći da to ne radite ali nema logički smisla jer poslije korištenja, lamelarna vodica obavija vlasi kose tako da sastojci iz maske ili regeneratora neće djelovati kao inače. Osjećajte se slobodno da je koristite pri svakom pranju kose, lagana je i ne otežava kosu. Ja je alterniram sa maskom ili amla uljem. Neka idealna preporuka je koristiti je 2 puta sedmično.

Recenzije lamelarnih vodica za njegu kose

L’Oréal Paris Elseve Dream Long Wonder Water (200ml | cca 11KM) – pakovanje je sada već prepoznatljiva bočica sa uskim grlom. Složiti ću se sas mišljenjem većine da je moglo biti i drugih rješenja koja su malo praktičnija za aplikaciju proizvoda, ali snalazimo se već nekako. Miris je dosta jak, parfem je dosta visoko na listi sastojaka. Srećom, miris se ne zadržava previše dugo na kosi nakon korištenja tako da ne bi trebalo da smeta osjetljivim osobama. Ali sastav koliko god revolucionaran i efikasan proizvod da jeste (a zaista jeste), ipak ne mogu da ne spomenem koliko ustvari agresivnih sastojaka (BEHENTRIMONIUM CHLORIDE, CETRIMONIUM CHLORIDE, BENZYL SALICYLATE/ kontaktni dermatitis, PHENOXYETHANOL, HYDROXYCITRONELLAL) se nalazi unutar ove vodice. Apsolutno mi je jasno da je to jedan od razlgoa zbog kojeg je tako povoljne cijene ali moja je dužnost informisati vas da su neki sastojci alergeni i da oticanjem zajedno sa vodom, mogu naštetiti okolišu. Također, osobe koje imaju osjetljivu kožu mislim da ne bi trebale koristiti ovu ali ni Balea vodicu za kosu jer sadrže parfeme, agresivne konzervanse i/ili alkohol. Ako imate osjetljivu kožu, postoji realna šansa da vam je iziritira. Ja sam izbjegla iritacije tako što sam pazila da mi voda kojom ispirem kosu ne dolazi u kontakt sa licem + ne nanosim je do tjemena. Sa tijelom je to već nemoguće izbjeći.

S ovim na umu, isto tako treba pohvaliti ono što je dobro – a to je efikasno djelovanje i brzi rezultati. L’Oréal Wonder Water se nanosi samo od sredine do krajeva, na “staru kosu” koja je najduže izložena oštećenjima, toploti, zagađenju itd. Po masiranju se odmah osjeti toplota uslijed kontakta lamelarne vodice i vode i to je normalna reakcija koja indicira da lamelarna vodica djeluje. Odmah je kosa pod prstima glađa. Moja je preporuka raščešljati kosu četkom širokih zubaca prije ispiranja a mislim da nema razlike držali L’Oréal Wonder Water na kosi 8, 9 ili 60 sekundi, no na vama je. Kosa također bude lijepo raspetljana. Lično ne koristim ni regenerator, niti masku poslije ali ako želite itekako možete. Ukoliko kosu fenirate, onda će rezultati biti baš divni no to ne znači da se kosa mora fenirati za dobre rezultate. Ono što je pohvalno jeste da kosa ostaje zaglađena, mekana i sjajna čak i ako je osušite na zraku. Što je sjajno ako želite smanjiti korištenje fena/ pegle/ figara na kosi te je dodatno poštediti oštećenja. Efekat vodice na kosi se vremenom “troši” pa možemo na L’Oréal Wonder Water gledati kao na hidratantnu kremu za kosu – jedno nanošenje je neće stalno održavati hidriranom, već ćete trebati nastaviti sa korištenjem. Idući put kada operete kosu, efekat neće biti primjetan (osim ako ponovo ne koristite vodicu).

PROPYLENE GLYCOL, ALCOHOL DENAT. MYRISTYL ALCOHOL, AQUA / WATER, PARFUM / FRAGRANCE, DICAPRYLYL CARBONATE, TOCOPHEROL, HYDROXYPROPYLTRIMONIUM HYDROLYZED WHEAT PROTEIN, HYDROXYCITRONELLAL, PHENOXYETHANOL, ARGININE PCA, BEHENTRIMONIUM CHLORIDE, LIMONENE, BENZYL SALICYLATE, LINALOOL, BENZYL ALCOHOL, ISOPROPYL ALCOHOL, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, GERANIOL, CETRIMONIUM CHLORIDE, CITRONELLOL, COUMARIN, HEXYL CINNAMAL

Balea Professional Beautiful Long Magical Water (200ml | cca 7KM) – Balea lamelarna vodica je cjenovno znatno povoljnija u odnosu na L’Oréal Wonder Water pa me zanimalo koliko se i da li se uopšte razlikuju. Pakovanje je dosta slično, kao što vidite – funkcija i način nanošenja su isti. Balea se ostavlja 9 a L’Oréal 8 sekundi da djeluje (što je neznatna razlika, svakako većina nas ostavi da djeluju i malo duže). Ono po čemu se razlikuju je prvo miris – Balea lamelarna vodica ima nešto slađi, pomalo šećerni miris ali se efekat u kosi zadržava kraće u odnosu na L’Oréal vodicu. Iznenadilo me da je efekat vrućine i zagrijavanja kod Balee nešto izraženiji ali nije neprijatan. Po pitanju djelovanja, u pitanju je nijansa, stvarno nema neke očigledne razlike. Kosa je znatno omekšana, zaglađena, raspetljana i lijepo se oblikuje sa lakoćom. Jedino što bih rekla da je razlika jeste da od L’Oréal vodice efekat na kosi traje dan duže. I kao da je malo kosa “skliskija” pod prstima, ako znate na šta mislim. I iako razlike stvarno nisu velike između ove dvije lamelarne vodice, može se napraviti distinkcija; L’Oréal Wonder Water mislim da bi malo više prijala suhoj, gruboj i oštećenijoj kosi dok sa Balea Magical Water mislim da bi masna i kosa bez volumena koja nije mnogo oštećena bila za mrvicu zadovoljnija. Opet kažem, to su takve nijanse da se pitam hoće li još neko primjetiti isto ali ako se dvoumite, možda ovo zapažanje bude od koristi. Također treba imati na umu da lamelarne vodice (bez obzira na brend) nisu čudesno rješenje koje će potpuno obnoviti kosu. Za to bi možda bilo potrebno nešto intenzivnije, mnogi preporučuju Olaplex pa ću ga i ja isprobati. Ali lamelarne vodice na neki način pomažu da “kupimo na vremenu” dok ne oporavimo kosu, da u tom periodu oporavka bude lakša za oblikovanje, ljepša i da oštećenja budu manje vidljiva. Još jedan bonus ovih vodica je i što izraze boju/ nijansu kose, bila ona prirodna ili farbana, tako da je to definitivno plus!

Propylene Glycol | Alcohol Denat. | Glycerin | Aqua | Myristyl Alcohol | Caprylic/Capric Triglyceride | Magnolia Champaca Flower Water | Parfum | Behentrimonium Chloride | Cetrimonium Chloride | Hydrolyzed Keratin | Isopropyl Alcohol | Benzyl Alcohol | Potassium Sorbate | Sodium Benzoate | Limonene | Benzyl Salicylate | Citric Acid
Lamelarna vodica za kosu: L'Oreal Wonder Water vs Balea Magical Water
Lamelarna vodica za kosu: L'Oreal Wonder Water vs Balea Magical Water
Lamelarna vodica za kosu: L'Oreal Wonder Water vs Balea Magical Water
L'Oreal Wonder Water

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?