Hijaluronska kiselina za kosu? Isprobala sam, evo kako djeluje

Hijaluronska kiselina za kosu? Isprobala sam, evo kako djeluje

Korištenje sastojaka na kosi koje inače doživljavamo kao one za njegu kože lica možda na početku može djelovati neprirodno – ali ostanite otvorenog uma. Možda promijenite mišljenje do kraja teksta. Evolucija u beauty industriji se obično vrti oko kože lica ali naučnici su se počeli interesovati i za njegu tjemena kao i zdravlje kose sve više u posljednje vrijeme. Kosa zaista može da ima funkciju ukrasa bilo da je duga ili kratka no zdravlje mislim da je najvažnija stvar. A da bi kosa bila zdrava i lijepo izgledala te bila nezahtjevna za oblikovanje, potrebno joj je pružiti jednak tertman eksfolijacije i njege kao što to radimo za kožu lica. Moglo bi se reći da kada su u pitanju sastojci poput ceramida, lipida i hijaluronske kiseline, nećemo pogriješiti ako ih posudimo iz preparative. Hijaluronska kiselina pogotovo se smatra hidratantnim superherojem i sve je prisutnija u proizvodima za kosu (sa razlogom). Hijaluronska kiselina za kosu? Isprobala sam, evo kako djeluje.

Prije svega, podsjetimo se šta je hijaluronska kiselina

Svrstava se u humektante koji spriječavaju gubitak vlažnosti. Ono što kolagen i hijaluronska kiselina imaju zajedničko jeste da su prirodno prisutni u našem tijelu te su veoma zastupljene gradivne komponentne čija se koncentracija i proizvodnja smanjuju procesom starenja. Još nešto što im je zajedničko jeste da se oba koriste kao privremeni materijali za filere kože (vremenom ih tijelo apsorbuje). Ali, za razliku od kolagena (o kojem sam pisala u ovom članku, klik!) koji je protein i koji sačinjava brojna tkiva, hijaluronska kiselina je vrsta šećera (polisaharid) – doduše također sačinjava tkiva poput kože i hrskavice. 

Hijaluronska kiselina nije vrsta kiseline poput salicilne ili glikolne, koje za zadatak imaju da eksfoliraju kožu. Ona se na određeni način ponaša kao zaštitni lubrikativni agens za naše oči, kosu, kožu, nerve i zglobove. Pogotovo je od velike važnosti za izgled kože jer otprilike 50% zaliha hijaluronske kiseline u tijelu jeste locirano upravo u kožnom tkivu, gdje kao viskozna i gotovo želatinasta supstanca pomaže održati kožu jedrom, zategnutom i podatnom. Ova sposobnost opada vremenom kako starimo, što može dovesti do povećane isušenosti, finih linija, bora i gubitka elastičnosti.

Hijaluronska kiselina je molekula šećera koja ima sposobnost – nimalo specifičniju od sposobnosti bilo kojeg drugog šećera a to je da privlači vodu. Jedina specifičnost je u tome što hijaluronska kiselina privlači i zadržava vodu više od 1,000 puta veću od svoje težine. I po tome je posebna jer to ne može učiniti niti jedna druga biološka supstanca. U suštini, hijaluronska kiselina povećava hidrataciju kože. Sjećate se kolagena? Hijaluronska kiselina koja se prirodno nalazi u tijelu se veže za kolagen i povezuje njega sa molekulom vode, što koži daje punoću.

Benefiti hijaluronske kiseline u njezi kose

Jednako koliko je korisna u njezi kože, hijaluronska kiselina može biti veoma korisna i za njegu kose ali i tjemena. Ovo bi bili temeljne dobrobiti hijaluronske kiseline zbog koje je od sada možemo poželjeti i potražiti u svojim proizvodima za kosu:

  • JAČA OŠTEĆENU KOSU: ukoliko imate oštećenu kosu onda je hijaluronska kiselina pravi sastojak! Kada je kosa konstantno pod efektom topline bilo kroz fen, peglu za kosu, figaro, rotirajuću četku, farbanje itd. sve navedeno može izazvati oštećenja kojima sastojak poput hijalurona može da doskoči te povrati snagu kosi.
  • SMIRUJE NAELEKTRISANU KOSU: poznati frizz se javlja kada nema dovoljno vlažnosti. Kutikula kose u tom slučaju postaje gruba i traži vlažnost da namiri iz zraka, što čini “naticanje” dlake. Hijaluronska kiselina to spiječava te olakšava kosi da apsorbuje vlažnost.
  • HIDRIRA KOSU: hijaluronska kiselina osim što kosi pruža zaglađen, glossy izgled ona zaista kosi pomaže da postojeću vlažnost i zadrži.
  • POTENCIJALNO PUNIJA KOSA: još ne postoji dovoljno sprovedenih istraživanja na ovu temu ali s obzirom da hijaluronska kiselina čini da koža djeluje punije i zdravije onda postoji potencijal da slično djeluje i na kosu. Budem javila ako neko istraživanje potvrdi ovu tezu.
  • UKLANJA LJUSPICE SA TJEMENA: nisu samo dlake kose jedine kojima hijaluronska kiselina može biti korisna. Više hidratacije čini i da tjeme bude bolje balansirano, manje isušeno a zdravo tjeme je put ka zdravoj kosi.

Hijaluronska kiselina za kosu? Kako je koristiti?

U suštini, ovo će da ovisi od tipa kose i toga šta želite da za nju postignete + da li je fokus na dlaci ili tjemenu. Ako želite da hidratizirate isušeno tjeme, preporučuje se umasirati malo seruma hijaluronske kiseline u tjeme prije pranja. Kao što bih nanijela amla ulje, isto radim sa hijaluronskom kiselinom (samo se više fokusiram na tjeme). Ako je kosa suha i oštećena, onda je preporuka nanijeti serum hijaluronske kiselina na vlažne krajeve nakon pranja i recimo regeneratora. Prosušite kosu i na vlažne krajeve par kapi je dovoljno umasirati. Možete sami procijeniti koliko vam ovaj tretman odgovara i možete ga koristiti po želji – samo je bitno da se hijaluron nanosi na vlažnu kosu.

Koji tipovi kose imaju najviše koristi od hijaluronske kiseline?

Isto kao što se hijaluronska kiselina lijepo slaže sa svim tipovima kože, istim principom se možemo voditi izaključiti da će odgovarati gotovo svakoj teksturi kose. Iako, postoji jedan tip kose kojem hijaluron može dati baš dramatično dobre rezultate – ovdje bih uključila i Natrijev hijaluronat (Sodium hyaluronate). Oštećena i naelektrisana kosa je ta kojoj će dodatak hijaluronske kiseline biti najkorisniji te će rezultati biti najbolji. Također se tokom zime posebno prepoučuje koristiti hijaluronsku kiselinu za njegu kose i tjemena tako da je tajmnig za ovaj tekst idealan (ali nemojte me posebno shvatiti, može se koristiti svake godine no isušenost zaista bude najistaknutija tokom zimskih mjeseci zbog vjetra, grijanja).

hijaluronska kiselina za kosu
hijaluronska kiselina za kosu
hijaluronska kiselina za kosu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?