SKINIMALIZAM: Minimalistička njega kože od 4 koraka je sve što vam treba ovog ljeta

SKINIMALIZAM: Minimalistička njega kože od 4 koraka je sve što vam treba ovog ljeta

Mislim da ćete se složiti sa mnom kada kažem da postoji vrijeme i mjesto za sve. Tako smo nekada raspoloženi i prikladno je da imamo raskošnu njegujuću rutinu, ponekada se služimo gedžetima da bi proizvodi za njegu bili još efikasniji i naravno – nekada jednostavno ne možemo odoljeti luskuznoj maski koja preporodi kožu lica. No, koliko i sama bila ljubitelj bogatog svijeta preparative i volim istraživati nove sastojke — ovog ljeta se prepuštam čarima minimalizma. Ne bih baš rekla da je elaborirana preparativa stvar prošlosti jer sigurna sam da ću proširiti trenutne korake po dolasku hladnijeg vremena ali ljeti itekako dopuštam da mi prenese leženi vajb sa lifestyle tematike i u preparativu. Kao što su mi rekli mnogo puta, tokom ljetnih mjeseci nam je majka priroda omogućila da živimo sa manje potreba. Ljeto je pravi tajming za odbacivanje svih višaka i oslanjanje na temeljne, osnovne stvari. Srećom pa imamo ljeto, kada je život ipak nešto jednostavniji. I ovim pristupom se vodim upravo a vrlo vjerovatno da je ovo praksa kojoj ću se vraćati svakog ljeta. Dobrodošli u Skinimalizam!

Skinimalizam: Minimalistička njega kože od 4 koraka je sve što vam treba ovog ljeta

Ušli smo u novu eru minimalističke njege kože tako da njega u par koraka nije rezervisana samo za brzinsko spremanje već je nešto na šta se oslanjamo potpuno svjesno. Skinimalizam nije u službi kratice ili opravdanje za preskakanje “prave” njege — već je apsolutno ono što je koži potrebno tokom ljeta, bez uskraćivanja bilo koje vrste. A ovaj minimalistički pristup je možda upravo ono što je vašoj koži potrebno.

U suštini, ono što karakteriše tzv. skinimalizam jeste dupla snaga konkretnih rezultata i efikasnosti — uštede na vremenu bez kompromisa po potrebe kože. Tako što odlučujemo birati visokokvalitetne proizvode koji kožu hrane i odgovaraju specifičnim potrebama vašeg lica, rutina će biti manje opsežna, ukloniti ćemo dodatke za koje svakako nismo bili 100% sigurni da su potrebni a sa bolje fokusiranim proizvodima ćemo dobiti i konkretnije rezultate. Esencija minimalizma jeste bez okolišanja, i to je ono što danas istražujemo. 

Kada su u pitanju produktivnost i zdrave navike, nekada onom težnjom da radimo što više kroz multitasking možda činimo više štete nego koristi. Koliko puta se vama desilo da ste pokušali istovremeno prekrižiti više stvari, “rastegli” ste svoje vrijeme i trud a na kraju zeznuli sve skupa? Nekada je bolje fokusirati se na jedan po jedan cilj i korak po korak ih ostvarivati. Zato je veoma bitno da čovjek  raščisti sam sa sobom koji su to ciljevi koje želi ostvariti. Postavite sebi to pitanje, razmislite šta tačno želite da vaši proizvodi rade i eventualno koje “probleme” sa kožom želite riješiti? Kada vam bude jasno to, odmah će vam se otvoriti vrata ka rješenju. Nije poenta imati ormarić prepun proizvoda već imati one proizvode koji nam trebaju. Ne samo da ćete olakšati sebi put ka ozdravljenju kože (ako vam je ozdravljenje potrebno), ka poboljšanju stanja (ako ima neko stanje koje želite adresirati) već ćete trošiti manje vremena i novca bez da lutate kroz bezbroj noviteta koji mogu djelovati i zbunjujuće. Da ne govorim da ćete sa konkretnim pristupom imati manje bespotrebnih troškova.

Koje su prednosti minimalističke njege kože?

Sreća u nesreći jeste da sve okolnosti u kojima se društvo nalazi dovode do zaključka da manje nekad jeste više te se rastrošnost počinje svoditi u normalne okvire — i to je slučaj sa svim sferama života, uključujući njegu. Malo po malo, odmičemo se od uvjerenja da ako ne ulažemo sate i sate u kožu ili bočice i bočice proizvoda, onda se ne trudimo dovoljno. Sada je važnije raditi pametno, a ne raditi puno. I takvi naši proizvodi trebaju biti. Umjesto da rasipamo svoj novac i energiju na najnovije trendove, zar nije bolje fokusirati se na one koji su našoj koži potrebni i prilagođeni? Mnogo je efikasnije (i mudrije) ciljati one proizvode i one sastojke koji su namijenjeni potrebama naše kože.

Također, nikada nismo smjeli smetnuti s uma i činjenicu da pretjerivanjem sa preparativom možemo izazvati kontraefekat i iziritirati kožu. Upravo zbog toga sam svaki put pisala da se treba u jednom mjesecu fokusirati na jedan novi sastojak. Tako kožu ne opterećujemo a ujedno joj dajemo dovoljno vremena da nam pokaže djeluje li taj novitet na nju kako treba. I da, možete itekako koristiti recimo retinol tokom ljeta ali onda uzmete onaj sa nižom koncentracijom. Upravo sam prošlog mjeseca zamijenila Nacomi 1% retinol serum sa The Ordinary Retinol 0.2% serumom u skvalanu. Ali zato baš svaki dan koristim SPF kremu i ne opterećujem kožu istovremeno u jednom danu koristeći retinol i glikolnu kiselinu. Kao što sam spomenula na početku teksta, zaista postoji vrijeme i mjesto za sve. 

Minimalistička njega kože uključuje:

Sastaviti minimalističku njegu kože uopšte nije teško — bitno je voditi se mišlju da je potrebno zadovoljiti osnovne potrebe kože. Ako neki proizvod ne čini mnogo za vašu kožu, ostavite ga po strani, ne treba da vam zauzima prostor na polici niti da sakuplja prašinu. I uvijek, baš uvijek slušajte svoju kožu i pratite kako reaguje. Budite vlastiti šaptač koži, savjetujte se sa njom, saslušajte je i pridržavajte se osnovnih postulata njege. Jednostavno ne možete pogriješiti.

  • EFIKASAN, NEISUŠUJUĆI SKIDAČ ŠMINKE/ ČISTAČ KOŽE
  • SERUM KOJI CILJANO DJELUJE NA PROBLEM/ POTREBU VAŠE KOŽE
  • HIDRATANTNA KREMA ZA DAN I NOĆ
  • SPF KREMA

Čistač koji besprijekorno radi svoj posao

Štednja vremena u ovom koraku njege nema šta da traži jer i pored toga što mi umije biti mrsko i umorna sam nakon dugog dana na suncu, princip duplog čišćenja je nešto sa čim nikada ne pravim kompromis — a reći ću vam zašto ni vi to ne bi trebali raditi. Koliko god imalo smisla tokom hladnijih mjeseci posvetiti vrijeme prvo skidanju šminke (koja je nerijetko nešto zahtjevnija zimi) a potom čišćenju kože, isto tako je veoma bitno da temeljito očistimo kožu i ljeti kada svakog dana nosimo SPF kreme. Uz kvalitetan balzam ili ulje za skidanje šminke ili micelarnu otopinu, prvo čišćenje neće dugo trajati a drugo umivanje nekim neisušujućim gelom ili kremom će nas još dodatno osvježiti. Nema boljeg osjećaja od osjećaja potpuno čistih, nezačepljenih pora nakon cijelog dana perspiracije, nošenja i ponovnog nanošenja SPF krema. 

Jedan dobar serum je dovoljan

Potpuno razumijem potrebu isprobavanja novih seruma, mnogo puta se moram iskontrolisati da ne ugrabim neki dugo željeni serum ili novi serum sa hvaljenim sastojkom. Ali činjenica je da ako nemamo kontrolu nad ovim impulsima, završiti ćemo sa previše proizvoda koje nećemo imati vremena da pravilno testiramo i ustvari saznamo da li su bili dobra investicija ili ne. Jedan kvalitetan serum će biti itekako dovoljan ako su sastojci koje sadrži pravi odabir za vaš tip kože.

Hidratantna krema koja vam čuva kožu po danu i po noći

Znamo da dnevne i noćne kreme imaju svoje specifičnosti i rade na drugačijim principima, služeći se različitim sastojcima. Ali tokom ljeta je dovoljno imati jednu univerzalnu kremu koja nam odgovara koži, dok serumu sa aktivnim sastojcima prepuštamo aktivno djelovanje. Pošto je baš svakoj koži potrebna hidratantna krema, ono što je bitno jeste da je prilagođena vašem tipu kože. Ako ste odabrali pravu kremu, biti će vam drago kada je koristite navečer i neće vam brzo dosaditi. Naravno da u tom grmu leži zec jer nije najlakši izazov pronaći kremu koja tokom dana neće kožu opteretiti dok sjedi ispod SPF kreme a navečer da je može dovoljno nahraniti. No, sve što vrijedi zahtjeva malo mozganja a na kraju se isplati.

Naravno, SPF!

Zapamtite da sve što ostali proizvodi koje koristite rade, sastojci koje ste pomno odabrali prilikom kupovine će biti beskorisni ako preskačete SPF. Pošto vjerujte da nema tog sastojka koji može kompenzirati štetu nastalu nenošenjem zaštitne kreme. SPF jeste zadnji ali nimalo manje bitan korak u preparativi — on je ustvari najvažniji. Tako da, ako ćete posvetiti svije vrijeme i sitraživanje jednoj stvari, onda neka to bude SPF. 

PREPORUKE PROIZVODA

ČISTAČ:

Oriflame Waunt Level Up Butter Cleanser
CeraVe SA Smoothing Cleanser
Noreva Sensidaine Soothing Cleansing Gel

SERUM:

Geek & Gorgeous aPAD 20% Azelaic Serum
The Ordinary Retinol 0.2% in Squalane
Novexpert booster serum s vitaminom C

HIDRATANTNA KREMA: 

AM Apothecary Blue Light Protect
La Roche-Posay Toleriane Sensitive Creme
Noreva Aquareva Legere

SPF: 

Avène SUN Tonirani mineralni fluid SPF 50+
Rilastil SS water touch fluid za zaštitu od sunca SPF 50+
Anew Daily Defence Vitamin C SPF 50
SKINIMALIZAM: Minimalistička njega kože od 4 koraka je sve što vam treba ovog ljeta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?