Vodič kroz The Ordinary retinol i retinoide

Vodič kroz The Ordinary retinol i retinoide

Retinol, taj divni retinol – preparativu i njegu kože lica više ne mogu da zamislim bez ovog sastojka a ukoliko ste u tridesetim godinama, možda kasnim dvadesetima ili se bez obzira na dob želite pobliže upoznati sa ovim sastojkom te šta može učiniti za vašu kožu, do sada sam pisala o tome kako retinol / retinoide koristiti ukoliko imate osjetljivu kožu (klik!), koja vam je biljna alternativa ako želite njegovo djelovanje ali bez ikakve šanse za iritaciju (upoznajte se sa bakuchiolom, klik!), kako retinol uvesti u svoju rutinu bez obzira na tip kože (klik!) i na kraju, pripremila sam univerzalni obrazac za anti-age rutinu bili na ograničenom ili komotnom budžetu (klik!). Kao što vidite, pokrila sam dosta tema i zaista sam se nadala da ću kroz svoje iskustvo i tekstove moći laiku pripomoći u kreiranju njege koja je optimalna. 

Danas idemo korak dalje i želim kroz današnji tekst da na konkretnim primjerima pomognem pri odabiru seruma sa retinolom/ retinoidom, da pređemo kroz tačke djelovanja, šta očekivati u smislu koji oblik nosi namanje/ najviše šanse za iritaciju, koji oblik i koncentracija su najefikasniji itd. Da bih pripremila gro ovih odgovora, zasnovala sam sve na The Ordinary ponudi retinola i retinoida  – a zašto? Iz razloga što većina brendova ima jedan serum sa retinolom ili retinoidima koji bi trebao da odgovara svim tipovima i potrebama kože. Mislim da je očigledno kako je to nemoguća misija. Također, ograničenje sa jednim do eventualno dva seruma ove vrste nije povoljno za kupce jer nemaju izbora ni po pitanju teksture (nešto što odgovara suhoj, neće odgovarati masnoj i sl.). Nema mogućnosti doziranja i prilagođavanja jačine prema vremenskim prilikama ili prema stepenu osjetljivosti kože. I na kraju, mnogi brendovi u ponudi seruma sa retinolom/ retinoidom formiraju cijene koje nisu povoljne za svačiji džep. Tu je The Ordinary i dalje apsolutni lider te su bili i ostali istinski pioniri po pitanju preparative. 

Jedino na šta bih skrenula pažnju jeste kupovina The Ordinary proizvoda i zamolila bih vas da svoju kupovinu obavljate ponajprije preko The Ordinary/Deciem web shopa a potom eventualno preko beautybay stranice. To su jedine provjerene web stranice koje dostavljaju ove proizvode u BiH. Znajte da The Ordinary nema radnju u Bosni i Hercegovini niti postoje oficijelni/licencirani uvoznici ovog brenda u BiH. Najbliža The Ordinary radnja nam se nalazi u Zagrebu. Zato ne bih preporučila niti jednu stranicu osim navedene dvije koja navodi da se time bavi. Ne razumijem niti zašto bi se iko upuštao u kupovinu nepoznatih proizvoda od nepoznatih osoba kada oficijelna The Ordinary stranica dostavlja u BiH bez ikakvih problema u relativno kratkom vremenskom roku (zadnja dva puta mi je narudžba bila dostavljena za samo 8 radnih dana). Zato pamet u glavu i pridržavajte se provjerene i sigurne kupovine, tako nećete imati negativna iskustva i biti ćete zaštićeni kao kupci. Kada smo ove detalje riješili, nastavila bih sa iskustvom koje imam sa četiri oblika The Ordinary retinola i retinoida te ću pokušati olakšati izbor i pojasniti razlike između svih seruma koje ovaj brend ima u ponudi.

Vodič kroz The Ordinary retinol i retinoide

U The Ordinary ponudi na današnji datum postoji 6 seruma sa retinolom/ retinoidima:

 1. The Ordinary Retinol 0.2% in squalane
 2. The Ordinary Retinol 0.5% in squalane
 3. The Ordinary Retinol 1% in squalane
 4. The Ordinary Granactive retinoid 2% emulsion – prethodno poznata kao Advanced retinoid 2%
 5. The Ordinary Granactive retinoid 2% in squalane
 6. The Ordinary Granactive retinoid 5% in squalane

Jedan veliki plus u vezi The Ordinary preparative ima veze sa izuzetno povoljnom cijenom, čak ispod 10KM po serumu. Imajte na umu da, kada sam planirala kupovinu preparative sa ovim sastojkom, jedna od najboljih opcija je bila La Roche-Posay Redermic Retinol čija cijena je cca 60KM. Tako da ostvarujete značajnu uštedu a kvalitet i djelotvornost nisu time kompromitovani. I to će mi se uvijek sviđati kod The Ordinary brenda, što zaista omogućavaju da svako sebi obezbjedi odličnu preparativnu njegu a bez stege i okova visokih cijena. Kada im pregledate ponudu, sigurno ste primjetili neke stvari i definitivno imate pitanja poput:

 • Koja je razlika između retinola i granaktivnog retinola?
 • Da li je 2% granaktivni retinoid jači od 1% retinola?
 • Šta je skvalan? (na ovo pitanje ste već dobili odgovor u ovom članku, klik!)
 • Šta je retinoidna emulzija?
 • Koliko je jak 0,2% retinol?
 • Da li osobe osjetljive kože mogu koristiti 0,2% retinol a da prođu bez iritacija?

Da bi vam situacija bila jasnija, konsultovati ćemo se sa tablicom jačine The Ordinary retinola/ retinoida.

The Ordinary retinol i retinoidi – SNAGA

Snaga/jačina je jedna od najbitnijih karakteristika koju trebamo imati u vidu pri kupovini proizvoda sa retinolom, bio to serum, krema ili ulje. Gradacija The Ordinary seruma sa retinolom i retinoidima prema snazi je slijedeća:

 • 1 NIVO (BLAGO)  – The Ordinary Retinol 0.2% in squalane
 • 2 NIVO (UMJERENO) – The Ordinary Granactive retinoid 2% in squalane
 • 2 NIVO (UMJERENO) – The Ordinary Retinol 0.5% in squalane
 • 3 NIVO (JAKO) – The Ordinary Granactive retinoid 5% in squalane
 • 3 NIVO (JAKO) – The Ordinary Retinol 1% in squalane
 • 3 NIVO (JAKO) – The Ordinary  Granactive retinoid 2% emulsion
The Ordinary retinol i retinoidi – IRITACIJA

Kao što je poznato, svaki proizvod koji sdarži retinol ili retinoide je potencijalni iritans. Ovisno o tipu kože, zrelosti kože, iskustvu sa korištenjem sličnih sastojaka te sklonosti osketljivosti treba birati odgovarajuću formulaciju. Gradacija The Ordinary seruma sa retinolom i retinoidima prema prema potancijalu za iritaciju je slijedeća:

 • BEZ IRITACIJE ILI NISKA MOGUĆNOST IRITACIJE – The Ordinary Granactive retinoid 2% in squalane
 • BEZ IRITACIJE ILI NISKA MOGUĆNOST IRITACIJE – The Ordinary Granactive retinoid 5% in squalane
 • UMJERENA MOGUĆNOST IRITACIJE – The Ordinary Retinol 0.2% in squalane
 • VISOKA MOGUĆNOST IRITACIJE – The Ordinary Retinol 0.5% in squalane
 • VISOKA MOGUĆNOST IRITACIJE – The Ordinary Granactive retinoid 2% emulsion
 • VEOMA VISOKA MOGUĆNOST IRITACIJE – The Ordinary Retinol 1% in squalane

Samo spominjanje iritacije može da vam zvuči zastrašujuće ali je činjenica da, ako vam koža nije osjetljiva a svakako planirate koristiti svoj The Ordinary serum sa retinolom ili retinoidom navečer i to na pravila način – koža će vam najvjerovatnije dobro reagovati čak i na serume umjerene i visoke mogućnosti/ potencijala za iritaciju. Ovaj vodič treba da pomogne kako bi bolje shvatili šta očekivati od kojeg seruma, što ne znači da će svi imati ista iskustva. Ipak je svaka koža posebna i ne postoji kalup koji se može primijeniti na sve ljude na planeti.

Kako odabrati za sebe najbolji The Ordinary retinol i/ili retinoid?

Bez obzira na tabele, i dalje je nezahvalno dati definitivnu preporuku koji njihov serum kupiti. Nešto što je barem jasno jeste da je The Ordinary granactive retinoid 2% in squalane najblaža opcija i samim time, najpogodnija za osjetljivu kožu i kožu koja se tek upoznaje sa ovim sastojkom. Opet, sve će ovisiti od toga koliko vam je koža reaktivna, zato i pored svih predostrožnosti možda je najmudrije prvo testirati ovaj serum na manjem dijelu kože pa ukoliko ne bude reakcija nastaviti sa korištenjem na cijelom licu/ vratu. Ukoliko imate suhu kožu, vjerovatno su The Ordinary granaktivne formulacije u skvalanu najbolja opcija (dopasti će vam se formulacija, osjećaj na koži i djelovanje). Zrela koža koja ima iskustva sa retinolom/ retinoidima može isprobati The Ordinary granactive 5% retinoid in squalane, pa eventualno poslije preći na The Ordinary granactive retinoid 2% emulsion. Ta emulzija je najjača te je za dosta iskusnu kožu, kožu bez ikakve osjetljivosti, zrelu kožu i masnu kožu.

Postoji li razlika između retinola i retinoida?

Prije svega, voljela bih da se prvo dotaknemo razlike između retinola i retinoida – ova dva naziva se često naizmjenično koriste ali postoji razlika. RETINOID je širi izraz koji obuhvata cijelu porodicu derivata vitamina A. Različite vrste retinoida uključuju:

 • Esteri retinola
 • Retinol
 • Retinaldehyde
 • Esteri retinoične kiseline
 • Adapalene
 • Tretinoin
 • Tazarotene
 • Trifarotene
 • Isotretinoin

Generalno, redovna upotreba retinoida pruža poboljšanje kože u vidu manje finih linija i bora, čvršću kožu, ujednačeniji ton kože i manje čestu pojavu bubuljica.

RETINOL je jedna specifična vrsta retinoida – najčešći retinoid iza kojeg stoji ogroman broj istraživanja. Dermatolozi obično spominju retinol kao “zlatni standard” po pitanju anti-aging sastojaka zato što iza njega stoje decenije istraživanja koje nepobitno dokazuju njegovo efikasno djelovanje na kožu. A da bi najbolje razumjeli koji retinoid izabrati, mislim da je neophodno shvatiti kako naša tijela na kraju uvijek koriste aktivnu formu vitamina A, a to je retinoična kiselina. Ona se veže na retinoidne receptore u našim tijelima, čime se normalizuje ćelijska obnova. I što je retinoid bliže retinoičnoj kiselini, to je jači. Ispod sam rangirala retinoide od najslabijih, do najjačih.

ESTERI RETINOLA – najefektiniji je retinyl propionate, potom retinyl palmitate dok su retinyl acetate i retinyl linoleate najslabiji (zbog toga se kombinuju jedan sa drugim ili drugim retinoidima).

RETINOL -najpopularniji, sa njim se dobija efektivniji oblik vitamina A u odnosu na estere.Može isušivati i izazvati iritacije, ne koliko jači tretinoin ali čak i normalna koža nekada treba da se navikne na njega.

RETINALDEHYDE – poznat i kao RETINAL se u našoj koži direktno pretvara u retinoičnu kiselinu. Nekih 20 puta je jači od retinola, izaziva isušivanje i nosi mogućnost iritacije ali mnogo manje nego retinol. Pogotovo je efektan kod tretiranja akni jer djeluje i antibakterijski.

ESTERI RETINOIČNE KISELINE – nova generacija retinoida o kojoj se ne zna baš sve ali za sada djeluju veoma obećavajućer jer su aktivniji od retinola, ali uz manje iritacija. Tu spadaju retinyl retinoate (generalno se dobro podnosi) i hydroxypinacolone retinoate (HPR) poznatiji i kao “granaktivni retinoid”. Granaktivni retinoid je kompleks koji sadrži aktivni sastojak HPR u omjeru 1:10 u odnosu na dimethyl isosorbide (otopinu). Zato, kada vidite procenat granaktivnog retinoida, podijelite ga sa 10 kako bi dobili pravu koncentraciju HPR-a. The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Squalane sadrži 0.2% HPR. The Ordinary Granactive Retinoid 5% in Squalane sadrži 0.5% HPR. 

RETINOIČNA KISELINA (Adaptalene, Trifarotene , Tretinoin/Retin-A, Tazarotene/Tazorac je najjači koji se nanosi na kožu, Isotretinoin/Accutane se propisuje oralno)

Ukratko: za retinol je poznato da može iritirati kožu, može je isušiti, može da se peruta itd. Ali isto tako, za retinoide poput The Ordinary granaktivnih formulacija se smatra da nisu iritansi u klasičnom smislu riječi (smatraju se blažima). 

Šta znači granaktivni a šta je tačno retinol u skvalanu?

Na listi sastojaka retinol će biti jednostavno naveden kao – retinol. Granaktivni retinoid ćete u listi sastojaka pronaći pod nazivom hydroxypinacolone retinoate. Nama je poznat kao granaktivni jer ga proizvodi kompanija koja se zove Grant Industries i jednostavnije je da ga oslovljavamo kao granaktivni nego da svaki put navodimo kao “hydroxypinacolone retinoate”. Znači, tako ga zovemo jer je praktičnije.

Zašto je The Ordinary odabrao baš skvalan u svojim formulacijama? Lično smatram taj potez odličnom odlukom. Nemojte se zbuniti i pomiješati termin skvalan sa hijaluronskom kiselinom (koja se također nalazi u našoj koži prirodno). Ali nećete pogriješiti ako budete kombinovali ova dva sastojka, pošto se lijepo slažu. Hijaluronska kiselina je humektant koja privlači vodu, dok je skvalan emolijens koji “zaključava” vlagu i smanjuje njen gubitak. Za najbolje rezultate se prvo nanosi hijaluronska kiselina, a potom skvalan. Skvalan ima veoma lijepu nemasnu teksturu, što ga čini pogodnim za sve tipove kože – uključujući osjetljivu. Rijetko da postoji mogućnost da izazove akne ili alrgijsku reakciju pošto ga već imamo u sklopu svoje kože. 

Sjajna je baza za šminku, upravo zbog svoje lakoće i zato što se brzo upija. Na blago vlažnu kožu je potrebno nanijeti tek par kapi. Površinu kože ostavlja baršunastom. Za razliku od ostalih ulja koja nisu baš idealna kao baza za šminku /često se razlijevaju i mogu dovesti do razdvajanja komponenti šminke), taj problem nije prisutan sa skvalan uljem. Da sumiramo skvalan održava kožu hidratiziranom, nije komedogen i nećete iskusiti začepljene pore, ima antibakterijska i anti-age  svojstva, štiti kožu od oštećenja uslijed UV zračenja, reguliše lučenje sebuma i prevencija je oksidativnim oštećenjima kože. U suštini, skvalan radi sve a bez ikakvih nuspojava ili iritacija. Neutralno je ulje koje odgovara svakom tipu kože. Smatra se laganim i brzoupijajućim uljem. 

Ali za osobe masne kože se mora napomenuti da bez obzira na sve prednosti skvalana, prema povratnim informacijama vlasnika i vlasnica masnog tipa kože – ipak se radije preporučuje The Ordinary granactive retinoid 2% emulsion. Ovo je informacija koju sam često vidjela u komentarima i nije temeljena na mom ličnom iskustvu, ali pomislila sam kako nije loše da je imate na umu ukoliko je ovo vaš tip kože. 

Šta radi i po čemu se razlikuje The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion (ranije poznat kao The Ordinary Advanced Retinoid 2%)?

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion (ranije poznat kao The Ordinary Advanced Retinoid 2%) sve navedeno kombinuje. On je interesantan jer kombinuje retinol sa granaktivnim retinoidom. Ova formulacija ima takvo djelovanje koje se postepeno vremenom otpušta što znači da pomaže usporiti apsorpciju retinola a time i smanjiti iritaciju. Ovo je formulacija u vodi (a ne u ulju, poput skvalana). Ostali sastojci su jako dobro prilagođeni potrebama masne kože. Veoma je efikasan u poticanju proizvodnje kolagena i dosta efikasno “pegla” fine linije i bore. Pomaže izblijediti pigmentacijske mrlje te je veoma efikasna eksfolijacija za kožu. Ujedno balansira masni tip kože i smanjuje pojavu akni.

Vodič kroz The Ordinary retinol i retinoide: kako ih koristiti?

Znači, u situaciji ste da želite znati kako i da li bi vam retinol mogao odgovarati ali pribojavate se iritacija? Osim odabira vrste retinoida koji najmanje iritira kožu, ovo su stvari koje bi mogle pomoći da sve prođe glatko.

 1. Čišćenje kože uvijek mora biti blago a koža suha prije korištenja

Prije svega, koža mora biti pravilno očišćena prije korištenja retinola. Nježni čistač je veoma bitan u održavanju kože balansiranom. Ono što je sitnica a može biti važno jeste da nakon pranja lica obavezno ga i posušite prije nanošenja retinoida. Zašto? Jer vlažnost može da utiče da koža upije više proizvoda, što bi vas moglo prevariti da i koristite više proizvoda.

 1. Prvo počnite testiranje nježnijom verzijom

Kao što smo mogli zaključiti, uvođenje retinoida u njegu bi bilo najpametnije početi sa blagim verzijama. Za početnike bih definitivno preporučila The Ordinary Retinol 0.2% in squalane ili The Ordinary Granactive retinoid 2% in squalane.

 1. Maksimalno koristite hidratantne kreme

Korištenje bilo kojeg retinoida bez hidratantne kreme je loša ideja. Jednostavno vam je potrebna dodatna hidratacija koja neće ometati retinoide da rade svoj posao a može zaštititi kožu od potencijalne iritacije. Možete kremu nanijeti prije retinoida, poslije retinoida, možete ukapati retinoid u kremu ili koristiti “sendvič” metodu (krema, retinoid, ponovo krema) – kako god vam odgovara, samo je bitno da je koristite.

 1. Ne treba pretjerivati

Istina je da se vremenom može poboljšati tolerancija na retinoide – doduše, neko ostane na niskoj koncentraciji jer je efektna ali ne iritira (ima i toga, ne treba graditi toleranciju na silu). Ali generalno pravilo je da ne treba pretjerivati ni sa količinom po nanošenju a ni po učestalosti. Mala količina veličine zrna graška 2 noći u sedmici je super za početak. Ja sam počela sa samo jednom noći sedmično, potom dvije. Bitno je pratiti kako koža reaguje. Ako nema suhoće, crvenila ili perutanja onda može da se pređe na tri noći sedmično, potom svaku drugu noć. Nemojte misliti da ne izvlačite maksimum iz retinola ako ga ne koristite svaku noć – postoje istraživanja koja ukazuju da 3x sedmično daje izuzetne rezultate.

 1. Izbjegavati druge potencijalno iritantne sastojke u njezi

Tokom korištenja retinoida, generalno ali pogotovo ako imate osjetljivu kožu, treba izbjegavati kiseline poput glikolne kiseline. Isto kao što treba izbjegavati sapune jer isušuju, i tonike na bazi alkohola iz istog razloga (isušuju) – tako treba izbjegavati potencijalne iritanse a glikolna kiselina to može biti. Preskočite i pilinge sa česticama ali i korištenje više retinoida istovremeno.

Moje iskustvo sa The Ordinary retinolom i retinoidima

Prvi serum koji sam koristila je The Ordinary Retinol 0.2% in squalane – njega sam koristila dva mjeseca i rezultati su bili supltilni. Najbitnije mi je bilo da nema iritacija i željela sam provjeriti kako će moja osjetljiva koža da reaguje na ovaj sastojak i ovu koncentraciju. Ukoliko bi koža odreagovala, moje putovanje sa retinolom bi se odmah završilo. Upravo zbog toga što su očekivanja bila velika, nisam odmah kupovala ostale serume sa retinoidima. Na moje veliko zadovoljstvo, koža je odlično reagovala i iako je ovo blag serum, ipak sam primjetila poboljšanje teksture kože i mimičke bore na čelu su počele izgledati nešto pliće. Ovo me ohrabrilo i potom sam prešla na The Ordinary Granactive retinoid 2% in squalane. On je bio veoma sličan po djelovanju, samo je tekstura bila nešto sličnija ulju i malo mi je više odgovarala (bila je mazivija i hranjivija). Bore na čelu su poslije mjesec korištenja bile još pliće.

Onda sam prešla na The Ordinary Retinol 0.5% in squalane koji i trenutno koristim. Iz mog iskustva, TO formulacije sa retinolom su za nijansu blaže ali granaktivne formulacije retinoida imaju ljepšu teksturu a mrvicu efektivnije djelovanje. Mogu prenijeti da sam veoma zadovoljna rezultatima, bore na čelu su se vratile na stanje od prije pet godina kroz samo tri i po mjeseca korištenja The Ordinary seruma sa retinolom i retinoidima. Pri tome nisam imala nikakve reakcije, iritacije, peckanja ni crvanila ali se svo vrijeme pridržavam pravila korištenja koja sam prethodno navela. Takozvano purging mislim da nisam ni iskusila, doduše jesam sumnjala na par bubuljica koje su se pojavile na području između obrva i čela. Ali iskreno, to je moguće da se desilo zbog odlazaka u teretanu i nošenja kape. Ne mogu ništa isključiti ali ni te 2-3 bubuljice nisu bile straše a nisu ostavile ni flekice. Koža je vratila mekoću koju nisu mogle podariti kreme, tekstura je dosta zaglađena i stvarno je istina da retinol može da podmladi i da osjećaj kao da ste vratili sat unatrag. Tako da je moj plan nastavoti sa korištenjem The Ordinary Retinol 0.5% in squalane do kraja godine. Negdje sredinom januara bih prešla na The Ordinary Granactive retinoid 5% in squalane kada ujedno planiram novu TO online kupovinu. Voljela bih nabaviti najjaču emulziju, novi serum sa salicilnom kiselinom (Salicylic Acid 2% Anhydrous Solution), masku sa salicilnom i možda još jedan korektor. U svakom slučaju, The Ordinary će još dugo da bude u mojoj rutini.

Vodič kroz The Ordinary retinol i retinoide
Vodič kroz The Ordinary retinol i retinoide
Vodič kroz The Ordinary retinol i retinoide

18 Comments

 1. Alma
  20 Decembra, 2021 / 1:22 pm

  Zdravo Selma .Ja imam iskustvo sa retinalom od G&G a game 5 ,kremaste teksture ,povoljne cijene i dosta dugo traje, a stavljam svaku noć,bez ijedne iritacije.Ovi koje ti koristiš mi djeluju da su uljani,cijena im je odlična,ali ja i ulja smo na Vi .Ne podnosim nista masno .Moja koža je suha ,voli samo laganu hidrataciju .Rezultati sa inkapusuliranim retinom su mi fantastični (slala sam ti sliku ,ako se sjećaš 🙂).Retinol mi je otkriće i svima ga preporučujem .
  Bez obzira što ja nisam korisnik ovog brenda ,moram reći da si odlično obradila ove produkte .Fotke takodjer odlične .❤️

  • selma
   Autor
   20 Decembra, 2021 / 1:47 pm

   Hvala na lijepim riječima draga Alma, uvijek mi je drago znati kada neko pronađe odgovarajući proizvod. ♥️ Svakako mi je namjera bila ohrabriti ljude da koriste retinol – i sama sam bila pomalo rezervisana na početku. Svaki novitet je jedna vrsta neizvjesnosti ali uz malo usmjerenje, uspjeh neće izostati 🤗
   G&G kao brend nisam toliko istražila, samo sam koristila njihov serum sa azelaičnom kiselinom.
   Bez brige što se skvalana tiče, to je najbolje i jedino neutralno ulje koje postoji. Najsličnije je prirodnom sebumu i ne iritira niti izaziva začepljenja kože. Sa razlogom je odabran u TO formulacijama a meni se toliko sviđa da imam i zasebnu bočicu skvalana od TO. Nije mastan, lagan je i brzoupijajući. Tako da stvarno svi mogu da ga koriste bez brige ali ako neko ima veće probleme sa aknama, TO emulzija je idealna i ima možda ponajbolji feedback od korisnica i korisnika u recenzijama.
   Ah da, sjećam se fotki koje si slala – sjajno ti koža reaguje 👍🏼 Volim napredak, samo naprijed!

   • Snežana
    28 Augusta, 2023 / 12:35 pm

    Selma, zamolila bih te za preporuku.. Od lose njege, a previse suncanja evo sa 27 godina pojavile su mi se bore na predjelu grudi. Pokusala bih ovim retinolom “ispeglati”, ali ne bih bas najslabiji da kupim vec neki malo jaci da bi bilo efekta, posto su linije bas “usjecene” u kozu. Pa koji mi preporucujes?

    • selma
     Autor
     4 Septembra, 2023 / 12:27 pm

     Mislim da možeš biti bez brige jer se te bore na prsima mogu korigovati – pogotovo kada uzmemo i tvoje godine u obzir jer si i dalje dosta mlada. Tako da budi bez brige, uvijek se nešto može učiniti.

     Moja preporuka bi bio retinal – kako za lice, tako i za vrat te dekolte.
     Najbolji je Medik8 Crystal Retinal i uvijek bih krenula od jačine na 1 nivou.
     Potom kada se potroši tuba, preći na Medik8 Crystal Retinal 3 i vjerujem da bi sa njim dobila rezultate kojima se nadaš. Ali je potrebno ići polako, da se koža navikne a ne odmah krenuti sa korištenjem seruma jačine 3. Uz malo strpljenja i ovako stručnu medical grade preparativu, rezultati neće izostati.
     I naravno, od sada pa na dalje SPF neka bude tvoj prijatelj – jer zaista jeste.

     Javi ako ti budem mogla dodatno pomoći – ja sam do sada naručivala Medik8 sa ovog web shopa: https://www.cultbeauty.co.uk/

 2. Tina
  29 Decembra, 2021 / 6:07 pm

  Pozdrav, super su mi tvoji tekstovi, tako lijepo objasnjeno sto i zasto😊mozda bas nije vezano za temu, ali citala sam da si imala problema sa kozom pa me zanima imas li za preporuciti neki proizvod za kozu sklonu pucanju kapilara? Ne crvenilo, vec samo kapilare? Koristim ordinary niacinamide+zn, ulje skvalana njihovo i lrp toleirane kremu. Vise od toga se ne usudim.. Bi li mogla mozda mandelicnu kiselinu, ona je najblaza? Hijaluron neki?

  • selma
   Autor
   1 Januara, 2022 / 7:09 pm

   Pozdrav Tina! 🙋🏻‍♀️ Mnogo mi je drago znati da su ti tekstovi na blogu zanimljivi, hvala na podršci ♥️🥰
   Što se tiče popucalih kapilara na licu, bojim se da je laser jedino konkretno rješenje – ali i tu je izuzetno bitno da se ide provjerenim profesionalcima.
   Preparativa može ispravljati neke stvari do određene granice a ta granica mislim da su kapilari. Nemoj me pogrešno shvatiti, mislim da si baš pažljivo odabrala spomenute proizvode i uopšte nisi pogriješila svojim odabirom. Mandelična bi ti najvjerovatnije odgovarala jer je blaga a djelotvorna. I kao njega mislim da će sve skupa lijepo da funkcioniše ali na same kapilare teško da će imati efekta. Morala bih i ja detaljnije o laserima da se informišem ali koliko sam mogla shvatiti iz dosadašnjeg istraživanja, oni jedini mogu kapilare da uklone.
   Imaš li možda drugačije mišljenje, iskustvo, informacije? Voljela bih naučiti više o ovome.

   • Snežana
    28 Augusta, 2023 / 12:25 pm

    Cao. 🙂 Lasersko uklanjanje kapilara je jedino efikasno rjesenje.. Nije invazivna metoda, sto znaci da nema povrsnog ostecenja koze, vec laser djeluje iskljucivo na dublje slojeve koze, tako da nikakav posttretmanski oporavak nije potreban vec se isti dan mozete vratiti uobicajenim svakodnevnim aktivnostima, pa cak i staviti puder na tretiranu regiju nakon par sati.. Tako da sam laserski tretman nije rizican, najvaznije je da odete kod provjerene i strucne osobe da uradite, tj. doktora. Ovo pisem cisto radi predostroznosti zbog mnostvo nadrilekara, kozmeticara koji se bave svim i svacim, itd. Pozdrav za vas 😊

    • selma
     Autor
     4 Septembra, 2023 / 12:21 pm

     Hvala na dopuni draga Snežana – baš kao i što sam pretpostavljala.
     Najbolje je istražiti ko je stručan, otići na konsultacije i onda se odlučiti.
     A njega ima određena ograničenja i kapilari su jedno od njih.
     Predostrožnosti nikada dosta tako da se definitivno pridružujem preporuci da treba biti oprezan i nikada ne poklanjati povjerenje nadriljekarima.

 3. Bella
  2 Januara, 2022 / 8:21 am

  Pozdrav Selma. Da li mogu da se naruce The Ordinary proizvodi za BiH i da li se placa carina?

  • selma
   Autor
   2 Januara, 2022 / 8:56 am

   Mogu draga Bella, dostavljaju u BiH i sa oficijelne deciem.com ali i sa beautybay.com stranice.

   Jedina razlika je što sa oficijelne stranice narudžba stiže brže (meni nekad za 7-8 radnih dana) i carina naplati pregled 8KM dok sa beautybay stiže za cca 3-4 sedmice i carina naplati pregled 3.5KM.

   Kako bih inače kupovala i recenzirala sve ove TO proizvode da nam ne dostavljaju? Nemam puno slobodnog vremena za putovanja jer radim u smjenama tako da nisam mogla ići do Zagreba često (to nam je najbliža fizička Deciem/The Ordinary radnja). Online shopping je najbolja opcija.
   Happy shopping! 🤗

 4. Ana Filipović
  4 Februara, 2023 / 9:36 pm

  Bok Selma,imam pitanje?
  Da li mogu uz TO Retinol 0,2% in squalane kao hidrator koristiti također TO Natural Moisturizing Factors+HA?
  Nisam nikada koristila Retinol do sada,i obzirom na vas post i sve sto sam procitala odlucila sam se na taj kao prvu i pocetnu varijantu za sebe.
  Hvala puno!

  • selma
   Autor
   4 Februara, 2023 / 10:19 pm

   Drago mi je što si odlučila isprobati nešto novo a TO Retinol 0,2% in squalane je odličan za početak.
   Krema TO Natural Moisturizing Factors+HA je jednostavna hidratantna krema i možeš slobodno da je koristiš uz retinol. Samo lagano na početku, možda 2 puta u sedmici tokom prve sedmice, potom pokušati svaki drugi dan tokom naredne dvije sedmice. I kada osjetiš da se koža navikla, testiraj da li ga možeš koristiti svaki dan tj. svaku noć. Ovi retinoli u skvalanu imaju “slip” jer je skvalan ulje, pa ovisno o tipu tvoje kože možda ti ne bude ni trebala krema – u tom slučaju će biti sjajna i kao dnevna krema. Uglavnom, nema greške 😀

   • Ana Filipović
    5 Februara, 2023 / 12:14 pm

    I jos jedno pitanje molim vas,retinol se ne stavlja na okoloocno podrucje?Interesira me na koji nacin njegovati isto?Nekom kremicom za to podrucje,ili serumom(koji se moze koristiti uz retinol)?
    Inace koza mi je mjesovita do masna i dehidrirana povrsinski(malo sam to sanirala sa Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydratorom).
    Hvala Selma puno,clanci su vam odlicni i zaista su mi puno pomogli🙂

    • selma
     Autor
     6 Februara, 2023 / 11:18 am

     Imate kreme za oči koje sadrže retinol u koncentraciji koja je prilagođena tanjoj koži okoloočne regije. Na primjer, trenutno koristim Avene A-Oxitive noćnu piling kremu sa retinalom (on je još bolji za osjetljivu kožu od retinola). I postoji okoloočna krema iz iste linije koju namjeravam kupiti sada kada znam da mi noćna krema jako lijepo radi. Tako da je najbolje odabrati konkretno okoloočnu kremu sa retinolom ili retinalom.

     Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator je divna krema a ako mogu preporučiti, serum sa niacinamidom ili vitaminom C ispod ove Clinique kreme bi bilo idealno koristiti – a navečer retinol/ retinal. Nema na čemu draga Ana, mene veseli što se sve više ljudi interesuje za sastojke u proizvodima za njegu i uopšteno shvataju važnost pravilne njege. Tu sam ako mogu biti od pomoći 🙂

 5. Undina
  9 Februara, 2023 / 10:28 am

  Pozdrav,
  koristim već godinu dana od La Roche Posay-a retinol, od prvog korištenja nisam imala apsolutne nikakve reakcije tako da sam vrlo brzo krenula sa svakodnevnim nanošenjem. Sada bih voljela probati po preporuci dermatologice Ordinary retinol, pa me zanima koju jačinu da uzmem, obzirom da mi se od LRP čini slab.
  Hvala na lijepom i poučnom tekstu.
  lp 🙂

  • selma
   Autor
   10 Februara, 2023 / 8:17 pm

   Iz pročitanog mi djeluje da koža zaista dobro reaguje na retinol – nisam sigurna koji si tačno LRP proizvod sa retinolom koristila (mene zanima čisto da budem što bolje informisana prije nego dam preporuku).
   Ali nakon malo istraživanja, izgleda da i u La Roche Posay Retinol B3 serumu i La Roche-Posay [Redermic] Anti-Wrinkle Retinol kremi imamo koncentraciju od 0.3% retinola.

   Hm, ja stvarno vjerujem u postepeno ispipavanje situacije tako da bih lično išla sa The Ordinary Retinol 0.5% in squalane. Pa u slučaju da vidiš da koža i na njega dobro reaguje, nema iritacije – onda kasnije preći na recimo The Ordinary Granactive retinoid 5% in squalane.
   Korak poslije tog bi bio The Ordinary Retinol 1% in squalane. U svakom slučaju, pošto im ovi serumi nisu ni preskupi, definitivno ne bih brzala i ispoštovala bih postepeno testiranje i prelaženje ovih stepenica u izgradnji tolerancije.

   U međuvremenu sam pisala i o retinAlu – u tražilici potraži “retinal” i pročitaj malo o njemu. Mislim da bi čak sjajne rezultate tvojoj koži mogao dati proizvod poput Geek & Gorgeous A-Game 5.

   • Undina
    11 Februara, 2023 / 4:33 pm

    Koristila sam LRP B3 serum, a sad cu svakako poslusat tvoj savjet i krenut sa Ordinary postepeno. Hvala na odgovoru ❤️🤗

    • selma
     Autor
     21 Februara, 2023 / 9:56 am

     Nema na čemu – ako budeš zainteresovana sa retinAl samo da javim da sam prošla put od Geek&Gorgeous, Avene pa sada do Medik8 seruma kojeg sam naručila sa lookfantastic stranice (veća koncentracija).
     Mislim da sam u njemu pronašla idealnu alternativu retinolu za osjetljivu kožu ali i generalno. Svakako da bih prvo koristila retinol recimo The Ordinary Retinol 0.5% in squalane. A poslije bih ozbiljno razmislila o retinalu. Još ću pisati o ovome ali sam super excited jer su rezultati sjajni! 🤩🤩🤩

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?