REPLICA by the Fireplace – Maison Margiela

REPLICA by the Fireplace

Iako mogu povremeno biti avanturista, nisam pretjerano hrabra kada je u pitanju naručivanje i generalno kupovina parfema – pogotovo onih koje dugo vremena nisam pomirisala tako da bi se u tom slučaju oslanjala na sjećanje. A sjećanje umije biti varljivo. Zato sam se oslonila na drugu jednako apstraktnu varijablu, a to bi bilo osjećanje. Iz nekog razloga nikada ne zaboravljam osjećanja koja su mi “obojila” određenu situaciju, period ili čak osobu. Pa iako kupovina nečega po osjećaju nekome sigurno nema nikakvog smisla, mene je upravo takva kupovina dovela do trenutno omiljenog parfema iz cijele kolekcije koju posjedujem. Nisam neki fanatik, ali mogla bih slobodno reći da imam solidnu parfemsku kolekciju koja se sastoji od dobrog omjena niche i dizajnerskih parfema. Tako da u duelu sjećanje versus osjećanje, znate ko je za mene pobjednik. 

Ukratko, prilikom jedne posjete Beču smo Ado i ja isprobavali parfeme koji nam nisu bili dostupni u BiH. Napravili smo pravo istraživanje pred put, zapisali najzanimljivije parfumerije, njihove adrese, koje parfemske kuće imaju u ponudi itd. Uglavnom, znam da smo između ostalog testirali Maison Margiela mirise. Upamtila sam da sam držala Jazz Club i By The Fireplace na blot papirićima a jedan od njih mi je ostavio prekrasan utisak – taj neki specifični comforting osjećaj koji sam toliko dugo pamtila. Po povratku kući sam se podsjetila mirisnih nota oba MM mirisa i zaključila da taj comforting miris koji me očarao pripada parfemu By The Fireplace. Ostao mi je želja uz Jo Malone Pomegranate Noir (tu bih na spisak mogla dodati i Serge Lutens Datura Noir) za koje sam vjerovala da će biti teže za kupiti, kako zbog (ne)dostupnosti, tako i zbog paprene cijene. 

Međutim, izgleda da su pojedine stvari suđene a neki ljudi imaju čarobnu sposobnosti da ispunjavaju želje. Tako sam relativno nedavno na poklon od Ade dobila By The Fireplace. Cijeli je doživljaj bilo procjenjivanje kakav će biti – da li isti kao po osjećaju koji pamtim, ili ipak drugačiji? Prvo nanošenje na kožu je odagnalo sve i jednu dilemu a od tada do sada sam zaljubljena u ovaj parfem. U nastavku ću kratko navesti neke informacije o parfemskoj kući, samom parfemu i mirisnoj kompoziciji pa procijenite da li je to komadić magije koji bi upotpunio vaš život kao što je meni.

REPLICA by the Fireplace – Maison Margiela

Veoma je moguće da su vam mirisi Maison Margiela poznati sa društvenih mreža i zaista, savršeno im se estetika uklapa u Instagram svijet. Svakako da uživam u krasnim fotografijama njihovih parfema koje nerijetko opazim na društvenim mrežama, ali nije to bio razlog mog interesovanja. Maison Martin Margiela je ustvari jedna od rijetkih dizajnerskih kuća čiji mi se stil dopada te mi je zapao za oko. Doduše, dosta je logično što su društvene mreže prigrlile Maison Margiela parfeme jer je ova parfemska kuća nastala relativno nedavno. Njeno prvo parfemsko ostvaranje datira od 2010. godine tako da duhom ovo jesu moderniji mirisi. I pored toga, ne nedostaje im pedigrea jer parfemi ove kuće nastaju u saradnji sa nekim od najcjenjenijih “noseva” u ovoj industriji; Daniela (Roche) Andrier, Dominique Ropion, Louise Turner, Jacques Cavallier, Marie Salamagne, Alienor Massenet, Maurice Roucel, Alexandra Carlin, Carlos Benaim i Fabrice Pellegrin.

Koncept Maison Margiela parfema je unikatan a trag koji ga otkriva leži u imenu. REPLICA se u ovom slučaju ne odnosi na kopiranje nekih drugih parfema ili mirisnih kompozicija. Autentičnost nije diskutabilna uopšte i ono što ovi parfemi repliciraju jesu određena sjećanja i emocije. Tako da se zatvara puni krug cijele priče o tome kako i zašto sam došla do svog By The Fireplace miljenika. Sama činjenica da sam kupila parfem koji sam isprobala prije više od četiri godine samo na osnovu osjećanja koje je izazvao, pa mislim da je dokaz uspješnosti ovog koncepta. Zato imamo Maison Margiela mirise koji se zovu Autumn Vibes, Beach Walk, Bubble Bath, Coffee Break, Lazy Sunday Morning, Music Festival itd. Moj ljubimac je utjelovljenje jeseni ali i zime koju promatramo ušuškani (sa sigurne distance). REPLICA by the Fireplace potpada u parfeme koji su topli i začinski, pomalo slatki i dimasti. Unikatan je i baš ništa mu ne sliči što mi je važna stavka – želim mirisati posebno, da se parfemski trag koji ostavljam iza sebe ne može osjetiti na svakome a to mi je ispunjeno kroz ovaj parfem. 

klinčić, ružičasti biber, cvijet narandže

kesten, guaiac drvo, kleka

vanilija, peru balzam, kašmeran

Kod Maison Margiela parfema mi se dopada ta estetika koja je poput eha apotekarskim bočicama (baš kao i kod Jo Malone parfema). Ono što MM ima kao svoj potpis je to što je luksuzna staklena bočica ukrašena pamučnom etiketom sa utisnutim slovima crne tinte, dok je grlo raspršivača omotano užetom, kao homage originalnoj couture liniji. Priča koja stoji iza ovog dizajna jeste da je na pamučnim etiketama bočica opisano mjesto, vremenski period kao i opis Polaroid fotografije određene “scene” tj. sjećanja koje je također otisnuto na kutiji svakog Maison Margiela parfema. REPLICA by the Fireplace kombinuje cvijet narandže, ulje klinčića i kesten zajedno sa umirujućim akordom vanilije. Poenta je bila dočarati toplotu i ugođaj pucketanja vatre u kaminu dok vani pada snijeg.

U suštini, esencija jeseni i zime je uhvaćena u ovoj bočici. I to je učinjeno tako vjerno, autentično i spontano da neću ni pokušavati odgonetnuti genijalnost procesa nastanka ovog mirisa. Nije ga toliko teško opisati, ni dekodirati ali pod utiskom sam šta god da napišem neće biti dostojno. Ovo je definitivno uniseks miris koji mogu nositi podjednako muškarci i žene, bez obzira što posjeduje određenu slatkoću koja ipak nije dominantna. Moj nos detektuje dimastu notu, miris pečenog kestenja, začinski klinčić dok slatki akord vanilije moj nos doživljava kao sljezove kolačiće (marshmallow)… I uz jedan špric, kao da sjedite ušuškani pod dekom, grijete se uz toplotu kamina u kojem pucketa drvo. Nepce se sladi pečenim marshmallow kolačićima dok su prsti sa tragovima čađi od kestenja sa žara. Fantazija.

REPLICA by the Fireplace
REPLICA by the Fireplace
REPLICA by the Fireplace
REPLICA by the Fireplace
REPLICA by the Fireplace

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?