Pekan orasi, indijski orašćići + hurme: Sirove kocke od mrkve

Pekan orasi, indijski orašćići + hurme: Sirove kocke od mrkve

Vučem osjećaj da sam ostala željna kolača od mrkve kojeg uvijek poželim ne isključivo samo na jesen, već mi na um padne tokom cijele godine. Doduše, veoma je specifično kako o njemu mislim kada god je vrijeme tmurno ili pada kiša – tako da ipak postoji neki jesenji element u toj želji za njegovim ukusom. Neću reći da mi je strano uzeti kupovni kolač od mrkve ali proteklih mjeseci sam ušla u pravo dobru rutinu vježbanja te sam bez većih poteškoća izbalansirala prehranu proteklih mjeseci, u smislu da sam izbacila većinu toga što bi se smatralo nezdravim a za čim inače bih imala želju (kolači, pizze, hamburgeri, čokoladice, čokoladno mlijeko, voćni joguti itd.). Iz nekog razloga mi je sve što sam inače smatrala izazovom kod ovih stvari proteklo sa lakoćom i sada nemam želju iskakati iz ovog balansa u koji sam uplovila.

Moram reći da je osvježenje nemati napade gladi tokom PMS-a, ne razmišljati o prženoj ili jako slanoj hrani. Većinu slatkog sam sada navikla da unosim kroz doručak kada jutarnju zobenu kašu obogatim nekim finim džemom uz kašiku kikiriki putera. Ostatak dana mi slatko i ne padne na pamet, što je prilično neobično za mene ali počela mi se sviđati ova nova verzija mene koja ima više kontrole nad svojim impulsima. U suštini mislim da je o tome riječ, to sam ustvari željela reći – napokon imam osjećaj da ja kontrolišem svoj apetit a nerijetko sam se znala osjećati kao da on kontroliše mene. Sa psihološke strane je zanimljivo zašto se taj obrat upravo sada desio – imam neku teoriju da uslijed gubitka kontrole nad mnogo toga u životu otkada je pandemija započela, prijalo mi je uspostaviti kontrolu nad nečim drugim zarad balansa. I ta kontrola koja me na neki način uzemljila usred svog haosa protekle dvije-tri godine te me pronašla u teretani i kuhinji.

Osim ove neočekivane samoanalize, poenta priče je bila da sam raspoložena za dezert koji je ukusan, zdrav, silan a lišen prerađenih sastojaka koji bi mi samo iziritirali šećer u krvi. I mislila sam, još ako bih to mogla nekako povezati sa aromama koje me asociraju na nešto lijepo, tim bolje. Vjerujem da sam u velikoj mjeri pronašla jedan takav dezert – bolje reći, pronašao je on mene kroz eksperimentisanje. Pripremite se da vas upoznam sa svojim preukusnim sirovim kockama od mrkve koje sitost garantuju pekan orasima, indijskim orašćićima i hurmama — njam.

Pekan orasi, indijski orašćići + hurme: Sirove kocke od mrkve

Uz ovaj recept ćete dobiti 9 kocki od mrkve, za samo 15 minuta pripreme + natapanje prethodne noći.

Sastojci za kolač:

70g pekan oraha, 35g običnih oraha, 50g indijskih orašćića, 10 kraljevskih hurmi (okoštenih), 60g narendane mrkve, 1 kafena kašika cimeta u prahu, 1/2 kafene kašike muškatnog orašćića u prahu, 2 supene kašike soka od limuna

Sastojci za kremu:

70g sirovih indijskih orašćića (ostavljenih preko noći u vodi da omekšaju), 2 supene kašike soka od limuna, 1/4 kafene kašike narendane kore od limuna, 1 kafena kašika agava/ javorovog sirupa ili meda, 1/2 supene kašike stevije. 1/2 kafene kašike ekstrakta vanilije, prstohvat himalajske soli, 2-4 supene kašike vode (ovisno o željenoj gustoći)

U blenderu (ja sam koristila Nutribullet) izblendati pekan i obične orahe zajedno sa indijskim orašćićima (ovi nisu prethodno namakani u vodi). Nakon pulsiranja dodati narendanu mrkvu, hurme, cimet i muškatni orašćić u prahu, so te sve skupa dobro izblendati. Dno kalupa veličine 20cm x 20cm prekriti masnim kuhinjskim papirom za pečenje. Smjesu iz blendera/ Nutribulleta prebaciti u kalup te joj površinu izravnati koliko god je moguće i ostaviti u frižider da se stisne dok pripremate kremu.

Ponovo sam koristila Nutribullet ali svakako je potreban brzi blender u kojem će se od natopljenih indijskih orašćića, soka limuna, limunove korice, meda ili agava/ javorovog sirupa, stevije, ekstrakta vanilije, soli i vode pripremiti krema. Dodati 2 do 4 supene kašike vode, prateći gustoću. Po potrebi zaustaviti blendanje kako bi sa ivica sastrugali kremu te nastavili sa bledanjem. Cilj je dobiti kremastu i mazivu teksturu.

Izvaditi mrkva kolač iz frižidera te pripremljenu kremu premazati preko. Potom vratiti u frižider da se stisne minimalno na sat vremena prije nego kolač izrežete na sirove kocke od mrkve. Posuti cimetom, koricom limuna ili čokoladnim dugmićima (opcionalno) prije serviranja. Toliko ukusa i silne energije bez dodatka šećera i aditiva svakako ima posebnu privlačnost, pazili na unos istih ili ne – nema kompromisa kada je ukus u pitanju. Uživajte!

Pekan orasi, indijski orašćići + hurme: Sirove kocke od mrkve
Pekan orasi, indijski orašćići + hurme: Sirove kocke od mrkve
Pekan orasi, indijski orašćići + hurme: Sirove kocke od mrkve
Pekan orasi, indijski orašćići + hurme: Sirove kocke od mrkve

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?