Nekvarljive namirnice + Spisak namirnica za dobro opremljenu ostavu

Nekvarljive namirnice + Spisak namirnica za dobro opremljenu ostavu

Nekvarljive namirnice + Spisak namirnica za dobro opremljenu ostavu

Ovih dana život je… pa ne znam kako nazvati trenutno stanje. Konfuzija? Neistražena teritorija? Neizvjsnost? Kako god nazvali ternutni period u kojem živimo, vjerujem da nikoga brige nisu zaobišle. Meni je glava prepuna informacija za koje ne znam kojima tačno dati prioritet i moram priznati da mi nedostaje vrijeme od prije 4-5 godina kada mi je najveći problem bila pojava novih sijedih. Ili nešto tako smiješno, koju seriju pogledati na Netflixu, koji novi serum kupiti, parfem, gdje otputovati jer nam se pojavilo par slobodnih dana u rasporedu itd. Povremeno sam rastrgana između nostalgije ali i osjećaja da trenutno trebam učiniti nešto više za vlastitu i sigurnost meni najbližih ljudi. Taj zaštitnički stav je vjerovatno potakao mnoge da kupuju zalihe namirnica i barem za sada smo izbjegli prekomjernu kupovinu toalet papira kao tokom pandemije. Iako, bilo je onih koji su kupovali vreće i vreće brašna.

Prije svega želim reći – da, neizvjesno je danas mnogo toga. I mogu da razumijem nelagodu (da ne kažem strah) zbog potencijalnih scenarija. Okej, sasvim je uredu nabaviti par komada namirnica koje inače koristimo – ostava tj.pantry je nešto što mnogi amerikanci imaju u kući. Nije loša ideja imati pri ruci flašu vina ili omiljeni sir za tjesteninu ako poželimo da se počastimo. Nije loše imati recimo par kesica začina da ne bi izlazili svako malo kada nešto slično potrošimo u kuhinji. Ali ne mogu da razumijem zašto bi iko kupovao pedeset kila brašna. Izbjegavm osuđivati ali to je veoma sebično, ipak nismo sami na ovom svijetu. Možda će nekome drugome više biti potrebno to brašno nego nama u datoj situaciji. Da ne govorimo kako panično kupovanje može da poljulja tržište i cijene (koje su svakako nestabilne). Znači, treba imati mjeru. 

Mene je ova tema uz očigledna poskupljenja potakla da razmislim o osmišljavanju vlastite ostave. Nama je kuhinja mala i uska oblikom te je ranije bila ostava, tako da se djelimično vraća svojoj prvobitnoj namjeni. Bilo je malo nezgodno jer sam ograničena sa prostorom ali volim izazov. I jasno da će sve ovo ovisiti o prostoru sa kojim vi raspolažene, broju ukućana, njihovim potrebama, finansijskim prilikama itd. Pa imajte u vidu da je ovo neka vrsta sugestije a vi sebi prilagodite i preuzmite nešto što bi vam moglo biti korisno. Nas dvoje živimo sami i imamo više radnji i marketa u blizini. Par puta nam se desilo da smo kupili previše hrane koja se pokvarila i morali smo je baciti – to je nešto što zaista ne volimo ni on  ni ja. U nastojanju da ne bacamo hranu, zbog blizine radnji i činjenice da nas je samo dvoje u kući imali smo naviku da izlazimo češće i kupujemo svježe namirnice koje potrošimo tokom par dana. Tako da u suštini nismo imali ostavu dok veće porodice imaju barem neke male zalihe. To je nešto na čemu sam znala da poraditi moramo.

Još nešto o čemu sam počela razmišljati sam počela razmišljati kako održati nutritivne vrijednosti obroka na budžetu jer danas ne možemo kupiti iste namirnice sa 50KM kao prošlih godina. Ovo stanje vjerovatno neće dugo potrajati ali pomislila sam da sigurno nisam jedina sa ovim mislima te da će ovo biti aktuelna tema. Bez panike i gomilanja bilo čega, uz budžet na kojem sada trebamo činiti čuda da podmirimo sve potrebe. Željela sam kroz ovaj tekst da se osvrnem na nekvarljive namirnice koje mogu da stoje duže vremena, šta je dobro imati u ostavi a prehranu na budžetu sam ostavila za jedan od narednih tekstova (najvjerovatnije u aprilu). 

Šta su nekvarljive namirnice?

Nekvarljive namirnice imaju duži rok trajanja i za skladištenje im nije potreban frižider. Super stvar kod nerkvaljivih namirnica je to što ih možete unaprijed kupiti i držati u zalihama duže vremena. Kupovina također ne bi trebala biti stres već od nje možemo napraviti mini zadatke i nadopunjavati ostavu sa namirnicama za koje znamo da nam trebaju i koje ćemo koristiti. Uvijek je dobra ideja imati jednu dobro opremljenu ostavu, bilo da se želite osigurati za neke vanredne situacije ili da jednostavno sebi olakšate svakodnevno kuhanje. Obično u nekvarljive namirnice spada konzervirana hrana, sušena hrana i dehidrirana hrana. Preporučujem i pripremu spiska negdje u rokovniku a manje liste za naredne kupovine. Na ovaj način imamo uvid u sve što nam je potrebno a kupovinu možemo razdijeliti na manje šoping liste koje je lakše organizovati. Nekvarljive namirnice ne samo da su super praktične. već m,ogu biti i zdrave ako ih pravilno odaberemo. Kada imamo dobre zalihe hrane koje mogu da stoje duže vremena, smanjiti ćemo mogućnost propadanja i bacanja hrane, omogućava nam da pripremimo jelo bez previše pripreme, možemo samo dopuniti jelovnik svježim namirnicama i naravno, ima nešto u tome kada čovjek ima zalihe za kišne dane. Vjerujte da je sa dobro opremljenom ostavom i mnogo lakše odgovoriti na pitanje – šta je za večeru?

Šta je dobro imati u kući tokom vanrednih situacija?

Ako već želite da ste spremni odgovoriti potrebama svoje porodice u svim situacijama, onda nije loše imati na umu i potrebe tokom vanrednih situacija. Tokom specijalnih okolnosti imamo nešto drugačije potrebe u odnosu na svakodnevnu prehranu. Možemo ovo uporediti sa budžetom koji imamo za tekuće potrebe i budžetom “za nedaj Bože”. Pošto se u tim okolnostima troši više energije, fokus je na visokoenergetskoj hrani i hrani bogatoj proteinima. Da sam imala jedan ovakav spisak, sigurno bi se sa manje stresa lakše snašla na početku pandemije. Znači, potrebna nam je visokonutritivna hrana jer su i zalihe koje imamo ipak ograničene tako da sa malo možemo da duže budemo siti. Kalorije su poželjne ali ne smijemo zaboraviti na vlakna kako bi nam prehrana ipak i u ttakvim okolnostima bila balansirana. Također, bitnije su osnovne namirnice dok se manje vodi računa o ukusima i aromama.

Još jedna super ideja je iskoristiti zamrzivač. Ovisno o veličini i kapacitetu frižidera, odlična je ideja imati barem par kesa smrznutog voća i povrća. Tako da ako bude potrebe ostati neko vrijeme kući, imati ćete sve potrebno. Ono što je stvarno bitno naglasiti jeste da uopšte nije potrebno pretjerivati u kuopvini namirnica i zaliha. Ipak, nisu sve namirnice nekvarljive te će rokovi trajanja varirati. Jedino što mi je žao jeste da su nestabilna vremena bila taj poticaj da napokon organizujem ostavu i pripremim barem neke osnovne namirnice. Uopšte nije cilj pretrpavati se tako da ne preporučujem nabavku nekih ogromnih količina već samo koliko je potrebno i procjenjujete da bi mogli i u normalnim okolnostima da sve potrošite u nekom razumnom vremenskom roku.

Spisak namirnica za dobro opremljenu ostavu u svim situacijama

Ovo bi bio taj ultimativni spisak koji nije loše isprintati ili zapisati i držati u ostavi. Prije kupovine prvo provjeriti šta imamo trenutno. Zapišite koje namirnice imate, koju količinu i rok trajanja. Pri kupovini je isto bitno provjeriti datum tj. rok trajanja te kontinuirano provjeravati rokove u ostavi svakih pola godine do godinu kako bi sve bilo svježe. I nemojte zaboraviti na otvarač za konzerve (da se ne bi kasnije zezali akrobacijama prilikom otvaranja).

RIŽA — ovo je prva stvar koju bih kupila, čak mnogo prije brašna. Ne morate pogledati korejski film ili seriju (iako je odlična inspiracija) da bi znali koliko je riža raznovrsna namirnica. Iz serija sam “pokupila ideju za Gyeran bap receptu u kojem je ultimativna nutritivna bomba riže + jaja koju vole u Južnoj Koreji.

TJESTENINA — veoma često su različite vrste tjestenine na popustima tako da par pakovanja špageta, rezanaca ili spirala može dobro doći.

BRAŠNO — samo par kesa brašna molim, imajmo na umu da će i drugima biti potrebno. Brašno traje tri do šest mjeseci u zatvorenoj vrećici, do godinu dana u frižideru, a duže ako se čuva u zamrzivaču.

DVOPEK — izvrsna alternativa za hljeb koja može da dugo stoji u ostavi. Predobro ide uz neki fini džem i puter.

CJELOZRNATI KREKERI — još jedna alternativa hljebu bilo da ih grickamo same ili od njih pravimo manje sendviče. A dodatak vlakana će svakako dobro doći probavi.

ZOB — za vjerovatno najbolji doručak koji mogu smisliti. Neograničene opcije dodataka, priprema sa vodom i/ili mlijeko čine zob kraljicom doručka.

PALENTA — fina palenta uz mlijeko, pavlaku, sir ili puter? Count me in.

PIRE KROMPIR — uvijek je bolji domaće pripremljeni pire od kuhanog krompira ali za svaki slučaj, dehidriani može uskočiti.

KIKIRIKI PUTER — odličan izvor energije, obiluje zdravim mastima i proteinima. Ukoliko nije naglašeno na pakovanje, prije otvaranja ga nije potreno držati u frižideru.

ORAŠASTI PLODOVI — možete kupiti par kesica kikirikija, badema, pistacija ili energetske mješavine koje su preukusne a ujedno i izvrstan izvor energije. Ako mogu pomoći studentima da prežive stres ispitnih rokova te omogućiti koncentraciju, onda sa njima nema greške.

PROTEINSKE ČOKOLADICE — ovdje bih dodala i granola čokoladice da bi imali često preskočene, ali ultimativne nekvarljive namirnice. Zdrave su i dugo nas drže sitima a ne zauzimaju mnogo prostora. 

SUŠENO VOĆE — dehidrirano voće se svakako ne može jesti u velikim količinama tako da ga nije potrebno mnogo. Također je jako kalorično pa i iz tog razloga ne treba pretjerivati sa njim ali je zato šaka sušenih grožđica ili borovnica super dodatak zobenim kašama. Odlične su sušene hurme/ datulje i marelice/ kajsije a koja vrećića smrznutog voća je mudar potez plus uz njih uvijek imate od nečega pripremiti zasitni smoothie.

SUŠENO POVRĆE — ako vam nije teško prethodno namakati mahunarke i grahorice onda uzmite u obzir da ostavu obogatite kojom kesom sušene leće, graha ili slanutka.

KONZERVIRANO MESO — potrebno je ali ne bih pretjerivala ni sa njim jer je obično dosta zasoljeno i ima aditive. Par konzervi kvalitetne tunjevine, sardine, skuša i sl. su mi favoriti. Po želji možete ubaciti koju konzervu gulaša, raznolikosti radi.

KONZERVIRANO POVRĆE — grašak, kukuruz, grah, pelat, slanutak/ leblebija uz šampinjone čine savršenu bazu od koje se može pripremiti široka lepeza obroka. 

MED, AGAVA I JAVOROV SIRUP — lično gotovo da nemam nikada više od kese šećera jer ga rijetko koristim (smeđi ili kokosov ponekad u receptima). Ovdje preferiram kvalitetan med ali male doze agava ili javorovog sirupa isto mogu poslužiti za recepte, dezert ili za zasladiti zobenu kašu.

VOĆE I POVRĆE U TEGLI — od višnji, feferona, paprika, maslina, šparoga, mješavina poput ajvara ovdje sebi dajte malo na maštu. Svakako nije loše imati po malo od svega za dopuniti različite slane ili slatke recepte i u svakodnevnici.

ULJA, SIRĆE I SOS — maslinovo ulje mi je nezaobilazno u kuhinji i mislim da ću od sada uvijek imati barem jednu flašu u zalihama. Kao i jednu veću teglu kokosovog ulja. Malo egzotičnije mi je ulje buče kojima volim začiniti salatu i ulje sesama kojima obogatim noodlese. Također je vinski ocat fino imati u ostavi. Ako ste ljubitelji azijskih jela, nemojte zaboraviti na bočicu soja sosa u pričuvi.

ZAČINI — mislim da je ekstra pametno imati male zalihe soli i bibera u ostavi. Toliko puta nam je nestalo ovih esencijalnih začina tako da je sada mnogo lakše kada znam da me u ladici čeka par kesica mljevenog bibera i kutija himalajske soli. Zalihe začina možete dopuniti čime još volite ulješati aromu hrane. Meni na pamet padaju još kurkuma, paprika u prahu, sušeni bosiljak, origano i peršun, cimet, kakao u orahu, kokosovo brašno, soda bikarbona, prašak za pecivo, kvasac i ekstrakt vanilije.

TAMNA ČOKOLADA — od kolača, zobenih kaša, palačinaka pa do grickalice bogate antioksidansima jednostavno ne možete nikada pogriješiti sa par tamnih čokolada koje imaju barem 75% udio kakaa. Zahvalite mi za ovu ideju kasnije 😉

VINO — za kuhanje ili iznenadno slavlje, dobro je imati dobru flašu vina pri ruci.

FLAŠIRANA VODA — ciljajte na trodnevnu zalihu. Po osobi je potrebno računati na 4 litra jer preporučeni dnevni unos za odraslu osobu jesu 2 litra. Preostala dva litra su za kuhanje i pranje.

SPORTSKA ILI VITAMINSKA PIĆA — paket sokova koji nadomještaju elektrolite je super imati svakako a vitaminski sok za razmutiti ili sirup možda jesu old-school ali jedno do dva pakovanja neće škoditi.

MLIJEKO U PRAHU — pošto gotovo svi mliječni proizvodi ne mogu bez frižidera, mlijeko u prahu je odličan izvor kalcija i vitamina D ako svježe mlijeko nije opcija.

SUPA — suhe i konzervirane supe mi nisu najdraža namirnica ali ide u prilog to što većinom traju na sobnoj temperaturi do 5 godina. Izuzetak je paradajz supa koja ima rok trajanja 18 mjeseci. Ako je moguće, potražiti supu sa što namnjim udjelom soli/ natrija.

ČAJEVI I KAFA — Instant kafu u frižideru možete čuvati zauvijek i to bez obzira da li je pakovanje otvoreno ili ne. Uz malo vruće vode imamo boost kofeina a ne mogu zamisliti kuhinjski kredenac bez par varijanti čajeva (rinfuza je idealna a i vrećice nisu za odbaciti).

MULTIVITAMINI — imati koje pakovanje multivitamina ne mora da bude udar na džep jer često su na akcijama u apotekama. Čak i ako ih nemate naviku koristiti, ako ih imate na očima, možda se stvori nova navika.

Šta kupiti pred vanrednu situaciju?

Ovo sam ” pokupila” od ljudi koji žive u mjestima gdje se najave pojave poput jakih vjetrova. S obzirom da su ti ljudi navikli na upozorenja na oluje, poslije upozorenja još imaju vremena za skoknuti do super marketa i obaviti brzinsku kupovinu. Ovako imaju priliku da nadopune ostavu u kojoj drže nekvarljive namirnice i zalihe s svježim namirnicama koje ipak osvježe ponudu. 

  • JABUKE — jabuke mogu da traju i do tri mjeseca ako ih držimo na hladnom, suhom mjestu i daleko od lako kvarljivog voća (poput banana).
  • CITRUSNO VOĆE — zbog visokog sadržaja kiseline i čvrste kore, citrusno voće može van frižidera da potraje do dvije sedmice ako ih nismo kupili potpuno zrelo. Narandže i grejp su veoma bogati vitaminom C.
  • PARADAJZ — ako nije zreo, potrajati će par dana na sobnoj temperaturi.
  • KROMPIR I BATAT (SLATKI KROMPIR) — uz izvor toplote će ovo korijenasto povrće da bude ukusna i hranjiva opcija. Ako ga držimo u hladnom, mračnom mjestu može krompir da potraje i do mjesec dana.
  • TIKVE — imati par tikvi u ostavi je blago. Od supa pa do mesnatih jela, tikve su divne i raznovrsne a mogu da dosta dugo potraju ako ih držimo na mračnom i suhom mjestu.
  • CRVENI I BIJELI LUK — izgleda da parosmija potpuno prolazi tako da uzimamo u obzir luk. S tim da crveni luk može potrajati par mjeseci ako se dobro skladišti, isto vrijedi i za bijeli luk.
  • TVRDO PAKOVANE SUDŽUKE I SUŠENO MESO — tunjevine, skuše i sardine mogu brzo da dosade tako da nije loše imati izbora. Sušeno meso i sudžuke su odlična opcija.
Nekvarljive namirnice + Spisak namirnica za dobro opremljenu ostavu
Nekvarljive namirnice + Spisak namirnica za dobro opremljenu ostavu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?