Jedimo sezonski : šta je u sezoni tokom proljeća

Jedimo sezonski : šta je u sezoni tokom proljeća

Jedimo sezonski : šta je u sezoni tokom proljeća

Proljeće dobro utiče na mene, and it shows! Jučer sam bila iznenađena sobom (koliko god to bilo smiješno za napisati). Poslije par mjeseci prilično niske motivacije za vježbanje, izgleda da se sa dolaskom proljeća u meni ponovo probudila želja i interes za aktivnijom svakodnevnicom. Nije u pitanju samo teretana već je riječ o sveukupnim nivoima energije, raspoloženju, želji za kretanjem. Nadam se da i vama proljeće prija. Osim što se na navedene načine pozitivno odrazilo na moj dnevni ritam, dodatni bonus je što me češće možete vidjeti i na pijaci. Iako je dobro imati pri ruci par kesica smrznutog povrća i voća, zaista ništa ne može zamijeniti svježe sezonske namirnice. I to je definitivno jedna od divnih stvari u vezi ovog godišnjeg doba. Sva oskudnost zime biva zamijenjena svježinom koje se moj organizam poželio. 

Znam da postoji milion stvari koje se mogu (pa čak i trebaju) zamjeriti pojedinim prodavačima od preprodaje namirnica koje nisu iz našeg domaćeg uzgoja te veoma često po paprenim cijenama (i prije ove finansijske krize, a sada pogotovo). Potom, te spomenute manipulacije cijenama – ipak su bezobraznije u supermarketima tako da barem ja za neke stvari radnom čovjeku mogu progledati kroz prste. No, ako već sami ne uzgajate voće i povrće, najbolja opcija jeste imati nekoga ko je provjeren a od koga možete nabaviti sve što vam je potrebno. Uvijek mi je drago podržati domaće proizvođače, a nekima je sa poskupljenjima ta egzistencija dovedena na sami rub održivosti. Ako ovo nije dovoljna motivacija, prisjetiti ću se koliko puta mi se desilo da sam popustila jer me krenuo “ah” i kupila nešto što je van sezone – i pokajala se. Nema mi ništa gore nego kada se “zaletim” kupiti recimo prve jagode a one osim izgleda nemaju druge karakteristike jagoda (ni ukus, ni miris). Zato mi je najbolja opcija kupovati sezonsko voće i povrće, koje miriše i ukusom je ono što očekujem i na šta sam navikla.

U svakom slučaju buđenje prirode će se ocrtati i na tanjiru a tome se baš radujem. Ako se nekada priroda voli razmetati svojim raskošima, onda su to prelazni periodi poput proljeća i jeseni. Tačno osjetim ukus svježe mrkve, biberaste rukole i napokon pravih-pravcatih sočnih jagoda dok ovo tipkam. 

Koje namirnice treba jesti tokom proljeća?

Pripremila sam pregled sezonskih namirnica prema mjesecima (april, maj i juni – juni jer ljeto zvanično počinje krajem juna tako da najveći dio ovog mjeseca ipak zvanično spada u proljeće). 

APRIL

šparoge, paprika, tikvice, kupus, kelj, kelj pupčar, karfiol, brokula, zelena salata, endivija, crveni radić, zeleni radić, matovilac, rukola, blitva, špinat, cvekla, celer, keleraba, mrkva, peršun, repa, crveni luk, zeleni grašak

MAJ

jagode, trešnje, šparoge, paprika, paradajz, tikvice, kupus, kelj, karfiol, brokula, zelena salata, endivija, crveni radić, zeleni radić, matovilac, rukola, blitva, cvekla, celer, keleraba, mrkva, peršun, crvena rotkvica, krompir, crveni luk, zeleni grašak, bob

JUNI

jagode, maline, borovnice, crni dud, ribizle, trešnje, višnje, jabuke, kruške, breskve, nekatrine, kajsije, šparoge, paprika, paradajz, krastavac, patlidžan, tikvice, kupus, kelj, brokula, zelena salata, endivija, crveni radić, zeleni radić, matovilac, blitva, cvekla, celer, keleraba, mrkva, peršun, hren, crvena rotkvica, krompir, crveni luk, kukuruz, zeleni grašak, bob, grah mahunar

Kakakv spisak, zar ne? Upravo mi je sinula još jedna prednost sezonske prehrane – pojednostavljuje razmišljanje “šta imamo za ručak” ili “šta imamo za večer”. Ono što vidimo, što nam je dostupno – to nam je na tanjiru. Al fresco počinje biti moj modus operandi a ako vam pada na pamet online kupovina, okej, to može nekada biti zgodno. Recimo kada sipa kiša i definitivno nam se ne vucaraju cekeri prepuni namirnica. Ali kao pravi multitaskeri, mislim da svaki lijep dan trebamo iskoristiti kako za kupovinu svježih, sezonskih namirnica tako i za što više šetnje na svježem zraku. 

Mini vodič kako da uvijek kupimo kvalitetno sezonsko voće i povrće

Kako kupovati jagode?

Svježa jagoda ima jaku, mirisnu aromu i jarku boju. Najjestivija jagoda treba biti čvrsta pod prstima, srednje veličine i bez masnica ili udubljenja. 

Kako kupovati artičoke?

Iznenađujuće, itekako se možemo zeznuti kod kupovine artičoka. Moje pravilo bi bilo da biram najveću artičoku koja je dostupna, što znači da će svaki list biti dosta mesnat. Idealne su artičoke čiji su listovi čvrsto zbijeni, kompaktni a peteljke svježe i pravilno podrezane.

Kako kupovati komorač?

Njihovo tijelo treba biti bijele boje te da su manje do srednje veličine. Komorač treba biti težak u ruci, čvrst ali ne previše krupan, vlažan ili isušen. Listovi također trebaju biti svježe zelene boje.

Kako kupovati šparoge?

Tekstura, veličina i boja su glavne karakteristike prema kojima se raspoznaju kvalitetne šparoge. Stabljike trebaju biti glatke i čvrste, pa čak i da mogu ostati stajati kada ih postavimo uspravno. Boja treba biti jarko zelena, nježno blijedeći prema krajevima. Što se vrhova šparoga tiče, malo tamno zelene i ljubičaste boje je normalno vidjeti ali pobrinite se da vrhovi budu zbijeni zajedno a ne razdvojeni. I na kraju, bilo koja veličina pojedinačne šparoge je uredu što se ukusa tiče ali kada se kupuju u svežnju, onda bi trebale biti približno sličnih dimenzija pošto će tako biti lakša priprema a kuhanje ravnomjernije.

Kako kupovati rukolu?

Svježa rukola će imati blago biberast (da ne kažem pikantan) i čist miris, biti će suha na dodir i jarko zelene boje. Rukola jako brzo propada tako da akcenat uvijek treba biti na svježini a ako primjetite da je počela da vene, preskočite je.

Kako kupovati mentu?

Ravnomjerno obojeni, svježi listovi koji imaju onaj karakteristično svježi, mentolasti miris su idealni. Nježno rukovanje sa mentom je bitno ukoliko želite da što duže traje.

Kako kupovati grašak?

Mahuna je najbolji indikator svježine. Preskočite onu koja je žute boje ili ako je prekrivena flekama. Tražite grašak koji je u čvrstoj, sjajnoj mahuni čija boja uvijek treba biti jarko zelena.

Kako kupovati rotkvice?

Hrskave rotkvice jarkih boja uz poželjno još nešto zelenih listova su san.

Kako kupovati crveni luk?

Crveni luk treba biti suh, čvrst pod prstima a koža mu treba biti veoma tanka. Ukoliko ima diskoloraciju, omekšao je ili je mokar na bilo koji način – nije svjež.

Kako kupovati mrkvu?

Kod nas svakako gotovo da nema onih malih tzv. baby carrots mrkvica, tako da ako ste u potrazi za mrkvicama manjih dimenzija obavezno birajte one uz koje je ostalo nešto zelenih listova. Osim toga, jarka boja, čvrste mrkve koje lako pucaju i ukus na granici slatkoće su ono čemu težimo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?