Rutine koje potiču cirkulaciju za dane kada smo previše umorni/e za vježbanje

Rutine koje potiču cirkulaciju za dane kada smo previše umorni/e za vježbanje

Neću vas lagati i reći da sam baš svakog dana raspoložena za odlazak u teretanu jer nekada nakon noćne smjene tijelo jedino što treba i želi je odmor a drugim danima se dešava da me druge okolnosti spriječe uklopiti vježbanje u svoj dan. Dešava se. Ipak, većinu vremena se trudim da budem prisutna i aktivna tokom dana te zaista ne doživljavam odlazak u teretanu kao neku neprijatnu obavezu, naprotiv – uvijek i bez izuzetka se bolje osjećam nakon treninga te imam više energije iako sam se “istrošila” tako da sami tok dana bude bolji nakon njega kao dodatni bonus. Međutim, ovaj put tema nije motivacija niti koji su benefiti vježbanja (a spisak istih je pozamašan). Čak nisam simpatizer stava da se baš uvijek čovjek “mora” tjerati na vježbanje jer prije svega, to nije zdrav niti održiv pristup vježbanju. A druga stvar je da je jednako bitan odmor u cijeloj priči i mislim da to izostaje u razgovoru o fitnesu. Poprilično su svi nabrijani oko novih rutina i priprema hrane početkom godine, tačno se osjeti elan što je svakako odlična stvar. Ali veoma je logično i kada kažem da je nakon fizičke aktivnosti tijelu neophodan odmor te je kontraproduktivno uskraćivati ga sebi.

Ovaj tekst je posvećen onim danima tokom kojih nemamo vremena ili energije, osjećamo se iscrpljeno i u situacijama kada bi fizička aktivnost previše podigla kortizol (hormon stresa) – tada trebamo slušati svoje tijelo. Nekada je kvalitetan odmor važniji od jake volje. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste i naše emotivno stanje a svakako smo svi imali teške periode, pogotovo posljednjih godina. Zato je bitno da obratimo pažnju na svoj nivo energije kada nismo baš u full formi, na ovaj ili onaj način. Danima kada se ne možemo motivisati na spremanje i odlazak na trening, postoje stvari koje nisu teške a na koje se možemo osloniti da će nam pomoći pregurati psihički ili fizički umor. Svaki od prijedloga je usmjeren na poticanje cirkulacije no nije prezahtjevan – zato ih smatram solidnim idejama te ih možemo upotrijebiti i kada nismo u najboljoj formi. Barem jedna navika sa pripremljenog spiska će biti od pomoći da se brinemo o sebi, da se njegujemo a istovremeno da izbjegnemo zapostavljanje pokreta, stagnaciju i lošu cirkulaciju. Što je najbolje, ostaviti će nam dovoljno prostora za odmor koji nam je potreban.

Rutine koje potiču cirkulaciju za dane kada smo previše umorni/e za vježbanje

Kompresivna terapija | Ovo je tema o kojoj se polako edukujem. Mislim da sam već od novembra prošle godine počela lagano da čitam iskustva i informišem se o principu na kojem kompresivna terapija funkcioniše. Kompresivne čarape nisu ni jeftine, prilična su investicija tako da se vrijedi prvo informisati prije kupovine no planiram je uskoro a ono što me potaklo da kompresivnoj terapiji dam šansu jesu njeni benefiti. Kompresivne čarape nisu obične čarape (štrample) koje stisnu tijelo kako bi izgledalo vitkije – kompresivna odjeća je dizajnirana da poboljša limfni protok, da smanji retenciju (zadržavanje) tekućine u tijelu te da olakša mikrocirkulaciju. Ako tim benefitima pridodamo još olakšanje PMS-a, smanjenu nadutost, grčeve i bol u leđima – itekako je jasnije zbog čega bi neko razmišljao o kupovini kompresivnih čarapa. Javiti ću se nakon testiranja ali svakako su nešto na šta vrijedi obratiit pažnju.

Suho četkanje tijela | O njemu sam pisala još davne 2017. godine te iako nisam tokom cijele godine kao ni svake godine bila potpuno predana ovoj praksi, mogu reći da je tokom zime nešto čemu se iznova vraćam. Sada bih voljela poraditi na tome da mi postane sedmični ritual i da uhvatim kontinuitet. Generalno se suho četkanje tijela preporučuje pred tuširanje, iako sam ga ja znala praktikovati i nakon tuširanja. Kasnije kožu nagradim nekim lijepim hranjivim uljem a bitan je i odabir četke koja ne bi trebala biti gruba ni oštra. Također je bitno imati osjećaj i ne pritiskati kožu previše jer onda je iskustvo neprijatno. Poenta je nježnim ali odlučnim pokretima zagrijati kožu, potaći cirkulaciju a u tome je itekako ova praksa efikasna.

Foam roller | Pored kompresivne terapije, kao i limfne drenaže još mi je u fokusu fascija kao i njen značaj. Fascija/ omotač je tanka vezivno-tkivna opna koja obavlja ili pokriva organe, npr. mišiće. Pored mišića i kostiju, njoj se ne polaže dovoljno pažnje a nedovoljno znamo o njoj u mainstream medijima jer nije ni konkretno definisana. Fascia može biti čvrsta i mekana, ima različite oblike a prožima nam cijelo tijelo. Ukratko, fascia je konektivno tkivo koje okružuje dijelove tijela od organa i mišića do krvnih sudova. Zato je veoma bitno da je fascia zdrava, o čemu ću svakako da posvetim jedan od narednih tekstova. Korištenje foam roller valjka za masažu poboljšavamo cirkulaiju cijelog tijela što pomaže oksigenaciju krvi, limfnu drenažu kao i izbacivanje toksina iz tijela. Foam roller je odličan i za fasciju, pomaže i “lubricirati” zglobove te smanjiti inflamaciju dok istovremeno pomaže popraviti fleksibilnost. U suštini, većinom su masaže sa foam roller valjkom masaže na podu dok tijelo okrećemo i prelazimo preko foam rollera koji pomaže da se “otvore” napeti mišići a fascia omekša i hidrira. Benefiti foam roller masaže su impresivni i odlični za cjelokupno zdravlje.

Limfna masaža | Još jedna rutina koju možemo obaviti kod kuće, bez mnogo naprezanja a pomaže poboljšati imunitet ali i popraviti kvalitet kože uz konkretne zdravstvene benefite je upravo limfna masaža. Limfni sistem funkcioniše kao tjelesni odvoz smeća za naš organizam. Pomaže da se uklone otpad i toksini iz tjelesnih tkiva. Nažalost, način na koji danas živimo rezultira blokiranim limfnim sistemom te mu je otežan posao zbog stagnacije, sjedenja i nedostatka kretanja koje karakteriše svaki aspekt modernog života. Kada je limfni sistem usporen to se odražava kroz nakupljanje i blokade limfnih čvorova a koža postaje natečena. Limfna masaža je nježna tehnika koju sam naučila i praktikujem je na licu dok je naredna teritorija koju trebam savladati limfna masaža tijela. O limfnoj masaži lica sam pisala ovdje i toplo preporučujem kada je minimalno kretanje i napor jedino što možemo učiniti za sebe (minimum input, maximum impact).

Lagana šetnja | Dobro je imati takmičarski mindset – sam sa sobom,. Apsolutno je najbolji motivator od svih i nešto što mene lično gura da svakog treninga dam sve od sebe. Ali ne mora sve biti takmičenje i to je ono što sam naučila vremenom. Nekada je dobro opustiti se i šetati samo zato što nam lagani tempo prija. Bilo da šetate u dobrom društvu, sa ljudima sa kojima se možete opustiti, ili možda želite prošetati sami sa omiljenom muzikom u slušalicama – barem dvadeset minuta odvojite za sebe i šetnju na zraku. Tako mala stvar a može učiniti mnogo za naše psihičko i fizičko zdravlje.

Rutine koje potiču cirkulaciju za dane kada smo previše umorni/e za vježbanje
Rutine koje potiču cirkulaciju za dane kada smo previše umorni/e za vježbanje
Rutine koje potiču cirkulaciju za dane kada smo previše umorni/e za vježbanje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?