Pacifičko zeleno zlato [ otkrijte vrline Tamanu ulja ]

Pacifičko zeleno zlato [ otkrijte vrline Tamanu ulja ]

Pacifičko zeleno zlato [ otkrijte vrline Tamanu ulja ]

Ja sam velika ljubiteljica njegujućih ulja a tome u prilog govore i dosadašnji tekstovi o cijelom nizu ulja; amla ulje, ulje divlje ruže/ šipurka, skvalan ulje, ulje noćurka, ulje chia sjemenki, ulje smilja itd. Nadam se da ste za sebe uspjeli pronaći neko od navedenih ulja a da vam odgovara dok se danas javljam sa meni novim otkrićem – iako sam kroz istraživanje shvatila da ovo ulje uopšte nije novost već ima dugogodišnju primjenu, kako tradicionalnu tako i modernu. Moja želja je da podijelim saznanja i informacije kako bi vijest o tamanu ulju došla do što šire publike jer ima divan potencijal te je moj rezon da ako stoljećima služilo narodima Indo-Pacifika, onda bi sigurno moglo da služi i nama. No, krenimo od osnovnih informacija a postepeno ćemo uroniti u tematiku ulja koje je istinski fascinantno.

Tamanu ulje se prešanjem dobija iz voćne koštice orašastog ploda. Kada se koristi lokalno, na koži, ovo ulje podstiče obnavljanje i stvaranje nove mlade kože te ostavlja osjećaj primjetno mekše kože. Ono umiruje, obnavlja, smiruje crvenilo, ožiljke, navodno i strije, uopšteno djeluje blagotvorno na kožne iritacije, svrab, suhoću i perutanje/ ljuštenje kože. Spriječava nastanak bubuljica a ujedno koži pruža zaštitu od vanjskih elemenata poput hladnoće, vjetra pa čak su tu indikacije da (iako nema SPF svojstva) pruža određenu zaštitu od UV zračenja. Kada se uzme u obzir sve navedeno, otvara se ogroman potencijal za korištenje ovog ulja kao tretmana cijelog niza kožnih stanja.

A kada se koristi u kosi, ovo ulje potiče snažniji rast kose čineći je jačom, zdravijom te omogućava lakše postizanje željene dužine kose. Tamanu ulje također ima još poželjnih djelovanja na kosu od hidratacije vlasi, toga da iz njih izvlači prirodni sjaj te je čini lakšom za oblikovanje. Dodatni bonus jeste što djeluje protuupalno i eliminiše gljivične infekcije tjemena – veoma korisno znati i uključiti u tretman. Kada se koristi u medicinske svrhe, tamanu ulje smiruje akne, dermatitis, ekcem, psorijazu, smanjuje izgled ožiljaka, smiruje svrab, osipe, gljivične infekcije, ranice, oticanje, opekotine, rozaceu + izgleda da uklanja i nepoželjne neugodne tjelesne mirise. 

Ovo ulje ima tako široku primjenu u zemljama gdje je prirodno prisutno tako da se koristi i za ubode ali i ugrize insekata, atletsko stopalo, porezotine, neuralgiju, giht te dermatofitoze (gljivične infkecije). Jako je dobro zbog svoje viskoznosti i u ulozi ulja za masažu. Nadam se da sam vam kroz uvod malo potakla interesovanje za ovim uljem – ukoliko jesam, u nastavku ćemo se dotaći porijekla i historije tamanu ulja, njegovog sastava i benefita, načina na koji ga možemo koristiti uz napomenu situacija kada njegova upotreba nije preporučljiva. Znači, cijelokupna priča o tamanu ulju 🙂

Naučni nazivi: Calophyllum inophyllum L., Calophyllum tacamahaca

Kolokvijalni nazivi: Alexandrian laurel, Indian laurel, Laurelwood, Laurel, Mastwood, Indian doomba, Beach touriga, Satin touriga, Tacamahac tree, Ball tree, Beautyleaf, Dilo, Dolno, Fetau, Kamani, Kamanu, Tamanu, Tamanu oil, Ti, Foraha oil, Green Gold

Pacifičko zeleno zlato 

Tamanu drvo je porijeklom iz trpske Jugoistočne Azije. Ono raste na Tajlandu, Vijetnamu, Mijanmaru, Maleziji, Južnoj Indiji, Šri Lanci te ostrvima Melanezije i Polinezije. Neki narodi vjeruju da je dar prirode te da ga je Bog na svijet postavio kao skriveni dar u krošnjama. Njegovo drvo raste do tri metra u visinu, kora mu je ispucala i crne boje dok je lišće eliptičnog oblika i visokog sjaja. Ovo drvo cvjeta dva puta godišnje veoma mirisnim bijelim cvijećem koje kasnije daje grumene okruglih voćki žute boje. Voćna pulpa ima okus najsličniji jabukama a u sredini je velika koštica. U toj koštici se nalazi jezgro/zrno koje nema miris, blijede je boje a zovu ga punnai na nekim Pacifičkim dijelovima. Ta jezgra se potom suši na suncu tokom čak dva mjeseca sve dok ne postane ljepljiva od tamnog, gustog, raskošnog ulja. Tokom procesa sušenja mora biti zaštićeno od kiše i vlage. Upravo to gusto, tamno ulje se potom hladno preša da bi se dobilo ulje zelenčasto-žute boje. Potrebno je čak 100 kilograma tamanu voćki (jednogodišnja količina jednog tamanu drveta), da bi se dobilo samo 5 kilograma hladno prešanog tamanu ulja!

Historija korištenja Tamanu ulja

Tamanu ulje (Calophyllum inophyllum L., Calophyllum tacamahaca) ima brojne nazive pod kojima ga možete potražiti – razlog je vjerovatno to što, iako se stoljećima koristi u Indo-Pacifičkom regionu, tek počinje da se za njega saznaje u SAD-u ali i ostalim zapadnim zemljama tako da se jedan određeni naziv još nije ukorijenio u praksi. Ali recimo da je do sada tamanu ulje poznato i kao pacifičko zeleno zlato. Latinsko ime tamanu ulja znači “prekrasan list”, zbog čega je prisutan još jedan popularan naziv: Beauty Leaf Oil. U tradicionalnim medicinskim praksama Pacifičkih ostrva, tamanu ulje se stoljećima koristi za smirenje i efikasno eliminiranje kožnih stanja pa čak i onih infektivnih. Koristilo se direktno na koži da bi se tretirale porezotine, opekotine, žuljevi, ožiljci, ubodi, ugrizi, suhoća kože, psorijaza, akne, ekcem i rane. Također se tradicionalno koristi za rješavanje problema tjelesnih neprijatnih mirisa ali i stopala kao i za iritacije nerava. 

Polinezijska društva su otkrila efikasnost tamanu ulja po pitanju podsticanja stvaranja novog tkiva i shvatili su da posjeduje stimulativnu sposobnost po pitanju cirkulacije, te da ove karakteristike mogu da ublaže izgled podliva, modrica i dikoloracije. Žene Polinezije su počele koristiti tamanu ulje da bi postigle čistoću i zdravlje kože, čak ga nanose i na bebinu kožu kako bi spriječile pelenski osip i ostala kožna stanja specifična za bebe. Zahvaljujući istraživanju francuskih naučnika, koji su otkrili regenerativne benefite ovog ulja, Francuzi su u ranim 1900-tim godinama saznali da se benefiti tamanu ulja mogu iskoristiti za tretman leproze. U drugim dijelovima Evrope, tamanu ulje se koristilo za liječenje rana, osipa, suhe i ispucale kože, alergija, dekubitusa, infekcija noktiju i atletskog stopala (oboje su gljivične infekcije). Kozmetički, tamanu ulje se koristilo za smanjenje izgleda tamnih podočnjaka i natečenosti očnih kapaka (veoma zanimljiva informacija!).

U Indoneziji, listovi tamanu drveta su se ostavljali natopljeni u vodi kako bi se dobila otopina koja se koristila za tretiranje toplotnog udara ali i za smirenje svraba očiju, peckanja, suznih očiju i uopšteno upalnih okularnih stanja. Na Filipinima, ista ta otopina se koristila za tretiranje hemoroida, dok se biljni sok tamanu drveta koristio kao tečna mast za rane i kožne čireve. Veoma slično, u Papui Novoj Gvineji se tamanu lišće smekšavalo nad plamenom vatre i tom infuzijom su se tretirali osipi, rane i akne. Od lišća su se pravili čajevi koji bi također bili korišteni u svrhu eliminacije kožnih osipa. Na Jamajci, specifična vrsta tamanu drveta se koristila za iscjeljenje kože dok su ljudi Fiji ostrva koristili tamanu ulje da hidriraju ispucale usne, pelenski osip, bolove u zglobovima i artritis. 

Benefiti Tamanu ulja

Glavninu sastava tamanu ulja sačinjvaju oleinska kiselina, linolna kiselina, palmitinska kiselina i stearinska kiselina.

BENEFITI LINOLNE KISELINE (OMEGA-6):

 • hidratacija i podsticaj rasta kose
 • poticanje obnavljanja rana
 • efikasan emulzifikator u formulacijama sapuna i brzosušećih ulja
 • protuupalno djelovanje
 • smiruje aknei spriječava njihovu novu pojavu
 • pomaže koži i kosi da zadrže vlažnost
 • razrjeđuje konzistenciju ulja u mješavinama ulja, time ih čineći pogodnijima za potrebe kože sklone aknama
 • usporava starenje kože tako što održava njenu elastičnost i mekoću

BENEFITI OLEINSKE KISELINE (OMEGA-9):

 • održava mekoću, podatnost i sjaj kože i kose
 • stimuliše rast gušće, duže i jače kose
 • smanjuje izgled bora i finih linija
 • eliminiše perut 
 • boosta imunitet
 • ima antioksidativno djelovanje
 • djeluje kao prevencija upale, ukočenosti i bolnih zglobova

BENEFITI PALMITINSKE KISELINE:

 • djeluje kao emolijens
 • omekšava kosu bez masnog/ ljepljivog traga
 • najčešća zasićena masna kiselina

BENEFITI STEARINSKE KISELINE:

 • djeluje pročišćujuće na nečistoće, znoj, višak sebuma u kosi i na koži
 • idealan emulzifikator koji veže vodu i ulje
 • posjeduje dugotrajnost kada se skladišti na duže vremenske periode
 • štiti kosu od oštećenja bez da je oteža
 • djeluje pročišćujuće i omekšavajuće 

Kada se nanosi na kožu, tamanu ulje kao bazno ulje je guste, luksuzne viskoznosti a u kožu prodire umjerenom/ prosječnom brzinom a istovremeno je nježno spram nje. Bije ga glas da obnavlja kožu, obnavlja oštećenja, smanjuje pojavu crvnila i ožiljaka, svih iritacija, svraba, perutanja, strija, bubuljica i akni + spriječava da se ponovo jave. Zaštitna svojstva tamanu ulja ga čine idealnim za korištenje prije ali i poslije vremena provedenog izvan kuće, jer tokom cijele godine kožu štiti od vanjskih elemenata te spriječava da koža ogrubi, isupi se ili bude oštećenja sunčevim zračenjem ili vjetrom. Pošto ima blag i prijatan miris, tamanu ulje je neagresivno i bez bojazni ga možemo koristiti više puta dnevno na svim tipovima kože. Kao što sam spomenula na samom početku teksta, kada se koristi na kosi tamanu ulje je odličan saveznik u postizanju željene dužine kose jer joj pruža idealne uvjete za rast. Ono kosu hidrira, čini je sjajnijom, spriječava gubitak kose, pucanje vlasi te je kosa generalno lakša za oblikovanje. Još je i tretman za gljivična stanja i infekcije tjemena, tako da je sveobuhvatan tretman za kosu i tjeme. 

Kada se koristi u medicinske svrhe, tamanu ulje smiruje akne, dermatitis, ekcem, psorijazu, suhoću, osipe, infekcije, svrab, perutanje i ljuštenje kože, neprijatne tjelesne mirise, porezotine, opekotine, strije, celulit, rozaceu. Ono ujedno smiruje stanja poput fisure, ozeblina, reumatizma, herpes zoster, atletsko stopalo, porezotine, rane, kožne čireve, ubode i ugrize insekata, neuralgiju, giht i dermatofitozu. Ova brojna terapeutska svojstva čine tamanu ulje idealnim prirodnim lijekom koji se također može koristiti za tretiranje bolnog grla kroz masažu i armaterapiju. 

Ovo ulje ima efekat cikatrizacije (od lat. cicatrix: ožiljak), biološki proces zarastanja oštećenja organa i tkiva. U suštini, radi se o zarastanju i zaliječenju rana. To je ono svojstvo tamanu ulja koje se više puta spominje kroz ovaj tekst, njegova sposobnost da ubrza zacjeljenje i stvaranje novog tkiva uz antioksidativno djelovanje koje omogućuje na mjestu oštećene kože da ostanu manje vidni ožiljci. Time što potiče cirkulaiju, tamanu ulje spriječava i smiruje pojavu modrica a antibakterijskim djelovanjem je od velike vrijednosti po pitanju higijene kada se tretira dermatitis, infekcije, psorijaza, kožni osipi.

Do sada mislim da nam je svima jasno da tamanu ulje ima brojna terapeutska svojstva a ovo bi bio njihov sažetak.

KOZMETIČKA SVOJSTVA TAMANU ULJA: podstiče kolagen, obnavlja, umiruje, hidrira, zaglađuje, čini mirišljavim, pruža zaštitu, djeluje hranjivo, pročišćujuće, eksfolirajuće, antioksidativno

MEDICINSKA SVOJSTVA TAMANU ULJA: antimikrobno, antibakterijsko, antifungalno, antikoagulantno, protuupalno, antioksidativno, zacjeljujuće, regenerirajuće, analgetičko, antineuralgijsko, cicatrizirajuće

Upotreba Tamanu ulja

Tamanu ulje se super jednostavno koristi i iako nama možda nije toliko poznato kao sastojak, sastavni dio je brojnih ulja za lice i tijelo, krema i seruma (pa čak se može pronaći u pokojem proizvodu za kosu). Možda bi najpoznatiji proizvod koji ga sadrži bilo Kiehl’s Daily Reviving Concentrate ulje za lice. Ipak, ono što je stvarno super stvar kod njega jeste da se može koristiti kao maska, lokalni tretman, dodati ga kremi, masirati kožu sa njim, pružiti dodatnu zaštitu od sunca, itd. Namjene i upotrebe su mu brojne – pokušati ću spomenuti par koje su meni ostale najupečatljivije.

Kao masku, možete pomiješati tamanu ulje sa recimo manuka medom ili aloe verom. Pronašla sam fin recept za masku; 1 supena kašika tamanu ulja, 1 supena kašika meda (ne mora biti manuka, samo da je kvalitetan), 1/ avokada. Sve pomiješati a avokado mora btii zreo da bi se lako sjedinio. Ostavite tu smjesu desetak minuta na koži i isperete mlakom vodom.

Uvijek možete dodati par kapi tamanu ulja u dnevnu kremu ili u dlan zajedno sa kremom količine zrna graška, potom nježno umasirati u kožu. Čak ga možete miješati sa dugim uljima, poput kokosovog.

Pa i ukoliko se odlučite da tamanu ulje koristite kao lokalni tretman, poželjno bi bilo razblažiti ga sa nekim uljem prije nego zahvaćeni dio kože natapkate sa njim.Antimikrobno djelovanje tamanu ulja jeste impresivno ali je ono jako, slično kao ulje čajevca.

Možete ga nanijeti direktno na kožu u slučaju tretiranja strija, ožiljaka, starčkih pjega, borica i finih linija. Kada se redovno nanosi na dubinske i bolne cistične akne, tamanu ulje djeluje antiseptički i protuupalno te reguliše lučenje sebuma.

Od tamanu ulja ne znam koliko je finansijski isplativo praviti piling za tijelo ali ko želi isprobati, 1-2 supene kašike tamanu ulja idu u miks sa 3 supene kašike šećera ili soli. 

Po pitanju njege kose, 1-2 kapi tamanu ulja umasirane u krajeve će dati zaglađen efekat i svilenkastu kosu. Kao tretman tjemena se koristi 5-10 kapi koje se umasiraju u tjeme 15-tak minuta prije šamponiranja.

Kao prtugljivični tretman na noktima ili za atletsko stoplao je dovoljno par kapi umasirati u zahvaćeno područje prije spavanja da djeluje preko noći.

Prije izlaganja suncu i nanošenja SPF kreme, kao dodatni sloj zaštite, par kapi tamanu ulja sa dnevnom kremom može biti korisno. Izgleda da tamanu ulje ima sposobnost da upija UV zračenje u prilično širokom spektru iako je potrebno dodatno ovo istražiti. U svakom slučaju, neće odmoći koja kap ovog ulja ispod SPF kreme.

Možemo li zamijeniti kokosovo ulje sa Tamanu uljem?

U mnogim svojstvima, benefiti tamanu ulja se preklapaju sa benefitima kokosovog ulja. Baš poput tamanu ulja, kokosovo ulje također posjeduje antimikrobno, antifungalno i ultrahidrirajuće djelovanje, što je definitivno doprinijelo popularnosti ovog ulja. I dok sam super zadovoljna kokosovim uljem te planiram tekst o jednom konkretnom načinu korištenja kokosovog ulja, ovo bi bili argumenti da ga zamijenite tamanu uljem ako ste raspoloženi za promjenu u rutini:

 1. Tamanu ulje je manje komedogeno od kokosovog ulja a referirsati ćemo se na skalu komedogenosti na kojoj se uljima i puterima mjeri komedogeni potencijal od 1 do 5. Kokosovo ulje ima skor of 4 na toj sklai, dok tamanu ulje ima skor 2 što je svakako nešto vrijedno uzimanja u obzir ukoliko je ovo bitna stavka za vas. Laički rečeno, iako nije potpuno nekomedogeno te jeste gusto i viskozno, tamanu ulje opet predstavlja manju šansu da izazove bubuljice i začepljenja.
 2. Tamanu ulje ima i bolji pH za kožu. Naš pH kože se nalazi cca na 5.5 na pH skali, što je sutvari blago kiseli pH ako se uzme u obzir cjelokupna pH skala 0.14 vrijednosti (0 je kiseli a 14 alkalni kraj skale). Proizvodi čiji je pH previše alkalan mogu poremetiti zaštitnu barijeru kože, koja je apsolutno neophodna da bude funkcionalna kako bi imala sposobnost da zadrži vlažnost te da obnavlja ćelije. Preparativa za kožu treba da bude u rasponu pH vrijednosti 4-7. Kokosovo ulje obično ima pH 7-8 što znači da jeste previše alkalno za kožu, pogotovo ako je u pitanju svakodnevno korištenje. A gdje se nalazi pH tamanu ulja? Između 4 i 7. Bingo!

Da li Tamanu ulje može pomoći kod psorijaze?

Psorijaza je upalno stanje kože za koje nema lijeka ali pravilnim se tretmanom inflamacija može držati pod kontrolom te simptomi učiniti podnošljivima. Još uvijek nema ozbiljnih naučnih studija koje bi bez sumnje ustanovile djelovanje tamanu ulja na psorijazu ali postoje određene indikacije da ekstrakt iz Calophyllum inophyllum drveta može koži zahvaćenoj psorijazom da ponudi protuupalno djelovanje. Rezultati istraživanja iz 2017. sugerišu da komponenta calophyllolide (nalazi se u ekstraktu ovog drveta), kod miševa ima protuupalno djelovanje kao ida potiče zacjeljivanje rana. Studija iz 2012. je također pokazala da ekstrakt iz tamanu lišća smanjuje inflamaciju u ćelijama u laboratoriji. Ovo su zanimljivi podaci ali sitraživanje je na malom uzorku. Biti će potrebno još mnogo ulaganja u ovoj sferi ali svakako sve skupa daje nadu. Ne znam koliko bih se usudila nekome sa psorijazom preporučiti da recimo par kapi tamanu ulja razblaži sa maslinovim uljem i isproba na malom dijelu kože sa psorijazom – to ja planiram učiniti kada mi se naredni put pojavi na koži (meni se veroma rijetko i periodično javlja). Pa bih tada napravila mali update.

Ista situacija je i po pitanju ogromnog potencijala tamanu ulja kao tretmana za atopijski dermatitis. Istina, potrebno je još in vitro i in vivo istraživanja kako bi se zvanično krenulo sa tretmanom ovim uljem ali postoji zaista veliki broj dokaza za potencijalnu upotrebu ulja u ovu svrhu. Atopijski dermatitis je speciifčan i kompleksan tako da ne postoji jedan odgovor ili rješenje, ali sve što vodi ka putu ozdravljenja je itekako vrijedno.

Alternative Tamanu ulju

Tamanu je po svojoj naravi orašasto a ne eterično ulje, ali ova eterična ulja koja ću spomenuti mogu biti alternative tamanu ulju. Koje ćete odabrati ovisiti će od namjene i toga što želite postići. 

 1. ULJE ČAJEVCA
 2. ARGANOVO ULJE
 3. RICINUSOVO ULJE

Nuspojave i kada ne treba koristiti Tamanu ulje

Prvenstveno, ako imate alergiju na bilo koji orašasti plod – nemojte koristiti tamanu ulje. Zapamtite da je tamanu ulje orašasto a ne eterično ulje, tako da ni slučajno nemojte da ga koristite u slučaju alergije na bilo koji orašasti plod. Iako se tamanu ulje preporučuje za koristiti na koži, nije namijenjeno za konzumaciju – tamanu ulje nije suplement/ dodatak prehrani i nemojte ga konzumirati. Pa čak iako ima sve pobrojane benefite, tamanu ulje i dalje kod nekih ljudi može izazvati iritaciju kože i alergijsku reakciju. Ako poput mene imate osjetljivu kožu, prvo odaberite neki mali dio kože poput zgloba ili lakta na kojem ćetetokom 7 dana testirati djelovanje tamanu ulja prije nego se odlučite na dalju upotrebu. U slučaju da primjetite svrab, iritaciju, cvrenilo, osip ili oticanje – prekinite sa korištenjem. Kao i svaki sastojak, koliko god on bio istražen, jednostavno na ovom blogu se ne govori o lijekovima u tom smislu – tamanu ulje nije i nemože biti medicinski tretman. Iako ga u Indo-Pacifičkoj regiji neko tako koristi, mi nismo ti narodi i nemamo tu dubinu razumijevanja i poznavanja ovog ulja. Tamanu ulje trudnice i dojilje ne smiju koristiti. Tamanu ulje ne smiju koristiti djeca, pogotovo djeca mlađa od 7 godina. Ako ste onkološki pacijent, srčani bolesnik, imate kožna oboljenja ili hormonalna oboljenja – prije konsultacija sa svojim doktorom nemojte koristiti ništa na svoju ruku. Također, pored svih benefita i sposobnosti zacjeljivanja, ako neko ima otvorenu ranu mislim da je zdrav razum otići to sanirati kod doktora – nemojte na otvorenim ranama koristiti tamanu ili bilo koje drugo ulje. Također, tamanu ulje ne smije doći u kontakt sa očima. Budimo oprezni i razumni, i pored našeg istraživačkog duha.

*svoj primjerak tamanu ulja sam kupila u biljnoj apoteci Aromatica na Baščaršiji. Doduše, postoje dvije radnje na Baščaršiji – jedna u blizini Badem butika (niže kada se krene ka apoteci/ ćevabdžinici Željo) a druga je u Zlatarskoj ulici + imaju i web shop. Platila sam 16KM za 50ml tamanu ulja a piše na etiketi da je uvezeno iz Kanade.

Pacifičko zeleno zlato [ otkrijte vrline Tamanu ulja ]
Pacifičko zeleno zlato [ otkrijte vrline Tamanu ulja ]
Pacifičko zeleno zlato [ otkrijte vrline Tamanu ulja ]
Pacifičko zeleno zlato [ otkrijte vrline Tamanu ulja ]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?