Kako skladištiti brašno i orašaste plodove [ trik koji će transformisati kuhinju ]

Kako skladištiti brašno i orašaste plodove [ trik koji će transformisati kuhinju ]

Kako skladištiti brašno i orašaste plodove [ trik koji će transformisati kuhinju ]

Ovo je doduše scenarij koji mi se češće reprizira tokom zimskih dana, iako ne mogu poreći da mi se slično desilo prije samo 2-3 dana. Ovo će biti poznato: nekada u 4-5 sati popodne, kada vrućina ne da disati a počišćen je zadnji trag lubenice i dinje u frižideru – jede mi se nešto slatko. Iako mi je zlo od rerne tokom ljeta, ako mi se jedu neki kolačići, ide na zagrijavanje dok ja tražim sastojke po kuhinjskim ormarićima i policama. Dok tražim trunku kohezije među onim što već imam, zapada mi za oko da sam mogla nabaviti malo više sastojaka za zalihe, da je onaj kutak desno neuredan, da su mi se ladice potpuno izmiješale po svrsi i sastavu. Gdje mi je brašno? Ono najobičnije, ne rižino ili bademovo? Negdje iza napola pojedenog pakovanja tortilja i zobene kaše pronalazim što tražim. Ostalo je malo pri dnu i nadam se najboljem dok provjeravam datum. Juni. Prošle godine. 

E sad, ne znam u koju grupu ljudi spadate ali ja nisam panično kupovala brašno tokom pandemijske haotike koja je vladala. Tada mi je to bilo blesavo, u četiri popodne dok pokušavam ispeći kolačiće – možda mi se to više ne čini kao blesava ideja (očaj progovara iz mene). Ništa, gasim rernu, vraćam kesice koje sam izvadila iz ormarića, na police vraćam začine i bacam se na kauč sa šakom badema. Badema koji su ukusni ali mogli su biti još ukusniji u nekim finim proteinskim mafinima ili energetskim kolačićima. Poznato vam je ovo? Koliko puta ste dobili inspiraciju za brzinski snack ili dezert, da bi se potom “ohlađeni” od te ideje vratili na početnu tačku – samo zato što se neko (taj neko smo u 99% slučajeva mi) nije sjetio kupiti nešto jednostavno poput brašna? Za sve vas koji se pronađu povremeno u situaciji u kojoj sam se ja nedavno našla, pripremila sam par trikova kojima ćete transformisati svoju kuhinju. Jer ukusni a zdravi recepti kakve inače volimo vrijede svježih sastojaka i dobro pripremljenih kuhinjskih ormarića. 

Orašasti plodovi, sjemenke i brašna imaju organičen rok trajanja

Pisala sam koliko je korisno imati dobro opremljenu ostavu ali i najboljima među nama se može desiti da nabavku nekih sastojaka smetnemo s uma. Pogotovo onih sastojaka koje možda nismo koristili najčešće koju sedmicu unazad. U mom slučaju je sve vezano za pečenje i rernu jer (kao što sam prigodno već spomenula), ne volim izvore toplote tokom toplotnih talasa (zar me zaista možete osuđivati zbog toga?). Ovih dana bih najradnije glavu gurnula u frižider i iako ima recepata koje možemo pripremiti bez rerne i pečenja, nije uvijek gušt ispunjen ako se baš svega treba odreći. Tako da apsolutno ima smisla iskoristiti neku akciju na orašaste plodove, sjemenke i brašna u lokalnom marketu pošto će sigurno dobro doći i iskoristiti ćemo ih. Od granole za doručak, mafina i slatkih hljebova – toliko je načina za unijeti zdrave masti i vlakna. Kod mene su favoriti obično bademi, lješnjaci, košpe od bundeve, psyllium pa čak i srca konoplje. 

Nažalost, jedini problem jeste ako nismo upoznati sa rokom trajanja ovih sastojaka, onda možemo slučajno da otkrijemo kako nisu više upotrebljivi i tako se stvara bespotrebno bacanje hrane. U svakom slučaju treba imati na umu da svi ovi sastojci imaju ograničen rok trajanja. Orašasti plodovi i sjemenke imaju relativno visok udio ulja, a te zdrave masti su delikatne. Ako su izložene toploti (ko nije ovih dana?), svjetlu ili kisiku – mogu da se pokvare. Odmah ćete prepoznati da je kvalitet kompromitovan po oštrom, kiselom ukusu (ne daj Bože i po boli u stomaku ako smo ioh pojeli dosta u tom stanju). Slično orašastim plodovima, i brašna imaju delikatan rok trajanja.

Kako znati da je brašnu prošao rok trajanja?

Kao što je slučaj sa ostalim pakovanim namirnicama, na pakovanju brašna je istaknut rok trajanja. Taj datum je indikacija za garanciju svježine. Ipak, ovi rokovi nisu nužno obavezujući niti garantuju sigurnost korištenja. Samim time, jasno je da ako se pravilno skladištilo (van domašaja svjetla i toplote), vaše brašno može biti iskoristivo i blago izvan navwedenog roka trajanja (best-by date). Najpouzdaniji način da znate da li je brašno iskoristivo? Miris. Dok svježe brašno ima neutralan miris, pokvareno brašno ima zagušljiv, uskisao i gotovo kiseo miris. Može promijeniti i boju. A ako je došlo u kontakt sa vodom ili vlagom, mogu se pojaviti veće grudvice u njemu. U svakom od navedenih primjera, brašno se treba baciti (cijela kesa).

Rok trajanja prema vrstama brašna

Pošto se vrste brašna razlikuju po nutritivnim profilima i metodama na koji su procesuirana, određene vrste brašna će imati druži rok trajanja od drugih.

Rafinirano brašno — ova vrsta brašna ima najduži rok trajanja. Mogu da traju od 6 mjeseci do 2 godine. Kao primjer navodim:

 • Obično ili višenamjensko brašno
 • Bijelo brašno za hljeb
 • Bijelo brašno za kolače
 • Bijelo brašno za peciva
 • Bijelo samodizajuće brašno
 • Ostale vrste bijelog brašna (tapioca)

Cjelozrnato brašno — u odnosu na rafinirano brašno, ova vrsta ima mnogo kraći rok trajanja. Cjelozrnato brašno sadrži mekinje i klice (što znači da je manje prerađeno). I dok ovo znači da je cjelozrnato brašno bogato vlaknima, nutrijentima i zdravim mastima ovakvo brašno se brže i kvari jer je osjetljivije na svjetlost, vlagu i zrak. Ovisno o tome kako se skladište, mogu trajati 3-4 mjeseca. U ovu kategoriju spadaju:

 • Bijelo cjelozrnato pšenično brašno
 • Crno raževo brašno (pumpernickel)
 • Cijelo i srednje zrnato raževo brašno
 • Heljdino brašno
 • Mješavine brašna od cjelozrnatih žitarica

Bezglutensko brašno — bezglutensko brašno i njegove varijacije mješavina obično sadrže brašno od orašastih plodova ili korijenja, što ih čini podložnijim kvarenju. Možete očekivati da će potrajati 3 do 6 mjeseci, ovisno o tome kako ih skladištite-

Orašasto brašno — bademovo, kokosovo i druge vrste orašatog brašna sadrže orašasta ulja zbog kojih su osjetljiva na kvarenje. Kao i bezglutenska brašna, orašasta brašna mogu potrajati 3-6 mjeseci, ovisno o vrsti i kvaliteti skladištenja.

Savršeni trik koji će transformisati kuhinju: kako spriječiti da se brašno pokvari

Ono najbitnije u priči sa bračnom jeste – pakovanje. Većinom su brašna upakovana u paprinim kesama, koje očigledno da nisu vakumirane. To znači da vlaga može da utiče na brašno a da ne govorimo o moljcima i ostalim nametnicima koji se mogu uvući u kesu brašna. Da bi vam brašno ostalo svježe maksimalno, ovo su koraci koje trebate isprobati:

 • Kada dođete kući iz nabavke namirnica, ubacite kesu brašna u frižider (one velike ladice za zamrzivanje idealno). I ostavite tu brašno na par dana.
 • Potom izvadite brašno iz frižidera i prespite ga iz papirne kese u hermetičku posudu. Plastična zdjela sa hermetičkim poklopcem je idealna iako se može koristiti i ziplock kesa (ako je kod nas uopšte možete pronaći). Bitno je da je u pitanju način skladištenja koji ne dozvoljava da u dodir sa brašnom dođe vlaga ali ni nametnici. 
 • Hermetičku posudu možete držati u ostavi ali izbjegavajte sunčana i topla mjesta. Idealno je držati ga na hladnom i mračnom dijelu kuhinje. 
 • A ako želite da vam brašno ostane super svježe, onda ga držite u frižideru ili zamrzivaču u onoj hermetičkoj posudi. Ovo je odlična ideja ako vam je kuća inače zagrijana, ako živite u predjelu gdje je visoka vlažnost uraka ili ako sporo trošite brašno (poput mene).

Da li možemo koristiti brašno ako mu je prošao rok trajanja?

Ako brašno nema promjene u mirisu i/ili boji, možete ga koristiti za kuhanje i pečenje. Ali ako se baš nikako ne želite kockati, onda postoje DIY načini osim kuhanja kojima brašnu isteklog roka možete podariti drugu šansu. Neko ga koristi kao repelent za insekte, domaće ljepilom čišćenje nehrđajućeg čelika, umjesto plastelina itd. 

Orašasti plodovi i sjemenke: prosječan rok trajanja

Nakon brašna prelazimo na orašaste plodove i sjemenke, a radi lakšeg snalaženja sam pripremila tabelu:

Trik koji će transformisati kuhinju [ kako skladištiti brašno i orašaste plodove ]

4 načina kako spriječiti da se orašasti plodovi i sjemenke pokvare

Kako bi održali pa čak i produžili rok trajanja, veoma je bitno da se orašasti plodovi i sjemenke pravilno skladište i čuvaju. I to je tako lako i jednostavno, neće vam dugo trebati da pohvatate sve konce.

 • KUPUJTE IH SVJEŽE — kada god je moguće, za svoje zalihe kupujte svježe orašaste plodove i sjemenke. Ako vam pijaca i tržnica nisu usput, bude povremeno veća količina kikirikija u ljusci spakovana u kesi kod kase. Ili potražite Badem butik, generalno butike sa rahat lokumima, začinima i svim vrstama orašastih plodova. Kod njih je svakako plus što možete isprobati robu prije kupovine i uvjeriti se u svježinu.
 • KUPUJTE SIROVE ORAŠASTE PLODOVE I SJEMENKE CJELOVITE — obje kategorije, orašasti plodovi i sjemenke, najduže će trajati ako ih kupite cjelovite i sirove. Kada ih isjeckate, ispržite ili izmeljete oni otpuštaju svoja ulja. I kako smo spomenuli, ta ulja su osjetljiva ako se izlažu svjetlosti, toploti i kisiku. Tako da se obradom povećava šansa da se pokvare. Idealno bi bilo imati naviku da ih ljuštimo, režemo i pržimo kod kuće. Ne samo da će biti svježiji jer ih naša ruka po prvi put obrađuje, proprženi orasi, bademi, lan i sl. će biti i mnogo ukusniji od kupovnih i pakovanih.
 • KORISTITE HERMETIČKA PAKOVANJA — apsolutno istva stvar kao i sa brašnom! Kada se vratite kući iz nabavke namirnica, prebacite svoje orašaste plodove i sjemenke u hermetičke posude. Prazne boce i tegle također će odlično poslužiti. Ovako ćemo svoje orašaste plodove i sjemenke zaštititi od zraka (što garantuje svježinu), ali će ih zaštititit i od vanjskih mirisa da se ne miješaju sa njima.
 • KORISTITE FRIŽIDER I ZAMRZIVAČ — korištenje hermetičkih posuda, tegli i boca je prvi korak ali je još bitnije da svoje orašaste plodove i sjemenke održavamo ohlađenima. Primjetiti ćete zajedničku nit kada su u pitanju brašno, orašasti plodovi i sjemenke: a to je da im prija hladnoća. Ako ih planirate iskoristiti u skorije vrijeme, hermetičke posude u ostavi su sasvim okej. A ako ih planirate koristiti na duže vrijeme, onda su frižider ili zamrzivač idealna opcija za skladištenje. 
Kako skladištiti brašno i orašaste plodove [ trik koji će transformisati kuhinju ]
Kako skladištiti brašno i orašaste plodove [ trik koji će transformisati kuhinju ]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?