Keratosis pilaris ili pureća koža: Šta je uzrokuje i kako je tretirati

Keratosis pilaris ili pureća koža: Šta je uzrokuje i kako je tretirati

Pureća koža: Šta je uzrokuje i kako je tretirati

Kao što je istina za mnogo toga po pitanju njege kože, može biti veoma teško nešto tretirati i liječiti ako ne znate o čemu je riječ. Mislim da je doduše većina nas čula za tzv. pileću ili pureću kožu koju zovu i “strawberry skin” na engleskom. Ja sam za nju znala još od puberteta jer su se neke moje prijateljice žalile na nju, tu konstantno naježenu kožu. Pureća koža obično pogađa mlade ljude tako da se taj period poklapa sa onim što sam čitala o keratosis pilaris (KP). Meni se znala veoma blago pojaviti na nadlakticama i butinama – također jedna karakteristična stvar za nju jeste da se pogoršava tokom zimskih mjeseci a nešto je blažih simptoma tokom ljeta. To sam pogotovo primjećivala na nogama zbog nošenja hulahopki ispod farmerica tokom najhladnijih zimskih perioda. Iako mi nije zadavala previše glavobolje te se spontano povukla, voljela bih da sam znala ono što sada znam o njoj jer olakšalo bi mi život tokom tog perioda. 

Zato sada želim podijeliti neke osnovne stvari koje je korisno znati o keratosis pilaris (KP) kožnom stanju, koje je opisano kao ispupčene tamnije tačkice koje se javljaju oko folikule dlake. Ukoliko vas muči KP budite bez brige, jer postoje proizvodi i načini da se stanje dosta ublaži. High-end njega za tijelo je najnoviji trend ali ne morate kupiti neke skupocjene proizvode da bi konkretno koži pomogli – bitno je samo poznavati kojim sastojcima se poslužiti.

Šta je KP (Keratosis pilaris)?

Keratosis pilaris je benigno, neškodljivo kožno stanje koje sliči naježenoj koži – izgleda poput malih tačkica posutih po zahvaćenom dijelu kože. Ukoliko ste ga i sami imali, onda ste sigurno primjetili da izgleda kao tzv. pureća koža tj. u pitanju su male bezbolne, ispupčene tačkice oko folikula dlačica. Te tačkice su ustvati višak keratina – proteina koji pomaže u formiranju vanjskog sloja kose, noktiju i kože (epiderme). Vjerovatno vam je poznat jer ga nerijetko spominju u proizvodima za njegu kose. U suštini, KP se javlja uslijed abnormalne keratinizacije gornjeg dijela folikule dlake. Keratin napuni folikulu umjesto da bude eksfoliran. Keratosis pilaris tačkice mogu biti crvenkaste, smeđkaste ili bjeličaste boje a mogu biti i potpuno iste boje kao okolna koža. KP se najčešće pojavljuje na nadlakticama ali i na drugim dijelovima tijela gdje su folikule prisutne. Lokacija može biti lice (obrazi, vrat, ispod očiju), noge (butine), leđa, prsa, gluteus, nadlaktice. Povremeno zbog KP može doći do zaustavljenog rasta obrva ako je taj dio kože zahvaćen a povremeno na obrazima može sličiti rozacei.

Kod koga se može pojaviti?

Najčešće se javlja kod beba, todlera, djece i tinejdžera a obično se pogoršava oko puberteta. Poveća vam vam se šansa da je imate ako vam je neko u porodici također imao. Upravo iz tog razloga zdravstveni istraživači vjeruju da neke genetske predispozicije mogu biti uzročnici. Osim genetske predispozicije, ovo su također neki od faktora koji uvećavaju šansu da vam se pojavi keratosis pilaris:

 • Svijetla koža
 • Kožna stanja poput ekcema i ihtioze vulgaris (ichthyosis vulgaris)
 • Astma
 • Hipotireoidizam
 • Kušingov sindrom (Cushing’s syndrome – nastaje zbog prevelikog lučenja hormona kortizola)
 • Downov sindrom
 • Dijabetes
 • Gojaznost

Koliko je keratosis pilaris učestalo stanje?

Keratosis pilaris je toliko česta da mnogi dermatolozi smatraju kako je riječ o tipu kože a ne o zdravstvenom, kožnom stanju. Otprilike 50% do 80% tinejdžera i cca 40% odraslih će nekada tokom života imati keratosis pilaris.

Na koji način se ovo stanje kože može odraziti?

Ove sitne tačkice koje su ispupčene oko folikula dlačica su specifične. Na dlanovima ruku i tabanima stopala nemamo folikula tako da se keratosis pilaris tu ne može pojaviti. Ono što je bitno jeste da keratosis pilaris nije bolno stanje i jedino na šta može eventualno da utiče jeste samosvjesnost ukoliko osjećate nelagodu i nesigurni ste u vezi svog izgleda zbog ovih tačkica. Lično ih ne smatram odbojnim niti mi smetaju tako da iz svoje perspektive mogu reći kako zaista nema razloga osjećati se nelagodno ako je imate. 

Keratosis pilaris – Uzroci i simptomi

Kao što smo spomenuli, glavna karakteristika kertosis pilarisa jestu te sićušne, ponekad grube na dodir krvžice odnosno ispupčenja na koži koja su povremeno prisutna uz diskoloraciju (izmijenu u boji kože). Zato se nekada nazivaju jagodičastom kožom, pilećom ili purećom kožom. Možete nekada primjetiti da osim ispupčenja folikule nema drugim simptoma tako da koža samo izgleda kao da ste se naježili. Ali uz ovaj izgled, od simptoma mogu biti prisutni i suha koža, svrab (pogotovo na unutarnjem dijelu nadlaktica, nogu ili gluteusa). Ako dođe do iritacije ovih tačkica, onda mogu postati izražajnije te promijeniti boju. I ako do ovoga dođe, to se zove frakcionalni lihenoidni dermatitis, kontaktni dermatitis (Frictional Lichenoid Dermatitis, FLD). 

Od ostalih simptoma su i gruba koža na dodir, neki je porede sa šmirgl papirom tačno na dijelovima kože zahvaćenim keratosis pilaris tačkicama. U slučaju isušenog zraka, može doći do pogoršanja (najčešće tokom zimskih mjeseci). Ekcem, psorijaza, alergije i gljivične infekcije mogu izazvati slične simptome. Ako ovi simptomi izazivaju nelagodu u smislu da se bukvalno ne osjećate dobro u svojoj koži, onda posjetite dermatologa od povjerenja bez obzira što je keratosis pilaris benigno kožno stanje – nekada sa psihološke strane djeluje olakšavajuće ako porazgovaramo sa profesionalcem.

Šta je uzročnik?

Kvržice koje su karakteristične za ovo kožno stanje su ustvari nakupine proteina keratina. Te kvržice nekada pogrešno budu zamijenjenje za sićušne bubuljice. U suštini, keratosis pilaris se javlja kada keratin začepi pore kože umjesto da se samo isperuta. A pore znamo da trebaju da budu čiste zbog čega i pazimo da su nam preparativni proizvodi nekomedogeni. U tim začepljenim folikulama se nalazi urasla dlačica. Precizan uzrok nije potpuno jasan ali se ipak vjeruje da postoji poveznica sa autosomalno dominantnim naslijeđem. Ustanovljena je poveznica sa mutacijama filaggrina (ključni protein u funkciji zaštitne barijere kože).

Također, vjeruje se da postoji poveznica između keratosis pilaris sa deficitom vitamina A. Tako da se nekada smatra da suplementacija vitaminom A ali i korištenje njege za kožu s vitaminom A (retinol) u malim dozama može da bude jedna vrsta terapije. Bitno je napomenuti da keratosis pilaris nije zarazno niti prelazno stanje u smislu da ga ne možete prenijeti kontaktm. Od svih kožnih stanja koja obuhvataju kvržice i ispupčenja, keratosis pilaris je vjerovatno najbezopasnije.

Da li netolerancija na gluten može izazvati keratosis pilaris?

Jedan od simptoma netolerancije na gluten je kožni osip koji izgledom podsjeća na keratosis pilaris. Ali niti jedno istraživanje nije pokazalo da postoji poveznica između glutena i ovog kožnog stanja. Tako da je odgovor, ne.

Kako se KP dijagnosticira?

Osim što je u velikom broju slučajeva ovo jednostavno samodijagnosticirati, ako želite zvaničnu povtrdu, onda će posjeta dermatologu biti dovoljna. Eventualno ako dermatolog nije 100% siguran, onda može tražiti test na alergene, dermoskopiju ili biopsiju. 

Koja je prevencija?

Prevencija, nažalost, ne postoji. Ali ono što je moguće jeste izbjeći nastanak isušenosti kože tako što ćemo je čistiti neagresivnim proizvodima (bez sulfata), te njegovati adekvatnim proizvodima. Ista pravila vrijede kao i kod njege kože lica koju preporučujem na blogu.

Kako tretirati kožu koja je zahvaćena sa keratosis pilaris?

Većinom ćete dobiti odgovor da, pošto nije riječ o nekom ozbiljnom ili štetnom stanju, nema potrebe za tretmanom. Nekim ljudima će se ispupčene tačkice spontano povući (kao što je bio slučaj kod mene). Obično se navodi u literaturi da se same počnu povlačiti od dvadesetih da bi se potpuno povukle do tridesete godine života. I kako smo već spomenuli, manje je izražena ljeti a nešto više zimi. Ali ako vam tačkice smetaju onda ih možete pokušati ublažiti dok se ne povuku u potpunosti. U savjete koji bi mogli olakšati simptome i ublažiti ih spadaju:

 • Redovno korištenje hidratantne kreme – pošto isušena koža pogoršava keratosis pilaris, jedna od najjednostavnijih stvari koje možete uraditi jeste da kožu svakodnevno hidrirate kako iznutra, tako i izvana. Nakon tuširanja, najbolje na vlažnu kožu nanosite hidratantnu kremu.
 • Pomno birajte hidratantna kreme prema sastavu – birajte kreme koje u sastavu imaju amonijev laktat (amonijeva so mliječne kiseline), ureu, AHA kiseline, salicilnu kiselinu, retinol. Ali oprez, jer ne želite iziritirati kožu tako da je najbolje koristiti ove sastojke u nižim procentima. Za početak možete pokušati sa recimo kremom koja sadrži ureu ili 5% mliječne kiseline, a kasnije nastaviti tretman glikolnom ili salicilnom kiselom – ne odjednom i ne sa svim već odaberete jedan sastojak tokom recimo mjesec dana i budite istrajni.
 • Eksfolijacija – spužva za tuširanje, suho četkanje, neagresivan piling gel za tuširanje, marokanska rukavica za tuširanje su sve načini na koje možete eksfolirati kožu dok se tuširate ili kupate. Sao pazite da ne koristite previše pritiska kako bi se iritacija izbjegla.
 • Laserski tretmani – preporučljiv su pristup ukoliko eksfolijacija i hidratantne kreme nisu pomogle a još je došlo do teže diskoloracije kože koja je povezana sa keratosis pilaris. Ova opcija se svakako bira u dogovoru i konsultacijama sa dermatologom.
 • Mlaka umjesto vruće vode
 • Kraća tuširanja umjesto dugih kupki
 • Blagi proizvod za tuširanje bez sulfata
 • Difuzer tj. ovlaživač zraka u prostoriji u kojoj boravimo
 • Kako bi se izbjegli ožiljci ili infekcija, ne dirati kožu zahvaćenu sa keratosis pilaris
 • Kada želite posušiti kožu, činite to tapkanjem peškirom a ne trljanjem
 • Izbjegavajte nositi preusku odjeću i odjeću od materijala koji koži ne dopuštaju da “diše”

Koliko je potrebno vremena da se keratosis pilaris povuče?

Čak i ako praktikujete sve navedene savjete, možda će biti potrebno vremena da se keratosis pilaris potpuno povuče. Ali obično se, nakon što ljudi počnu da se pridržavaju navedenih savjeta, rezultati počinju primjećivati nakon 4-6 sedmica.

Razbijmo mitove i neistine vezane za keratosis pilaris

Mnogo toga je napisano na internetu na ovu temu, ali nije sve istina. Pokušajmo razbiti neke najčešće mitove koji prate keratosis pilaris. 

MIT: SAMO JE POTREBNO POJAČATI EKSFOLIJACIJU

Mnogim ljudima je instinktivna reakcija kada vide ispupčene tačkice na koži da ih pilinguju i pokušaju kožu potaći na perutanje kako bi se začepljene folikule oslobodile. Nažalost, pretjerano trljanje kože, agresivno trljanje kože i korištenje agresivnih proizvoda može biti kontraproduktivno – izazvati iritaciju koja pogoršava keratosis pilaris. Zapamtite, blaga i redovna eksfolijacija će sigurno pomoći ali sila i agresija neće.

MIT: TO SU SAMO BUBULJICE, ZATO SE MOGU TRETIRATI PROIZVODIMA ZA BUBULJICE

Veoma je bitno shvatiti da keratosis pilaris nije ista stvar kao što su akne, bubuljice, psorijaza i ekcem. Keratosis pilaris je zasebno stanje kože. I zbog toga ga ne možemo tretirati istim stvarima kao što bi u slučaju nekog drugog kožnog stanja. Preparati za akne će kožu isušiti, a to može pogoršati i iritirati kožu u ovom slučaju.

MIT: NE POSTOJI TRETMAN ZA KERATOSIS PILARIS

Dok za keratosis pilaris ne postoji lijek, postoje načini na koji se može smanjiti izražajnost tzv. pureće kože. Uz pravilno čišćenje kože proizvodima bez sulfata, redovnu eksfolijaciju i redovno nanošenje hidratantne kreme možemo primjetiti značajno poboljšanje (nekada i za manje od tri sedmice).

PREPORUKA PROIZVODA:

CeraVe SA Smoothing Cleanser
CeraVe SA Smoothing Cream
Noreva KERAPIL krema protiv uraslih dlaka
Balea Urea noćna krema za suhu i osjetljivu kožu
HADA LABO TOKYO Gel krema za lice
Keratosis pilaris ili pureća koža: Šta je uzrokuje i kako je tretirati
Keratosis pilaris ili pureća koža: Šta je uzrokuje i kako je tretirati
Keratosis pilaris ili pureća koža: Šta je uzrokuje i kako je tretirati
Keratosis pilaris ili pureća koža: Šta je uzrokuje i kako je tretirati

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?