Ciljevi za 2022. godinu

Ciljevi za 2022. godinu

Ciljevi za 2022. godinu

Koliko puta mi se desilo i prije da postavim neke ciljeve na početku nove godine – da bih na kraju iste shvatila kako većina tih ciljeva nije bila ni na mapi u realnosti. Tek bih na kraju godine, u retrospektivi i nakon proteka vremena, mogla da ocijenim šta su mi bili prioriteti, na šta sam se fokusirala, šta je godinu obilježilo i sl.

2022. godinu sam započela sa novim rokovnikom i tek par ispunjenih listova. Ispunila sam ih sa kratkoročnim ciljevima, onima koje smatram prikladnim i realističnim kada se uzmu u obzir okolnosti. Navesti ću ih i ovdje iako dajem sebi zadak da na kraju godine zapišem koju riječ kao osvrt na ovaj tekst. Interesuje me gdje ću biti, šta ću raditi i čime se zanimati po završetku 2022. Ne mogu reći da nemam elana, ako ste pročitali moj osvrt na protekle dvije godine i lekcije koje sam naučila iz njih – jednostavno sam “prelomila” period samosažaljenja. Dobre dvije godine sam se samosažaljevala pa se iščuđavala šta nam se sve dešava, koliko nam se život promijenio, kako mnogo toga nije fer. Guess what, život nije fer i nema garancija ni za šta. Ali na nama je da ga živimo na najbolji mogući način. Tako da bi ovo bili moji kratkoročni ciljevi za 2022. a zajedno ćemo sumirati tekuću godinu otprilike u isto doba naredne godine. 

1. Ciljati na promjene: možda je nekome sve ovo bilo i previše promjena ali ako sam nešto mogla izvući kao pouku iz protekle dvije – to jeste da status quo nije moguć. I realno, dio samozavaravanja jeste da se želimo vratiti na staro. A da li to zaista želimo i zašto forsirati nešto što više jednostavno nije moguće? Negdje sam pročitala da čovjek lakše prihvata promjene kada se pomiri sa time da nije sve u njegovoj kontroli. Nakon samozavaravanja i samosažaljevanja dobre dvije godine, napokon sam “sažvakala” sva dešavanja i procesuirala ih. Sada samo treba vidjeti ka čemu ići i koje promjene na kraju želimo prigrliti. Mene uvijek interesuje napredak, stvaranje, kreativnost, stvaralaštvo tako da vjerujem da će sve navedeno biti dio te priče.

2. Posložiti prioritete: obično bih rekla da sam generalno sebi dobro posložila prioritete ali prečesto sam se osjećala “razvučeno” na previše strana i to je bio jasan znak da se kod određivanja prioriteta ipak treba dodatno poraditi. Dok su prethodne dvije pandemijske godine bile mnogima okarakterisane kao period rada od kuće i školovanja od kuće, ja sam izgleda jedna od rijetkih kojima se radno vrijeme i intenzitet nisu mijenjali. Tako da je meni volumen obaveza ostao isti kao prije pandemije ali bez ikakvih olakšica. I kao što sam u prvoj tački spomenula kako se više ne može izbjegavati promjena pošto je život sam po sebi slijed uspona i padova, cilj mi je da kraj svakog svog dana dočekam u neutralnom stanju. Poenta je amortizovati stres kako mi nervni sistem ne bi bio preopterećen po završetku dana. Nekada će to značiti da ću uzimati koju sedmicu za pripremu materijala za blog, zato se nemojte alarmirati ako bude tišina tokom tih perioda jer ću vas nagraditi svježim sadržajem nakon svake pauze.

3. Uživati u vikendima: moj smjenski posao me toliko navikao da je rad bilo kojim i svakim danom normalan pa sam zaboravila koliko je lijepo imati slobodan vikend. Na to sam se podsjetila nakon što mi se par puta desilo da imam slobodne dane na vikende i bilo mi je fenomenalno. Puno mi je značilo za privatnu dinamiku i voljela bih da (koliko go bude moguće) praksu odmora od svega za vikend nastavim kroz ovu godinu.

4. Ponovo putovati: sav pritisak i neizvjesnost su učinili da se previše “učahurim” te da svašta nešto odgađam ali itekako sam spremna za nove avanture. Želim ići na nova mjesta, posjetiti dijelove svijeta na kojima nisam bila i napokon putovati avionom. Nakon petnaest godina rada u avijaciji mislim da je vrijeme otisnuti se u nebo, šta mislite? 🙂

5. Novi projekat: imam želju da započnem neki projekat kojem ću se predati i kojem ću se posvetiti. Ne mora biti ništa veliko ali voljela bih unijeti nešto novo u život a što nema veze sa mojim poslom ili dosadašnjom rutinom. Naravno, voljela bih da to bude nešto što mogu podijeliti sa vama.

Kako koračamo kroz 2022., ohrabrujem vas da razmotrite prije svega koji su to prioriteti u vašim životima. Da li su u prioritetima porodica, prijatelji, hobiji, posao ili jedinstvena kombinacija svega navedenog + bilo šta što vašem biću daje svrhu i sreću. Neka ti prioriteti budu u vašim mislima ali dopustite i dovoljno prostora da se mijenjaju i evoluiraju zajedno sa vama kroz vrijeme. Ovaj put rokovnik i liste želja i ciljeva ne moraju biti razvrstane po sedmicama i mjesecima. Vrijeme je da mislimo o njima kao o jasnim ali promjenjivim varijablama jer za svaki napredak potrebna je određena doza fluidnosti.

Ono što se neće promijeniti jeste da sam ove ali i svake godine posvećena istraživanju različitih načina i tema kojima možemo obogatiti svoje živote. Vidimo se u ovo doba naredne godine sa presjekom 2022. a do tada želim da svi radimo na prioritetima koji će nas usrećiti i učiniti naše živote ljepšima.

Ciljevi za 2022. godinu
Ciljevi za 2022. godinu
Ciljevi za 2022. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?