Adrenalni koktel — Wellnes trend koji opravdava hype

Adrenalni koktel — Wellnes trend koji opravdava hype

Adrenalni koktel — Wellnes trend koji opravdava hype

Tokom svog postepenog uvoda u tematiku policističnih jajnika (PCOS) za koju ste me zamolile da istražim iz svog ugla, naišla sam na koncept adrenalnih koktela. Kao i obično, prehrana i hrana su apsolutno centralni dio cijele priče kako bi se hormoni počeli dovoditi u normalu a nije riječ samo o tome šta jedemo, već i kako jedemo. Bez obzira da li vodite bitku sa PCOS ili ne, fokus uvijek treba biti na hrani koja je nutritivno bogata a uvijek je poželjno držati šećer u krvi izbalansiran. A ono sa čime baš svi imamo problem jeste stres – kako njega držati pod kontrolom? Djelimično, hrana može biti odgovor i upravo tu nastupa adrenalni koktel.

Kao što mu naziv sugeriše, ovaj “lažni koktel” iliti mocktail je magični eliksir vitamina C, kalija i esencijalnih minerala. Podržava energiju i hidrataciju + preukusan je- Ukoliko se osjećate umorno, iscrpljeno, pod stresom ili jednostavno želite osvježavajuće piće u sparno ljetno poslije podne, slobodno se oslonite na ova čak 3 recepta za adrenalni koktel. Vi i vaša wellnes rutina ćete biti potpuno osvježeni.

Šta je adrenalni koktel?

Kao što sam dala naslutiti – ovo nije pravi, alkoholni koktel. Ali ako insistirate, možete ga kombinovati sa omiljenim alkoholnim pićem. Ono na šta se bazira adrenalni koktel su: vitamin C, natrij i kalij. Ovo su tri ključne komponente za održavanje adrenalnog zdravlja. I ove tri komponente održavaju stabilnost hormona, pravilnu hidrataciju i balans elektrolita.

U suštini, adrenalni koktel obnavlja tjelesne adrenalne žlijezde. I zbog ovog djelovanja on pomaže neutralisati umor. Sok specifični sastojci mogu da variraju, većina adrenalnih koktela će se sastojati od kombinacije soka narandže, kokosove vode i solidnog prstohvata morske soli.

Od čega se sastoji adrenalni koktel?

Znači, adrenalni koktel efikasno obnavlja balans elektrolita i pomaže održati hormonalno zdravlje. U svakom pogledu, ne može da škodi a uz sastojke koje nije teško nabaviti možemo izvući vrijedne benefite. Ja ovu vrstu koktela/ mocktaila smatram klasičnim ljetnim pićem jer savršeno osvježava i reže kroz sparinu. Navela sam koja tri sastojka su temelj adrenalnog koktela ali to ne znači da ga ne možete sebi prilagoditi. Tako možete da mu dodate kolagen u prahu zbog zdravlja zglobova a i za proteinski boost. Dodatak mu može biti i magnezij u prahu ili kokosovo mlijeko. Od viška glava ne boli ali ovo su glavni sastojci adrenalnog koktela:

 1. SVJEŽI CITRUSNI SOK — to je obično sok od narandže ali može se umjesto narandže koristiti limun ili grejp. Citrusni sok nam treba iz dva razloga: sok narandže je bogat vitaminom C i odličan je izvor jednostavnih ugljikohidrata. Kada smo pod stresom, adrenalne žlijezde koriste više vitamina C nego bi inače. A osim regulacije proizvodnje kortizola (hormona stresa), antioksidansna svojstva vitamina C su potrebna i kao gorivo za adrenalne žlijezde, potom nas štiti od oksidativnog stresa i jača imunitet. Možete zamijeniti sok narandže i jednom kafenom kašikom vitamina C u prahu, ako vam je iz bilo kojeg razloga svježe citrusno voće nedostupno.
 2. KOKOSOVA VODA — poznata po svom prirodno slatkom ukusu i kao odlična za hidriranje, kokosova voda je bogata vrijednim nutrijentima u koje spadaju neki minerali koje mnogi ljudi ne unose dovoljno. Za razliku od kokosovog mlijeka (koje je bmješavina kokosove vode i rendanog kokosa), kokosova voda je prozirna tekućina kokosa. A ako vam je iz bilo kojeg razloga nedostupna ili je ne volite, možete je zamijeniti sokom aloe vere.
 3. MORSKA SO — time što ćete dodati solidan prstohvat kvalitetne soli poput himalajske soli, u koktel ubacujete dodatne esencijalne elektrolite i minerale (poput magnezija) koji su ključni za proizvodnju energije, krvni pritisak i adrenalnu funkciju. So je također bitna jer znatno popralja ukus adrenalnog koktela, tako da nemojte štediti na njoj.

Opcionalni dodaci

Koliko sam mogla primjetiti, dodaci kojima možete sebi prilagoditi adrenalni koktel su raznovrsni. Pošto će neko brinuti da li će šećer iz cijeđenog soka da izazove skok šećera u krvi, ako vas to brine onda radi masti u koktel dodajte koju kašiku kokosove kreme ili mlijeka a za proteine dodajte kašičicu kolagena u prahu. Oba ova makronutrijenta će otupiti eventualni skok šećera u krvi.

Koje je najbolje vrijeme dana da se konzumira adrenalni koktel?

Obično se preporučuje konzumirati ujutro ili oko podneva – iako neki konzumenti kažu da im odgovara poslije podne, umjesto kafe. Nivoi energije nam opadaju u periodu između 10h-11h i 14h-15h, tako da bi tada bilo baš pravo taktički mudro vrijeme. U suštini, neka posluži kao boost energije kada bi čovjek najradije posegnuo za još jednom šoljicom kafe ili slatkom grickalicom.

A ako imate nesanicu koja vas drži budnima do 3 sata ujutro, možda bi bilo dobro isprobati efekat adrenalnog koktela kada se pije pred spavanje. Može čak poslužiti kao energetski pre-workout snack! I ako niste inače gladni odmah po buđenju, možete ga popiti umjesto doručka, taman da malo probudi metabolizam. 

Ako ste kojim slučajem dijabetičar ili pred razvijanje dijabetesa, obavezno se konsultujte sa doktorom prije nego počneme konzumirati adrenalni koktel. Jer ako imate problem sa održavanjem šećera u krvi, onda bi vjerovatno bilo bolje konzumirati adrenalni koktel netom poslije jela, umjesto ga ubaciti između obroka. Popiti ga 10-15 minuta poslije obroka bi pomoglo obuzdadti nagli skok šećera u krvi.

Šta su adrenalne žlijezde?

Toliko toga smo spomenuli pa se možda pitate: šta su uopšte adrenalne žlijezde u našem tijelu? U organizmu imamo dvije adrenalne žlijezde. To su hormonalne žlijezde, koje se pojedinačno nalaze iznad oba bubrega. One proizvode hormone koji pomažu regulisati više procesa od metabolizma, glukoze, krvnog pritiska, imuniteta i odgovora na stres. Ne možemo živjeti bez adrenalnih žlijezda pa je veoma bitno da ih podržavamo i hranimo na najbolji mogući način. Bitne su nam.

Znakovi da su adrenalne žlijezde van balansa

Centralna tema sa adrenalnim koktelom je balans. On potiče naš organizam i njegovu prirodnu sposobnost da reguliše šećer u krvi, energiju i da se bori protiv umora. Jedan od načina na koji možemo podržati hoeostazu (i uopšteno, dobrobit cijelog organizma) jeste putem ovog koktela. Znakovi da bi vam ovaj koktel mogao biti od pomoći su:

 • Ekstremni umor
 • Gubitak kilaže i smanjen apetit
 • Tamnjenje kože (hiperpigmentacija)
 • Nizak krvni pritisak, nesvjestica
 • Jaka želja za slanom hranom
 • Nizak krvni pritisak (hipoglikemija)
 • Mučnina, proliv ili povraćanje (probavni simptomi)
 • Bol u predjelu stomaka

Ako se osjećate iscrpljeno, umorno i savladano stresom onda vrijedi pokušati adrenalni koktel. Pomažući da se par bitnih hormona i minerala vrati u balans, potaći ćemo sveukupno zdravlje.

RECEPTI – 3 ADRENALNA KOKTELA

Svježe iscijeđen adrenalni koktel 

480 ml kokosove vode, 2 narandže, ¼ kafene kašike himalajske soli (ili druge soli prema želji), 2 mjerice whey proteina od vanilije (opcionalno)

Sve sastojke ubaciti u blender i miksati. Preliti u čaše i servirati (može i sa ledom). Dodatak whey proteina pomaže balansirati prirodne šećere iz kokosove vode i narandže.

Blendani adrenalni koktel

240 ml svježe cijeđenog soka narandže, 240 ml kokosove vode, 2 supene kašike kokosovog mlijeka, ¼ kafene kašike himalajske soli (ili druge soli prema želji), sok od pola limuna, 1 mjerica kolagena u prahu

Sve sastojke ubaciti u blender i miksati. Preliti u čaše i servirati (može i sa ledom). Sok od limuna daje blagi boost kalija.

Gazirani adrenalni koktel

120 ml svježe cijeđenog soka narandže, 240 ml kokosove vode, 120 ml mineralne/ gazirane vode,  sok od pola limuna, ¼ kafene kašike himalajske soli (ili druge soli prema želji)

Sve sastojke uliti u čašu. Promiješati mutilicom ili u šejkeru i servirati (može i sa ledom). 

Adrenalni koktel — Wellnes trend koji opravdava hype
Adrenalni koktel — Wellnes trend koji opravdava hype
Adrenalni koktel — Wellnes trend koji opravdava hype

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?