Terapija hladnom vodom [ otkrijte 6 iznenađujućih benefita ]

Na svom insta feedu imam par ljudi koji su stvarno odlični glasnogovornici za terapiju hladnom vodom – jedna od njih je i gospođa iz Finske koja ima jedan potpuno magičan pristup. Naravno, dodatno su mi ideju “prodali” nestvarno lijepi finski krajolici dok je moja verzija iste terapije dobro, staro smrzavanje pod tušem. Ja sam tip osobe koji ne smatra luskuzom to što ima u toaletu bide, meni je luksuz što imam odlično grijanje u toaletu – eto toliko volim toplotu. Simple things in life. I iako sam se promijenila u smislu da se odavno ne tuširam vrelom već umjerenom, mlakom vodom, još uvijek nisam došla na level na kojem je Ado. Uvijek mu se divim kako prije svega njegovo tuširanje traje bukvalno pet minuta – meni je od ispiranja amla ulja iz kose, nanošenja i raščešljavanja maske za kosu, pa do pilingovanja i brijanja to apsolutno nemoguće. 

A druga stvar koja me impresionira jeste što se gotovo uvijek tušira hladnom vodom. Moj pomak u ovom smjeru je bilo to što sam rezervisala posljednje ispiranje za hladnu vodu prije nego izađem iz tuša. Ali nisam u tome tokom zime bila potpuno konzistentna. Zato sam po dolasku proljeća i neizbježnog isključivanja grijanja u toaletu željela da pronađem sebi ali i svima među vama koji također bježite od hladne vode neku konkretnu motivaciju. I mislim da sam na dobrom tragu. 

Šta je terapija hladnom vodom?

Osim popularnih wellness gurua koji nam krase Instagram, treba znati da ovo nije nikakav novitet pošto se terapija hladnom vodom koristi stoljećima. Hipokrat se često spominje kao prva poznata osoba koja je dokumentovala benefite hidroterapije u medicinskim praksama. Tradicionalna kineska medicina odavno podstiče praktikovanje ove terapije u preventivne svrhe ali i za dobrobit cjelokupnog zdravlja. Tako da nas ustvari ne treba iznenaditi što je terapija hladnom vodom i dalje aktuelna. Benefiti ove terapije uključuju poboljšanje metabolizma ali i smanjenje upala. 

Eksperti navode da kada se terapija hladnom vodom prakticira redovno, uranjanje u hladnu vodu može pružiti dugoročne promjene imunitetu, limfnom, cirkulatornom i digestivnom sistemu te uopšteno podići kvalitet života na jedan viši nivo. Uz par minuta terapije hladnom vodom i (priznajem) dosta hrabrosti, ovo bi mogao biti jedan zaista moćan način za aktivaciju i jačanje organizma. U nastavku sa vama dijelim šest razloga, šest benefita terapije hladnom vodom koje ću imati konstantno na umu kada svaki naredni put budem birala tuširanje hladnom umjesto toplom vodom. 

Terapija hladnom vodom [ otkrijte 6 iznenađujućih benefita ]

1. Značajno poticanje limfnog sistema

Limfni sistem je mreža sudova koji nam prožimaju tijelo, riješavaju ga tjelesnog otpada, bakterija i mikroba iz ćelija. U suštini, limfni sistem pomaže našim tijelima da se očiste. Za razliku od krvi (koju srce konstantno pumpa kroz tijelo), limfna tekućina nema centralnu pumpu. Naš limfni sistem se oslanja na kontrakcije (grčenje) mišića koje pumpaju limfnu tekućinu kroz sudove. I zbog toga, ako ne vježbate i niste fizički aktivni, limfni sistem se uspori i postaje neefikasan. Onda tekućina stagnira a toksini se nakupljaju što se manifestuje kroz prehlade, bolove u zglobovima, infekcije pa čak i oboljenja. 

Uranjanje ili uopšteno izlaganje tijela hladnoj vodi dovodi do kontrakcije limfnih sudova, što tjera limfni sistem da pumpa limfnu tekućinu kroz tijelo – ultimativno pomažući detoksifikaciju organizma od otpadnih materija. Jedan od benefita hladnog tuširanja jeste i da ono potiče bijele krvne ćelije našeg imunog sistema, potičući ih da napadaju i eliminišu bilo kakve neželjene supstance u limfnoj tekućini. To je poput domino efekta — hladna voda ima efekta na limfni sistem, što potom ima efekta na imuni sistem a na kraju to nas održava zdravima i sretnima.

2. Poboljšanje cirkulacije i srčanog zdravlja

Za cirkulaciju se ispostavlja da je jedna od najbitnijih komponenti našeg zdravlja. To će vam potvrditi i svi oni koji imaju poteškoća sa cirkulacijom jer ne samo da je uz lošu cirkulaciju kompromitovan protok krvi, nego i srce počinje biti pod stresom. Ovo stanje može dovesti do umora, glavobolja, visokog krvnog pritiska, mišićnih grčeva pa čak i nečega značajnog poput srčanog ili moždanog udara. Sa poboljšanom cirkulacijom možemo uveliko pomoći svom tijelu i zdravlju, poboljšati mentalne performanse, (p)održati imunitet i metabolizam + jednostavno dati sebi onaj potrebni boost snage i energije kako bi živjeli sretan i potpun život. 

Vježbanje i balansirana prehrana su dva jako dobro poznata načina putem kojih možemo popraviti cirkulaciju. A također i izlaganje hladnoj vodi može učiniti to isto. Kada izlažemo svoja tijela hladnoj vodi, krv užurbano ide da okruži naše vitalne organe. Onda srce jednostavno mora da efikasnije pumpa krv, potiskujući je kroz sve krvne sudove i opskrbljujući ih kisikom ali i potrebnim nutrijentima. Kada se uspostavi rutinsko izlaganje hladnoj vodi, onda možemo razgovarati o benefitima poput zdrave cirkulacije krvi, zdravom tijelu, zdravom srcu i zdravom umu.

3. Smanjena inflamacija

Terapija hladnom vodom (u kombinaciji sa alkalnom prehranom) se pokazala uspješnim načinom da se neutrališu efekti inflamacije i bolnih mišića nakon intenzivnog vježbanja. Upravo je jedna od najboljih dobrobiti terapije hladnom vodom snižavanje temperature oštećenog mišićnog tkiva, kao i sužavanje krvnih sudova. Ovo pomaže da splasnu otok i inflamacija, potom čini da nervni završeci utrnu što automatski znači manji osjećaj boli i nelagode. Upravo zbog toga profesionalne atlete nakon intenzivnih treninga sebi nerijetko priušte ledenu kupku.

Počinje mi izgleda ovo biti mantra jer se ponavljam – ali zaista, ne morate biti atleta niti sportista da bi uživali u benefitima terapije hladnom vodom. Najobičnije tuširanje hladnim mlazom vode poslije odlaska u teretanu ili nakon recimo sedmičnog pospremanja doma (aka generalke) može pomoći kod suzbijanja boli i upala. A ukoliko budemo uporni i istrajni pa hladna tuširanja postanu dio naše svakodnevnice, kažu da ćemo prestati posezati za Ibuprofenom kada god nas nešto zaboli — baš zbog toga što smo pronašli prirodan način da ubrzamo oporavak. Zar ovo nije sjajno? Samo ova stavka me oduševila jer svakako držim korištenje tableta protiv bolova na suštom minimumu. Ovo bi značilo potpuno izbacivanje iz uptorebe, što je sjajno.

4. Poboljšano raspoloženje

Iza nas je izlazak iz zime, potom pomjeranje sata unaprijed — stres je vjerovatno na neki način dohvatio svakoga od nas, zar ne? Terapija hladnom vodom mi je iskreno na početku djelovala kao neko trenutačno rješenje u smislu da sam šok od hladne vode preusmjerava misli. Ali izgleda da su benefiti ovog pristupa znatno dugotrajniji čak i kada je u pitanju popravljanje raspoloženja.

Istraživanje iz 2007. godine je pokazalo da tuširanje hladnom vodom pomaže tretirati simptome depresije. A kada se praktikuje svakodnevno, čak je korisnije od lijekova na recept. Razlog u ovome leži u stimulaciji dopaminergičke transmisije nečega što se zove mezokortikolimbični i nigrostrijatalni put. Nakon istraživanja mogu to pojednostaviti ovako — laički rečeno, hladna voda potiče protok neurotransmitera koji popravljaju raspoloženje a to čini da se osjećamo sretno. Jedno potpuno drugo istraživanje se bavilo analizom efekata redovnog plivanja tokom zime na raspoloženje plivača tokom perioda od 4 mjeseca. Rezultati te analize su pokazali da su se subjekti tj. plivači osjećali aktivnijima i sa više energije u odnosu na one koji nisu praktikovali zimsko plivanje na redovnoj bazi. Tako da ne znam za vas ali naredni put kada ne budem raspoložena ili me nešto bude opteretilo, stisnuti ću zube i pokušati ću ovaj pristup. 

5. Ojačani kosa, koža i nokti

Ukoliko se mučite sa isušenom kožom i kosom, onda imate dodatni poticaj da isprobate terapiju hladnom voodm. Mislim da do sada svi znamo kako umivanje hladnom vodom sužava pore i zateže kožu. Znači, zbog toga što hladna voda ne potiče otvaranje pora i otpuštanje sebuma (kao što je to slučaj sa toplom vodom), nećete imati problema sa viškom masnoće koja može dovesti do masne kose i začepljenja pora. U slučaju kada koristimo hladnu vodu za ispiranje, sva naša prirodna ulja se zadržavaju te nam kosa i koža ostaju u balansu. Hladna voda također stimuliše folikulu kose, što automatski dovodi do poboljšanja debljine i dužine vlasi kose.

6. Aktivacija i poboljšanje tonusa vagus živca

Već sam pisala o nevjerovatnom značaju nečega što se zove vagus živac – nije toliko često spominjan a izuzetno je bitan (klik za više!). Vagus živac se ponaša kao autoput za informacije a kada on ne funkcioniše kako treba, to se naziva “oslabljenim vagusnim tonusom”. Nizak vagusni tonus se povezuje sa brojnim simptomima i problemima od IBS (Irritable Bowel Syndrome) ili “leaky gut”, reumatoidnim artritisom, anksioznosti, napadima panike te neregularnim otkucajima srca. Pošto ima utjecaj na disanje, probavne funkcije i otkucaje srca, može imati veliki efekat i na mentalno zdravlje. Ono na šta se posebno treba obratiti pažnja jeste taj spomenuti “tonus” vagus živca. Vagusni tonus je unutrašnji biološki proces koji predstavlja aktivnost vagus živca. Poboljšanje vagusnog tonusa aktivira parasimpatički nervni sistem + kada imate bolji tonus vagus živca onda se vaše tijelo bolje nosi sa stresom i lakše opušta.

Što više poboljšate svoj tonus vagus živca, to će se više popraviti fizičko i mentalno zdravlje. Jedna od glavnih metoda za aktivaciju i poboljšanje tonusa vagus živca jeste izlaganje hladnoći — pokušajte dovršiti tuširanje sa barem 30 sekundi pod mlazom hladne vode. Pri tome dopustite da hladna voda dotakne osjetljivi dio tijela poput pozadine vrata. Udahnite kroz dijafragmu duboko dok voda prelazi preko kože. T

Kako praktikovati terapiju hladnom vodom?

Iako djeluje impresivno kada finske sirene uranjaju u ledom okovane prirodne bazene, nama to nije neophodno (neko će reći, srećom). Sve počinje od nožnih prstića a ovo je preporučena praksa u kućnom ambijentu:

  • Postepeno smanjivati količinu vruće vode koja se koristi tokom tuširanja, tako ćemo imati lagani prelaz iz tople u hladnu vodu. Istina, možete bez okolišanja da odmah koristite hladni mlaz vode ali ako niste navikli onda bi to mogao biti šok za sistem.
  • Kada pronađete temperaturu mlaza vode koja vam odgovara, uđete u tuš kabinu i uz par dubokih udaha prelazimo na slijedeći korak.
  • Prvo pod mlaz hladne vode prođemo rukama, potom stopalima a onda postepeno i ostatak tijela.
  • Radite sve što i inače pod tušem ali vjerujem da će većina nas ipak ubrzati njegovanje kako bi što prije iskočili van tuša. Čim osjetite da ste dosegli svoj limit, vrijeme je za izaći.
  • Vremenom se ljudi naviknu na hladnu vodu i vremenom čovjek sve duže može da ostaje pod tušem. 

Naravno, ne smijemo zaboraviti lagano disanje kroz cijeli proces. Nakon svog prvog potpunog tuširanja hladnom vodom, mogu vam reći da je moja rutina znatno skraćena – i potpuno mi je jasno zašto on sve završi za pet minuta. Pet minuta je sasvim dovoljno za brzinsko tuširanje a istovremeno dobijamo dugotrajne benefite. To je kompromis na koji mogu pristati. A vi?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?