Linoderm proizvodi za osjetljivu kožu i kosu [ brži rast kose + smanjenje inflamacije ]

Linoderm proizvodi za osjetljivu kožu i kosu [ brži rast kose + smanjenje inflamacije ]

Linoderm proizvodi za osjetljivu kožu i kosu [ brži rast kose + smanjenje inflamacije ]

Moglo bi se reći da se barem do sada 2022. pokazala kao godina tokom koje sam posvetila znatno više pažnje njezi kose koju sačinjava nešto više od jednostavne formule na koju sam se do sada oslanjala (šampon bez SLS-a + amla ulje + keratinska maska). Iako je ovaj pristup u suštini dobar te sam donekle osjećala zadovoljstvo što mi je barem jedan dio njege ostao suštinski jednostavan, došla sam do zaključka kako za jednake rezultate spram njege kose trebam imati isti pristup kakav imam spram njege lica. Ne znam zbog čega smo prihvatili da njega kose ne zauzima jednak prostor i pažnju koju pružamo licu – pogotovo kada se uzme u obzir koliko stanje kose ili njen gubitak imaju efekta na samopouzdanje i psihu čovjeka.  

Prilično nepravedno smo došli do tačke kada smo prešutno prihvatili da rijetko kada tražimo nešto više za kosu. Doduše, korak naprijed je to što sve više ljudi zahtijeva bolju opsrkrbu i bolju dostupnost šampona bez sulfata no, tu ne trebamo stati i zato imam želju da istražujem sve načine na koje možemo podići njegu kose na jedan viši nivo.Do sada sam pisala o suplementima koji pomažu rast kose, o važnosti kolagena u sklopu suplementacije, težini seboreičnog dermatitisa, proizvodima koji ublažavaju efekat seboreje, važnosti šampona bez sulfata (ne samo za kosu već i kožu), o tome kako nam svilena jastučnica može pomoći da kosu očuvamo. Naravno, o fenomenalnom ulju amle, dodatku hijaluronske kiseline u njezi kose ali i važnosti njege tjemena.

Priču o njezi i zdravlju kose ovog puta želim nastaviti sa Linoderm proizvodima koji se temelje na sastojcima koji uveliko potiču rast i zdravlje kose. U suštini, riječ je o relativno poznatim sastojcima ali i novijim načinima njihove upotrebe koji se međusobno nadopunjuju. Mislim da vrijedi spomenuti da su Linoderm proizvodi naši domaći #madeinBiH proizvodi tako da imamo dodatnu motivaciju da podržimo bosanskohercegovački brend koji me oduševio kvalitetom i jednostavnim, ali konkretnim pristupom njezi.  

PANTENOL (VITAMIN B5)

 • Kako pantenol (vitamin B5) djeluje na kožu? Vitamin B5 se također zove pantenol ili pantonenska kiselina, funkcioniše kao humektant koji zadržava vlažnost kože te je duže održava hidratiziranom. Ako vam je koža suha ili beživotna, ovaj vitamin je prava stvar. Pantenol je sjajan kada je u pitanju obnova kože, smirenje i regeneracija. Vitamin B5 se u tijelu koristi za proizvodnju hormona, tako da svi koji se suočavaju sa bubuljicama i aknama uslijed hormonalnih promjena trebaju obratiti pažnju na pantenol (što obuhvata veliki broj ljudi, od hormonalnih tinejdžera pa do žena u menopauzi ili trudnica). Pantenol razgrađuje masnoće – uključujući i sebum. I ako se u organizmu iscrpe zalihe vitamina B5 za proizvodnju hormona, nije nemoguće da ga ne bude dovoljno preostalo za regulaciju lučenja sebuma. I zato dolazi do začepljenja – što ima smisla, zar ne? U ovakvim slučajevima može pomoći i suplementiranje vitaminom B5, iako značajnu ulogu može imati i lokalno nanošenje. Ono što znamo za sigurno jeste da pantenol duboko ulazi u kožu i ponaša se kao barijera koja štiti kožu od gubitka vlage. Ovo znači da će koža biti mekša i elastičnija. Istraživanje iz 1995. godine je pokazalo da je pantenonska kiselina mogući kandidat za redukciju akni time što smanjuje višak bakterija na licu. Lokalno nanošenje pantenola također se pokazalo da smanjuje iritaciju kože te ubrzava proces regeneracije/ obnove oštećene kože. Kada se namaže na kožu, pantenol smanjuje svrab, crvenilo i smanjuje upalne procese. Čak je koristan i kod ekcema ili kod opekotina.
 • Kako pantenol (vitamin B5) djeluje na kosu? Kada je kosa u pitanju, ukoliko recimo pantenol u spreju nanesemo na kosu, on se pretvara u pantonensku kiselinu. U ovom obliku on dubinski prodire u korijen čime je opskrbljuje sa dodatnom količinom B vitamina te tako pospješuje njen rast. Iz prethodno navedenog po pitanju njegovog djelovanja na kožu, možemo zaključiti da će pantenol pomoći u regulisanju lučenja sebuma na tjemenu, istovremeno zaštititi tjeme od isušivanja, smanjiti eventualne iritacije te potaći obnovu kože. Pantenol prvenstveno umiruje, hrani i hidrira iziritirano tjeme (a znamo da je zdravo tjeme preduvjet zdrave kose). Pantenol također obnavlja kosu oštećenu farbanjem i hemijskim tretmanima, pomaže u smirivanju peruti, obnavlja tjeme, stimuliše rast kose, popunjava oštećenja na površini vlasi i čini je mekšom. Pantenol naravno da možete nabaviti u formi rastvora koji potom možete kombinovati sa šamponom bez sulfata tokom pranja ali u formi spreja je najpraktičniji za upotrebu na kosi i tjemenu. Obično se radi o koncentraciji od 5% pantenola. Bonus: pantenol sprej je idealan za zaštitu kose tokom sunčanja. Za razliku od krema sa pantenolom, sprej ima laganiju teksturu koja ne ostavlja masni trag. Ukoliko ga nanosite na tjeme i kosu, možete kao svaki pakung da ga ostavite djelovati 1h ili preko noći a potom isprati. Ukoliko ga koristite na suhoj, opranoj kosi možete 1-2 spreja naprskati na dlanove, protrljati ih i proći kroz krajeve (bez potrebe za ispiranjem).

KOZIJE MLIJEKO

 • Kako kozije mlijeko djeluje na kožu? Kozije mlijeko ima dosta poznat historijat koji datira još od starih Rimljana i Egipćana. Njegova magija kao i uvijek je prisutna zahvaljujući njegovom sastavu. U sebi sadrži proteine koji potpomažu procese obnove i rasta. Uzmimo za primjer kazein koji sadrži glutamin, esencijalnu aminokiselinu koja sadrži sumpor – a sumpor je ključna komponenta za snagu, zdravlje i elastičnost kose. Vitamin B koji se nalazi u kozijem mlijeku nam je od ranije poznat po važnosti za zdrav rast kose a njegov manjak se povezuje sa lošim kvalitetom pa čak i gubitkom kose. Također, uz vitamin B u kozijem mlijeku imamo i vitamin A (neophodan za rast ćelija kose, održava kosu zdravom i hidriranom) ali i vitamini C i E koji se ponašaju kao antioksidansi sa zaštitnom ulogom od oksidativnog stresa. Dodatno, podsjetimo se da vitamin C pomaže u stvaranju kolagena. 
 • Kako kozije mlijeko djeluje na kosu? Ukoliko se pitate da li kozije mlijeko prodire u vlasi kose – odgovor je “da”. Ono hidrira tjeme i vraća živost, nutrijente i sjaj kutikuli kose. Kozije mlijeko obiluje molekulama masti i proteina. Mliječne masti sadrže skoro 400 različitih masnih kiselina, što ih čini jednim od najkompleksnijih prirodnih masnoća. I te masne kiseline su također dostupne u uljima poput kokosovog ulja za koje je isto tako poznato da blagotvorno djeluje na kosu. Još jedna dobra stvar kod kozijeg mlijeka je ta što sadrži aminokiseline, mliječnu kiselinu, kaprilnu kiselinu i AHA (Alpha Hydroxy Acid) koje su poznate po sposobnosti eksfolijacije. Ovo znači da tjeme ali i vlasi kose direktno imaju koristi od kozijeg mlijeka koje eksfolira ali i obnavlja nivoe hidratacije te stimuliše zdravo tjeme i jaku kosu.

ULJE (ŽUTOG) NOĆURKA

 • Kako ulje noćurka djeluje na kožu? Žuti noćurak je cvjetajuća biljka grmolikog oblika čiji se žuti cvjetovi otvaraju tek u mraku i ostaju otvoreni tokom čitave noći. Prije jutra cvjetovi uvenu, a već naredne večeri novi cvjetovi nastaju. Po tome je i dobio narodni naziv noćurak. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike gdje raste na pješčanom tlu u centralnom i istočnom dijelu kontinenta. Tradicionalno su ga koristili Indijanci kao prirodan lijek za ublažavanje kožnih tegoba i zacjeljivanje rana i masnica, te kod astme, prehlade i gripe. U Evropu je donesen u sedamnaestom stoljeću gdje i danas raste, kao i dijelovima Južne hemisfere. Sjemenke žutog noćurka je bogato gama-linolenskom kiselinom (GLA) i omega-6 masnim kiselinama koje nose brojne zdravstvene koristi. Za razliku od noćurka, mnoge biljke i biljna ulja sadrže linolensku kiselinu, koja se mora pretvoriti u GLA u tijelu kako bi mogli od nje izvući sve benefite. 
 • Kako ulje noćurka djeluje na kosu? Ovdje bih se konkretno fokusirala na benefite žutog noćurka kada je u pitanju koža tjemena. Pogotvo će ovo zanimati ljude koji se bore sa seboreičnim (ali i ostalim vrstama) dermatitisom, psorijazom i ostalim osjetljivostima. Recimo, ekcem je veoma često upalno stanje kože koje zahtjeva kombinaciju tretmana i iskustvo sa ekcemom varira od osobe do osobe. Neki naučnici smatraju da bi jedan od faktora problema mogao biti defekt u funkciji enzima koji je odgovoran za pretvaranje linolenske u gama-linolensku kiselinu. Više istraživanja je pokazalo da nakon 4 do 8 sedmica suplementacije pacijenata sa ulje noćurka daje vidljive rezultate kod atopičnog ekcema u smislu smanjene upale, suhoće, ljuskanja, svraba, crvenila i uopštene težine ove vrste ekcema. Čitala sam istraživanje u kojem je na 50 odraslih osoba sa atopijskim ekcemom primjećen manjak linolenske kiseline, što je povezano sa deficitom GLA. Isto sugeriše da osobe koje pate od ekcema mogu stanje olakšati i popraviti konzumacijom ulja noćurka. Nešto jasniji rezultati su prisutni glede sveopšteg poboljšanja kvalitete kože uz ulje noćurka koje povećava vlažnost i značajno smanjuje grubu teksturu kože. Znači, ako imate ljuskanje, zatezanje, neugodu, svrab tjemena – ulje noćurka je jedan od onih sastojaka koje želite uključiti u svoju rutinu.

ULJE SJEMENKI KONOPLJE

 • Kako ulje sjemenki konoplje djeluje na kožu? Prije svega moramo napraviti razliku u terminologiji – postoji konkretna razlika između ulja konoplje i ulja sjemenki konoplje. Oboje se dobija od kanabis biljke ali konoplja se dobije od listova i stabljike. Dok naravno da ulje sjemenki konoplje dobijemo iz sjemenki (thanks Cpatain Obvious ;)). Uglavnom, ulje sjemenki konoplje je hladno prešano baš kao što je slučaj sa uljem jojobe ili ulja suncokreta. Najveća razlika (osim terminologije) jeste u tome da je ulje konoplje bogato kanabinoidima (THC, CBN, CBD) dok ulje sjemenki konoplje ne sadrži kanabinoide. Ono čime obiluje su antioksidansi kao i omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ulje sjemenki konoplje je poznato po tome što hidrira i nekomedogeno je.
 • Kako ulje sjemenki konoplje djeluje na kosu? Pošto je i tjeme koža, to znači da je sjajan izbor u njezi kose i tjemena. Dok još uvijek nemamo deklarativne naučne dokaze za djelotvornost, imamo anegdotalni prenos informacija i utisaka koji su jako pozitivni. Toliko da uopšte nije nerazumno dodati koju kap ulja sjemenki konoplje u šampon upravo jer u sebi sadrži jednu od najvećih koncentracija polinezasićenih masnih kiselina od svih prirodnih ulja. Nemasno je i obezbjeđuje optimalan balans retencije vlažnosti. Također se na internetu šapuće da bi ulje sjemenki konoplje moglo biti slijedeći hit u poticanju rasta kose i jačanju vlasi, zahvaljujući proteinima koje ima u sebi (ali to se tek treba dokazati). Ipak, sve djeluje veoma obećavajuće te se radujem rezultatima predstojećih istraživanja.

UREA

 • Kako urea djeluje na kožu? Urea je humenktant, odnosno tvar koja na sebe veže vodu. Našla je svoju široku primjenu u kozmetici zato što opskrbljuje kožu vlagom i spriječava isušivanje. Urea omekšava kožu, održava poželjnu razinu vlage u koži i poboljšava njenu elastičnost. Samim time, urea sprječava prijevremeno starenje i pojavu bora jer one nastaju na suhoj i nedovoljno njegovanoj koži. Također djeluje blago keratolitički odnosno blago odljušćuje površinu kože. Urea povoljno djeluje na oštećenja kože i zacjeljivanje rana, a preporučuje se koristiti kozmetičke proizvode s ureom za liječenje stanja kod kojih se javlja izrazito suha, perutava koža. Omekšava kožu, poboljšava njezinu elastičnost, čuva vlagu u koži i omogućava da koža bolje prihvata i čuva vodu. Povoljno djeluje na zarastanje rana i oštećenja kože. Naročito se koristi kod zrele i suhe kože. Zdrava koža uglavnom sadrži 28 mikrograma uree po kvadratnom centimetru. Dehidrirana i suha koža sadrži do 50% manje, a koža onih koji boluju od dermatitisa i do 80% manje uree, a koža onih koji boluju od psorijaze i do 85%. Smanjena količina uree dovodi do slabijeg povezivanja vode unutar ćelija i samim time do grube, iziritirane i napete kože. S obzirom da je generalno dobra ideja koži obnavljati zalihe koje su iscrpljene, nije ni čudo što urea uspješno tretira psorijazu i ekcem.
 • Kako urea djeluja na kosu? Osim što smanjuje transepidermalni gubitak vode i nježno eksfolira kožu, čime je pravi mali Rambo preparative – urea također smanjuje podložnost kože na lauryl sulfate (SLS) nakon samo tri nanošenja! Ako mi ništa ranije nije bilo povod da ovaj magični sastojak odmah ubacim u rutinu, onda je konkretno podatak da jača kožu da ne potpada pod iritaciju od sulfata bila finalna motivacija. I naravno, zbog izuzetno povoljnog djelovanja kod upalnih stanja kože poput atopijskog dermatitisa, ekcema, seboreje, psorijaze, akni i sl. – urea je sjajan dodatak njezi kože tjemena te može asistirati kod odljušćivanja no i održavanja balansa kože tjemena koje jeste preduvjet za rast zdrave i jake kose.

RICINUSOVO ULJE

 • Kako ricinusovo ulje djeluje na kožu? Od svih istaknutih sastojaka sa liste, mislim da je ricinusovo ulje najpopularnije te se predanjem preporučuje iz generacije u generaciju najviše. Ono je bogato proteinima, antioksidansima, nutrijentima i masnim kiselinama. Zato je veoma korisno u njezi kože a jedan od benefita ricinusovog ulja jeste u njegovoj ulozi humektanta, njegovim protuupalnim i antimikrobnim svojstvima.
 • Kako ricinusovo ulje djeluje na kosu? Iako se uopšteno smatra svetim gralom za njegu i rast kose, trepavica i obrva – vjerovali ili ne – još uvijek ne postoji nedvosmislena naučna potvrda da je to zaista i tako. Za razliku od ulja ružmarina ili vitamina B5 tj. pantenola, dokazi za ricinusovo ulje su oskudni. U suštini, nema dokaza da ricinusovo ulje potiče rast kose bez obzira na koliko recenzija ste pročitali da tako djeluje. Ipak treba razdvojiti mit od činjenice. Ono što se zna jeste da ricinoleinska kiselina može potaći cirkulaciju tjemena a samim time potaći zdravlje kose, no sve se temelji na anegdotalnim tvrdnjama. Ono što jeste činjenica je antimikrobno djelovanje ricinusovog ulja koje je itekako korisno da odbranu od bakterijskog ili gljivičnog prerasta koji na tjemenu može dovesti do inflamacije (štetne po rast kose). Ricinusovo ulje definitivno pomaže da kosa bude fleksibilnija a time je manje sklona pucanju. Ricinusovo ulje hrani kosu, čineći je jačom i zdravijom. Svi benefiti ricinusovog ulja sigurno mogu stvoriti zdrav okoliš za ponovni rast kose – ali samo ricinusovo ulje nije magično rješenje za nadoknađivanje izgubljenih vlasi. Možemo očekivati da učini za kosu mnogo toga i zbog toga ga volimo.

LINODERM SAPUN (75g | 5KM) 

Često dobijem upit čime čistiti kožu lica od strane osoba koje imaju perioralni dermatitis, ekcem, seboreju i/ili psorijazu. Obično bih odgovarala da je moja top preporuka Eucerin sindet ali mislim da sam pronašla još bolju opciju, a to bi bio ovaj ručno rađeni sapun od kozijeg mlijeka. Osim što ne sadrži SLS, obogaćen je kozijim mlijekom koje umiruje i hidrira kožu dok biljna ulja žutog noćurka, nevena, sjemenki konoplje i ricinusa spriječavaju isušivanje ne samo suhe i/ili osjetljive već svakog tipa kože. Ima nježan i prirodan miris, pravi mekanu pjenu i ne isušuje kožu. Krasan je. Lično ga mogu preporučiti svima koji imaju stanja poput periroralnog ili seboreičnog dermatitisa – a zašto? Zbog toga što osobe sa ovim kožnim stanjima izbjegavaju sulfate ne samo u šamponima, već i proizvodima za čišćenje kože lica. Kod seboreje je specifično što je nerijetko koncentrisana na područje brade, brkova i/ili uz rubni dio kose. Ovaj sapun je koristan i za muškarce koji posebnu pažnju trebaju posvetiti upravo higijeni brade i/ili brkova. Naredni proizvod će efikasno nahraniti bradu/ brkove nakon što ih sapun sa kozijim mlijekom nježno (ali efikasno) očisti. Da sumiramo, Linoderm sapun sa kozijim mlijekom je odlična nadopuna njezi osoba osjetljive kože ali i svih onih koji se suočavaju sa stanjima poput seboreje i dermatitisa.

INCI: Elaeis Guineensis (Palm Oil), Caprae Lac (Goat Milk), Cocos Nucifera, Sodium Hydroxide, Aqua, Hemp Seed Oil, Butyrospermum Parkii, Calendula Oil, Oenothera Biennis, Ricinus Communis, Basil Oil.

LINODERM RICINUSOVO ULJE (100ml | 5KM) 

Kao što radim sa amla uljem, ricinusovo ulje koristim kao pakung za kosu te sa njim natopim tjeme i kosu, zavežem je u punđicu i ostavim da djeluje preko noći. Obavezno preko jastuka stavim neki tamniji peškir kako bi se izbjegle fleke a ujutro kosu ispirem šamponom bez sulfata. Možda neće potaći rast nove kose ali će zato potaći cirkulaciju tjemena, nahraniti kosu i učiniti je elastičnijom. Ono što sam lično iskusila kada je ricinusovo ulje u pitanju jeste manje ispucalih vrhova i manje lomljenja kose prilikom češljanja. Ricinusovo ulje mi je bilo veliki pomagač kada sam uslijed perioralnog dermatitisa na očnim kapcima izgubila pa sigurno 40-50% trepavica. Naprosto su poispadale jer je dermatitis napao okolnu kožu i folikule. Ricinusovo ulje je umirilo kožu i svorilo uslove da se trepavice obnove. Sa njim mažem obrve, nokte i zanoktice koji se manje listaju. Uvijek imam bočicu ricinusovog ulja u kući.

INCI: Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Benzoic Acid, BHT

LINODERM FOLLISAN LOSION (100ml | 14,50KM) 

Ovo je bioaktivni tretman kose koji sadrži Follicusan™ & Pantenol, te mu je namjena da spriječi opadanje kose i stimuliše rast nove, da štiti i hrani kosu i tjeme, spriječava stvaranje peruti + reguliše sebum. Ovo su konkretne i prilično ozbiljne tvrdnje za jedan proizvod, tako ga mi je odmah privukao pažnju. Lično ga ne koristim izrazito dugo vremena tako da još uvijek ne mogu prenijeti finalna iskustva ali mogu razgovarati o početnim. Zaista je sastav izuzetan tako da imam velika očekivanja o kojima ću sigurno naknadno izvijestiti (kako ovdje, tako i na Instagram profilu). U suštini sam ležerno bacila oko na sastav i – gotovo pala sa stolice! Okej, idemo iz početka. Treba obratiti pažnju na slijedeće sastojke; Inositol, N-Acetyl Cysteine, Acetyl Methionine i Panthenyl Ethyl Ether.

Inositol, poznat i kao vitamin B8 ili myo-inositol, je jedinjenje za koje je ranije vjerovalo da je B vitamin. Iako nije pravi vitamin B, kao jedinjenje je idalje vezano za B-kompleks te se smatra veoma bitnom komponentom organizma. Najveći izvor inositola u našoj prehrani je fitat (so) i fitinska kiselina. Interesantno, ne mogu se probaviti tako da naša tijela sintetiziraju svoj vlastiti inositol iz glukoze. A kakve veze ima inositol sa kosom? Za najčešći oblik gubitka kose – Androgenetic Alopecia (AGA) – vjeruje se da je izazvan osjetljivošću na DHT. DHT je prirodni hormon, neophodan za muški seksualni razvoj i zdravlje. I dok većina osoba sa AHA nema višak DHT-a, oni ipak imaju folikule koje su na njega osjetljve. Ta osjetljivost vodi do minijaturizacije kose a ako se ne tretira, onda to vodi ka ćelavosti. Ukratko, vjeruje se da inositol može tretirati ćelavost koja je uzrokovana DHT-om. N-Acetyl Cysteine je već našao svoje mjesto na blogu (klik ovdje!) a izgleda da NAC daje iznenađujuće dobre rezultate kod prevencije gubitka kose ali i ponovnost rasta kose pa čak i kod trihotilomanije. Acetyl Methionine je aminokiselina koja sadrži sumpor a koji poboljšava tonus i elastičnost kože, kose i noktiju. Panthenyl Ethyl Ether se koristi jer djeluje kao emolijens, neguje kožu i kosu te je izvor vitamina B5 ( pantenol). Follisan losion je neutralnog mirisa i istinski nemasne formulacije tako da ga možete koristiti i nastaviti sa svojim danom (kosu neće umastiti). 

INCI: Water (Aqua), Panthenol, Alcohol Denat., Panthenyl Ethyl Ether, Inositol, Polysorbate 20, Diazolidinyl Urea, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Sodium Citrate, Milk Protein, Lactose, Acetyl Cysteine, Acetyl Methionine, Phenoxyethanol, Citric Acid, Sodium Dehydroacetate, Parfum.

LINODERM PANTENOL SPREJ 5% (100ml | 8,50KM) 

O benefitima pantenola (pogotovo u formi spreja) sam prethodno već pisala ali kratka revizija nam kaže da je efikasan u njezi i zaštiti kože tjemena, odličan je kao tretman oštećene kose i kozmetičkim sredstvima tretirane kose. Djeluje tako da ublažava crvenilo i opekotine (kao posljedice UV zračenja). Jako je dobar nakon nakon brijanja ili depilacije, za zaštitu kože i kose od štetnih efekata fena, sunca i morske soli. U Linoderm spreju se nalazi dekspantenol i LactokineTM fluid. Dekspatenol se u organizmu transformiše u pantotensku kiselinu (vitamin B5). Aktivan oblik pantotenske kiseline u organizmu je koenzim A koji ima ključnu ulogu u očuvanju funkcije kože, sluzokože, kose i noktiju. Stimulišući diobu ćelija epiderma, potpomaže prirodne procese regeneracije kože i ubrzava njeno zarastanje. LactokineTM fluid zahvaljujući mliječnim proteinima djeluje umirujuće i protuupalno. Ublažava crvenilo i iritaciju kože, pogotovo nakon izlaganja UV zračenju, te spriječava nastanak pjega i fleka. 

INCI: Aqua, Panthenol, Milk protein, Diazolidinyl Urea, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid, Sodium Citrate
Linoderm proizvodi za osjetljivu kožu i kosu [ brži rast kose + smanjenje inflamacije ]
Linoderm proizvodi za osjetljivu kožu i kosu [ brži rast kose + smanjenje inflamacije ]
Linoderm proizvodi za osjetljivu kožu i kosu [ brži rast kose + smanjenje inflamacije ]
Linoderm proizvodi za osjetljivu kožu i kosu [ brži rast kose + smanjenje inflamacije ]
Linoderm proizvodi za osjetljivu kožu i kosu [ brži rast kose + smanjenje inflamacije ]
Linoderm proizvodi za osjetljivu kožu i kosu [ brži rast kose + smanjenje inflamacije ]
Linoderm proizvodi za osjetljivu kožu i kosu [ brži rast kose + smanjenje inflamacije ]

*u saradnji sa Lifeline Blagolex

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?