Anti-age njega na budžetu: Moja anti-age rutina + Save vs Splurge

Anti-age njega na budžetu: Moja anti-age rutina + Save vs Splurge

Još jedan upit koji sam relativno nedavno dobila (stvarno se trudim ispuniti zahtjeve što je prije moguće) je vezan za anti-age njegu. Prije svega, sam termin anti-age je navodno nekome trn u oku a ja ću vam obrazložiti svoj stav. Lično me ne vrijeđa i ne osjećam se pod pritiskom bilo koga ili bilo čega tačnije, ne smatram se žrtvom age-isma jer sam odrasla žena koja zna ko je i šta želi. Nadam se da je svaka žena koja čita ovaj blog samosvjesna i čvrsta u svojim argumentovanim stavovima. Još nešto po čemu možete zaključiti da nisam neko ko je opsjednut mladošću ili neki egocentrik i narcis je činjenica da me u širokom luku mogu zaobići svi prethodni i budući trendovi estetske hirurgije. Nisam njen pobornik ali isto tako vjerujem u slobodu izbora. Jedino što bih izdvojila glede žena koje se na nju odluče jeste da budu informisane i da to čine zato što to one žele, a ne zato što im neko drugi to traži ili nalaže. 

Kao što vodim računa o zdravlju a time i o tijelu tako što redovno vježbam i pazim da mi prehrana bude raznovrsna, takav pristup imam i po pitanju njege. Kao što ne idem u teretanu da mijenjam oblik svog tijela, isto tako njegom ne namjeravam da mijenjam oblik svog lica. Idealno bi bilo održati svoj postojeći izgled što je duže moguće ali sam itekako svjesna da je starenje jedan normalan, prirodan i poželjan proces. Nemojmo zaboraviti da mnogi nisu imali privilegiju da ostare i dožive neke zrele godine. Tako da starenje nije i ne treba biti posmatrano kao nešto ružno ili nepoželjno – naprotiv, treba da je cijenjeno.

Sada kada smo na čisto po pitanju samog termina anti-age te kako ga ja doživljavam i tumačim, voljela bih da se dotaknem toga kako izvesti da na budžetu sebi osmislimo jednu efikasnu anti-age rutinu. Kada je u pitanju anti-age njega kože, veoma često se dobija dojam da “pristupačno” i “efikasno” nekako ne idu ruku pod ruku. Nerijetko sam se susrela sa osobama koje smatraju da ako je nešto skupo, mora da je dobro. I obratno, ako je nešto pristupačne cijene onda mora da nije dobro. Srećom, to nije tačno. Nekada će skupocjeni proizvodi opravdati cijenu ali samo u slučaju da su sastojci koje koriste kvalitetni, u dobrim omjerima te smisleno kombinovani. Snaga sastojaka je ta koja određuje da li je proizvod dobar ili ne. I interesantno, kada je anti-age njega u pitanju, više nije uvijek bolje.

Ruku na srce, lista sastojaka koji definitivno mogu pomoći smanjiti znakove starenja uopšte nije raskošna. I ovdje mislim na sastojke za koje se naučno dokazalo da smanjuju izgled stanja kože povezana sa starenjem npr. bore, fine linije, hiperpigmentacija itd. Od retinola koji ublažava izgled bora pa do vitamina C koji posvjetuljuje kožu, to su anti-age sastojci koji ne dolaze i ne smiju dolaziti na tržište sa cijenama koje uništavaju novčanik. Uredu je imati izbor ali ne bi trebalo da neko ne može priuštiti njegu kakvu zaslužuje. Puno toga utiče na formiranje cijene, što uključuje pakovanje i marketing – a niti jedna od te dvije stavke nema veze sa kvalitetom proizvoda. U nekim slučajevima prateći sastojci koji nadopunjavaju glavne aktere mogu biti odgovorni za povećanje cijene. Formulacije također utiču na cijenu. Na primjer, njegujuće kreme i zaštitne kreme sa SPF-om često sadrže biljne ekstrakte i druge dodatke koji povećavaju cijenu, zajedno sa sastojcima poput silikona koji proizvodima daju fini osjećaj mazivosti na koži te je zaglađuju. Ukoliko ćete mene poslušati, uvijek u sastavu proizvoda tražite zlatni standard a aditivi i pakovanje ne bi trebali biti razlog kupovine. Da bi izvukli maksimum iz zaista efikasnih sastojaka, uopšte vam nije potreban veliki budžet.

Sada prelazimo na srce ovog teksta. Ako ste ušli u tridesete godine, vaša anti-aging rutina će imati u fokusu prevenciju. Iako koža još uvijek nije značajno pogođena većim promjenama, vjerovatno ste primjetili neke suptilne znakove starenja + postoji velika šansa da počinjete primjećivati prve znakove oštećenja nastalih UV izlaganju tokom tinejdžerskih godina ili tokom dvadesetih godina života kada većina ima ležeran pristup SPF zaštiti. Također, u tridesetima sistem proizvodnje kolagena slabi i usporava što znači da koža može da postepeno djeluje tanjom, da joj nedostaje sjaja, pogotovo u okoloočnom području gdje krvni sudovi mogu da počnu djelovati tamnije i izraženije. 

Kao dodatak glavnini njege koja uključuje čišćenje, hidrataciju i zaštitu od sunca (za koju se nadam da ste do sada ozbiljno shvatili), trebali bi u rutinu ubaciti retinol ili barem alternativu poput bakuchiola. Ovaj dodatak će također potaći proizvodnju kolagena u koži te poboljšati tonus i čvrstoću tena. Još jedan ključan dodatak rutini bi bili antioksidansi. Antioksidansi pomažu obnoviti nastalu štetu uslijed izlaganja suncu a koja se razvijala tokom godina. Antioksidansi posvjetljuju beživotan ten te pomažu obnoviti kolagen. Odličan pristup je koristiti ih ujutro, ispod zaštitne kreme sa SPF-om. Najčešći antioksidans u preparativi bi bio vitamin C ali i pored njega imate odlične alternative ako poželite unijeti nešto novo u svakodnevnicu. U sastavu tražite voće i/ili povrće koje treba biti u samom vrhu liste sastojaka jer oni sadrže visoke koncentracije antioksidansa. To bi bio neki najjednostavniji šablon koji vam je potreban da bi kreirali idealni anti-aging rutinu. Pripremila sam svoju rutinu + Save vs Splurge opciju koja bi trebala poslužiti kao jednostavna a efikasna vodilja bez obzira na dubinu džepa.

Anti-age njega na budžetu: Moja anti-age rutina + Save vs Splurge

1. Koristiti vitamin C ujutro

Iako ne postoji zakon koji ograničava korištenje vitamina C samo na dnevnu varijantu, ipak većina ljudi preferira ovaj pristup pošto je vitamin C antioksidans a ponaša se i kao štit od zagađenja i ostalih okolišnih negativnih djelovanja na kožu. Serumi su obično omiljena forma vitamina C u preparativi jer sadrže i dostavljaju koncentrisani vitamin C a ujedno ih je lako koristiti i kombinovati sa ostalim proizvodima iz dnevne njege.

Save: Mak Skincare Face it Serum za lice s vitaminom C, feruličnom i hijaluronskom kiselinom

Splurge: Rilastil D-Clar Depigmenting Concentrate Drops

2. Hidratacija (ujutro i navečer)

Ovaj korak se ne preskače te je obavezan ujutro i navečer. Zrelijoj koži je hidratacija ključna kako bi se smanjio izgled finih linija i bora, tako da nećete pogriješiti ako vam put ka dostojanstvenom starenju uključuje nježan ali efikasan čistač i solidnu hidratantnu kremu. Sigurna sam da do sada imate neku kremu koju volite – ako vam odgovara, onda nema potrebe da je mijenjate. Ali ako ste raspoloženi za novitet, onda obratite pažnju na moje preporuke. Lično volim jednostavne formulacije koje se brzo upijaju ali ne nestaju sa kože nakon par minuta te održavaju kožu mekom, nahranjenom i podatnom satima nakon nanošenja + lako se kombinuju sa serumima, uljima, SPF proizvodima itd. Također, tokom odabira hidratantne kreme, obratite pažnju na one koje sadrže hijaluronsku kiselinu, ceramide, peptide, Q10 jer to su sastojci koji dokazano održavaju kožu i njen mikrobiom u tip-top stanju.

Save: La Roche-Posay Toleriane Sensitive krema

Splurge: Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator

3. SPF zaštita ujutro

Svako vam je ovo napisao i rekao a nadati se da ste preporuke zaista usvojili jer bolji savjet od ovog ne možete dobiti: SPF spada u top tri najbitnije stvari koje imaju anti-aging efekat na kožu. Ne demonizujem sunce, onih 15-20 minuta dnevno je neophodno za zdravlje i tu nema dileme ali ako čovjek nema svijest da jednostavno mora zaštititi kožu od prekomjernog izlaganja onda nema te kreme koja može poništiti godine i decenije zapuštanja kože po ovom pitanju. Realistično, hronološko starenje kože je nezaustavljiv proces ali fotostarenje (starenje potaknuto djelovanjem sunca) nepotrebno i dosta ubrzava taj proces. Čak i ako ga sada ne vidite kako vam šteti, svako izlaganje nezaštićene kože suncu će tokom vremena imati kumulativni efekat, što rezultira pretjeranom proizvodnjom melanina (čitaj: pigmentacija). To isto prekomjerno izlaganje suncu oštećuje kolagenska vlakna, što vodi do pojave grube teksture kože. A to očigledno nije idealno. 

Save: Skintegra Solar I UV-zaštitni fluid širokog spektra za osjetljivu kožu

Splurge: Jane Iredale Dream Tint lagana tonirana krema

4. Koristiti retinol navečer

Zašto koristiti retinol ili retinoide navečer? Ne samo što retinol i retinoidi kožu čine osjetljivijom na UV zrake, sunčeva svjetlost smanjuje efikasnost proizvoda koji ih/ga sadrži što znači da treba ograničiti upotrebu retinola i retinoida samo u večernje sate. A što se tiče onog pitanja šta nanijeti prvo – retinol ili kremu – to je poput pitanja šta je starije, jaje ili kokoška. Jednostavno ne postoji neko strogo pravilo ali ako vam je koža osjetljiva, pokušajte prvo nanijeti kremu pa retinol ili ubaciti retinol između slojeva kreme (sendvič tehnika). Možda vam zvuči pretjerano ali može pomoći da se izbjegne iritacija što je za osjetljivu kožu od ogromne važnosti. A ne morate se odreći svih divnih benefita retinola i retinoida.

Save: The Ordinary | Retinol 0.2% in Squalane

Splurge:  Olival Vitaminski serum R2

5. Koristiti dobru okoloočnu kremu (ujutro i navečer)

Kao što sam prethodno spoemenula, okoloočni dio kože a pogotovo onaj ispod oka je taj koji pokazuje znakove starenja najočiglednije, jer je koža tu najtanja. Dnevna okoloočna krema će ciljano djelovati na fine linije i bore tog dijela. Ako ste smatrali okoloočnu kremu nepotrebnim dodatkom u dvadesetim godinama poput tonika, preispitajte to mišljenje jer možete dobiti mnogo baš kao i sa dodatkom esencije (ali o tome nekom drugom prilikom).

Save: Balea Urea krema za područje oko očiju

Splurge: Noreva Xerodiane AP+ Palpebral krema za područje oko očiju

Anti-age njega na budžetu: Moja anti-age rutina + Save vs Splurge
Anti-age njega na budžetu: Moja anti-age rutina + Save vs Splurge
Anti-age njega na budžetu: Moja anti-age rutina + Save vs Splurge

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?