Značaj limfne drenaže za kožu + ulje konoplje i pravi gua sha kamen za najbolju masažu lica

Značaj limfne drenaže za kožu + ulje konoplje i pravi gua sha kamen za najbolju masažu lica

Značaj limfne drenaže + ulje konoplje i pravi gua sha kamen za najbolju masažu lica kod kuće

Mislim da sam početkom 2020. pisala o gua sha masaži lica i pravo mi je drago što je dvije godine kasnije ipak ostala uz mene te je još uvijek dijelom moje rutine. U tom prvom tekstu sam pisala okvirno o porijeklu ove vrste masaže, zbog čega je ljudi praktikuju, koji je temeljni princip i sl. Iskreno, kada tek pogledate razne dijagrame sa smjerovima u kojima se povlači gua sha kamen preko lica, mislim da se svako našao sa upitnikom iznad glave. Djeluje tako komplikovano! I baš zbog možda previše kompleksne prezentacije ove masaže, pojedinci su se osjećali overwhelmed i odustali. Što bi bila šteta jer evo dvije godine poslije samog otkrića gua sha kamena, moram reći da mi je ovo i dalje jedna od najdražih stvari kod njege kože i uvijek se radujem kada uhvatim vremena da ubacim masažu sa gua sha kamenom u rutinu.

Jedan od najvećih problema koji sam imala ja ali i većina vas (zaključujući iz poruka i mejlova koje ste mi slale), bila je nabavka autentičnog gua sha kamena. Priča oko “pravog” i “fake” kamena ne potiče od snobizma ili poticanja na kupovinu od određenog brenda već zaista postoje razumni razlozi zbog kojih nije svejedno šta koristimo na koži i na šta trošimo novac. Znači, ukratko, ako već planiramo koristiti gua sha kamen za masažu lica onda nam je potreban gua sha od pravog kamena bilo da je riječ o kvarcu, žadu, ahatu ili skolecitu. Razlog zbog kojeg se insistira da gua sha bude od ovih materijala kao i od provjerenih proizvođača jeste što je većina “fake” gua sha kamenja ustvari napravljena od ofarbanog i hemijski tretiranog stakla, popunjenog polimerima itd. Logika nas navodi da zaključimo kako nije dobra ideja da ko zna kakve hemikalije i boje kojima je staklo tretirano budu u stalnom kontaktu masažom, trljanjem i prevlačenjem sa kožom. Osim toga što proizvođači koji prodaju takvo lažno gua sha kamenje uzimaju novac na prevaru, također vam kožu izlažu nepotrebnom riziku i iritacijama. 

U BiH do nedavno nije bilo ni tog fake gua sha kamena pa je online kupovina bila jedini način da se kvalitetan gua sha kamen nabavi. Herbivore gua sha kamen mi se čini kao onaj koji ima najbolji omjer uloženo-dobijeno. Nije preskup, a autentičan je. Još brendova koje bih uzela u obzir (ako iz bilo kojeg razloga Herbivore nije opcija); Mount Lai, Wildling Beauty, Face Gym, Odacite. Za onaj pravi gua sha kamen je potrebno izdvojiti malo više novca. Neko generalno pravilo je da je svaki čija je cijena ispod 20$ fake. Ako ima u nazivu neku regiju ili grad (tipa Xiuyan jade, new jade, Malaysian jade, mountain jade) – i to je fake. Samo su dvije vrste žada; “nephrite jade” iz Kine i “jadeite” iz Mijanmara. Dobra vijest u cijeloj priči jeste da je od nedavno u drogerie markt BiH dostupan poljski brend “Fluff” čiji gua sha kamen košta 39,90KM. Od pravog je ružičastog kvarca i regularan je, certificiran. I dalje je sa ovom cijenom investicija ali svakako povoljnija u odnosu na brojne druge brendove čije gua sha kamenje nije fake.

Sada kada smo otklonili problem nabavke autentičnog gua sha kamena na BiH tržištu, ide preporuka za ulja koja se mogu koristiti u sklopu masaže. U suštini, svako ulje koje inače prija i odgovara koži vašeg lica je odgovarajuće. To može biti ulje jojobe, divlje ruže (šipurka), bademovo, kokosovo, ulje sjemenki chia, skvalan itd.To ne mora biti ni ulje već ako imate neki dobar serum koji ima “slip” te omogućava da kamen klizi nesmetano preko kože, u tom slučaju možete koristiti i njega. Meni je od nedavno dio rutine obogatilo ulje konoplje. Posvetila sam mu poseban članak ali ukratko, ulje konoplje je dobro za kožu sa nesavršenostima, prvim znakovima starenja, dehidriranu i osjetljivu kožu sklonu iritacijama. Ja sada koristim Nacomi hladno prešano ulje sjemenki konoplje (stoji u muškom odjeljku dm-a). Ima veoma prijatan orašasti miris i odličnu teksturu, idealnu za masažu lica.

U nastavku bih tematiku masaže lica sa gua sha kamenom proširila kroz benefite uopšteno masaže lica, potom fokus prebacujemo na limfnu masažnu drenažu što je jedan od glavnih aduta korištenja gua sha kamena. Malo ćemo se upoznati sa limfnim sistemom te koji su benefiti masaže koja cilja na dreniranje limfe iz lica i vrata.

Šta je masaža lica?

Porijeklo vodi do Kine, Meksika, Mađarske i Švedske i ima bogatu historiju ali masaža lica je posebno evoluirala posljednjih godina – barem je dobila na zasluženoj popularnosti. Vjeruje se da je terapeutska masaža počela kao praksa otprilike prije 4,500 godina te se vremenom proširila na otkriće masaže sa efektom liftinga, limfnu drenažu, refleksologiju, švedski stil i ostale tehnike. U suštini, principi masaže tijela su se samo prenijeli i prilagodili mišićima lica. Masaža ne samo da smanjuje tenziju u licu (tenzija doprinosi nastanku bora i finih linija) već također poboljšava i potiče cirkulaciju krvi i limfe što djeluje podmlađujuće na kožu.

Benefiti masaže lica

Istinski benefiti masaže lica leže u masiranju onoga što se nalazi ispod površine. Ako bi kožu posmatrali kao strukturu kuće onda onda ima krov (epidermalno tkivo), kostur (dermalno tkivo) i temelj (potkožno tkivo, masti i mišićno tkivo). Problemi kože se ne tiču samo krova ove kuće već se kao i svaki problem protežu kroz cijelu konstrukciju, sve do temelja. Kada primjenjujemo aktivan i usmjeren pritisak na mišiće lica, imamo mogućnost da tretiramo pojedina stanja u koži od temelja ka vrhu. I sve skupa daje konkretne i trajnije rezultate. 

Poboljšana cirkulacija krvi

Istraživanje iz 2018. je otkrilo da stimulacija kože petominutnom masažom lica potiče cirkulaciju krvi tokom narednih 10 minuta. Sa boljim protokom krvi dolazi više kisika i nutrijenata a oboje je ključno za zdravu i funkcionalnu kožu. Kratkoročni rezultat bolje cirkulacije je odmah vidljivi zdravi sjaj kože jer koža postaje infuzirana kisikom i nutrijentima iznutra ka van. Dugoročno gledajući, možemo računati na efikasniju proizvodnju kolagena i elastina. Vremenom dobijamo jači i otporniji ten.

Aktivacija limfnog sistema

Limfni sistem funkcioniše kao tjelesni odvoz smeća za naš organizam. Pomaže da se uklone otpad i toksini iz tjelesnih tkiva, što uključuje kožu. Nažalost, način na koji danas živimo rezultira blokiranim limfnim sistemom te mu je otežan posao zbog stagnacije, sjedenja i nedostatka kretanja koja karakterišu svaki aspekt modernog života. Kada je limfni sistem usporen to se odražava kroz nakupljanje i blokade limfnih čvorova a koža postaje natečena. Limfna masaža je nježna tehnika koja potiče kretanje limfnih tekućina kroz tijelo i njoj ću se posvetiti u nastavku teksta.

Podiže i čini kožu punijom

Iznenađujuće je koliko tenzije se zadržava u našim licima, od namrštenih obrva do stisnutih usana i zaključanih vilica. Kada su mišići ispod naše kože (njih cca 43!) mladi i jaki, brzo se oporavljaju od facijalne tenzije. Ali vremenom i oni gube tonus i temelj počinje da popušta. A onda vidimo da nastaju brazde, bore, opuštena koža i tkivo oko očiju te cijelo lice počinje da gubi na čvrstoći. Masaža lica pomaže da se tonus mišića ispod kože održava te ima ulogu koju ima fizička aktivnost za naše tijelo.

Poboljšava apsorpciju proizvoda

Masaža također pomaže da se poboljša prodiranje aktivnih sastojaka iz preparative u kožu. Toplota koja se stvara između prstiju i pomagala kao što je gua sha kamen i facijalnih mišića omogućava veću efikasnost naše preparative. Aktivni sstojci time mogu dublje da uđu u kožu te da budu efikasniji.

Limfni sistem? Šta je tačno i zbog čega je tako važan?

Limfni sistem igra ulogu u imunom sistemu. Pomaže tijelu da se riješi viška fluida u tkivima te prenosi vodu, proteine, masti i toksine do limfnih čvorova. I kada se taj “otpad” preradi i očisti, limfna tekućina se vraća u venski sistem. Informišući se o različitim elementima koji sačinjavaju ovaj veoma kompleksni sistem, lakše ćemo razumjeti benefite limfne drenaže.

  1. Limfni sudovi – tvore mrežu koja se pruža paralelno sa tjelesnim vaskularnim sistemom, a koji prenosi krv kroz cijelo tijelo. Uloga limfnih sudova jeste da prenose limfu kroz tijelo od tkiva do limfnih čvorova.
  2. Limfa – također poznata kao limfna tekućina je bjeličasti fluid koji ima veze sa uklanjanjem otpadnih tvari iz tijela ali je uključena i u nadzor imuniteta. Njena uloga je da pokupi toksine iz tijela i odnese ih do limfnih čvorova, organa koji filtriraju štetne supstance i tjelesni otpad. 
  3. Limfoidni organi – dijele se u dvije kategorije: primarne i sekundarne. Primarni limfoidni organi proizvode limfocite odgovorne za imuni odgovor. Ka sekundarnim limfoidnim organima limfociti migriraju kako bi branili tijelo i štitili ga od stranih tijela. U ljudskom tijelu postoji čak 800 limfnih čvorova koji spadaju u sekundarne limfoidne organe i kao što smo spomenuli, ponašaju se kao filteri za toksine i otpadne materije.

Benefiti limfne masaže za kožu

  • Sjajna koža na onaj dobri način kao kada dođemo iz šetnje ili nakon vježbanja. 
  • Otklonjeni znakovi umora na koži jer masaža i poticanje protoka limfe smanjuju natečenost.
  • Punija koža jer limfna drenaža potiče prirodnu proizvodnju kolagena te joj poboljšava gustoću i elastičnost.
  • Desenzitizirana koža jer limfna drenaža smanjuje i crvenilo i reaktivnost kože. Često se preporučuje za osjetljivu kožu koja može tolerisati masažne pokrete, kao i kožu koja pati od dermatitisa.
  • Počišćena koža jer poticanje limfne drenaže i cirkulacije krvi otklanja toksine.

Tehnike limfne drenaže

Kada smo se dotakli osnova kako limfni sistem funkcioniše bitno je znati kako ga drenirati da bi se izvukao maksimum njegovog detoksificirajućeg efekta. Tokom 1930-tih je Emil Vodder iz Danske razvio tehniku limfne drenaže koja se sastoji od manuelne masaže koja se može raditi i uz pomoć gua sha kamena. Ono što je bitno jesu cirkularni/ kružni pokreti, da se počinje od sredine lica ka gore i ka limfnim čvorovima u vratu i ušima te da se koristi blagi pritisak. Ide se od vrata do vilice i brade, postepeno krećući se do usta, nosa, očiju i prostora između obrva te završiti sa čelom. Ponavljati svaki pokret 3-6 puta je preporučljivo (iako ne neophodno).

Kako raditi masažu lica kod kuće

Ne moramo uvijek odvojiti neki poseban period ili masažu lica promatrati kao dodatni korak u njezi lica – gdje god i kada god imate vremena, bitno je da ga odvojite za sebe. Idealno nakon tuširanja ili barem nakon umivanja lica, kada su pore kože otvorene nakon kontakta sa toplom vodom i kada je koža vlažna, nanijeti 2-3 pumpice ulja za lice u dlan, zagrijati ga trljajući dlanove i na kraju preostaje odabrati masažnu tehniku. U jednoj od narednih objava sam pripremila nešto i za vas a uskoro i tutorijal za najbolju gua sha masažu ikada 🙂

Značaj limfne drenaže za kožu + ulje konoplje i pravi gua sha kamen za najbolju masažu lica
Značaj limfne drenaže za kožu + ulje konoplje i pravi gua sha kamen za najbolju masažu lica
gua sha
Značaj limfne drenaže za kožu + ulje konoplje i pravi gua sha kamen za najbolju masažu lica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?