Najfinija riža na mlijeku pripremljena u Tefal One Pot električnom ekspres loncu

Najfinija riža na mlijeku pripremljena u Tefal One Pot

Ove jeseni i zime kuhanje će biti nešto drugačije jer Ado i ja od nedavno koristimo električni ekspres lonac Tefal One Pot. Napokon dodatak kuhanju kojim ću proširiti repertoar slanih i slatkih jela – a neću žrtvovati slobodno vrijeme. Više izbora za manje vremena je koncept koji mi je odmah na početku privukao pažnju. Prije svega moram spomenuti kako su jela koja mi pripremamo uvijek brza i generalno najčešće od pomagala u kuhinji koristimo grill tavu i kuhalo za vodu. Nemamo mikrovalnu pećnicu niti je namjeravamo nabaviti (moji roditelji su je odbacili a ja joj se ne namjeravam vraćati). Sve što pripremamo trudimo se da bude raznovrsno, sa sastojcima koje nije teško nabaviti a da sveukupni obroci tokom dana budu nutritivno bogati. 

Naša rutina je uvijek takva da zaista nemamo mnogo preostalog vremena za višesatnu pripremu jela. Iskreno sam se iznenadila informaciji da je na našim prostorima najviše popularan klasični pretis lonac. Moram priznati da mi nije privlačan a vjerujem da se većini moje generacije (a pogotovo mlađima od nas milenijalaca) klasični pretis lonac nikako ne uklapa u svakodnevnicu ali ni u prehrambene navike. Još jedan zanimljiv podatak o pretis loncu jeste da ga mnogi izbjegavaju zbog straha i iz sigurnosnih razloga. Moglo bi se reći da je prevaziđen. One Pot mi je opisan kao automatski električni ekspres lonac jer na spomen “multicooker” termina pojavi se upitnik iznad glave. 

Pošto i sami možete iščitati uputstva proizvođača, ja bih se radije fokusirala na funkcionalnost ovog uređaja koja meni odgovara i načine na koje nekome poput mene može biti koristan. Ukratko, Tefal One Pot kao električni ekspres lonac bi bio modernizovana verzija pretis lonca u kojoj je eliminisana briga sa sigurnosnog aspekta tako da nema potrebe dežurati uz njega ili brinuti se da li je pritisak regulisan unutar samog lonca. Od velikog broja programa za kuhanje kako pojedinih namirnica pa do kompletnih jela, faktori poput temperature, pritiska, vremena kuhanja, intenziteta itd. su pokriveni kroz prethodno osmišljene programe koje prilagođavamo sebi. Mene je odmah pridobilo to što mogu krompir i batat (slatki krompir) da skuham na pari i pod pritiskom za duplo manje vremena nego bih trebala da ih kuham na plinu ili da ih pečem u rerni. Pošto često pripremam rižu, genijalan je i za njenu pripremu u kratkom periodu. 

Još mi se mnogo dopalo što je uveliko olakšana priprema mesa na lešo sa povrćem. To su sve namirnice i jela koja namjeravam tokom narednih mjeseci da pripremam uz One Potelektrični ekspres lonac. Naravno, ako ste tradicionalan tip i inače pripremate sarme, gulaše i slična čorbasta jela onda će i vama biti odličan jer reže vrijeme pripreme. Ja sam se prvo htjela upoznati sa osnovama i krenula sam od jednostavnijih recepata među kojima bih izdvojila supe, čorbe i rižoto dok su super praktični programi za pripremu domaćeg bolonjez sosa, humusa i riže na mlijeku (poznate sutlije iliti sutlijaša) koja je recept dana i zvijezda ovog članka. U nastavku opis kratke pripreme, sastojci i rezultat – najfinija riža na mlijeku pripremljena u Tefal One Pot električnom ekspres loncu.

Najfinija riža na mlijeku pripremljena u Tefal One Pot električnom ekspres loncu

200 grama riže, 200 ml vode, 500ml mlijeka, 70-100 grama šećera, prstohvat soli, 2 kafene kašike esktrakta vanilije

+ opcionalno: cimet, allspice jamajčanski biber, sjemenke nara, pistacije, kokosovo brašno, granola, tamna čokolada

Pripremu uvijek sebi olakšam tako što sortiram sve sastojke a još bolja vijest je što za ovaj recept bukvalno te sastojke ubacite u lonac – preostaje samo programiranje, mrvicu strpljenja a nakon što Tefal One Pot električni ekspres lonac obavi sav posao, slatke muke dekorisanja su na nama. 

Znači, uspete bijelu rižu u lonac, potom vodu i mlijeko. Dodate prstohvat soli, šećer i ekstrakt vanilije. Što se odabira riže tiče, najobičnija bijela riža je super a po pitanju šećera sve ovisi – ako želite smanjiti unos šećera onda smanjite količinu na 70 grama u odnosu na 100 grama koliko je navedeno u klasičnom receptu za rižu na mlijeku. Potom na Tefal One Pot odaberete program za kuhanje pod pritiskom (Pressure Cook). Pritisnete strelicu dole (Arrow Down) 9 odaberete pritisak na srednju vrijednost (Medium). Potom pritisnete tipku sata (Clock) i namjestite vrijeme kuhanja na 15-20 minuta. Ukoliko želite da vrijeme kuhanja bude duže od 15 minuta preporučujem da dodate u lonac još 100ml mlijeka (radi isparavanja). Ja sam je kuhala 18 minuta. Onda zavrnete poklopac i pritisnete Start. 

Ono što treba znati jeste da One Pot električni ekspres lonac nakon ovog programiranja treba desetak minuta da se zagrije i kada dostigne odgovarajuću temperaturu, na ekranu počinje odbrojavanje vremena za kuhanje koje smo odabrali. Zvučni signal se pojavi nakon 10 minuta kuhanja, isto tako nas zvučni signal obavještava kada je kuhanje završeno. Veoma je bitno da nakon što je riža na mlijeku skuhana, pritisnemo sredinu drške na kojoj je zračni ventil i potpuno ispustimo paru. Možda će to trajati minut ali budite strpljivi i sačekajte dok para potpuno ne izađe. Onda pritisnete dugme Cancel i otvorite poklopac. Sačekati će vas super kremasta i super mirisna sutlija. Mislim da joj aromi uveliko doprinosi ekstrakt vanilije tako da vrijedi nabaviti malo kvalitetniji ili ako želite ekstra prefinjenu aromu, presijecite jedan štapić vanilije, sastružite sadržaj nožem i ubacite u lonac prije kuhanja. Mi smo rižu na mlijeku brže-bolje servirali u zdjelice i svako je dekorisao svoju. Ado je pravu jesenju idilu napravio uz pomoć granole, cimeta i tamne čokolade. Moja zdjelica evocira zimu uz kokosovo brašno, pistacije i sjemenke nara. Zvjezdasti anis i mini šišarike su samo za dekor ali morate priznati da sve izgleda bajkovito.

Najfinija riža na mlijeku pripremljena u Tefal One Pot
Najfinija riža na mlijeku pripremljena u Tefal One Pot
Najfinija riža na mlijeku pripremljena u Tefal One Pot
Najfinija riža na mlijeku pripremljena u Tefal One Pot
Najfinija riža na mlijeku pripremljena u Tefal One Pot
Najfinija riža na mlijeku pripremljena u Tefal One Pot

*u saradnji sa Tefal

2 Comments

 1. Senka
  2 Decembra, 2021 / 5:41 am

  Uzela sam ga prije 15 dana i svaki dan je skoro u upotrebi.Isprobala sam razna variva-kuhanje pod pritiskom ,ali i pržena krilca u barbecue sosu.Odlično je sve bilo i bas sam iznenađena da je sve tako ukusno.

  • selma
   Autor
   11 Decembra, 2021 / 6:23 pm

   Draga Senka baš ti hvala na podijeljenom iskustvu – morati ću isprobati pržena krilca pripremiti na ovaj način! Zvuče odlično 😀

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?