Kako pravilno skladištiti svježe bilje u frižideru

Kako pravilno skladištiti svježe bilje u frižideru

Kako pravilno skladištiti svježe bilje u frižideru

Bilo da svoje bilje uzgajate u vrtu ili ste ga kupili na tržnici, ono je samo po sebi dar koji kontinuirano nastavlja da nas časti. Uz malo truda, podariti će divan ukus svemu što kuhamo – od salata, čorbi, tjestenine do dresinga i umaka. Bezbroj je načina da ih koristimo i još toliko je benefita koje nam pružaju. Lično ga zaista volim ali je činjenica da je bilje (pogotovo ono nježno zelene boje), veoma krhko i osjetljivo. Sigurno nisam jedina kojoj se desilo da uslijed brzanja ili zaborava zatekne peršun koji je predugo stajao u vodi, ili isušen korijander. Srećom uz malo truda, naučila sam da postoje razni načini kojima možemo skladištiti svježe bilje tako da nam duže potraje. Još jedna odlična vijest jeste da dobro podnosi i zamrzivač. Malo organizacije i na dohvat ruke uvijek možemo imati potrebno bilje. Izvucite maksimum iz ukusnog, aromatičnog bilja prepunog nutrijenata tako što ćete inkorporirati pravilno skladištenje svježeg bilja u frižideru.

Različite vrste bilja

Prije nego počnemo razmišljati o skladištenju, potrebno je prvo vidjeti sa čime radimo. Pregledamo šta imamo i svaku peteljku. Ako su peteljke nježne na dodir i lijepe zelene boje onda se vjerovatno radi o nekima iz ove kategorije; bosiljak, peršun, kopar i korijander. Ovi začini se smatraju cjelogodišnjim biljem i sade se svakog proljeća. Ako bilje koje koristite ima drvenastiju peteljku (onu koju ne bi poželjeli pojesti sirovu) onda se radi o nekom od ovog bilja; vlasac, menta, ružmarin, majčina dušica i žalfija. Za razliku od cjelogodišnjeg bilja, ovo je višegodišnje bilje koje nije potrebno ponovo saditi svake godine. Kada znate ovakav detalj, onda će biti lakše i snaći se po pitanju skladištenja u frižideru.

Malene ali moćne, svježe biljke su nutritivno bogate ali i ukusne. One su funkcionalna hrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima koji nam boostaju imunitet. Konkretno, istraživanje je pokazalo da konzumiranje bilja može pomoći u prevenciji ali i držanju pod kontrolom srčanih oboljenja, malignih oboljenja i dijabetesa. Konzumiranje bilja asistira i kod umanjenja rizika od krvnih ugrušaka te od njega crpimo još i protuupalno djelovanje. U nastavku više o uobičajenom bilju koje se najčešće koristi + njihovim zdravstvenim benefitima. 

 • BOSILJAK — da li ste znali da postoji preko 60 vrsta bosiljka? Slatki bosiljak je taj koji se najčešće upotrebljava. Bosiljak sadrži brojne vitamine i minerale ali i antioksidanse. Imajte na umu da se sušenjem brojni zdravstveni benefiti koje bosiljak ima gube. Zato je bolje koristiti ga svježeg, kada god je to moguće. Meni je omiljeni način koristiti ga uz tjesteninu (hladnu ili toplu).
 • KORIJANDER — za njega je poznato da ima snažno detoksifikacijsko djelovanje. Istraživanja su pokazala da može pomoći kod trovanja hranom, smiriti uznemiren stomak, poboljšati probavu, sniziti šećer u krvi, očistiti tijelo od teških metala itd. Antioksidansi iz korijandera smanjuju inflamaciju u tijelu + pomažu da koža duže ostane svježa.
 • PERŠUN — divne svijetlo zelene boje, peršun lično koristim možda i najčešće. Dvije najrasprostranjenije vrste su francuski peršun uvijenih listova i italijanski peršun ravnih/ spljoštenih listova. Za peršun se zna da potpomaže zdravlje kostiju, okularno zdravlje, srčano zdravlje te posjeduje antibakterijska svojstva.
 • MENTA — kao i ostalo bilje sa ove liste, menta spada u antioksidativne začine. Pomaže kod probave, dobra je za oči te potpomaže imunitet. Listovi mente obiluju fosforom, kalcijem i vitaminima C,D,E i A (izvrsni za imunitet). 
 • ŽALFIJA — ona ima snažnu aromu i pomalo zemljani ukus, zbog čega se obično koristi u malim količinama. Pa i tako upotrijebljena, žalfija je dobar izvor različitih nutijenata. Ona se koristi kao prirodni čistač, pesticid. Dostupna je u svježem obliku, sušena ili u formi ulja koje je bogato vitaminom K. 
 • VLASAC — izvrstan kako zbog arome, tako i zbog snažnog antioksidativnog djelovanja koje se bori sa upalnim procesima/ inflamacijom. Vlakna iz vlasca su također veoma korisna kod svih probavnih tegoba.
 • RUŽMARIN — poznat po tome što boosta imunitet ali i cirkulaciju. Ružmarin se smatra i kognitivnim stimulansom jer pomaže popraviti memoriju. Poboljšava fokus, inteligenciju i budnost.

Zašto je važno da pravilno skladištimo bilje?

Kada jednom obratite pažnju, više nećete na stari način postupati sa biljem jer samo par promjena može biti veliki game-changer u kuhinji. Mislim, ovo ne znači da vam se baš nikada više neće desiti da bacite svežanj otužnog bilja ali ćete definitivno primjetiti da koristite i dobijate više od onoga što imate. Znam da je čovjek umoran kada dođe kući, pa je potrebno sve namirnice rasporediti ali vjerujte da će vam dodatno olakšati par koraka umjesto da kao po običaju samo posložimo sve po ladicama i policama. Dugoročno gledajući, osjetiti ćete i uštedu , poboljšati zdravlje, smanjiti bacanje hrane ali će vam i svo organsko bilje koje kupite napokon vrijediti onoliko koliko ste ga platili. 

Treba li oprati bilje prije skladištenja u frižideru?

Da! Bez obzira o kojoj je vrsti bilja riječ, da li ga uzgajate ili kupujete, da li je komercijalno ili organsko – trebamo ga oprati i posušiti. Poželjno je to učiniti odmah kada stignemo kući nakon kupovine. Ipak ima i smisla jer u kontaktu sa bakterijama i nečistoćama, bilje može samo brže da propadne. Oprati ga treba pod mlazom hladne vode, nježno ukliniti zemlju ako se negdje sakrila. Potom oprano bilje rasporediti na čist ručnik i nježno posušiti tapkanjem. Bitno je ukloniti tj. upiti što više vode sa njih. A kako skladištiti svježe bilje? Ovisi od toga kada ga planirate koristiti.

Ukoliko bilje planiramo koristiti u roku jedne do dvije sedmice…

Ako nježnije bilje poput bosiljka i peršuna planiramo koristiit uskoro, najbolje se korisiti metodom buketa. Krajevi peteljki se režu, uklanja bilo koji osušeni list ili list koji je promijenio boju, potom se bilje stavlja u čašu sa vodom do 3cm visine od dna. Tako ih treba držati u frižideru a vodu mijenjati svakih par dana. Za bilje čvršće peteljke poput ružmarina ili mente, najbolje je umotati ih prvo u vlažan ručnik a potom ubaciti u plastičnu kesicu (baš poput biljnog burrita).

Ukoliko bilje planiramo koristiti u roku par mjeseci…

Zamrzivač bi trebalo upotrijebiti kada svježe bilje ne planiramo koristiti i potrošiti baš uskoro. Vakum kuhinjske vrećice su idealne i po potrebi, kada ih izvučete iz zamrzivača, samo sačekate da se odmrznu i spremne su za kuhanje. Ako je u pitanju nježno bilje (bosiljak, peršun, kopar i korijander) onda je možda još bolja opcija poslužiti se kalupom za kocke leda. U blenderu sa par supenih kašika maslinovog ulja (ili vode) izblendajte bilje i prelijte mješavinu u kalup koji ide u zamzrivač. Voila! Vaše nježno svježe bilje će vas služiti iz u zamrzivača tokom narednih par mjeseci.

Nježno bilje poklopite u staklenoj tegli

Jedna od najpopularnijih metoda za skladištenje mekanijeg začinskog bilja jeste da se krajevi peteljki odrežu, ukloni lišće sa bilo kakvom diskoloracijom te se potom prebaci u staklenu teglu sa vodom 3-6cm visine od dna. Na bilju ne treba biti nikakva kuhinjska gumica a peteljke trebaju biti pod vodom. Ako se baš želite potruditi, primjetila sam da se obično preko listova prebaci jedna vrećica sa ziplock zatvaranjem koje obrgljuje teglu. Ja se najčešće poslužim i vrećicama za zamrzavanje, onim manjim od 1l ili 2l. Tako pripremljeno bilje možete držati u bilo kojem dijelu frižidera ali meni se polica u unutarnjoj strani vrata frižidera pokazala najboljom jer tu bilje dobije barem malo toplog zraka prilikom otvaranja/ zatvaranja. Vodu mijenjati svakih par dana, baš kao što bi i sa svakim buketom.

Otpornije bilje umotajte u ručnik

Oprano i posušeno bilje se prebacuje u jedan sloj papirnog ručnika ili na čistu kuhinjsku krpu. Zarolamo ga u cilindar, ubacimo u vrećicu i držimo u recimo kutiji za povrće u frižideru. 

Koliko pravilno skladišteno svježe bilje može da traje?

 • PERŠUN: nježno začinsko bilje sa rokom trajanja od 3 sedmice
 • KORIJANDER: nježno začinsko bilje sa rokom trajanja od 3 sedmice
 • KOPAR: nježno začinsko bilje sa rokom trajanja od 2 sedmice
 • MENTA: nježno začinsko bilje sa rokom trajanja od 3 sedmice
 • BOSILJAK: nježno začinsko bilje sa rokom trajanja od 2 sedmice
 • RUŽMARIN: čvrsto začinsko bilje sa rokom trajanja od 3 sedmice
 • MAJČINA DUŠICA: čvrsto začinsko bilje sa rokom trajanja od 2 sedmice
 • ŽALFIJA: čvrsto začinsko bilje sa rokom trajanja od 2 sedmice
 • VLASAC: čvrsto začinsko bilje sa rokom trajanja od 1 sedmice

I za kraj, jedna meni super praktična opcija – osim već spomenutog svježeg bilja samo će vam biti potrebno još neko pristojno maslinovo ulje i kalup za kocke leda. Fino nasjeckati recimo peršun, mentu i bosiljak pa rasporediti po kockicama kalupa i preliti uljem. Potom ubaciti kalup u zamrzivač i imate uvijek spremne začinske kocke za kuhanje, prženje, čorbe, jela iz rerne – šta god vam padne na pamet. Odlična stvar koja me izvadila iz zeznutih situacija kada bih ostala bez ulja iako je to rijetko, nevjerovatno mnogo znači imati ovakvu jednu opciju koja spašava dan.

Kako pravilno skladištiti svježe bilje u frižideru
Kako pravilno skladištiti svježe bilje u frižideru
Kako pravilno skladištiti svježe bilje u frižideru
Kako pravilno skladištiti svježe bilje u frižideru
Kako pravilno skladištiti svježe bilje u frižideru
Kako pravilno skladištiti svježe bilje u frižideru

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?