Protinol [ Sve što trebate znati o novom sastojku + u čemu se razlikuje od retinola ]

Protinol [ Sve što trebate znati o novom sastojku + u čemu se razlikuje od retinola ]

Protinol [ Sve što trebate znati o novom sastojku + u čemu se razlikuje od retinola ]

Vjerujem da mnoge od nas u dvadesetim godinama života nisu razmišljale previše o stvarima poput kolagena, peptida, retinola, probiotske preparative – nisam ni ja. Ako ovo čitate i još ste u lijepoj drugoj deceniji života, nemojte se opterećivati i uživajte u svojoj mladosti. U međuvremenu, bez obaveze, možete početi prikupljati informacije koje će vam trebati u budućnosti. Ukoliko ste poput mene prešli u treću i naredne zrele decenije života, onda obratite pažnju jer ovo bi bio jedan od onih sastojaka koji su u začetku – ali mnogo obećavaju. Svi znamo za retinol jer je uistinu sveti gral preparative i otkako sam počela u kontinuitetu da ga koristim, potpuno mi je jasno koje su njegove čari. Ukoliko vam je retinol novost, onda preporučujem prije nastavka ovog teksta da prvo bacite oko na tekst o retinolu jer će vam biti lakše razumjeti tematiku i poređenja (klik ovdje!).

A kolagen nije novitet na ovim stranicama, pisala sam o njemu kao o suplementu, u kojim namirnicama ga unosimo u organizam kroz prehranu ali i o njegovoj važnosti u preparativi. U nastavku ću se na kratko osvrnuti na to šta je kolagen, zbog čega je važno raditi na poboljšanju njegove proizvodnje u tijelu. Također ću više da pišem o ovom novom sastojku protinolu, ko ga je razvio/ otkrio, koji su mu benefiti, kako stoji u poređenju sa retinolom, koja je njegova uloga u proizvodnji kolagena i podijeliti ću vlastito iskustvo glede par proizvoda koji sadrže protinol a koje sam testirala u prethodnom periodu. Inner geek u meni se raduje – ako volite nove sastojke, onda će se probuditi i vaš inner geek jer toliko je toga zanimljivo, novo i u konačnici korisno u narednim paragrafima.

Podsjetimo se, šta je kolagen?

Kolagen je vlaknasti protein koji nastaje u tijelu i neophodan je za brojne biološke procese od vitalnog značaja. Kolagen je ustvari najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu (čini 30% od cijelog sastava proteina u našem tijelu) te je bukvalno gradivno tkivo za zdrave nokte, kožu, kosu, kosti, ligamente itd. Riječ kolagen potiče od grčke riječi “kólla” što znači ljepilo, tako da ne čudi što se često spoimnje da je kolagen “ljepilo” koje nas drži cijelim. On također odašilje važne signale ćelijama, koji pomažu u borbi protiv upalnih procesa i pri popravku oštećenih ćelija. Problem sa kolagenom je taj što vremenom ali i kada smo pod stresom, njegova proizvodnja opada. Održavanje zdravih nivoa kolagena je neophodno za zdravo i funkcionalno tijelo, te je nekada neophodno obnoviti naše ograničene rezerve ovog izuzetno korisnog proteina. Gubitak kolagena negativno se odražava na elastičnost kožete se stvaraju bore, dolazi do suhoće i kože bez sjaja.

Zašto proizvodnja kolagena opada sa godinama?

Kao što smo spomenuli, naše tijelo prirodno proizvodi kolagen – sve do ranih dvadesetih godina, kada njegova proizvodnja počinje postepeno da opada (cca za 1.5% godišnje). Zbog toga škriputavi zglobovi, koža koja gubi na elastičnosti su znak opadajućih rezervi kolagena. Nakon 25 godine života, razgrađujemo više kolagena nego ga stižemo proizvesti tako da počinjemo uočavati fine linije i borice.

Isto tako, nije tajna da sve što radimo ostavlja traga na naše zdravlje. Tako da ne iznenađuje da mnoge životne odluke iz rubrike način života mogu sačuvati ili iscrpiti nivoe kolagena u našem tijelu. Neke osnovne smjernice bi bile da se procesirani i rafinirani šećer konzumira u što manjim količinama, da budemo odgovorni pri izlaganju kože suncu, da ne budemo pušači ali i da kao nepušači izbjegavamo biti izloženi dimu cigareta, da ssmo fizički aktivni tokom života te da se pridržavamo uopšteno balansirane prehrane.

Da li kolagen može da djeluje ako se nanosi na kožu?

Kolagen je dobio na popularnosti u krugovima posvećenim zdravlju i ljepoti nakon što je uočeno da omekšava linije i borice na licu, te da uopšteno poboljšava izgled kože. Nakon što je potvrđeno istraživanjima da proizvodnja kolagena opada sa godinama, javila se potreba za pronalaskom načina da istu potaknemo. Ali, koliko istine ima u eliksirima i serumima sa kolagenom koji obećavaju biti fontana mladosti? Kreme i serumi sa kolagenom mogu poboljšati hidriranost kože, međutim, nije naučno dokazano da je moguće da koža upije kolagen iz takvih proizvoda tj. kolagen iz krema i seruma ne može da prodre u kožu nanešen izvana. Zato što je molekula kolagena previše velika, ona “sjedi” na koži i ne može se upiti u dermis. Najbolji način da potaknemo proizvodnju kolagena jeste zdravim i aktivnim načinom života (znači redovno vježbanje), balansirana prehrana, dovoljno sna i eventualno kroz suplemente (najjeftinija opcija je goveđi želatin, fensi opcija je tečni kolagen). 

Šta je Protinol?

Sada kada znamo ovo sve, vjerovatno ćete biti zbunjene novim sastojkom protinolom za koji se tvrdi da nanošenjem na kožu može poboljšati njenu strukturu tako što boosta kolagen. Ali, zar nismo upravo utvrdili da je to naučno nemoguće? Idemo iz početka. Protinol molekula je patentirana inovacija kompanije Avon koja je otkrivena cca 2012. godine ali njeni rezultati su istinski prepoznati cca 2018. godine. Sada priča o kolagenu postaje relevantna jer znamo koliko je bitan pošto sačinjava 80% kože te je neupitna njegova uloga u strukturi i zdravlju kože. Ipak, mora se spomenuti da nije svaki kolagen isti i definitivno nije lako nadomjestiti izgubljeni kolagen. Kada je koža u pitanju, najrelevantnija su dva tipa kolagena: kolagen 1 i kolagen 3. Oba su jednako bitna iako oba nemaju istu funkciju. Kolagen 3 oslovljavaju kao kolagen beba pošto je najveća koncentracija ovog kolagena upravo prisutna u koži beba. Njegova funkcija je funkcija okvira za koji se kolagen 1 veže. Obje vrste kolagena su potrebne jedna drugoj radi optimalne funkcije.

Ideja iza protinola jeste da obnovi i kolagen 1 i kolagen 3 u koži – sve kako bi se omjer ova dva kolagena približio onim nivoima koji su prisutni u koži bebe, idealnim i optimalnim. Moram priznati da mi je spominjanje bebeće kože djelimično neobično i djelimično besciljno jer svima nama kolagen počinje opadati već u djetinjstvu, znači to je jedan normalan i prirodan proces. U mojim očima je besmisleno pokušavati vratiti vrijeme jer je to nemoguće. Radije imam pristup da ono što imamo očuvamo što je bolje i što je duže moguće. Tako da ću na ovaj način da protumačim ove namjere sa sastojkom protinolom – težnja je ka tom neuhvatljivom idealu savršeno meke bebine kože, koja zaista jeste unikatna i neponovljiva. Nije loše imati visoke ciljeve jer na putu ka njima se mnogo toga može postići, možda ne ultimativni cilj, ali svakako neki značajan napredak. Mislim da bi protinol mogao biti jedna stepenica ka tom napretku. Ipak, Avonov sastojak Protinol™ (koji su patentirali i samo se može naći u njihovim proizvodima) nosioc je Edison nagrade za najbolji proizvod u 2021. To ipak nešto znači, potencijal je prepoznat.

Kako protinol djeluje?

Pa, u čemu je caka? Do sada, samo se kolagen 1 koristio u sklopu preparative ali sa ograničenim djelovanjem. Kao što smo spomenuli, molekula kolagena je previše velika da bi prodrla u dermis. Avon pokušava da sa dodatkom kolagena 3 koji predstavlja okvir/ strukturu na koju se kolagen 1 veže, da ipak budemo korak bliže ekvilibrijumu obje vrste kolagena u koži. Ono što vam mogu reći jeste da ćete uz protinol primjetiti definitivno drugačije djelovanje ali ipak ne na način na koji bi očekivali na osnovu marketinga. Da ne bude zabune, ja i dalje nisam uočila naučno istraživanje na osnovu kojeg bih mogla zaključiti da će preparativa sa kolagenom (jedne ili obje vrste) da potakne proizvodnju kolagena. To je i dalje jedino moguće zdravim načinom života, prehranom i suplementima. Ali ono što sinergija obje vrste kolagena 1 i 3 može učiniti, i dalje je impresivna i nemam ni najmanju namjeru da potcijenim njeno djelovanje. Kroz recenzije naredna tri Avon proizvoda namjeravam objasniti šta tačno možete da očekujete od protinola. Ali još samo preostaje povući paralelu između protinola i retinola.

Protinol i retinol: u čemu je razlika?

Moćan i brzodjelujući dok je istovremeno nježan spram kože – to su kvaliteti koji se pripisuju protinolu. Kao što i Avon navodi, protinol se zadržava na koži (potvrđuje se da ne prodire u kožu) te zbog toga je štiti od vanjskih djelovanja dok koži dostavlja benefite. A ti benefiti su imitiranje obje vrste kolagena kada su u optimalnom omjeru. Iako protinol i retinol slično zvuče, djelovanje je drugačije. Za razliku od retinola, protinol ima sposobnost da umiri kožu što ga čini nježnijom alternativom za sve one koji žele ublažiti izgled finih linija i borica, kao i onih koji žele čvršću kožu. Ukratko, ukoliko vam je retinol izazivao iritacije, isušuje vam kožu ili iz bilo kojeg razloga vaša koža malo teže podnosi retinol – onda je protinol odlična alternativa, kao što je i bakuchiol (pisala sam i o njemu, klik ovdje!). Navodno protinol djeluje i brže od retinola. A kako je meni djelovao, saznajte u nastavku kroz tri mini recenzije.

Anew Skin Reset Plumping Shots [ RECENZIJA ]

Anew Skin Reset serum za lice u ampulama je tretman koji sadrži 7 ampula sa dnevnom dozom Protinola. Meni ove ampule nisu novitet jer sam ih koristila prošle godine, čini mi se. I znam da mi je tvrdnja da za sedam dana nadoknađuje sedam godina izgubljenog kolagena bila baš dramatična. No, ne lezi vraže, opet sam ostala impresionirana. Ne, nisam za sedam dana postala sedam godina mlađa (lol) ali je bilo veoma interesantno koliko su intenzivno ove ampule hidrirale kožu. Znači, stvarno su wow po tom pitanju. Ono što bih ja rekla da protinol radi izuzetno dobro je – hidratacija. Ali ne na način na kloji to rade uglavnom hidratantne kreme i serumi. Efekat ampula bih opisala kao ekstra intenzivnu sheet masku. Sva ona sočna, svježa, hidrirana i podmlađena koža kakva bude nakon dobre sheet maske – pomnožite to! Zato se ampule preporučuju kao tretman kože pred neki važan događaj ili da ih koristimo kao sedmodnevnu kuru jednom mjesečno. 

Koriste se poželjno navečer jer tokom dana eksterni/ okolični faktori poput UV zračenja, zagađenja i vlage mogu da uspore rezultate. Eventualno ukoliko ćete provesti dan kod kuće, možete koristiti ampule tokom dana. Ali noć je ta kada au ampule idealne za korištenje i zbog njihove formulacije i teksture koja je pomalo ljepljiva (ali ne na neprijatan način, već poput puževog mucina). I preporučuje se da nakon čišćenja i eventualnog toniranja kože ampule koristimo samostalno. Ne preporučuje se kombinovati ampule sa serumima, retinolom, AHA ili BHA kiselinama. Možete poslije ampula koristiti noćnu kremu bez aktivnih sastojaka ukoliko želite ali sigurna sam da čim osjetite teksturu seruma iz ampula na koži, sami ćete zaključiti da ne treba ništa nanositi preko njega. Odlomi se vrh ampule (slobodno pritisnite prstima malo jače), staklena ampula se čisto odlomi i serum nanosite na lice, vrat i dekolte. Ako pronađete koji minut više vremena za sebe, dobro je i nanositi serum iz ampula masažom – gua sha kamen ili roler od žada slobodno možete da kombinujete sa njim. Preporuka je da se koristi kao preventiva ili za osobe koje primjećuju pad tonusa kože, vidljive bore i neujednačen ten.

Sastav je savim pristojan, jedino bi sastojak Thiazolylalanine bio problematičan da je u pitanju krema u teglici – jer je nestabilan i može da se degradira djelotvornost ovisno o pakovanju. Srećom, ampule su idealan izbor po tom pitanju. A ukratko Thiazolylalanine se dobija od peptida, i zaista postoje interesantna istraživanja vezana za njega. Avon stvarno ima “nos” za otkrivanje zanimljivih sastojaka.

Lista sastojaka za serum za lice u ampulama: Aqua, Glycerin, Propylene Glycol, Pentylene Glycol, Hydroxyethyl Urea, Phenoxyethanol, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Carbomer, Caprylyl Glycol, Thiazolylalanine, Sodium Hydroxide, Disodium Edta, Urea, Tris(Tetramethylhydroxypiperidinol), Citrate,Alcohol, Denat, Ci 17200, Ci 42090

Avon ANEW Dark Circles Correction Dual Eye System [ RECENZIJA ]

Anew dvostruki tretman za korekciju podočnjaka kreiran je sa ciljem da smanjuje otečenost i umoran izgled. Sastoji se od dnevne kreme za korekciju podočnjaka i noćnog gela za neutralizaciju diskoloracija, a formuliran je antioksidantima i ekstraktom morskih algi. Korištenjem dva puta dnevno, ujutro i navečer, umanjuju se tamne i crvene fleke i smanjuje vidljivost diskoloracija, što je potvrdilo i 92% ispitanica*.

Moja iskustva sa ovim okoloočnim kremama su podijeljena. Znam da su ovo legendarne kreme, odlično prodavane. Međutim, uvijek mi jedna polovina kreme ne odgovara – uvijek je riječ o gel polovini. Iz nekog razloga mi oči nekada suze kada koristim gel kremu (ne uvijek, povremeno). Ovdje je riječ o zelenoj gel kremi za dan. Ima finu nemasnu formulaciju ali nekada mi oči suze tokom dana kada je koristim. Noćna kremasta polovica mi malo bolje paše ali zbog osjetljivosti kože u okoloočnom predjelu koja je prisutna nakon perioralnog dermatitisa, zaustavila sam korištenje. Osi što obje polovice sadrže dosta silikona, dnevna krema sadrži petrolejski gel, petrolatum tj. meki parafin. Poznatiji kao vazelin, koji ne volim jer postoje mnogo bolji okluzivi od njega. I na kraju, ne želim zatvarati pore i želim da koža diše. Ovaj sastojak mogu koristiti veoma kratko, jer je potpuna barijera za kožu od vanjskih faktora ali nisam sklona da ga koristim dugoročno. Noćna krema ima kraću listu sastojaka, što je dobro. Ali sadrži SLS (Sodium Laury Sulfate) od kojeg bježim zbog perioralnog dermatitisa. Tako da meni nije suđeno sa ovom kremom, bez obzira na protinol. Ne bih je preporučila osobama osjetljive kože, pogotovo ne osobama osjetljivih očiju i okoloočnog predjela. Bila bih doduše veoma zaintzeresovana za Avon kremu bez ovih sastojaka, ali sa protinolom. Nešto basic, simple.

Lista sastojaka za dnevnu okoloočnu kremu: AQUA, DIMETHICONE, HYDROGENATED POLYISOBUTENE, BUTYLENE GLYCOL, TRISILOXANE, GLYCERIN, DIMETHICONE/VINYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, SILICA, THIODIPROPIONIC ACID, CETYL PEG/PPG-10/1 DIMETHICONE, PEG/PPG-19/19 DIMETHICONE, PEG-8, PETROLATUM, SODIUM HYDROXIDE, UREA, DISODIUM EDTA, TRIMETHYLSILOXYSILICATE, FUCUS VESICULOSUS EXTRACT, METHICONE, HEXYLENE GLYCOL, CAPRYLYL GLYCOL, SILICA DIMETHYL SILYLATE, XANTHAN GUM, POLYESTER-1, TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE, PEG-200, DIAZOLIDINYL UREA, MICA, CI 77891, CI 77491, CI 77492, CI 77499.
Lista sastojaka za noćnu okoloočnu kremu: AQUA, GLYCERIN, BUTYLENE GLYCOL, PVP, CARBOMER, SODIUM POLYACRYLATE, PHENOXYETHANOL, POTASSIUM HYDROXIDE, FUCUS VESICULOSUS EXTRACT, DISODIUM EDTA, HEXYLENE GLYCOL, CAPRYLYL GLYCOL, ACRYLATES COPOLYMER, XANTHAN GUM, ALCOHOL DENAT., SODIUM LAURYL SULFATE, DIAZOLIDINYL UREA, CI 42090.

Avon ANEW Lifting Dual Eye System [ RECENZIJA ]

Anew dvostruki lifting tretman za područje oko očiju kreiran je sa ciljem da djeluje na elastičnost i čvrstinu kože te uklanja tamne podočnjake i manje bore, pospješuje hidrataciju i zateže kožu očiju već nakon 48 sati. Ovaj tretman u sebi krije aminokiseline i kofein, a sastoji se od gela za učvršćivanje područja gornjeg kapka i kreme protiv bora i otečenosti donjeg kapka.

Pretpostavljam da uočavamo šablon? Petrolejski gel, petrolatum, meki parafin aka vazelin je prisutan u polovici za dio kože ispod oka. Tu su i parfem, silikoni ali ruku na srce i dosta jako poželjnih sastojaka poput karite putera, ulja slatkog badema, soka nara, maslinovog ulja, ceramida, ekstrakta korijena mrkve itd. No nije mi bilo drago vidjeti methyparaben ali nikako jer povećava rizik iritacije a ja to sebi ne smijem priuštiti nakon svega što sam prošla sa p. dermatitisom. I bilo mi je malo krivo što se moram odreći ove kreme jer ima prilično lijepu teksturu ali, šta je tu je. Polovica za kožu iznad oka je ta koja mi je također izazivala iritaciju očiju koje su suzile nakon nanošenja. Silikoni na stranu, SLS je i dalje tu. I među nekim jako lijepim sastojcima, krije se i Diazolidinyl Urea (Formaldehyde Releaser). Pročitati ćete razna tumačenja ovog sastojka ali ja se vodim filozofijom da jednostavno ne želim rizikovati. Tako da ni ova krema nije za mene. Zaključak bi bio da niti jednu od ove dvije okoloočne kreme ne koristim bez obzira na benefite protinola. Serum u ampulama koristim i nastaviti ću koristiti, ampule mi se jako sviđaju jer daju mnogostruko bolji hidratacijski efekat na koži čak i od inače fenomenalnih sheet maski. Sve u svemu, čak i impresivan sastojak poput protinola meni ne znači mnogo ako su u sastavu uz njega i sastojci koje ne želim da koristim. Tako da bi moja želja bila da Avon osmisli i kreira okoloočnu kremu sa protinolom koja će imati jednostavan sastav, bez iritansa. Takvu kremu bih 100% kupila.

Lista sastojaka za kremu za dio kože ispod oka: AQUA, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, GLYCERIN, BUTYLENE GLYCOL, CETEARYL ALCOHOL, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER, DIMETHICONE, DIPROPYLENE GLYCOL, PETROLATUM, CETEARETH-20, CETEARYL GLUCOSIDE, SODIUM POLYACRYLATE, SILICA, POLYMETHYL METHACRYLATE, PHENOXYETHANOL, BENZOPHENONE-3, DIMETHICONE CROSSPOLYMER, METHYLPARABEN, DISODIUM EDTA, CARBOMER, C12-15 ALKYL BENZOATE, POTASSIUM HYDROXIDE, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) SEED EXTRACT, PUNICA GRANATUM FRUIT JUICE, MICA, PORTULACA OLERACEA EXTRACT, THIODIPROPIONIC ACID, CI 77891, TRIBEHENIN, PARFUM, CERAMIDE NG, PEG-10 PHYTOSTEROL, OLEA EUROPAEA (OLIVE) LEAF EXTRACT, FOENICULUM VULGARE (FENNEL) FRUIT EXTRACT, DAUCUS CAROTA SATIVA (CARROT) ROOT EXTRACT, VITIS VINIFERA (GRAPE) FRUIT EXTRACT, SAXIFRAGA SARMENTOSA EXTRACT, CAPRYLYL GLYCOL, CI 16035, SCUTELLARIA BAICALENSIS ROOT EXTRACT, MORUS NIGRA ROOT EXTRACT, TETRAPEPTIDE-4, MEDICAGO SATIVA (ALFALFA) EXTRACT, PALMITOYL HEXAPEPTIDE-12. 
Lista sastojaka za kremu za dio kože iznad oka: AQUA, GLYCERIN, BUTYLENE GLYCOL, PVP, DIPROPYLENE GLYCOL, SODIUM POLYACRYLATE, CARBOMER, GALACTOARABINAN, DIAZOLIDINYL UREA, PHENOXYETHANOL, POTASSIUM HYDROXIDE, CHONDRUS CRISPUS EXTRACT, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) SEED EXTRACT, UREA, PUNICA GRANATUM FRUIT JUICE, PORTULACA OLERACEA EXTRACT, GLUCOSAMINE HCL, DISODIUM EDTA, CAFFEINE, FAEX, ALGAE EXTRACT, PEG-60 ALMOND GLYCERIDES, ACRYLATES COPOLYMER, TRIS(TETRAMETHYLHYDROXYPIPERIDINOL) CITRATE, OLEA EUROPAEA (OLIVE) LEAF EXTRACT, CETYL HYDROXYETHYLCELLULOSE, COFFEA ARABICA (COFFEE) SEED EXTRACT, ILEX PARAGUARIENSIS LEAF EXTRACT, FOENICULUM VULGARE (FENNEL) FRUIT EXTRACT, DAUCUS CAROTA SATIVA (CARROT) ROOT EXTRACT, CAPRYLYL GLYCOL, TETRAPEPTIDE-4, MEDICAGO SATIVA (ALFALFA) EXTRACT, SODIUM LAURYL SULFATE, CI 77491, CI 77492, CI 77499.
Protinol [ Sve što trebate znati o novom sastojku + u čemu se razlikuje od retinola ]
Protinol [ Sve što trebate znati o novom sastojku + u čemu se razlikuje od retinola ]
Protinol [ Sve što trebate znati o novom sastojku + u čemu se razlikuje od retinola ]
Protinol [ Sve što trebate znati o novom sastojku + u čemu se razlikuje od retinola ]

*PR uzorci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?