Šta je celulit i da li je istina da ga se možemo riješiti

Šta je celulit i da li je istina da ga se možemo riješiti

Šta je celulit i da li je istina da ga se možemo riješiti

Ovim tekstom imam namjeru da napokon stavimo tačku na i što se celulita tiče. Jer, o moj Bože, ne mogu prebrojati koliko poruka sam dobila tokom godina – da li maderoterapija uklanja celulit. Ne. Da li nova anticelulitna krema skida celulit? Ne. Da li neko ima celulit zbog viška kilograma? Ne! I koliko god puta ponovila to “ne” (jer je odgovor na 90% postavljenih pitanja) – i dalje se u časopisima i po raznoraznim portalima masovno po dolasku ljeta objavljuju tekstovi koji dodatno zbunjuju široke narodne mase. Od perioda kada sam ja bila srednjoškolac pa do današnjeg dana, apsolutno svi tvrde sa nevjerovatnom tvrdoglavošću da se celulit može ispeglati nekom kremom, nekom vježbom, nekom oklagijom, nekom masažom. Zašto? Zbog zarade. Zbog profita. Jer rijetko ko će vam reći istinu a isto tako, rijetko ko će je prihvatiti pošto ta istina ne zvuči najprivlačnije. Što je definitivno slučaj sa temom celulita. Ali ako želite da budete informisani, ako možete sami sa sobom raščistiti neke stvari od očekivanja pa do postavljenih standarda – nastavite čitati ovim tekstom jer u nastavku demistifikujemo sva pitanja i tvrdnje koje možete imati u vezi celulita.

Šta je celulit?

Celulit, suprotno popularnom mišljenju, ne uzrokuje tjelesna debljina niti masni hamburger. Celulit je bezopasno kožno stanje koje može da pogodi bilo koga, nebitno koliko kilograma ta osoba teži. Statistika nam govori da će otprilike 90% žena nekada u životu da ima celulit (najčešće se javlja nakon 25-te godine života), u poređenju sa samo 10% muškaraca. Ovo je kožno stanje koje se manifestuje kroz izgled kože na područijima sa urođenim potkožnim masnim naslagama (objasniti ću na šta mislim kada pišem urođenim). Kao rezultat imamo izgled neravne kože sa udubljenjima – izgled popularno nazvan narandžina koža jer podsjeća na koru narandže i njenu teksturu. Sama struktura kože i potkožnog konektivnog tkiva, zajedno sa nizom drugih faktora će odlučiti da li će neko imati zaglađenu kožu ili neravnu celulitnu kožu. Idemo vidjeti, korak po korak, šta sve doprinosi pojavi celulita i šta se može učiniti da se njegov izgled ublaži.

Ispod naše kože — potpuno nevezano za našu težinu, oblik tijela i nivo fizičke spreme — nalaze se masne ćelije u kojima se pohranjuje energija. Podatak je da celulit ima više žena nego muškaraca. Tokom vremena, te masne ćelije rastu uslijed više faktora u koje (između ostalog) spadaju hormoni, prehrana i način života. Ove masne ćelije su smještene unutar “džepova” koji su napravljeni od snažnih, fibroznih vlakana koja istovremeno povezuju i kožu sa mišićima. Ova fibrozna vlakna se nazivaju septae. Tokom ranih faza našeg života, kada su masne ćelije male, one su dobro uklopljene u ove odjeljke (savršeno “fituju” u njih). Ali kako vrijeme odmiče, masne ćelije rastu i u džepovima nastaje gužva. Septae tj. vlakna koja sačinjavaju džepove i koja povezuju kožu sa mišićima, bivaju zategnuta i na mjestu dodira sa kožom povlače je ka dolje jer se masne ćelije šire. Znam da nije lako vizualizirati, ostaviti ću sliku koja bi mogla pomoći taj mehanizam nastanka celulita — bujanje i iskakanje masnih ćelija iz njihovih džepova i posljedično zatezanje septae vlakana koja povlače kožu.

Celulit nije medicinski problem i ako ga imate, to ne znači da nešto nije uredu sa vašim tijelom, da ste nezdravi, debeli, neprivlačni. On eventualno može izazvati nelagodu ako vam se ne dopada njegov izgled zbog nerealnih očekivanja od medija i okoline. I upravo zbog negodovanja drugih (što je apsolutno smiješno jer i oni ga imaju), zbog toga što je nekome stalo do tuđeg mišljenja – ljudi pribjegavaju raznim taktikama kako bi celulit uklonili. I tako smo došli do raznoraznih anticelulitnih proizvoda i tretmana na tržištu. Živo me zanima ko je izmislio da noga mora biti potpuno glatka da bi bila lijepa. Ko je taj “genijalac” koji je nametnuo kroz medije ideju da žene ne smiju imati celulit? Da je celulit neatraktivan, nepoželjan? Nemam ime ali reći ću samo da ta osoba/osobe pojma nemaju o ženskom tijelu, o biologiji, o anatomiji ženskog tijela.

Gradacija i kategorije celulita

U zdravstvu postoje različiti načini i skale kojom se celulit kategoriše prema njegovom izgledu. Istakla sam tri vrste koje se najčešće spominju u literaturi.

 • Stepen I: celulit nije vidljiv ali rane promjene tkiva su počele
 • Stepen II: celulit nije vidljiv kada je koža u mirovanju ali postaje vidljiv pod pritiskom na kožu ili uslijed kontrakcije mišića
 • Stepen III: celulit je vidljiv kada je koža u mirovanju
 • Stepen IV: dosta izraženijeg celulita je vidljivo dok je koža u mirovanju

Drugi sistem gradacije celulita od samo tri kategorije se oslanja na pet aspekata:

 • koliko je brojčano udubljenja
 • dubina udubljenja
 • klinička morfologija (oblik i raspoređenost)
 • opuštenost i tonus kože

Postoji i Nürnberger-Müller klasifikacija celulita koja se najviše oslanja na procjenu stanja kože u mirovanju – da li je zaglađena ili je narandžina koža primjetna, da li su prisutne kvrge, ispupčenja, udubljenja itd. Svakom od aspekata se dodjeljuje ocjena od 0 do 3 i onda se sve zbraja i kategoriše na slijedeći način:

 • 0–5 = Blag
 • 6–10 = Umjeren
 • 11–15 = Izražen

Šta uzrokuje celulit?

Iako se izgled celulita dodatno izrazi sa dobitkom na tjelesnoj kilaži, celulit pogađa i veoma vitke osobe. Razlog ovome jeste da, iako masne zalihe ističu izgled celulita, sama tjelesna mast nije primarni uzrok. Možda možemo kontrolisati neke vanjske faktore i to nam daje osjećaj kontrole, ali temeljne uzroke celulita ne možemo kontrolisati a u njih spadaju;

 • Struktura kože
 • Hormoni
 • Genetika
 • Životna dob

STRUKTURA KOŽE

Kao što sam već spomenula, sada znamo da su uzrok celulita septae – te vlaknaste septae od kojih su napravljeni džepovi u kojima su smještene naše masne ćelije. A to kako će konektivno tkivo biti raspoređeno ovisi najviše od našeg spola. Kod većine muškaraca, septae su pod kožom raspoređene po dijagonalnom ili ukrštenom šablonu koji je u kontinuitetu. A kod žena su pod kožom septae raspoređene po vertikalnom i okomitom šablonu. Pa zbog toga pod određenim uglovima povlače kožu povezanu sa potkožnim tkivom, zatežući džepove u kojima masne ćelije iskaču i guraju kožu gore. To je isti efekat kao kod tapaciranog namještaja sa udubljenim dugmadima. Kod muškaraca je još jedna razlika to što generalno imaju deblju kožu od žena, što također smanjuje izgled celulita kod tih rijetkih mušakaca koji ga imaju.

HORMONI

Ovo je još jedan uzrok celulita koji je povezan sa spolom. Estrogen, primarni ženski hormon, igra ulogu kod regulacije masti. On čini da se masnoća prirodno nagomilava u grudima, butinama i gluteusu (sve dijelovi tijela gdje je celulit najčešća pojava), pogotovo tokom reproduktivnih godina. Svrha ovih masti jeste da posluže kao izvor energije za period trudnoće. Zato imate veću šansu da vam se pojavi celulit ako ste u visokoestrogenom stanju (trudnoća, dojenje, dugoročno korištenje kontraceptivnih pilula). Estrogen ne utiče samo na zalihe masti u tijelu. On također pomaže da nam tijelo održava konzistentne nivoe masti. Pa kada estrogen počinje da opada tokom menopauze, žene postaju sklonije dobijanju na kilaži a što ponovo ističe izgled celulita. Pored toga, niži nivoi estrogena dovode do slabije cirkulacije i smanjene aktivnosti u zidovima nekih krvnih sudova. Također snižen estrogen čini da koža gubi na elastičnosti. Za sve ove faktore se vjeruje da doprinose pojavi celulita

Testosteron, primarni muški hormon, ima potpuno suprotan efekat od estrogena – on sagorijeva masnoće. Mnogi muškarci od onih 10% kod kojih se pojavi celulit imaju neprirodno niske nivoe testosterona ili visoke nivoe estrogena zbog zdravstvenih stanja poput kastracije (otklonjeni testisi), hipogonadizma (nizak nivo testosterona kod muškaraca tj. stanje smanjenog nivoa muških hormona), Klinefelterov sindrom ( dva ili više X hromozoma kod muškaraca), estrogenska terapija za kancer prostate. 

GENETIKA

Za celulit se vjeruje da ima genetsku komponentu i može biti porodično uslovljen. Čak je jedan od velikih faktora rizika od celulita upravo taj ako imamo člana porodice koji ga ima. Par naučnih studija je ustanovilo gene za koje se smatra da igraju ulogu u podložnosti celulitu. I barem neki od njih imaju veze sa jedinjenjima koja utiču na inflamaciju, cirkulaciju, estrogenske receptore i biologiju masnih ćelija (sve poznati faktori kod nastanka celulita). Povećan rizik od celulita povezan sa jednim od gena je uvećan kod pušača.

ŽIVOTNA DOB

Kada smo jako mladi, naše konektivno tkivo je elastično i izvrsnog tonusa tako da se može rastezati i prilagodljivo je kao i koža koja bez problema ostaje glatka. Onda tijelo ulazi u pubertet tokom kojeg hormoni naprave haos po pitanju konketivnog tkiva. Uslijed puberteta ono postaje ukočenije, manje elastično što čini da se vlakna koja povezuju kožu sa mišićima povlače ka unutrašnjosti a istovremeno se masne ćelije na određenim dijelovima (pogotovo kod žena) šire i potiskuju kožu. Potom kao odrasle osobe prolazimo kroz stanjivanje vanjskog sloja kože, tijelo nam proizvodi manje kolagena, koža gubi na elastičnosti. Gravitacija čini svoje i koža počinje da se opušta. A svo vrijeme septae postaju sve zategnutije i ukočenije. Krvni sudovi u koži postaju sve krhkiji. I cijeli ovaj proces rezultuje sve izražajnijim celulitom. Pa onda ja vas pitam – kako zaustaviti nezaustavljivi proces starenja? Jedino što možemo jeste da budemo redovno fizički aktivni, da jedemo uravnoteženu hranu bez ekstrema, da unosimo dovoljno vode svaki dan i da tijelu obezbjedimo dovoljno sna. To je ono što možemo koliko god je moguće da učinimo za sebe i svoje zdravlje.

PRAVI RAZLOG ŠTO IMAMO CELULIT

Celulit će uzrokovati veza između kože, konektivnog tkiva i normalnih masnih ćelija koje svi imamo + efekti hormona, životne dobi, genetike i načina živa na te strukture koje nas sačinjavaju.

+ Ovo dodatno utiče da celulit bude izražen

Postoji više faktora koji povećavaju rizik od celulita ali također čine da postojeći celulit djeluje još izražajnije:

 • Nagle promjene u tjelesnoj težini
 • Neadekvatna prehrana
 • Manjak mišićnog tonusa
 • Pušenje
 • Loše kožno zdravlje

Kako se riješiti celulita?

Pošto imamo ili barem možemo imati kontrolu nad nekim od faktora koji dodatno utiču na to da celulit bude izražen, sasvim je logički zaključiti da suprotnost od navedenog može učiniti da celulit bude manje vidljiv. Pod ovim se misli na masne zalihe, cirkulaciju, inflamaciju te zdravlje kože i konektivnog tkiva. Tako da, ako je celulit nešto što vam vizuelno smeta i želite nešto učiniti da ga bude manje primjetan, ovo bi bile stvari na koje vrijedi obratiti pažnju.

Fluktuacija u tjelesnoj težini: mršanje i debljanje

Niti će debljanje a niti mršanje promijeniti stanje sa celulitom u smislu da on neće nestati ovisno o mršanju ili debljanju. Evo kako obje promjene u tjelesnoj težini mogu pogoršati izgled celulita. Pošto je nastanak celulita povezan sa onim masnim ćelijama koje svojim širenjem potiču da se septae zatežu. Onda kada se udebljamo to može samo vizuelno izraziti stanje celulita – ali nećete dobiti količinski više celulita debljanjem tako da je to mit. Također, imam loše vijesti za one koji misle da gubitkom na kilaži mogu da se riješe celulita. Kod mršanja rijetko ko spominje problem opuštene kože. Ovo je posebno istaknuto ako se naglo smrša. Ta opuštena koža čini da se celulit još više izrazi – isto kao što je to slučaj uslijed starenja. Celulit sam po sebi nije štetan tako da ne bi trebao biti razlog da neko poželi smršati, pogotovo ne naglo. U uređenom društvu bi osoba u konsultaciji sa svojim doktorom trebala dobiti adekvatan savjet na temu tjelesne težine jer se uvijek mora uzeti u obzir cjelokupno zdravlje individue.

PRAVILNA PREHRANA

Pravilna ptrehrana nema veze samo sa težinom jer ona utiče da nam koža i konktivno tkivo ostanu zdravi. Pravilna prehrana po pravilu teži ka balansu, uključuje povrće, voće, cjelovite žitarice, zdrave masti, čiste proteine i favoriziranje sezonske prehrane. Kada je prehrana orjentisana ka svježim i sezonskim namirnicama, bez izostavljanja ijednog nutrijenta, kada su svi dovoljno zastupljeni onda se inflamacija smanjuje a sa njom i izgled celulita. Unos vode je također veoma bitan jer će neutralisati retenciju (zadržavanje) vode u tijelu.

VJEŽBANJE I FIZIČKA AKTIVNOST

Nema mnogo konkretnog istraživanja na ovu temu ali neke studije jesu pokazale da vježbanje može smanjiti izgled celulita. Vježbanje može biti od pomoći na više načina. Sama činjenica jeste da zajedničkim djelovanjem kontinuiranog vježbanja i pravilne prehrane vremenom gradimo mišiće. Mišići brže sagorjevaju kalorije tako da što više mišića imamo, to više kalorija sagorjevamo. To je taj omjer: više mišića će rezultirati da se masne naslage smanjuju jer nam je i metabolizam ubrzan, sagorjevamo više kalorija i dolazimo do onog ekvilibrija kada su masne ćelije blizu savršenog uklapanja u svojim džepovima od septae vlakana. To će automatski dovesti do zaglađenije kože, boljeg tonus, bolje cirkulacije. Nekim ljudima koji već imaju poželjnu fizičku formu vjžbanje održava tjelesnu mast i uopšteno stanje organizma na poželjnom i zdravom nivou. Kao što sam spomenula, vježbanje također poboljšava cirkulaciju, što čini konektivno tkivo zdravijim. Poboljšava mišićni tonus tijela – što pogotovo čini dobro za dijelove tijela koji su podložni celulitu.

PUŠENJE

Pušenje je štetno za konektivno tkivo, ono drastično ubrzava normalni proces starenja i čini da koža preuranjeno stari. Najbolje je nikada ne početi sa pušenjem ali ako ste već nikotinski ovisnik, svakako da sigurno i sami znate kako vam je u interesu da prestanete sa pušenjem (koliko god to teško bilo).

ZDRAVLJE KOŽE I KONEKTIVNOG TKIVA

Kada su potpuno zdrave, septae neće biti zategnute i neće privući kožu mišićima toliko da masne ćelije iskaču iz svojih džepova. Ukratko, ako su septae zdrave onda nema celulita. Zdravija koža čvršće drži masne ćelije na mjestu i celulit nije toliko vidljiv. Krucijalan dio zdravlja svih tkiva je kolagen. Jedan je od dva proteina koji sačinjavaju svo konektivno tkivo i na kolagen otpada 75% suhe težine kože. Istraživanje sugeriše da suplementacija kolagenom može popraviti izgled kože i celulita. Pisala sam više puta o tome da nam proizvodnja kolagena u tijelima opada sa godinama a kada imamo manje kolagena onda su bore izražene, mišići su nam slabiji i manji, imamo bolove u zglobovima od gubitka hrskavice. A da bi nam tijelo proizvelo kolagen, ono koristi aminokiseline iz proteina. Također su mu potrebni vitamin C, cink i bakar. I ona raznovrsna prehrana koju preporučuju obiluje ovim nutrijentima. Ali sa godinama ili ako jednostavno ne unosite dovoljno potrebnih nutrijenata, za pomoć se treba osloniti na poboljšanu prehranu i suplementaciju tj. dodatke prehrani. 

Opcije za tretiranje celulita

Moj pristup znate: ja sam neko ko će se putem prehrane i fizičke aktivnosti pokušati uhvatiti u koštac sa znakovima koje mi tijelo šalje da nešto nije u balansu a nerijetko suplementacijom kompenziram manjkavosti u prehrani ili procese uslijed starenja koje na drugi način ne mogu mijenjati. Ipak, ja razumijem da nismo svi istih shvatanja, pa ako vama ovaj pristup iz bilo kojeg razloga ne odgovara imate neke opcije koje možete istražiti. Svi znamo koliko proizvoda na tržištu ima za koje njihovi proizvođači tvrde da imaju anticelulitno djelovanje. Ja sam veliki kritičar ovih proizvoda ali recimo da ste optimista – najbolje što možemo reći jeste da možda pojedini od tih proizvoda nekim korisnicima daju rezultate ali sigurno ih ne daju svima. Takvi proizvodi jedino su efektivni po pitanju toga da vam uzimaju novac.

Znači, veoma je bitno znati da procedure koje uklanjaju masnoće nemaju efekat na celulit. Tek pojedine procedure koje su specijalizirane mogu da daju rezultate koje priželjkujete. Konsultovala sam se sa literaturom i informacijama od strane Američke dermatološke akademije, te sam se oslonila na recenzije medicinskih istraživanja na temu celulita koji su objavljeni 2017. u žurnalu Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology.

SUPLEMENTACIJA/ DODACI PREHRANI

Na tržištu je cijeli niz dodataka prehrani koji navodno imaju anticelulitno djelovanje. Mnogi od tih suplemenata sadrže sastojke poput: kofeina, ekstrakta sjemenki grejpa, ginko bilobu i gotu kolu. Veoma malo je istraživanja sprovedeno na ovom području i do sada niti za jedan od ovih suplemenata se nije pokazalo ni dokazalo da smanjuju izgled celulita. A kao što smo ranije naveli, suplementi kolagena ipak iza sebe imaju neke naučne tvrdnje koje mogu da se uzmu u obzir kao vrijedne razmatranja jer moguće da smanjuju celulit.

KREME I LOSIONI

Može se reći da kreme i uopšteno proizvodi kojima mažemo kožu imaju neku vrijednost kada je u pitanju zaglađivanje izgleda kože, ovisno od njihovih sastojaka. Od sastojaka za koje se vjeruje da mogu djelovati su:

Kafein: dok konzumacija ne utiče na celulit, nanošenje preko kože utiče tako što dehidrira ćelije te čini neravnine manje primjetnim. Da bi se efekat održao, korištenje mora biti svakodnevno.

Retinol: proizvodi koji sadrže 0.3% retinola mogu pomoći da koža ojača i postane deblja i glađa što rezultira manje primjetnim celulitom. Ali rezultati koji se mogu vidjeti okom se mogu dobiti tek nakon 6 mjeseci korištenja.

Studije ukazuju da ova dva sastojka stimulišu cirkulaciju kože, potiču razgrađivanje masti i potiču proizvodnju kolagena. 

Upozorenje na sastojak: Aminophylline

Neki ljudi koji su koristili proizvode za njegu kože sa ovim sastojkom su prijavili ubrzano kucanje srca i anksioznost. Testiranje na malom dijelu kože prije odluke na korištenje je preporučljivo. A ako ste astmatičar i koristite inhalator, ne smijete nikako koristiti proizvode koji sadrže aminophylline.

MEDICINSKE PROCEDURE

Medicinske procedure za celulit se smatraju kozmetičkim jer nisu zdravstveno neophodne, što znači da u SAD-u nisu pokrivene zdravstvenim osiguranjem (kod nas su svakako misaona imenica jer nam nisu ni dostupne). Prema Američkoj dermatološkoj agenciji, ove četiri medicinske procedure koj ću spomenuti su minimalno invazivne a izvode ih dermatolozi te su pokazale dobre rezultate koji traju barem par mjeseci nakon samo jednog tretmana:

 1. SUBCIZIJA KOŽE — igla se ubacuje ispod kože kako bi se odvojile otvrdnule septae i tako se dalo masnim ćelijama više prostora da se rašire, a to smanjuje izgled narandžine kože. Rezultati mogu trajati do 2 godine a neka istraživanja su prijavila stopu zadovoljnih korisnica od 99%. Ovaj tretman se preporučuje osobama sa celulitom III i IV stepena (celulit vidljiv u stanju mirovanja).
 2. LASERSKI TRETMAN — postoji sorava koja se zoce  Cellulaze™, malo lasersko vlakno koje se ubaci pod kožu i ono također razdvaja otvrdnule septae. Bonus je što također može zadebljati kožu. Rezultati traju 1 godinu pa i duže. Sa drugim brendovima lasera rezultati traju cca 6 mjeseci. 
 3. PRECIZNO OSLOBAĐANJE TKIVA UZ POMOĆ VAKUMA — Cellfina® je odobrila FDA a u pitanju je mehanički tretman. Sićušno, brzovibrirajuće sječivo se umetne uz svaku celulitnu rupicu i to sječivo prereže septae što omogućava tkivu da se uspravi i tako neravnine popune. Manje istraživanje je pokazalo da rezultati traju do 3 godine.
 4. INJEKTIVNI TRETMAN — najnoviji injektivni tretman pod nazivom Qwo® je 2021. godine odobrila FDA za tretiranje dubokih rupica od narandžine kože. Ovaj tretman se preporučuje za umjeren do veoma izražen tip celulita. Vidljivi se rezultati se mogu očekivati za 10 sedmica od tretmana a sam proces obuhvata 3 posjete (uz među pauze od 21 dan između svakog tretmana). Kao što možete zaključiti, ni uz najinovativniju medicinsku proceduru izgled celulita neće biti smanjen preko noći.

MANJE IZGLEDNI TRETMANI

Postoji još tretmana koji su dali neke pozitivne rezultate ali im je mana što se tretman mora ponavljati više puta a rezultati su kratkoročni.

Terapija akustičnim talasima: šok talasi ili pulsirajuća terapija aktivacije može popraviti cirkulaciju, proizvodnju kolagena i drenažu fluida. Pozitivni rezultati su prijavljeni poslije minimalno 6 sedmičnih tretmana. Znači, mjesec i po dana se konstantno svake sedmice mora ići na tretmane da bi se dobilo poboljšanje u izgledu celulita.

Carboxyterapija: ubacivanje ugljen dioksida pod kožu. Rane studije sugerišu pozitivne rezultate nakon 8 tretmana, uz poboljšanje u rasporedu potkožnih septae vlakana.

PROCEDURE KOJE SLABIJE DJELUJU

Postoje još dva tretmana koja moguće da djeluju ali uz mnogobrojna ponavljanja a rezultati su kratkotrajni.

Vakumska masaža sa limfnom drenažom: ova tehnika može potaći cirkulaciju te tjelesne fluide čime daje trenutačno poboljšanje u izgledu celulita. Ali ne djeluje dugoročno, što znači da će celulit manje biti vidljiv nakon tretmana ali vremenom se stvari vraćaju na staro.

Radiofrekvencija: celulit se zagrijava radio talasima, što ima površinski i kratkotrajan efekat zaglađivanja kože. Tehnika može obuhvatiti lasere, sukciju, infracrvenu energiju i/ili masažu za poboljšane rezultate. Primjer je VelaShape koji je preporučljiv za neku posebnu priliku, ali nije dugoročno rješenje.

PROCEDURE KOJE NE DJELUJU

Ovo bi bile preostali tretmani za koje se pokazalo da nisu efikasni ili su previše novi da bi iza sebe mogli imati temeljita istraživanja o djelotvornosti:

 • Laserska lisposukcija
 • Ultrasonični liposculpting
 • Cryolipoliza
 • Mezoterapija
 • Spa tretmani

Za neke spa tretmane, poput endermologije i ionitermične celulitne redukcije, tvrdi se da smanjuju izgled celulita – ali do sada niti jedan se nije pokazao adekvatnim ili konzistentnim niti postoje istraživanja koja bi potvrdila te tvrdnje.

ZAKLJUČAK: celulit nije znak lošeg zdravlja niti je štetan. Potpuno je druga stvar što neko zbog sebe ili zbog okoline ima želju da ublaži njegov izgled. Ali činjenica je da ne postoji način da se celulit potpuno riješi, da potpuno nestane. On je rezultat velikog broja faktora i nama ženama je bukvalno u genima upisana predispozicija da ga imamo. Od svega navedenog mislim da se može izvući zaključak da vrijedi uložiti u kolagensku suplementaciju i kreme za kožu koje sadrže kafein ili 0.3% retinola. Rezultate možemo očekivati ako sve navedeno koristimo svaki dan. Od tretmana samo su dva za koja sam sigurna da djeluju tj. postoji malo bogatija baza istraživanja — laserski Cellulaze™ i mehanički Cellfina®. Oba je odobrila FDA i samo za njih sam vidjela prije/poslije fotke za koje sam pomislila da stvarno pokazuju konkretan napredak (ali opet nr brišu celulit, samo je manje pimjetan). Nažalost, ti tretmani su rezervisani samo za one dubokog džepa među nama i naravno, one kojima je dostupna ova vrsta usluge. Sve ostalo bih barem ja procijenila kao skupe a manje efikasne opcije. Mislim da napokon znamo šta djeluje a šta ne. A na svakoj od nas je da same sa sobom riješimo ovaj kompleksni odnos prema svojim tijelima i celulitu koji imamo. Da li nam smeta? Zašto nam smeta? U kojoj mjeri nam smeta? Kada sebi damo iskrene odgovore na ova pitanja, biti će jasnije neke stvari. Ali dobro, nema ništa loše u tome ako malo češće pripremamo goveđe supe ili ako se kupi krema za tijelo sa retinolom ili kafeinom. Od toga nećemo ni osiromašiti. Za ostalo lično ne bih mogla dati preporuku no, svakako je odluka na vama drage moje čitateljice. Ja sam shvatila svoj zadatak da napokon raskrinkam lažne tvrdnje brojnih proizvoda i usluga koje niti su nam potrebne, niti rade to što obećavaju. Biti ću zadovoljna ako znam da sam nekoj od vas uštedila novac koji možete preusmjeriti u nešto potrebnije i korisnije.

Šta je celulit i da li je istina da ga se možemo riješiti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?